Sota elvytti Venäjän vähemmistökansojen itsenäistymispyrkimykset

Venäjän vähemmistökansojen parissa on ollut kautta aikain itsenäistymispyrkimyksiä, jotka on ainakin Suomessa sivuutettu aika kevyesti. Tällaisia oli esimerkiksi keskisen Venäjän suomalais-ugrilaisten ja turkkilaisten kansojen alueilla ensinnäkin Neuvostoliiton alkuaikoina ja sitten perestroikan jälkeen Neuvostoliiton hajottua. Itsenäisyysjulistuksia kyllä sateli, mutta ei niistä käytännössä mitään tullut. Niiden merkitys jäi lähinnä siihen, että ne osoittivat noiden 1920- ja 1930-luvulla muodostettujen tasavaltojen olevan olemassa edelleen uudessa sekavassa tilanteessa.

Itsenäisyyspuheet jäivät harvojen aktivistien huulille. Nyt sattuneesta syystä ne näkyvät voimistuneen ja järjestäytyneen. On perustettu Vapaiden kansojen liitto (Лигa Свободных Наций, The Free Nations League (LSN)). Se lähetti Yhdysvaltojen presidentille Bidenille vetoomuksen. Liiton edustajat eivät näe kansoillensa tulevaisuutta Venäjän yhteydessä: “By our appeal, we join the holding of the Week of Enslaved Nations, which has been held annually in the United States since the adoption of the relevant Resolution by Congress in 1959. Due to President Biden’s visit to the Middle East, and likely in connection with the Russian invasion of Ukraine, the traditional presidential briefing on the White House lawn to open Enslaved Nations Week has not taken place. However, we decided to come to Washington anyway, because it is important to state our position and deprive Moscow of its monopoly, which claims to speak undividedly on behalf of our countries. We do not see the future of our peoples as part of Russia and do not want to be responsible for the war crimes of the Kremlin, ”, — said the representative of the Finno-Ugric people Erzya Vitaly Romashkin.

Kyseisessä liitossa suomalais-ugrilaisia kansojen edustajia on mukana vasta ersistä. Muut kansat ovat tataarit ja burjaatit.

Kansallisuuskysymys näyttää kärjistyvän edelleen Venäjälläkin. Jo sodan alussa oli selvää, että vähemmistökansat tätä sotaa on laitettu kannattamaan, kenties tarkoituksellakin. Useat vähemmistökansat asuvat alueilla, joissa sopimussotilaaksi ryhtyminen takaa edes jonkinlaisen palkkatyön.

Ersien lippu on kielletty ekstremistisenä. Ersien tämän vuoden kansan rukousjuhla Raskenj Ozks oli 9. heinäkuuta. Vitali Romashkinin facebook-postauksen mukaan siellä ei saanut pitää esillä ersien lippua. Tilaisuutta häirittiin muutoinkin ja sen luonne yritettiin muuttaa folklorefestivaaliksi, jossa näyttävä huvittelu olisi etusijalla. Raskenj Ozks on nimittäin alunperin ja ennen kaikkea ersien muinainen, uudelleen elvytetty kansan uskonnollinen kokous. Kiellosta huolimatta ersien lippua yritettiin pitää esillä. Yrityksistä kuvia ottaneet pakotettiin poistamaan kuvat kännyköistään. Eräs laitttomasti puunoksaan laitettu lippu poistettiin sekin tehokkaasti kenttäagenttien toimesta. Yleensä, aikaisempina vuosina lippuja on näkynyt kymmeniä. Lipulla on jo 30 vuoden aikana vakiintunut asema.

Mordvassa ja Komissa Venäjän federaatio on alkanut muodostaa jonkinlaisia kansallisia pataljoonia taistelemaan Ukrainaa vastaan. Niiden nimet on saatu mordvalaisten kansojen ja komien kulttuurista: Sijazhar, Aralaj, Parma. Ukrainaan on myös lähetetty tverinkarjalaisten osasto. Näytetäänpä Mordvan televisiossa epätoivoista esimerkkiä, kuinka tunnettu henkilö värväytyy osallistumaan erikoisoperaatioon Ukrainassa.

https://saransk.bezformata.com/listnews/rasskazal-kak-zapisatsya-v-dobrovoltci/107640166/

 

https://perm.aif.ru/society/details/chto_za_batalon_parma_formiruyut_v_permskom_krae_dlya_specoperacii

 

https://vk.com/wall-141185057_2235

 

+11
Esa-Jussi Salminen
Multia

Olen ammattimainen suomentaja Koneen Säätiön rahoittamassa kaksivuotisessa projektissa vuosina 2021-2022. Suomennan udmurttilaista rikoskirjallisuutta ja ensimmäisen udmurtinkielisen romaanin.

Sukukansojen ystävät ry:n hallituksen jäsen.
http://sukukansojenystavat.fi/index.php/jaseneksi/

Kirjoittamani matkaopas ja tietokirja Sankareitten Marinmaa ja Udmurtia julkaistaneen vuonna 2022 Sankarimatkailijan matkakirjasarjassa.

Vuonna 2020 ilmestyi teos Murskautuneet tähdet, jossa 400 sivua suomentamiani udmurttilaisia novelleja.

FM suomalais-ugrilaisesta kielentutkimuksesta.

Olen työskennellyt opetustehtävissä Joshkar-Olassa, Kolozsvárissa ja Izhevskissä.

Popularisoin sukukansoja yleistajuisilla kirjoituksilla.

Vuodesta 2009 alkaen on ilmestynyt useita suomentamiani udmurttilaisen ja marilaisen kirjallisuuden teoksia, esim. Dorvyzhy, käännökset Volga-antologiassa ja Bjarmia-antologiassa. Viisivuotissuunnitelmissa mm. komilaisen, marilaisen ja ersäläisen kirjallisuuden novellikokoelmat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu