Ketkä kannattavat despoottia presidentiksi?

Tässä pieni huomio siitä, keiden parissa verisen despootin kannatusta näyttää olevan. En ole tehnyt mitään kyselyä. Tämä huomio perustuu vain siihen, mitä on tullut virallisissa uutisissa ja somessa, tässä tapauksessa tietysti Vkontaktessa spontaanisti esille.

Ensimmäinen silmiinpistävä huomio on, että yleisesti ottaen ei puolentoista kuukauden kuluttua käytävistä vaaleista puhu tai kirjoita kukaan. Minkäänlaista vaalipöhinää ei ole. Valtiollisilla pääkanavilla kerrotaan vaalien lähestymisestä siten, että ainoastaan istuva diktaattori saa huomiota, vastaehdokkaista ei halaistua sanaa.

 

Vastaehdokkaista, kuten Boris Nadezhdinista, täytyy hankkia tietoa muualta eli riippumattomista ja vapaista tiedotusvälineistä. Pääkanavat toitottavat yhtä ja samaa: nimien keräämistä diktaattorin ehdokkuuden taakse sekä vaalivirkailijoiden ja tarkkailijoiden kouluttamista yllättävien tilanteiden varalle. Näytetään myös alueen tunnetun artistin tai muun julkkiksen lausunto, että tässä tilanteessa maa tarvitsee vahvan johtajan.

 

Entä yksittäiset ihmiset? Vkontaktessa ei juuri törmää sen enempää diktaattorin kuin vastaehdokkaidenkaan hehkutukseen. Koska minun somekuplassani on täydellisin kokoelma udmurtteja, tämä huomio koskee lähinnä heitä.

 

Vaitonaisuuden rikkovat ainoastaan korkeimmissa viroissa olevat henkilöt, tarkemmin sanottuna tasan neljä minun Vkontaktessani olevaa Udmurtian johtohahmoa. He kaikki julkaisivat julkisen kannatuspuheensa federaation istuvan presidentin puolesta lähes samaan aikaan eli silloin, kun saatiin tietää, että presidentti kosiskelun jälkeen on jälleen valmis uhrautumaan ja asettumaan ehdolle.

 

Duuman kansanedustaja Larisa Buranova julkaisi ylistävän kirjoituksen. Kun kommentoin siihen vastanäkemyksen pariin kertaan, Buranova laittoi minut estoon. Onko jotenkin kuvaavaa, pakotettua tai oireellista, että viimeinen niitti Buranovalla oli juuri tämä seikka? Hän on ollut ikuisesti Vkontaktessa kaverini ja olen aina kritisoinut häntä julkisesti ja vapaasti. Myös udmurttien järjestön Udmurt Keneshin puheenjohtajan Andrei Uraskinin kanssa kävi samoin. Tosin Uraskinia henkilökohtaisesti en ole koskaan joutunut kritisoimaan enkä nytkään kritisoinut muuta kuin hänen julistustaan.

 

Heti perään kunnostautui seuraava Udmurtian kansallisen kerman johtohahmo, Udmurtian kansallisten toimitusten talon johtaja Zinaida Rjabinina, joka oli ennen tätä korkeaa johtotehtävää jo pitkään avainasemassa Udmurtian tärkeimmän sanomalehden Udmurt dunnen päätoimittajana. Nyt ilmassa oli jo tulikivenkatkuisen taistelun merkit. Rjabinina ei nimittäin vain tyytynyt toistamaan edellisten diktaattorin ylistäjien sanomaa vahvasta presidentistä vaikeina aikoina, vaan hän puhkui, että ”ulkomaalaiset ystävämme”, ne jotka haluavat tuhota Venäjän, ovat pillastuneet presidentin ilmoituksesta asettua ehdolle. Saattoipi olla, että viesti oli suunnattu suoraan allekirjoittaneelle. Otin haasteen vastaan ja alka aikayksikön laitoin aikaisempia kärkevämmän kritiikin kommenttiosuuteen. Lisäksi ehdin vielä laittaa Rjabininalle yksityisviestinä yksityiskohtaisen kirjelmän siitä, miten Venäjän nykyinen diktaattori on tuhonnut esim. minulta kaikki mahdollisuudet tehdä ammattimaisesti mitään udmurttien hyväksi. Lopputulemana tietenkin bänksit Rjabininan kanssa. En tosin muista kumpi laittoi kumman ensin estoon.

 

Udmurtian yliopiston rehtori Galina Merzljakova kirjoitti ahkerana somettajana myös osaltaan presidenttiä tukevan julkilausuman. Siinä ei ollut mitään erityisen provosoivaa. Laitoin hänelle yksityisviestinä samansisältöisen moitekirjeen kuin Rjabininalle, että Suomen suhteet Udmurtian valtionyliopistoon on tuhonnut kyseinen herra, joten häntä ei sovi julkisesti kannattaa. Rehtori ei vastannut minulle eikä estänyt minua.

 

Mikä on siis johtopäätöksenä siitä, että neljä korkeassa asemassa olevaa henkilöä kannattaa viran puolesta julkisesti diktaattoria, mutta kukaan muu ei lausu halaistua sanaa asiasta, paitsi muutama myötäilijä ja nuoleskelija kommenteissa? Mitään aitoa kannatusta ei presidentillä siis ole. Kannatus on mitä ilmeisimmin ylhäältä käskettyä, koska ulostulot olivat samanaikaisia ja melko samansisältöisiä. Tämä on tietysti hieno asia, mutta ei riitä. Vaalit on 17.3.
Esa-Jussi Salminen
Multia

ORCID-tunniste: https://orcid.org/0000-0002-8694-9094

Toimittaja, sukukansa-asiantuntija, entinen suomentaja
Koska maailma ei ole kiinnostunut suomalais-ugrilaisesta kirjallisuudesta enkä voi saada työlleni rahoitusta, en suomenna tällä hetkellä.

ALKUKOTI-LEHDEN PÄÄTOIMITTAJA

Sukukansojen ystävät ry:n hallituksen jäsen.
http://sukukansojenystavat.fi/index.php/jaseneksi/

Kirjoittamani tietokirja ja matkaopas Sankarimatkailijan Marinmaa ja Udmurtia julkaistiin heinäkuussa 2023 Sankarimatkailijan matkakirjasarjassa.

FM suomalais-ugrilaisesta kielentutkimuksesta.

Olen työskennellyt opetustehtävissä Joshkar-Olassa, Kolozsvárissa ja Izhevskissä.

Popularisoin sukukansoja yleistajuisilla kirjoituksilla.

Vuodesta 2009 alkaen on ilmestynyt useita suomentamiani udmurttilaisen ja marilaisen kirjallisuuden teoksia, esim. Dorvyzhy, käännökset Volga-antologiassa ja Bjarmia-antologiassa.
Vuonna 2020 ilmestyi teos Murskautuneet tähdet, jossa 400 sivua suomentamiani udmurttilaisia novelleja.

Tulossa viimeisenä on vielä udmurttilaista rikoskirjallisuutta ja ensimmäinen udmurtinkielinen romaani Raskas ies vuodelta 1929.
Koska maailma ei ole kiinnostunut suomalais-ugrilaisesta kirjallisuudesta enkä voi saada työlleni rahoitusta, en suomenna tällä hetkellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu