Avoin kirje idän valepakolaiselle

Rakas ystävä! Olet joutunut Venäjän sodankäynnin nappulaksi ja sen valtiollisen ihmiskaupan uhriksi, mutta ei hätä ole tämän näköinen. Mikäli jotenkin mahdollista lakkaa olemasta sätkynukke äläkä jatka matkaasi laittomasti Suomeen.

Sinä olet saanut Venäjän viisumin ja sinut on haluttu Venäjälle. Venäjä on virallisestikin ystävällismielinen maa sinun kotimaallesi. Sinä voit hakea turvapaikkaa ja yltäkylläistä elämää Venäjältä.
Jos jäät Venäjälle, sinua onnisti. Venäjä on ihana maa. Huomaat, että maassa ollaan ystävällisiä, maltillisia ja vakaita eikä ryhdytä rettelöimään kuin ehkä kerran sadassa vuodessa, oli sitten syytä vaikka joka päivä. Täällä asuu satoja eri kansallisuuksia, joiden määrää ja sopuisaa yhteiseloa kannattaa sinunkin aina korostaa. Rasistit pieksävät suutaan omassa keittiössään. Sinut nähdessään he kätkevät epäluulonsa taitavasti ja ovat hiljaa. Suurista kaupungeista löydät helposti oman yhteisösi maanmiehistä sekä varmasti työtä. Ja Venäjällä ei niin kauhean tarkkoja olla ulkomaalaisten rekisteröinneistä, kun olet ystävällismielisestä maasta ja haluat tehdä töitä. Sinua saatetaan uhkailla sakoilla, mutta pelkästään sillä, että olet maassa jopa laittomasti ja ulkomaalainen, et yleensä ole minkään sortin vaarassa saada karkotusta.

Jos päädyt vähän pienempään kaupunkiin, olet ehkä vielä onnellisemmassa asemassa. Ehkä päädyt Marinmaahan tai Udmurtiaan. Täällä voit soittaa bongorummuilla paikallista kansanmusiikkia ja sinusta tulee paikallisten kansallissankari, jota kannetaan kultatuolissa. Täällä on aina rakastettu ulkomaalaisia opiskelijoita kaikista maista: heitä on näet ollut vasta vuodesta 1997 alkaen. Kaikki ovat viihtyneet erinomaisesti.

Tämä maa todella tiukkuu maitoa ja mettä. Maidon tuotantoluvut nousevat joka päivä ja maito on aina uutisten pääasia. Kehotan myös rohkeasti kokeilemaan hapatettuja maitotuotteita, kefiiriä, arjania ja kumissia! Ihanaa ja terveellistä. Hunajaa tuotetaan Uralille asti ja Bashkortostan kannattaa valita asumispaikaksi jo pelkästään paikallisen hunajan takia.

Olen vilpitttömästi kateellinen! Itsekin asuin maassa 11 vuotta ja viihdyin, voin suositella.

 

PS. Uskon, että sanomattakin on selvää, että et arvostele valtiollista politiikkaa etkä sen vaikutuksia miltään osin.

Esa-Jussi Salminen
Multia

Suomentaja, toimittaja, sukukansa-asiantuntija
ALKUKOTI-LEHDEN PÄÄTOIMITTAJA

Sukukansojen ystävät ry:n hallituksen jäsen.
http://sukukansojenystavat.fi/index.php/jaseneksi/

Kirjoittamani tietokirja ja matkaopas Sankarimatkailijan Marinmaa ja Udmurtia julkaistiin heinäkuussa 2023 Sankarimatkailijan matkakirjasarjassa.

FM suomalais-ugrilaisesta kielentutkimuksesta.

Olen työskennellyt opetustehtävissä Joshkar-Olassa, Kolozsvárissa ja Izhevskissä.

Popularisoin sukukansoja yleistajuisilla kirjoituksilla.

Vuodesta 2009 alkaen on ilmestynyt useita suomentamiani udmurttilaisen ja marilaisen kirjallisuuden teoksia, esim. Dorvyzhy, käännökset Volga-antologiassa ja Bjarmia-antologiassa.
Vuonna 2020 ilmestyi teos Murskautuneet tähdet, jossa 400 sivua suomentamiani udmurttilaisia novelleja.

Koneen Säätiön rahoittamassa kaksivuotisessa projektissa vuosina 2021-2022 jatkoin udmurttilaisen proosan suomentamista.
Tulossa rikoskirjallisuutta ja ensimmäinen udmurtinkielinen romaani Raskas ies vuodelta 1929.
Viisivuotissuunnitelmissa mm. komilaisen, marilaisen ja ersäläisen kirjallisuuden novellikokoelmat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu