Shokeeraava uusi paljastus FÜHRERIN viimeisistä hetkistä!

Nyt on ilmeisesti se aika, nimittäin se aika vuodesta, että lehtihyllyltä paistaa silmiin teemanumero: Führerin viimeiset hetket. Ihan oikeasti hei toimittajat, tiesittekö, että kopiokoneet on jo keksitty, eikä teidän tarvitse leikkiä kopiokonetta!
Deja vu, ihan kuin olisin nähnyt saman otsikon joskus, joskus ainakin 100 kertaa. Tämä kuuluu varmaan siihen kategoriaan aikuisten kauheita iltasatuja, jotka pitää kuulla yhä uudelleen ja uudelleen ihan samanlaisena kuin edelliselläkin kerralla.
 
Eikö nyt aikuinen ihminen voisi kaivaa sen henkisen turvanallen tarvittaessa jostain naftaliinista ihan itse silloin kun sitä sattuu tarvitsemaan ja on vaikea nukahtaa ilman sitä? Ja toimittajat voisivat keksittyä uuden ajankohtaisen tiedon ja ajatusten välittämiseen?
 
Samanlaisia aikuisten toistuvia iltasatuja ovat kestojulkkisten lausunnot asiasta kuin asiasta. Kun näkee joka päivä Jörn Donnerin kulmakarvat ja mitään sanomatonta mörinää asiaan kuin asiaan tai Matti Nykäsen toilailut, niin tuntuu että voi nukahtaa turvallisesti? Samoin joka ikinen kesä kestoaiheet: Suomen kesä on niin kaunis, mutta voih, tiesitkö mitkä vaarat sinua vaanivat (ja sitten lista käärmeistä punkkeihin niin kuin joka ikinen kesä jo vuosikymmeniä lehdessä samaan aikaan). Tai että hyttyset nuo kiusankappaleet imevät verta, mutta eivät kaikki niistä. Huhhuh jo biologian tunneilta tuttu mantra aikuiseen makuun. Vai onko suurin osa toimittajista Alzheimer-toimittajia?
 
Olen niin —nyt tähän, että pistän paremmaksi. Joka vuosi tulee ilmestymään tutut teemanumerot minulta:
 
1. 30.9. julkaisen teoksen Murskautuneet tähdet Udmurtialaisia novelleja novellien ensimmäisen käsikirjoituksen valmistumisen kunniaksi (vuonna 2018) uutisen siitä, miten käänsin novellit ja millainen prosessi se oli.
 
2. 1.11. julkaisen teoksen Murskautuneet tähdet Udmurtialaisia novelleja esipuheen päiväyksen muistolle sekä Kuzebai Gerdin ja Konstantin Jakovlevin murhan muistopäivän kunniaksi uutisen vainojen uhreiksi joutuneista udmurttilaisista kirjailijoista.
 
3. 27.11. udmurtin kielen kansainvälisenä päivänä julkaisen teoksen Murskautuneet tähdet Udmurtialaisia novelleja teosten alkuperäiskieltä udmurttia kunnioittaakseni katsauksen kirjallisuuden asemaan udmurtin kielen statuksen parantamisessa.
 
4. 2.4. julkaisen teoksen Murskautuneet tähdet Udmurtialaisia novelleja ilmestymisen kunniaksi seikkaperäisen kirjoituksen sen merkityksestä suomalaiselle kirjallisuuselämälle sen verrattomana rikastuttajana.
 
Siinä ihan tärkeimmät uutiset, jotka tulen joka vuosi useasti kertomaan teille halusitte tahi ette.
PS Ei minulla ole mitään aikuisten iltasatuja vastaan. Tarvitsen niitä itsekin, mutta osaan ne kaivaa lapsuuden lauluista, valokuvista ja mielikuvista ihan itse, tai vaikka youtubesta, kun menen nukkumaan. Ne ovat niitä mitä minä tarvitsen, ei niitä, joita minulle yritetään syöttää.
Esa-Jussi Salminen

Olen ammattimainen suomentaja Koneen Säätiön rahoittamassa kaksivuotisessa projektissa vuosina 2021-2022. Suomennan udmurttilaista rikoskirjallisuutta ja ensimmäisen udmurtinkielisen romaanin. Kirjoittamani matkaopas ja tietokirja Sankareitten Marinmaa ja Udmurtia julkaistaneen syksyllä 2021 Sankarimatkailijan matkakirjasarjassa. Vuonna 2020 ilmestyi teos Murskautuneet tähdet, jossa 400 sivua suomentamiani udmurttilaisia novelleja. FM suomalais-ugrilaisesta kielentutkimuksesta. Olen työskennellyt opetustehtävissä Joshkar-Olassa, Kolozsvárissa ja Izhevskissä. Popularisoin sukukansoja yleistajuisilla kirjoituksilla. Vuodesta 2009 alkaen on ilmestynyt useita suomentamiani udmurttilaisen ja marilaisen kirjallisuuden teoksia, esim. Dorvyzhy, käännökset Volga-antologiassa ja Bjarmia-antologiassa. Viisivuotissuunnitelmissa mm. komilaisen, marilaisen ja ersäläisen kirjallisuuden novellikokoelmat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu