Venäjä hajoaa

Jo vuonna 2022 Viron Otepäässä esiteltiin itsenäisen Ersänmaan valtiolippu ja alue.

Vapaiden kansojen liitto järjesti vastikään ensimmäisen kongressinsa Viron Otepäässä.
https://www.postimees.ee/7997985/vabade-rahvaste-liiga-naeb-senise-venemaa-lopu-marke?fbclid=IwAR00n7aLecZYY4y9XjuLEZKAvfS3G9y7S2fPh3sR8tbJg-4AiAC-zOLaq5M

Suomea edustivat tänä vuonna Sukukansojen ystävät ry:n puheenjohtaja sekä jäsenistön edustaja. Jo vuonna 2022 liitolla oli samassa paikassa epävirallisempi tapaaminen, jossa niin ikään oli suomalaisia, muun muassa allekirjoittanut.

Vapaiden kansojen liitto koostuu Venäjän eri kansoja edustavista ihmisistä, jotka ovat vakuuttuneita siitä, että nykyinen hyökkäyssota tulee johtamaan Venäjän hajoamiseen pienempiin itsenäisiin valtioihin. Päämääränä on olla valmiina toimimaan, kun se tapahtuu.

Pidämme esillä Venäjän hajoamisprosessia tietysti erityisesti sukukansojen kannalta. Yhdistyksemme Sukukansojen ystävät ry:n jäsenlehdessä, jonka päätoimittaja olen, oli jo viime vuoden numerossa tämä ajankohtainen päivänpolttava aihe hyvin esillä. Sitä käsitellään Alkukodin 15 / 2023 numerossa useissa artikkeleissa.

Lehti sisältää lyhyen katsauksen Venäjän sukukansojemme poliittiseen historiaan: Nyt on menossa kolmas itsenäisyyshankkeiden aalto. Ensimmäinen oli sata vuotta sitten, toinen perestroikan aikaan ja kolmas on parhaillaan. Tosin olosuhteista johtuen tämä nykyinen aalto näyttää toistaiseksi melko tukahdutetulta. Mutta se voi olla näennäistä.

Lehdessä on artikkeli myös Karjalan itsenäisyysvaatimusten perusteista ja ersien tilanteesta erilaisten tulevaisuusskenaarioiden näkökulmasta.

Venäjä on itse asiassa jo nyt hajoamassa. Se on hajonnut rajoiltaan yhä enemmän ja useammasta kohdasta. Jo kauan Venäjällä on kyseenalaistettu naapurialueiden itsenäisyys mitä moninaisimmin tavoin. Suomea on mitätöity jo ikuisuuksia toitottamalla satua Lenin-sedän lahjoittamasta itsenäisyydestä, vaikka Leninin allekirjoitus on kaikissa muissakin sen ajan vastaavissa sopimuksissa. Niiden perusteella muodostettujen Venäjään kuuluvien suomalais-ugrilaisten tasavaltojenkaan, kuten Marinmaan ja Udmurtian, kohdalla ei koskaan korosteta epäterveesti Leninin muodollista roolia muiden tekijöiden yli. Suomea koskeva propanganda on tästä ainoa poikkeus, sairas sellainen, tarkoituksena kyseenalaistaa Suomen itsenäisyys.

Venäjällä on jo pitkään yhä oudommin ja yhä kummallisemmissa yhteyksissä pidetty esillä ulkomaiden jakoa lähi- ja kaukoulkomaihin, mikä antaa eri tavoin ymmärtää, että lähiulkomaat olisivat jotenkin vähemmän ulkomaita kuin kaukoulkomaat. Venäjä on siis rajoiltaan epämääräisesti hajonnut ameeba.

Venäjää hajottavat lisäksi uudet alueet Krimistä lähtien aina nykyisiin uusiin alueisiin, joista ei edes tiedetä täsmällisesti, minkä valtion hallussa ne sotilaallisesti ovat  milläkin hetkellä. Sodan edetessä Venäjä on alkanut ulospäin tapahtuvan hajoamisen lisäksi hajota sisältäkin päin: sota on siirtynyt Venäjän alueelle niin Ukrainan rajan tuntumassa kuin kauempana Venäjällä esim. droonitehtaisiin kohdistuvien Ukrainan suorittamien hyökkäysten muodossa.

Venäjän nykyinen valtaeliitti siis hajottaa itse Venäjää. Tässä viittasin vasta vain alueisiin. Vielä toinen asia olisi ulottaa hajoamisen tarkastelu siihen, miten Venäjän luoma tilanne hajottaa sen kansalaiset eri leireihin ja suuren osan ulkomaille asti.

Venäjän tilalle luotavat normaalit itsenäiset valtiot, jotka tietävät, missä rajat kulkevat, lopettaisivat viimein hajoamisen ja antaisivat mahdollisuuden kokoamiselle.

 

 

 

 

 

Esa-Jussi Salminen
Multia

ORCID-tunniste: https://orcid.org/0000-0002-8694-9094

Toimittaja, sukukansa-asiantuntija, entinen suomentaja
Koska maailma ei ole kiinnostunut suomalais-ugrilaisesta kirjallisuudesta enkä voi saada työlleni rahoitusta, en suomenna tällä hetkellä.

ALKUKOTI-LEHDEN PÄÄTOIMITTAJA

Sukukansojen ystävät ry:n hallituksen jäsen.
http://sukukansojenystavat.fi/index.php/jaseneksi/

Kirjoittamani tietokirja ja matkaopas Sankarimatkailijan Marinmaa ja Udmurtia julkaistiin heinäkuussa 2023 Sankarimatkailijan matkakirjasarjassa.

FM suomalais-ugrilaisesta kielentutkimuksesta.

Olen työskennellyt opetustehtävissä Joshkar-Olassa, Kolozsvárissa ja Izhevskissä.

Popularisoin sukukansoja yleistajuisilla kirjoituksilla.

Vuodesta 2009 alkaen on ilmestynyt useita suomentamiani udmurttilaisen ja marilaisen kirjallisuuden teoksia, esim. Dorvyzhy, käännökset Volga-antologiassa ja Bjarmia-antologiassa.
Vuonna 2020 ilmestyi teos Murskautuneet tähdet, jossa 400 sivua suomentamiani udmurttilaisia novelleja.

Tulossa viimeisenä on vielä udmurttilaista rikoskirjallisuutta ja ensimmäinen udmurtinkielinen romaani Raskas ies vuodelta 1929.
Koska maailma ei ole kiinnostunut suomalais-ugrilaisesta kirjallisuudesta enkä voi saada työlleni rahoitusta, en suomenna tällä hetkellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu