Kansojen ystävyyden kunniamerkki otettava Klingeltä pois

Matti Klinge halventaa sekä kirjoituksissaan että esiintymisissään esimerkiksi Venäjällä asuvia sukukansojamme, kuten edellisessä blogissani osoitin. Olen kirjoittanut venäläisessä naamakirjan vastineessa vkontaktessa aiheesta venäjänkielisen päivityksen saadakseni asialle mahdollisimman paljon julkisuutta. Sukukansojemme edustajat kuvittelevat usein, että Suomessa oltaisiin edes kohtuullisen kiinnostuneita heistä, ja ainakin oletetaan, että suhtautuminen olisi kauttaaltaan hyväntahtoista ja asiallista. Kun totuus on toinen, on se valitettavasti tuotava ilmi. Päivitykseni sai kommentin, jossa suomalaisten julkisuuskuvan rikkoutumisen aiheuttama yllätys tuotiin julki: ”Юсси, туж паймымон ивор. Жаль, сыч:е тодосчиос котькуд кунын вань шуыса.” Kyseessä on hyvän työtoverini, udmurttilaisen kirjallisuuden huippututkijan Vera Pantelejevan udmurtinkielinen kommentti, joka kuuluu siis suomeksi tietysti näin: ”Jussi, hyvin hämmästyttävä uutinen. Vahinko, että tuollaisia tieteilijöitä on joka maassa.” Hän siis viittaa ilmeisesti siihen, että Klingen asenne tuntuu tutun isovenäläiseltä kotimaiselta sovinimismilta.

Klingen asenne menee kuitenkin vielä pitemmälle. Juuri näinä päivinä 16.-18.12. Venäjän suomalais-ugrilaisten kansojen edustajat ovat kokoontuneet Saranskiin Venäjän suomalais-ugrilaisten kansojen kokoukseen. Näiden kansojen olemassaolonkinhan kimppuun Klinge hyökkäilee ja samalla siis osoittaa halveksivansa myös Venäjän virallista käsitystä alueensa kansojen asemasta. Kokouksen piti olla jo aikaisemmin syksyllä Petroskoissa, mutta ehkä korona-aallot tai poliittiset intohimot ovat siirtäneet paikan Saranskiin, jossa ollaan turvallisesti Venäjän federaation Volgan federaatiopiirin alueella ja keväisen AFUNin kohujulistuksen kirjoittajan Pjotr Tultajevin maaperällä…

Tästä sain ajatuksen, että kenties tässä on sopivasti tarjoutunut tilaisuus tuoda Venäjällä julki sitä, millaiselle suomalais-ugrilaisten kansojen viholliselle Ystävyyden kunniamerkki vuonna 2013 on annettu. Kirjoitin hyville tutuilleni jo vuosikymmenten takaa, eli Venäjän federaation duuman udmurttilaiselle uudelle kansanedustajalle Larisa Buranovalle, Udmurt Keneshin presidentille Tatjana Ishmatovalle sekä lisäksi kesällä valitulle Suomalais-ugrilaisten kansojen konsultaatiokomitean uudelle puheenjohtajalle Dmitri Harakka-Zaitseville viestin asiasta somen kautta. En odota paljoakaan, mutta jotain on tehtävä.

+3
Esa-Jussi Salminen
Multia

Olen ammattimainen suomentaja Koneen Säätiön rahoittamassa kaksivuotisessa projektissa vuosina 2021-2022. Suomennan udmurttilaista rikoskirjallisuutta ja ensimmäisen udmurtinkielisen romaanin.

Sukukansojen ystävät ry:n hallituksen jäsen.
http://sukukansojenystavat.fi/index.php/jaseneksi/

Kirjoittamani matkaopas ja tietokirja Sankareitten Marinmaa ja Udmurtia julkaistaneen syksyllä 2021 Sankarimatkailijan matkakirjasarjassa.

Vuonna 2020 ilmestyi teos Murskautuneet tähdet, jossa 400 sivua suomentamiani udmurttilaisia novelleja.

FM suomalais-ugrilaisesta kielentutkimuksesta.

Olen työskennellyt opetustehtävissä Joshkar-Olassa, Kolozsvárissa ja Izhevskissä.

Popularisoin sukukansoja yleistajuisilla kirjoituksilla.

Vuodesta 2009 alkaen on ilmestynyt useita suomentamiani udmurttilaisen ja marilaisen kirjallisuuden teoksia, esim. Dorvyzhy, käännökset Volga-antologiassa ja Bjarmia-antologiassa. Viisivuotissuunnitelmissa mm. komilaisen, marilaisen ja ersäläisen kirjallisuuden novellikokoelmat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu