Korona valitsee tietyt johtajat

On hienoa, kun poliitikko omalla esimerkillään osoittaa tietä kansalle. Tämä tuli mieleen, kun näin uutisen Tansanian presidentin menehtymisestä todennäköisesti koronaan. Tuskin eläkeikää saavuttanut presidentti oli ilmeisesti kaikista maailman koronaa vähättelevistä johtajista radikaalein. Hän suositteli höyryhengitystä, vastusti maskeja jne.

Häntä ja Tansaniaa koskevat uutisoinnit ovat kahtalaisia, koska itse presidentti oli kieltänyt koronasta uutisoinninkin. Näin syntyi kaksi narratiivia: virallinen presidentillinen valheellinen ja epävirallinen eli totuus. Tämä havainnollistaa yleensäkin sitä, miten populismi syntyy: valhe institutionaalistetaan.

Luin juuri eilen Tansaniassa Udmurtiasta käyneen turistin raportin, jonka mukaan Tansaniassa koronatapaukset lasketaan yhden käden sormin. Mistä hän olisikaan tiennyt totuutta, jos ei venäjäksi ole vielä ilmestynyt juttuja todellisesta tilanteesta, jos hän ei känyt itse sairaaloissa ja kirkoissa kyselemässä asioita?

Muuallakin taitaa tietynhenkiset johtajat tupata sairastumaan koronaan? Jo kesällä kuoli koronaan Burundin presidentti, joka tansanialaisen kollegansa tavoin turvasi pandemian torjunnassa suoraan Jumalaan suojeluun. Tautiin sairastuivat, mutta siitä selvisivät sellaiset huippupoliitikot kuin Bolsonaro, Trump ja Boris Johnson. Mikä näitä yhdistää, muukin kuin alttius sairastua koronaan? Myös heidän kansalaisensa ovat ainakin seuranneet esimerkkiä innokkaasti.

+4
Esa-Jussi Salminen
Helsinki

Olen ammattimainen suomentaja Koneen Säätiön rahoittamassa kaksivuotisessa projektissa vuosina 2021-2022. Suomennan udmurttilaista rikoskirjallisuutta ja ensimmäisen udmurtinkielisen romaanin.

Kirjoittamani matkaopas ja tietokirja Sankareitten Marinmaa ja Udmurtia julkaistaneen syksyllä 2021 Sankarimatkailijan matkakirjasarjassa.

Vuonna 2020 ilmestyi teos Murskautuneet tähdet, jossa 400 sivua suomentamiani udmurttilaisia novelleja. FM suomalais-ugrilaisesta kielentutkimuksesta. Olen työskennellyt opetustehtävissä Joshkar-Olassa, Kolozsvárissa ja Izhevskissä. Popularisoin sukukansoja yleistajuisilla kirjoituksilla. Vuodesta 2009 alkaen on ilmestynyt useita suomentamiani udmurttilaisen ja marilaisen kirjallisuuden teoksia, esim. Dorvyzhy, käännökset Volga-antologiassa ja Bjarmia-antologiassa. Viisivuotissuunnitelmissa mm. komilaisen, marilaisen ja ersäläisen kirjallisuuden novellikokoelmat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu