Mistä kaikki alkoi neljännesvuosisata sitten!

Ensimmäinen Alkukoti huuhtoutuu Volgaan
Tästä alkoi uusi sivu maailmanhistoriassa suomalais-ugrilaisten kansojen nostamisessa yleiseen tietoisuuteen viime vuosisadan lopun tuulahduksen innostamana:

https://sukukansojenystavat.fi/alkukoti-jasenlehti/alkukoti-1/

Alkukodin ideoinnista on kulunut neljännesvuosisata. Muistan sen kuin eilisen päivän, vaikka maailma oli aivan eri silloin, meille miljoona kertaa parempi kuin nyt… Nimeäkin suunniteltiin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan sukukansavaliokunnassa pitkään. Esillä oli sellaisiakin versioita kuin Kielisuku tai Pabrikavabrik ym. Vaikka suomalais-ugrilaiset kansat perustuvat kieleen, on kyse muustakin. Siksi Kielisuku ei päässyt voittajaksi. Alkukoti tarkoittaa kielikuntamme alkukotia, mutta monella muullakin tavalla sen voi tulkita.
Alkukoti 1 vuodelta 2000 lukekaa tästä! Koko lehti ja kaikki muutkin vanhat numerot vuosilta 2000-2016 ovat nyt luettavissa vapaasti ja ilmaiseksi uudistuneilla sivuillamme:

Alkukoti on maailman paras ja luotettavin aikakausijulkaisu suomalais-ugrilaisista kansoista, Uralilainen Pravda eli Totuus, joka ilmestyy luonnollisesti suomeksi. Alkukoti keksittiin siis viime vuosisadan viimeisillä hetkillä ja asialla olimme me valveutuneet NUORET OPISKELIJAT Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta. Lähialueiden poliittisen kuohunnan aiheuttamaan uuteen tilanteeseen vain me kykenimme reagoimaan asiaankuuluvalla tavalla: sukukansat eivät enää olleet tunkkaista arkistokamaa ja satavuotisten muistiinpanojen asiaa vaan yhä eläviä ja kielineen ja kulttuureineen iholle tulevia innostavia juttuja, joista sai helposti uutta ja ajankohtaista tietoa, jos vain halusi.

ME toimme sukukansojen popularisoinnin ja uusien urien tärkeyden vanhempien sukupolvien tietoisuuteen. Veimme lehteä yliopistoihin ja tutkimuslaitoksiin. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen tutkijat tulivat henkilökohtaisesti kiittelemään ihastuttavan kiinnostavasta lehdestä. Tätä oli kaivattu ja me saimme sen aikaan.

Valitettavasti nykyopiskelijat ovat muun muassa tältäkin osin äärimmäisen passiivisia. Tosin syyt ovat myös yhteiskunnalliset: 90-luvulla opintoraha riitti elämiseen ja opiskeluaikoja ei erityisemmin rajoitettu. Silloin ihmisellä oli opiskeluaikanaan aikaa ja varaa ja henkistäkin tilaa ymmärtää, mikä olisi oikeasti tärkeää ja tarpeellista. On suorastaan ihme, että lehti elää edelleen, ei tosin enää opiskelijoiden ansiosta.
Esa-Jussi Salminen
Multia

ORCID-tunniste: https://orcid.org/0000-0002-8694-9094

Toimittaja, sukukansa-asiantuntija, entinen suomentaja
Koska maailma ei ole kiinnostunut suomalais-ugrilaisesta kirjallisuudesta enkä voi saada työlleni rahoitusta, en suomenna tällä hetkellä.

ALKUKOTI-LEHDEN PÄÄTOIMITTAJA

Sukukansojen ystävät ry:n hallituksen jäsen.
http://sukukansojenystavat.fi/index.php/jaseneksi/

Kirjoittamani tietokirja ja matkaopas Sankarimatkailijan Marinmaa ja Udmurtia julkaistiin heinäkuussa 2023 Sankarimatkailijan matkakirjasarjassa.

FM suomalais-ugrilaisesta kielentutkimuksesta.

Olen työskennellyt opetustehtävissä Joshkar-Olassa, Kolozsvárissa ja Izhevskissä.

Popularisoin sukukansoja yleistajuisilla kirjoituksilla.

Vuodesta 2009 alkaen on ilmestynyt useita suomentamiani udmurttilaisen ja marilaisen kirjallisuuden teoksia, esim. Dorvyzhy, käännökset Volga-antologiassa ja Bjarmia-antologiassa.
Vuonna 2020 ilmestyi teos Murskautuneet tähdet, jossa 400 sivua suomentamiani udmurttilaisia novelleja.

Tulossa viimeisenä on vielä udmurttilaista rikoskirjallisuutta ja ensimmäinen udmurtinkielinen romaani Raskas ies vuodelta 1929.
Koska maailma ei ole kiinnostunut suomalais-ugrilaisesta kirjallisuudesta enkä voi saada työlleni rahoitusta, en suomenna tällä hetkellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu