Qanonilaisuus ja mielen sairaudet

Minulla oli hyvä ystävä Venäjällä. Hän edusti kansallisen tutkimuksen erään alan huippua. Lisäksi hän oli monipuolisesti lahjakas, terävä-älyinen ihminen. Kun kävimme yhdessä tapaamassa toisen alueen kollegoitamme, viihdyimme heidän luonaan tuntikausia uppoutuneena mielenkiintoiseen tieteelliseen keskusteluun. Hän teki tapaamisten pohjalta henkilöiden suurista kyvyistä ja toisaalta keskinäisistä henkilökemioista aivan samanlaiset viileän puolueettomat johtopäätökset kuin minäkin.

Hän oli ystävänä huolehtivainen ja lojaali. Ihmisenä hän huomasi aina herkästi ihmisten väliset sosiaaliset prosessit ja asettui puolustamaan ihmisiä, joita aiheetta syrjittiin. Hän myös loukkaantui syvästi joutuessaan itse epäoikeudenmukaisesti kohdelluksi. Tältä ei voinut yliopistomaailmassa kuitenkaan välttyä.

Hän kiinnostui vähitellen laajasti itämaisesta mystiikasta, jota sekoitti näkemyksiinsä omasta uskonnosta. Mukaan tuli yleismaailmallisia salaliittoteorioita. Hän omaksui ihmisten jaottelun rasistisin perustein. Hän kuvitteli, että on olemassa erilähtöisiä ihmisiä: oma kansa on niitä vanhimpia ja aidoimpia, kun taas esimerkiksi juutalaiset ovat lähinnä niitä liskoihmisiä, jotka ovat kaikkein uusimpia tulokkaita maan päällä ja kaiken lisäksi sitä paitsi Siriuksesta lähtöisin.

Hän kuvitteli, että juutalaiset ja entiset kollegat järjestivät rituaaleja, joiden tarkoitus oli surmata hänet. Kun nämä entiset ystävät (petturien joukko kasvoi kasvamistaan) näkivät hänet kaupungilla, nämä kuulemma säpsähtivät, kun hän ei ollutkaan kuollut hyvistä yrityksistä huolimatta. Hän näet oli itse oikein yli-ihminen, joka kaikesta huolimatta eläisi sata vuotta. Hän pystyi aavistamaan nämä rituaalit telepaattisesti ja suojautumaan omilla menoillaan. Hänen ominaisvärähtelynsä oli täydellinen eli 10 potenssiin 10. Monet hyvät ihmiset pääsevät säteilyasteikolla tasolle 8 tai 9, mikä antaa ihmiselle jo mahdollisuuden mm. parantaa itse itseltään sairauksia. Monilla lurjuksilla on säteily varsin matalalla ja liskoihmisillä se menee jo miinusmerkkiseksi eli nämä liskoihmiset ovat itse asiassa epäihmisiä, vampyyreja, joiden on elämänenergiaa saadakseen kiskottava sitä plusmerkkisiltä ihmisiltä. Tämä juuri selitti sen, miksi häntä niin vainottiin! Hänhän oli täydellisen plusenergian ihmisenä varsinainen herkkupala näille liskoihmisille. Liskoihmiset pyrkivät eri tavoin muodostamaan kanavia plusihmisiin, jotta tämä energian kiskominen onnistuisi. Tässä käytetään hyväksi mm. koskettelua ja plusmerkkisen ihmisen provosointia: tunnekuohu näet saa energiat ryöpsähtämään, jolloin niitä pääsee imemään.

Hän alkoi yhä enemmän ja useammin olla varma siitä, että häntä salakuunneltiin. Hän kuulemma tunsi sen herkkyydellään. Ensin sitä tapahtui kännykän kautta, mutta myöhemmin myös kauempaa ja missä tahansa. Myrkkyjä kylvettiin hänen puutarhaansa, työpöydälleen ja teehen, mutta niiltäkin hän pystyi suojautumaan, koska hän tunsi ne yliluonnollisilla voimillaan. Seksuaaliset fantasiat tulivat jo alussa mukaan. Ystäväni alkoi kuvitella kaikkien miesten makaavan sen naisen kanssa, joka oli kuulemma vienyt häneltä aviomiehen.  Hän oli täysin varma, että tuo nainen oli ehtinyt vakoilemaan minuakin, kun olin käynyt yhdessä kylässä.  Seksuaalifantasiat vähitellen monipuolistuivat kattamaan eri suuntauksia.

Pari vuotta sitten ystävyytemme päättyi hänen sairautensa voimistumiseen. Hän sisällytti lopulta minutkin harhoihinsa, mistä lopullisesti tiesin, että hän oli vakavasti mielisairas: eihän minulla ollut ollut todisteita esim. siitä, että häntä vainoava nainen ei olisi vakoillut minua. Hän alkoi nyt kuvitella, että minäkin makaan tuon vanhan naisen kanssa, vaikka todellisuudessa en ikinä ollut edes häntä nähnyt. Lisäksi hän mm. väitti tämän naisen pervoporukoiden kustantaneen kirjani Murskautuneet tähdet ja minun saavan muutenkin rahaa tältä.

Ystäväni on siis epäilemättä hyvin vakavasti sairas. Skitsofrenian ja psykoosin tunnusmerkit täyttynevät kirkkaasti. Kun kuulin syksyllä qanonilaisuudesta, olin varsin ällistynyt: ystäväni henkilökohtainen mielenterveystragedia olikin yhtäkkiä kollektiivinen ilmiö. Yhtäläisyydet hämmästyttävät myös siltä osin, miten tätä harhatodellisuutta tuodaan esille. Kun ystäväni ei vielä kuvitellut minusta moskaa, hänellä oli tapana uskoutua minulle ja kirjoittaa paperilapuille paljastuksiaan: kuka oli kenenkin kanssa myrkyttänyt kenet jne. Hänhän ei voinut sanoa näitä ajatuksia ääneen, koska meitä salakuunneltiin. Sitten hän rusensi laput ja laittoi ne roskiin. Miksei hän sitten superihmisenä voinut avoimesti mennä poliisin ja lehdistön juttusille tiedoillaan? Qanonilaisia totuuksia paljastaa myös joku anonyymi hiirulainen vähitellen vuotaen. Jos minä tietäisin jotain vastaavaa, niin tekisin oikeasti jotain omalla nimelläni. Koko sekoilussahan ei muutenkaan ole logiikan tuoksahdustakaan: trump pelastaa kaikki, jos hänet valitaan uudelleen. Miksi hän ei ensimmäisellä kaudellaan voinut tehdä pedofiilipaljastuksille mitään? :):):):)

Mielenkiintoinen on kysymys, onko ihminen ensin mielisairas ja siksi harharakennelmien, ääriliikkeiden ja qanonilaisuuden kannattaja vai sairastuttavatko nämä liikkeet lopulta ihmisen skitrofreniaan ja psykoosiin? Vai onko kyseessä jatkuva vuorovaikutus? Ei ehkä ole liioittelua kutsua salaliittoteorioita peräti kollektiiviseksi mielitaudiksi? Valhehan näitä yhdistää. Kannattaisi pitää mielessä, että valhe voi myös sairastuttaa. Siksi esim. valemediat ovat niin vakava asia.

Esa-Jussi Salminen

Olen ammattimainen suomentaja Koneen Säätiön rahoittamassa kaksivuotisessa projektissa vuosina 2021-2022. Suomennan udmurttilaista rikoskirjallisuutta ja ensimmäisen udmurtinkielisen romaanin. Kirjoittamani matkaopas ja tietokirja Sankareitten Marinmaa ja Udmurtia julkaistaneen syksyllä 2021 Sankarimatkailijan matkakirjasarjassa. Vuonna 2020 ilmestyi teos Murskautuneet tähdet, jossa 400 sivua suomentamiani udmurttilaisia novelleja. FM suomalais-ugrilaisesta kielentutkimuksesta. Olen työskennellyt opetustehtävissä Joshkar-Olassa, Kolozsvárissa ja Izhevskissä. Popularisoin sukukansoja yleistajuisilla kirjoituksilla. Vuodesta 2009 alkaen on ilmestynyt useita suomentamiani udmurttilaisen ja marilaisen kirjallisuuden teoksia, esim. Dorvyzhy, käännökset Volga-antologiassa ja Bjarmia-antologiassa. Viisivuotissuunnitelmissa mm. komilaisen, marilaisen ja ersäläisen kirjallisuuden novellikokoelmat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu