Joskus oikeus voittaa Venäjällä!

Muistamme Marinmaalta Vasili Pektejevin kahden vuosikymmenen takaa. Kuinka voisimmekaan unohtaa! Tämä Marin tasavallan kansallisteatterin taiteellinen johtaja joutui monen muun kansallisen älymystön edustajan tavoin vainotuksi tämän vuosituhannen alussa tasavallan silloisen zhirinovskilaisen sekopään Leonid Markelovin vuoksi. Pektejev joutui lähtemään Marinmaalta ja elämään Venäjän sisäisessä maanpaossa yli kymmenen vuoden ajan.

Markelovin aikakaudella marilaisten pahoinpitelyistä, uhkailuista ja murhista tuli arkipäivää. Marinmaa vaikutti kaikkein voimakkaimmin tukahdutetulta suomalais-ugrilaiselta alueelta. Tällä oli varmaan federaatiotason siunaus sinänsä, mutta kyllä siihen tuli vielä päälle melkoinen Markelov-lisä paikallista vainoharhaisuutta. Tästä olen kirjoittanut kirjaani Sankarimatkailijan Marinmaa ja Udmurtia vuonna 2020, kun Markelovin rikokset ja luonne oli jo paljastunut kaikessa karmeudessaan. Suomessa on kirjoitettu Pektejevistä ansiokkaasti valtiollisissa medioissa:

https://yle.fi/a/3-7036596

Ja nythän on käynyt niin onnellisesti, että Markelov on joutunut vankilaan ja viimeinen muisto hänestä vessapaperin vähäisyys ja kököt vankilarunot. Sen sijaan Vasili Pektejev on jälleen voinut palata Marinmaalle ja teatteriohjaajan hommiin! Karismaattista taiteilijaa on näinä päivinä haastateltu ahkerasti Marinmaan televisiossa, koska hän täyttää jo 70 vuotta. Maailmassa on joskus oikeuttakin! Marilaisten olot ovat toki kaikkea muuta kuin vapaat ja riemukkaat tälläkin hetkellä, mutta syyt ovat nyt enemmän yleisfederatiivisia kuin paikallisen pikkuhallitsijan erityishulluutta.

Pitkää ikää teatteriohjaajalle ja ikuisesti eläköön marilainen teatteritaide!

Esa-Jussi Salminen
Multia

ORCID-tunniste: https://orcid.org/0000-0002-8694-9094

Toimittaja, sukukansa-asiantuntija, entinen suomentaja
Koska maailma ei ole kiinnostunut suomalais-ugrilaisesta kirjallisuudesta enkä voi saada työlleni rahoitusta, en suomenna tällä hetkellä.

ALKUKOTI-LEHDEN PÄÄTOIMITTAJA

Sukukansojen ystävät ry:n hallituksen jäsen.
http://sukukansojenystavat.fi/index.php/jaseneksi/

Kirjoittamani tietokirja ja matkaopas Sankarimatkailijan Marinmaa ja Udmurtia julkaistiin heinäkuussa 2023 Sankarimatkailijan matkakirjasarjassa.

FM suomalais-ugrilaisesta kielentutkimuksesta.

Olen työskennellyt opetustehtävissä Joshkar-Olassa, Kolozsvárissa ja Izhevskissä.

Popularisoin sukukansoja yleistajuisilla kirjoituksilla.

Vuodesta 2009 alkaen on ilmestynyt useita suomentamiani udmurttilaisen ja marilaisen kirjallisuuden teoksia, esim. Dorvyzhy, käännökset Volga-antologiassa ja Bjarmia-antologiassa.
Vuonna 2020 ilmestyi teos Murskautuneet tähdet, jossa 400 sivua suomentamiani udmurttilaisia novelleja.

Tulossa viimeisenä on vielä udmurttilaista rikoskirjallisuutta ja ensimmäinen udmurtinkielinen romaani Raskas ies vuodelta 1929.
Koska maailma ei ole kiinnostunut suomalais-ugrilaisesta kirjallisuudesta enkä voi saada työlleni rahoitusta, en suomenna tällä hetkellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu