Rauhaa kannattava ehdokas ja sotahullu

Kun presidentinvaaleihin on aikaa enää reilu kuukausi, luulisi asiasta kirjoitettavan enemmän ja ennen kaikkea tasapuolisemmin.

Jo pelkkä kuiva lista kaikista ehdokkaista on kiven takana.  Se pitää kaivamalla kaivaa venäjänkielisillä hauilla. Jotain löytyy kuin löytyykin:

ЦИК зарегистрировал в качестве кандидатов на пост президента Леонида Слуцкого, Николая Харитонова, Владислава Даванкова и Владимира Путина

Tassin eilisen uutisen mukaan Venäjällä on siis virallisesti vahvistettu neljän ihmisen ehdokkuus. He ovat Leonid Slutski, Vladislav Davankov ja Nikolai Haritonov. Lisäksi tietysti mukana on se syöpä, jonka nimeäkään ei sovi mainita.

Kuten myös Uusi Suomi eilen kirjoitti Venäjän valtaapitävät ovat torpanneet Boris Nadeždinin ehdokkuuden. Syynä on se, että hän nousi merkittäväksi uhaksi ja suosituksi. Ensimmäisenä työnään presidenttinä hän lopettaisi sotatoimet Ukrainassa. Hänen kannattajansa ovat muodostaneet pitkiä jonoja Venäjän suurimmissa kaupungeissa päästäkseen kirjoittamaan nimensä Nadeždinin kannattajalistaan.

Nyt siis keskusvaalilautakunta väittää, että merkittävässa osassa allekirjoituksia on jotain vikaa. Käsin kirjoitetut allekirjoitukset lukee jokin skanneri. Jos skanneri on esimerkiksi tulkinnut, että allekirjoittaja on kirjoittanut kotipaikakseen Rostov-na-Donun sijaan Rostov-na-Domu, allekirjoitus hylätään. Tai jos henkilö on kirjoittanut Salehardin sijaan Salihard tai, jos skanneri sen tulkitsee Salihardiksi. Venäläisillä foorumeilla kuohuu: istuvan sotahullun kannattajalistat on siis skannannut toinen skanneri tai sitten niitä ei ole käyty läpi suurennuslasilla. Myös allekirjoitusten väitetyt määrät herättävät epäilyksiä: nimettömän despootin kannattajat eivät ole muodostaneet jonoja keräyspisteille… … …

Nyt hylätyllä ehdokkaalla on olemassa suunnitelma tämän tilanteen varalle. Nyt nähdään suunnitelma B. Sitä todella toivomme. Minua häiritsee melkoisesti se, miten ilkeästi ja vähättelevästi Venäjällä suhtaudutaan oikeisiin vastaehdokkaisiin. Ehkä he eivät ole täydellisiä, mutta mikä on vaihtoehto, se jonka nimeä ei lausuta? Tosin nyt Nadeždinilla on paljon innokasta kannatustakin. Erityisen ikävää on jos Suomessa ei kirjoiteta kunnolla kaikista ehdokkaista vaan aina siitä nimettömästä pääpirusta. Kyllä meidän on suhtauduttava erityisesti yrityksiin oikeiden vaalien järjestämiseksi asiallisesti ja tasapuolisesti.

Esa-Jussi Salminen
Multia

ORCID-tunniste: https://orcid.org/0000-0002-8694-9094

Toimittaja, sukukansa-asiantuntija, entinen suomentaja
Koska maailma ei ole kiinnostunut suomalais-ugrilaisesta kirjallisuudesta enkä voi saada työlleni rahoitusta, en suomenna tällä hetkellä.

ALKUKOTI-LEHDEN PÄÄTOIMITTAJA

Sukukansojen ystävät ry:n hallituksen jäsen.
http://sukukansojenystavat.fi/index.php/jaseneksi/

Kirjoittamani tietokirja ja matkaopas Sankarimatkailijan Marinmaa ja Udmurtia julkaistiin heinäkuussa 2023 Sankarimatkailijan matkakirjasarjassa.

FM suomalais-ugrilaisesta kielentutkimuksesta.

Olen työskennellyt opetustehtävissä Joshkar-Olassa, Kolozsvárissa ja Izhevskissä.

Popularisoin sukukansoja yleistajuisilla kirjoituksilla.

Vuodesta 2009 alkaen on ilmestynyt useita suomentamiani udmurttilaisen ja marilaisen kirjallisuuden teoksia, esim. Dorvyzhy, käännökset Volga-antologiassa ja Bjarmia-antologiassa.
Vuonna 2020 ilmestyi teos Murskautuneet tähdet, jossa 400 sivua suomentamiani udmurttilaisia novelleja.

Tulossa viimeisenä on vielä udmurttilaista rikoskirjallisuutta ja ensimmäinen udmurtinkielinen romaani Raskas ies vuodelta 1929.
Koska maailma ei ole kiinnostunut suomalais-ugrilaisesta kirjallisuudesta enkä voi saada työlleni rahoitusta, en suomenna tällä hetkellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu