Kansalliset palkinnot menivät oikeille naisille!

Tänään julkaistiin palkintojen saajat. Kun jo 48 ihmistä on ennen tätä vuotta saanut palkinnon, tuntuu hieman erikoiselta, että nyt palkitut eivät ole jo aikaisemmin sitä saaneet. He ovat niin selvästi sen ansainneet.

Kuten udmurttien naisjärjestön johtaja Jelena Minnigarajeva kertoi, palkinto voidaan jakaa millä tahansa alalla ansioituneelle udmurtille tai udmurttien asioita suuresti edistäneelle naiselle.

Toinen palkituista ei ymmärrettävistä syistä paikalle päässyt, koska hän on Unkarista, udmurtin kielen, erityisesti sen sosiologisen tilanteen tutkija Zsuzsanna Salánki. Jo vuonna 2016 hän sai merkittävän tunnustuksen urastaan yliopistopiireissä, kun hänet nimitettiin Udmurtian valtionyliopiston kunniaprofessoriksi.  Hän on usein nähty vieras Udmurtiassa, niin Iževskissä kuin kylissäkin.

Salánkin opetustarjonta on ollut Budapestissä erittäin monipuolista, sisältäen udmurtin kielen, udmurttilaisen kirjallisuushistorian, kulttuurihistorian, kielihistorian ja kääntämisen kurssien lisäksi myös mm. suomen opetusta ja yleisluontoisia sosiolingvistiikan opintojaksoja. Tämän vuoden Ašaĺtśi Okin palkinnon perusteluissa mainitaan hänen toimintansa akateemisen henkilövaihdon edistämisessä Udmurtian ja Unkarin välillä.

 

Toinen Ašaĺtśi Okin palkinnon saaja on Rimma Škljajeva. Hän on säveltänyt valtavasti lauluja sekä tehnyt runoja. Monet nykyajan tunnetuimmista ja suosituimmista udmurtinkielisistä hiteistä ovat hänen tekemiään,  sanoittamiaan tai säveltämiään. Niissä tuntuu udmurttilainen henki kuin kansanlauluissa, samoin kuin Ašaĺtśi Okin runoihin tehdyissä lauluissa. Palkinnon saaja ei voisi olla osuvammin valittu. Rimma Škljajeva myös johtaa yhtyettä sekä laulaa itsekin. Ohessa hän esittää säveltämänsä kappaleen Jarati ’Rakastin’.

http://www.udmurt.ru/about/info/news/?ELEMENT_ID=328067

 

 

 

 

 

 

 

+1
Esa-Jussi Salminen
Multia

Olen ammattimainen suomentaja Koneen Säätiön rahoittamassa kaksivuotisessa projektissa vuosina 2021-2022. Suomennan udmurttilaista rikoskirjallisuutta ja ensimmäisen udmurtinkielisen romaanin.

Sukukansojen ystävät ry:n hallituksen jäsen.
http://sukukansojenystavat.fi/index.php/jaseneksi/

Kirjoittamani matkaopas ja tietokirja Sankareitten Marinmaa ja Udmurtia julkaistaneen syksyllä 2021 Sankarimatkailijan matkakirjasarjassa.

Vuonna 2020 ilmestyi teos Murskautuneet tähdet, jossa 400 sivua suomentamiani udmurttilaisia novelleja.

FM suomalais-ugrilaisesta kielentutkimuksesta.

Olen työskennellyt opetustehtävissä Joshkar-Olassa, Kolozsvárissa ja Izhevskissä.

Popularisoin sukukansoja yleistajuisilla kirjoituksilla.

Vuodesta 2009 alkaen on ilmestynyt useita suomentamiani udmurttilaisen ja marilaisen kirjallisuuden teoksia, esim. Dorvyzhy, käännökset Volga-antologiassa ja Bjarmia-antologiassa. Viisivuotissuunnitelmissa mm. komilaisen, marilaisen ja ersäläisen kirjallisuuden novellikokoelmat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu