Manuaalivaihteet autoista kiellettävä!

Jouduin hiljattain ajamaan autoa, jossa oli manuaalivaihteet. Yhtäkkiä tuntui kuin olisi jälleen autokoulun ensimmäisillä tunneilla ja ajamiseen tuntuman saaminen työlästä. Autokoulustani ei ollut kulunut kuin vuosi, mutta olin tietysti hankkinut itselleni sen jälkeen automaattivaihdeauton. Muutamassa kuukaudessa ehdin tottua helppoon, mukavaan ja turvalliseen autoiluun, jonka automaattivaihteet takaavat. On ymmärrettävää, että niin kauan kuin on olemassa manuaalivaihteita, sellaisilla ajoa on autokoulussa opetettava.

Monenlaisin uskomuksin yritetään puolustaa antiikkisten manuaalivaihteiden olemassaoloa, mutta kaikki puolustelut tuntuvat jotenkin ontuvan. Yritin etsiä manuaalivaihteiden oikeasti hyviä puolia, mutta niitä ei löydy. Joku väitti, että manuaalivaihteilla saa paremmin tuntuman autoon ja nopeuteen. Minä ainakin menetän manuaalivaihteilla täysin tuntuman nopeuteen: kytkimellä ja vaihdekepillä pelleily vie täysin huomion nopeuden seuraamisesta.

Käsittämätttömintä on kuitenkin keskustelussa se, että tärkein näkökulma puuttuu tyystin eli turvallisuusnäkökulma. Manuaalivaihteet ovat suuri turvallisuusriski: auto voi sammua ja sen hallinta vaikeutuu hitaammilla nopeuksilla. Ei ole kovinkaan turvallista jäädä vaikka raiteille. Toki kovilla nopeuksilla manuaalivaihteiston vaara poistuu, kun niitä ei enää tarvitse vekslailla, mutta kevyttä liikennettä saa kyllä liiskatuksi hitaammillakin vaihteenvatkailuvauhdeilla.

On outoa, että manuaalivaihteita ei ole vielä kielletty, kun on keksitty turvallisempi tapa ajaa autoa. Ihan oikeasti pitääkö auton ajaminen olla nykyaikana niin herkkää taiteellista työskentelyä, että toisella jalalla yritetään aavistella pari millin eroa, että ollaanko tärinässä vai ei ja toisella samaan aikaan painaa kaasua juuri ja juuri sopivasti, samoin millien osilla pelaten? Vaihteen vaihtaminen vie huomiota pois liikenteen seuraamisesta. Jos joku kaipaa jotain tekemistä käsilleen ja vasemmalle jalalleen ajon aikana, voi vaikka virkata ja polkea tahtia radiomusiikkiin jalallaan.

+2
Esa-Jussi Salminen
Multia

Olen ammattimainen suomentaja Koneen Säätiön rahoittamassa kaksivuotisessa projektissa vuosina 2021-2022. Suomennan udmurttilaista rikoskirjallisuutta ja ensimmäisen udmurtinkielisen romaanin.

Sukukansojen ystävät ry:n hallituksen jäsen.
http://sukukansojenystavat.fi/index.php/jaseneksi/

Kirjoittamani matkaopas ja tietokirja Sankareitten Marinmaa ja Udmurtia julkaistaneen syksyllä 2021 Sankarimatkailijan matkakirjasarjassa.

Vuonna 2020 ilmestyi teos Murskautuneet tähdet, jossa 400 sivua suomentamiani udmurttilaisia novelleja.

FM suomalais-ugrilaisesta kielentutkimuksesta.

Olen työskennellyt opetustehtävissä Joshkar-Olassa, Kolozsvárissa ja Izhevskissä.

Popularisoin sukukansoja yleistajuisilla kirjoituksilla.

Vuodesta 2009 alkaen on ilmestynyt useita suomentamiani udmurttilaisen ja marilaisen kirjallisuuden teoksia, esim. Dorvyzhy, käännökset Volga-antologiassa ja Bjarmia-antologiassa. Viisivuotissuunnitelmissa mm. komilaisen, marilaisen ja ersäläisen kirjallisuuden novellikokoelmat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu