SENSAATIOUUTINEN: Alkukodin paikka onkin aivan toisaalla!

Sukukansojen ystävät ry esitteli uuden Alkukodin 16.4.2023.

Alkukoti, maailman paras ja luotettavin aikakausijulkaisu suomalais-ugrilaisista kansoista, Uralilainen Pravda eli Totuus on löytänyt uuden julkaisijan. Alkukoti keksittiin viime vuosisadan viimeisillä hetkillä ja yllätys yllätys asialla olivat valveutuneet NUORET OPISKELIJAT Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta. Lähialueiden poliittisen kuohunnan aiheuttamaan uuteen tilanteeseen vain me kykenimme reagoimaan asiaankuuluvalla tavalla: sukukansat eivät enää olleet tunkkaista arkistokamaa ja satavuotisten muistiinpanojen asiaa vaan yhä eläviä ja kielineen ja kulttuureineen iholle tulevia innostavia juttuja, joista sai helposti uutta ja ajankohtaista tietoa, jos vain halusi.

Lehti ilmestyi Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan sukukansavaliokunnan lehtenä vuodesta 2000 vuoteen 2016 asti. Kerran tai kaksi vuodessa se ilmestyi vuoteen 2010 asti. Tämän vuosisadan alku ei ollut ainoastaan kultaista nuoruutta vaan silloin oikeasti ja faktisesti kaikki oli vielä paremmin. Vähitellen sukukansavaliokunnan toiminta ja toimintamahdollisuudet hiipuivat samaa tahtia Venäjän vapauden hiipumisen kanssa. Alkukotikin ilmestyi 2010-luvulla enää kaksi kertaa: vuosina 2013 ja 2016 eli vain kerran kolmessa vuodessa.

Jo tämän vuosisadan alussa kuulin erikoisia huhuja siitä, että ylioppilaskunnassa jotkut opiskelijapoliittiset voimat ovat kovasti vastaan maailmaa parantavaa opiskelijatoimintaa, mm. ylioppilaskunnan sukukansakeräystä vastaan. Keräysvaroista sukukansavaliokunta jakoi apurahoja sukukansojen projekteihin. Jopa ulkomaisten suomalais-ugrilaisten vieraiden majoitukseen kätevä ilmainen tila Benita aiheutti kuulemma suurta kauhua joissakin (kokoomus)opiskelijasfääreissä. No eipä enää tarvitse etsiä maksullisiakaan majoituksia …

Sukukansavaliokunta lopetettiin vuonna 2018 eivätkä opiskelijat enää tue sukukansoja sen enempää rahallisesti kuin muutenkaan. Nähtävästi joillekin avoin ja demokraattinen maailma oli liikaa… Sukukansavaliokunnan lakkauttamiseen liittyvät asiakirjat (jos niitä edes on) ovat äärimmäisen salaisia eikä asiasta löydy tavallisilla hauilla tietoja.

Onneksi idea tasa-arvoisesta maailmasta, johon kuuluvat myös sukukansat, jäi elämään tuon ajan entisten opiskelijoiden ajatuksissa. Nämä konkretisoituivat viime vuonna Sukukansojen ystävät ry:ssä, joka päätti alkaa julkaista Alkukotia uudestaan. Sattuneista syistä lehdelle on tarvetta enemmän kuin koskaan: me, jotka elimme ja opiskelimme ainutlaatuisen avoimuuden ja demokraattisen tuulahduksen aikaa nuoruudessamme 1990- ja osin vielä 2000-luvulla, emme aio jälleen kerran jättää Venäjän alueen sukukansoja oman onnensa nojaan jälleen sadaksi vuodeksi, niin kuin viime vuosisadalla Neuvostoliiton vaikutuksesta tehtiin. Tätä varten Alkukotia julkaistaan.

Alkukoti-lehden numero 15 on ilmestynyt nyt siis Sukukansojen ystävät ry:n jäsenlehtenä! Tervetuloa lukemaan sitä, oheisessa blogikirjoituksessa on tarkat tilausohjeet! Mukana myös tunnelmia julkaisutilaisuudesta 16.4.2023!

https://sukukansojenystavat.blogspot.com

 

 

Esa-Jussi Salminen
Multia

ORCID-tunniste: https://orcid.org/0000-0002-8694-9094

Toimittaja, sukukansa-asiantuntija, entinen suomentaja
Koska maailma ei ole kiinnostunut suomalais-ugrilaisesta kirjallisuudesta enkä voi saada työlleni rahoitusta, en suomenna tällä hetkellä.

ALKUKOTI-LEHDEN PÄÄTOIMITTAJA

Sukukansojen ystävät ry:n hallituksen jäsen.
http://sukukansojenystavat.fi/index.php/jaseneksi/

Kirjoittamani tietokirja ja matkaopas Sankarimatkailijan Marinmaa ja Udmurtia julkaistiin heinäkuussa 2023 Sankarimatkailijan matkakirjasarjassa.

FM suomalais-ugrilaisesta kielentutkimuksesta.

Olen työskennellyt opetustehtävissä Joshkar-Olassa, Kolozsvárissa ja Izhevskissä.

Popularisoin sukukansoja yleistajuisilla kirjoituksilla.

Vuodesta 2009 alkaen on ilmestynyt useita suomentamiani udmurttilaisen ja marilaisen kirjallisuuden teoksia, esim. Dorvyzhy, käännökset Volga-antologiassa ja Bjarmia-antologiassa.
Vuonna 2020 ilmestyi teos Murskautuneet tähdet, jossa 400 sivua suomentamiani udmurttilaisia novelleja.

Tulossa viimeisenä on vielä udmurttilaista rikoskirjallisuutta ja ensimmäinen udmurtinkielinen romaani Raskas ies vuodelta 1929.
Koska maailma ei ole kiinnostunut suomalais-ugrilaisesta kirjallisuudesta enkä voi saada työlleni rahoitusta, en suomenna tällä hetkellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu