Taksia ei saa kaikkina vuorokaudenaikoina – tai juuri milloinkaan

Tuliko sinulle kello 9 illalla yhtäkkiä menoa, mutta autoa ei ole, se on hajalla tai et ole ajokunnossa? Eipä hätää. Ainahan voit soittaa taksin. Voit soittaa, mutta taksia et enää ”NÄIN KESKELLÄ YÖTÄ” saa.

Keuruulla ja Multialla ei yksikään takseista päivystä, jos ketään taksikuskia ei huvita päivystää. Takseja on ainakin kymmenisen, mutta Keski-Suomen aluetaksin mukaan mitään päivystysvelvollisuutta ei ole. Näin totesi epäkohtelias keskuksen hoitaja.

Kello kuudeksi aamulla ei myöskään voi tehdä tilausta, koska se on myös samaisen Keski-Suomen Aluetaksin sentraalisantran mukaan ”KESKELLÄ YÖTÄ”, jolloin kukaan ei viitsi taksia ajaa. Tietysti perjantaina on eri asia, kun kaikki taksit kuskaa juoppoja läpi yön…

Mistä tässä nyt oikein on kyse? Miksi yksikään kymmenistä takseista ei voi päivystää? Miksi ei ole sellaista systeemiä, että oletettavasti hiljaisina aikoina EDES YKSI taksi päivystäisi? Tai jos tällaista systeemiä ei ole, miksi taksit eivät voi keskenään sopia päivystysvuoroista, jotta asiakkaita voitaisiin palvella aina.

Milloin tällainen taksittomuus on oikein syntynyt? EI tätä ole ennen ollut. Onko tästä tiedotettu kansalaisia ja missä ja miten? Tästä kansalaisten liikkumisvapautta, itsensätoteuttamista ja turvallisuutta vaarantavasta seikasta. Ei kyllä ennen ollut mahdollista, että puolet vuorokaudesta on aikaa, jolloin taksia ei voi saada. Muistan kuinka nyt jo edesmennyt mummuni jouduttiin viemään eräänä iltana myöhään ambulanssilla sairaalaan. Siellä tila parani eikä varsinaista akuuttia syytä ollut jäädä päivystykseen. Ei kun taksilla keskellä yötä kotiin. Ei ennen olisi jääty yöksi sairaalan pihalle makaamaan! Taksiahan juuri tarvitaan erikoisiin aikoihin ja yllättäen.

Taisin löytääkin maininnan asiasta. Taksiliikennelaki 2.3.2007/217 kertoo selvästi ja yksiselitteisesti, että ”Ajovuorojärjestyksen tarkoituksena on varmistaa taksin saatavuus vuorokauden kaikkina aikoina ja yleisesti ohjata tarjonnan määrää kysynnän vaihtelujen edellyttämällä tavalla”. Siis KAIKKINA VUOROKAUDEN AIKOINA! Tämänhän nyt pitäisi olla itsestäänselvyys. Ja kaikkialla muualla maailmassa se onkin.

Venäjällä naurettaisiin kippurassa, jos siellä jollekin kerrottaisiin, että yöllä eli illalla yhdeksältä tai aamulla viideltä ei voi saada taksia (paitsi ehkä juoppoöinä). Miksi Suomen taksisysteemi on niin totaalisen mätä? Taksia ei voi saada. Jos sen saa, se on sikakallis ja kallistuu aina vaan ja lisäksi hinta voi vaihdella. Kaiken huipuksi, jos teet tilauksen eikä taksia tavoiteta, sinä et saa siitä minkäänlaista tietoa. Saat tietää, että taksia ei ole, vasta kun soitat uudestaan taksikeskukseen. Ihminen ei voi mistään tietää, milloin paikkakunnan taksit minäkin päivänä lopettavat päivystyksen, klo 24, 21 vaiko jo 18.

Muualla maailmassa tilaaja saa heti tiedon, kun taksi on löytynyt sekä tiedon siitä, kuinka monen minuutin kuluttua ja millainen taksi saapuu paikalle. Kun taksi saapuu, tilaaja saa jälleen tiedotuksen ja jälleen taksin tuntomerkit rekisterinumeroineen, jotta ei erehdy taksista. Lopuksi matkan jälkeen asiakas saa vielä automaattisen tekstiviestin matkan hinnasta. Näin esimerkiksi Venäjällä.

Minkä takia Suomessa taksipalvelu on niin mahdottoman ala-arvoista? Syitä näin kauheaan alennustilaan voi arvailla vaikka siitä ajankohdasta, jolloin edellä siteeraamani taksilaki mainintoineen ajovuorojärjestyksestä on kumottu eli 2017… Tarkoitan siis ennen kaikkea, kuka oli se asiasta vastaava ministerituholainen. Johonkin rikosvastuuseen pitäisi saada syylliset.

Esa-Jussi Salminen

Ilmestyneet Murskautuneet tähdet, jossa 400 sivua suomentamiani udmurttilaisia novelleja. FM suomalais-ugrilaisesta kielentutkimuksesta. Olen työskennellyt opetustehtävissä Joshkar-Olassa, Kolozsvárissa ja Izhevskissä. Popularisoin sukukansoja yleistajuisilla kirjoituksilla. Vuodesta 2009 alkaen on ilmestynyt useita suomentamiani udmurttilaisen ja marilaisen kirjallisuuden teoksia, esim. Dorvyzhy, käännökset Volga-antologiassa ja Bjarmia-antologiassa. Suunnitelmissa mm. komilaisen, marilaisen ja ersäläisen kirjallisuuden novellikokoelmat sekä udmurttilaisia dekkareita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu