Kirjallisuus on miesten juttu

Kolmannen sukupolven udmurttilainen naiskirjailija Darali Leli kauhistelee miesten puutetta

Viime aikoihin asti udmurttilaista kirjallisuutta ovat hallinneet miehet. Hyvin nopeasti tilanne on pyörähtänyt päälaelleen. Tämä on erittäin valitettavaa: menneinä aikoina naisten potentiaali on jäänyt käyttämättä ja nyt miesten. Joskus 50 vuotta sitten parhaat kirjoittajat saivat varsin hyviä palkkioita työstään. Niillä pystyi ostamaan jopa taloja. Nyt kirjailijoiden työ on yhä toivottomampaa. Miehet eivät tuossa yhteiskunnassa olosuhteita kestä kirjailijoina, koska heidän on ansaittava yhteiskunnan vaatimusten mukaan RAHAA, mutta naiset sinnittelevät harrastelijakirjailijoina varsin mallikkaastikin. Aika jännä sukupuolijakauma, jota en nyt rupea enemmän tutkimaan.

Udmurttilainen naiskirjailija Darali Leli kiinnittää eräässä provokatiivisessa artikkelissaan huomiota tähän: joskus viime vuosisadalla otetuissa Udmurtian kirjailijaliiton kokoontumisten yhteiskuvissa on noin sata miestä ja pari naista. Hänen mielestään miesten pitäisi johtaa kirjallisuuden riemuvoittoa nykyisinkin. Tämä on todellakin joko provokaatio tai sitten aihetta pitää lähestyä kulttuurisensitiivisesti. Se jääköön tuonnemmaksi. Itse ajattelen, että aika jolloin, miehet hallitsivat kirjallisuutta, varsinkin proosaa, oli jollakin lailla viallinen, koska naiset puuttuivat. Yhtä lailla nykyinen aika on outo, jos miehet katoavat kirjallisuudesta. Jopa romaaneja kirjoittavat yhtäkkiä useat naiset, vaikka ensimmäinen udmurtinkielinen naisen kirjoittama romaani ilmestyi vasta tällä vuosisadalla. On iloittava siitä, että udmurttilainen kirjallisuus selviytyy ylipäänsä. Jokin kuitenkin yhteiskunnassa nyt mättää, jos tavoitellaan ihanteellista tilannetta.

Darali Leli, viralliselta nimeltään Jelena Vladimirovna Petrova (syntynyt vuonna 1987 Izhevskissä) on monipuolinen udmurttilaisen kulttuurin nykyaikaisten muotojen edistäjä ja suomalais-ugrilainen kulttuuriaktivisti. Hän on harrastanut niin maalausta, laulua, muotisuunnittelua kuin kirjallisuuttakin. Hänen äitinsä on yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista udmurttilaisista runoilijasta Tatjana Tshernova ja hänen isoäitinsä, Tatjana Tshernovan äiti, Lidija Tshernova on tunnettu lastenkirjailija.

Vuosina 2004-09 Darali Leli opiskeli Udmurtian valtionyliopiston udmurttilaisen filologian tiedekunnan yleisen ja suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen laitoksella erikoistumisalanaan udmurtin kieli ja kirjallisuus sekä unkarin kieli. Valmistumisen jälkeen hän on ehtinyt olla monissa kulttuurialan töissä, mm. sanomalehti Udmurt dunnen nuorisoliitteen Dartin päätoimittajana. Hän on viimeisimpien udmurtinkielisten elokuvien Uzy-bory (”Marjat”, 2011) ja Puzkar (”Pesä”, 2014) käsikirjoittaja. Hänet on palkittu udmurtinkielisestä nettiblogistaan.

Darali Leli alkoi kirjoittaa jo kouluiässä ja hänen teoksiaan julkaistiin lehdissä. Vuonna 2009 ilmestyi hänen novellikokoelmansa Gur sjörys malpanjos (”Ajatuksia uunin takaa”). Hänen toinen merkittävä teoksensa on romaani Zornamer no Zanna (”Sadelillukka ja Zanna”) vuodelta 2018. Se sai Kenesh-lehden ensimmäisen palkinnon romaanien sarjassa. Vuonna 2014 Darali Leli palkittiin virolaisella maailmanpuu-palkinnolla (ilmapuu auhind) udmurttilaisen kaupunkikulttuurin luomisesta ja edistämisestä. Darali Lelin novelli Takiainen lehdossa on uutta ja kokeellista udmurttilaista proosaa, jonka otin mukaan teokseeni.

 

Nykyisin Darali Leli on töissä Art-rezidentsija-yhdistyksessä nuorisotoimen asiantuntijana ja udmurttilaisten projektien kuraattorina. Tänä vuonna hän luotsasi Art-rezidentsijassa nuortenteatteri Jumokin perustamista. Se on ehtinyt jo esittää niin ikään Jumok -nimisen näytelmän, jonka kirjoitti ja ohjasi Darali Leli. Unkarin lisäksi Darali Leli on harrastanut myös suomen kieltä ja osallistunut suomen kielen sukukansojen edustajille tarkoitetuille kesäkursseille.

 

 

 

 

Esa-Jussi Salminen
Multia

ORCID-tunniste: https://orcid.org/0000-0002-8694-9094

Toimittaja, sukukansa-asiantuntija, entinen suomentaja
Koska maailma ei ole kiinnostunut suomalais-ugrilaisesta kirjallisuudesta enkä voi saada työlleni rahoitusta, en suomenna tällä hetkellä.

ALKUKOTI-LEHDEN PÄÄTOIMITTAJA

Sukukansojen ystävät ry:n hallituksen jäsen.
http://sukukansojenystavat.fi/index.php/jaseneksi/

Kirjoittamani tietokirja ja matkaopas Sankarimatkailijan Marinmaa ja Udmurtia julkaistiin heinäkuussa 2023 Sankarimatkailijan matkakirjasarjassa.

FM suomalais-ugrilaisesta kielentutkimuksesta.

Olen työskennellyt opetustehtävissä Joshkar-Olassa, Kolozsvárissa ja Izhevskissä.

Popularisoin sukukansoja yleistajuisilla kirjoituksilla.

Vuodesta 2009 alkaen on ilmestynyt useita suomentamiani udmurttilaisen ja marilaisen kirjallisuuden teoksia, esim. Dorvyzhy, käännökset Volga-antologiassa ja Bjarmia-antologiassa.
Vuonna 2020 ilmestyi teos Murskautuneet tähdet, jossa 400 sivua suomentamiani udmurttilaisia novelleja.

Tulossa viimeisenä on vielä udmurttilaista rikoskirjallisuutta ja ensimmäinen udmurtinkielinen romaani Raskas ies vuodelta 1929.
Koska maailma ei ole kiinnostunut suomalais-ugrilaisesta kirjallisuudesta enkä voi saada työlleni rahoitusta, en suomenna tällä hetkellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu