Ennennäkemättömän röyhkeä hyökkäys vähemmistöjen kimppuun

Kun Suomessa pohditaan suhtautumista yhden kansanedustajan vanhojen viihdeohjelmien sisältöön koskien niistä välittynyttä kuvaa saamelaisista, Venäjällä vähemmistökielten opetuksen ylin auktoriteetti Olga Artemenko väittää, että kaksikielisyys on vahingollista. Eli hän on avoimesti sitä mieltä, että vähemmistökielet on tuhottava.

Hän on Federaation opetuksen kehittämisen instituutin Opetuksen kansallisten kysymysten keskuksen johtaja. Huolimatta käsittämättömän kuuloisesta asemastaan ja työpaikastaan ((ФИРО) РАНХиГС) hän on hyvin konkreettinen ja näkyvä hahmo monelle Venäjän äidinkielen opettajalle, puhumattakaan muista opetusalan toimijoista. Mitään pätevyyttä Artemenkolla ei tosin virkaansa ole: hän on ainoastaan kandidaatti biologian sekä ihmisten ja eläinten hermojärjestelmien alalta…

Tässä vastikään hän kutsui suuren joukon Venäjän alueen eri äidinkielten opettajien eliittiä luokseen Moskovaan. Virallisesti aiheena oli äidinkielen opettajien näytetuntien pito. Kuitenkin Artemenko piti pitkän puheen ja marssitti vielä esille Tatarstanin ja Bashkirian koulujen vanhempien yhdistyksistä tunnetut paikallisten kielten vastustajat. Epäillään, että näidenkin puheet oli Artemenko itse asiassa itse kirjoittanut.

Puheessaan Artemenko kehitteli fobioitansa. Hän väitti, että vuosien 1992-2007 politiikka, jolloin jotain pyrittiin tekemään vähemmistökielten hyväksi, oli painajaismainen aika, koska tilanne muka uhkasi kansallista yhtenäisyyttä. Artemenko on vuosien 2007 ja 2018 vähemmistökielten opetusta raskaasti karsivien lakien pääasiallinen laatija. Kaiken lisäksi Artemenko esittää valheita asiasta kuin asiasta, kuten siitä montako kieltä hävisi Neuvostoliiton aikana maasta ja siitä millaisia kirouksia kaksikielisyys on tuonut muille maille.

Onneksi osa paikalla olevista äidinkielen opettajista, esim. Komista ja Marista tulleet opettajat osoittivat Artemenkon puhuvan puppua. Paikalle tulleet ihmettelivät, että mitä varten heidät on kerätty kuulemaan moista propagandaa. Artemenkon eroa on alettu vaatia yhä laajemmin. Toivon, että myös suomalaiset tahot muistavat edesauttaa tässä ja boikotoida sukukansojemme yhtä arkkivihollista.

Esa-Jussi Salminen

Ilmestyneet Murskautuneet tähdet, jossa 400 sivua suomentamiani udmurttilaisia novelleja. FM suomalais-ugrilaisesta kielentutkimuksesta. Olen työskennellyt opetustehtävissä Joshkar-Olassa, Kolozsvárissa ja Izhevskissä. Popularisoin sukukansoja yleistajuisilla kirjoituksilla. Vuodesta 2009 alkaen on ilmestynyt useita suomentamiani udmurttilaisen ja marilaisen kirjallisuuden teoksia, esim. Dorvyzhy, käännökset Volga-antologiassa ja Bjarmia-antologiassa. Suunnitelmissa mm. komilaisen, marilaisen ja ersäläisen kirjallisuuden novellikokoelmat sekä udmurttilaisia dekkareita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu