Afganistanin asiat heittämällä kuntoon

Kaukana Aasiassa, kulttuuriltaan ja perinteiltään sekä poliittiselta tilanteeltaan Suomesta mahdollisimman kaukana oleva maa eli Afganistan on tuotu meidän kaikkien tietoisuuteen.

Tuota maata on miehitetty niin Neuvostoliitosta kuin lännestäkin, yritetty auttaa ja uskottukin kenties, että sitä voidaan muuttaa johonkin suuntaan. Harva suomalainen ymmärtää tuosta eksoottisesta maasta hölkäsen pöläystä, saati että tietäisi siitä edes perustietoja suunnilleen. Silti kaikki hölisevät asiasta somen tukkoon.

Itse en sano Afganistaniin liittyvistä asioista sanaakaan, koska kuulun tähän tietämättömään enemmistöön. Näyttääpi olevan käsittämätön ja yllätyksellinen maa asiantuntijoillekin.

On erikoista, että siitä huolimatta näyttää vallitsevan jonkinlainen yleinen yksimielisyys siitä, että maan asioihin pitää puuttua ulkoapäin. Toki yleisellä tasolla aina ihmisoikeuksien puolella pitää olla. Ja olisihan se kamalan kiva, jos Afganistanin muuttaminen demokraattisemmaksi onnistuisi.

Samaan aikaan meillä on itäinen naapurimme, jonka entinen läntinen osa olemme olleet itsekin. Me ymmärrämme sitä paremmin kuin sen asukkaat itse. Meillä on pilvin pimein maan erilaisia asiantuntijoita, joihin itsekin minulla on suuri kunnia kuulua. Olen asunut koto-Venäjällämme vuosikausia. Mutta tämän maan asioihin ei eräiden mielestä kuulemma saa puuttua, ei edes puheen tasolla.

Missä on logiikka? Missä oikeus ja kohtuus?

+4
Esa-Jussi Salminen
Multia

Olen ammattimainen suomentaja Koneen Säätiön rahoittamassa kaksivuotisessa projektissa vuosina 2021-2022. Suomennan udmurttilaista rikoskirjallisuutta ja ensimmäisen udmurtinkielisen romaanin.

Sukukansojen ystävät ry:n hallituksen jäsen.
http://sukukansojenystavat.fi/index.php/jaseneksi/

Kirjoittamani matkaopas ja tietokirja Sankareitten Marinmaa ja Udmurtia julkaistaneen syksyllä 2021 Sankarimatkailijan matkakirjasarjassa.

Vuonna 2020 ilmestyi teos Murskautuneet tähdet, jossa 400 sivua suomentamiani udmurttilaisia novelleja.

FM suomalais-ugrilaisesta kielentutkimuksesta.

Olen työskennellyt opetustehtävissä Joshkar-Olassa, Kolozsvárissa ja Izhevskissä.

Popularisoin sukukansoja yleistajuisilla kirjoituksilla.

Vuodesta 2009 alkaen on ilmestynyt useita suomentamiani udmurttilaisen ja marilaisen kirjallisuuden teoksia, esim. Dorvyzhy, käännökset Volga-antologiassa ja Bjarmia-antologiassa. Viisivuotissuunnitelmissa mm. komilaisen, marilaisen ja ersäläisen kirjallisuuden novellikokoelmat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu