Venäjän kolmas aalto paljon luultua pahempi

Venäjä pärjäsi suhteellisen hyvin koronan kanssa melko pitkään. Tosin maailmassa on niin paljon todella huonosti asiansa hoitaneita valtioita, esim. Tansania tai Brasilia, että kovin vaikea ei ole erottua pohjasakasta…

Asiat ovat lähteneet menemään kummallisella tavalla pieleen tänä vuonna. Uskoimme, että ensimmäisenä tehokkaan rokotteen keksinyt Venäjä rokottaisi ensimmäisenä maailmassa kaikki kansalaisensa ja julistautuisi pandemian voittajaksi. Valitettavasti tähän ei ole näköjään edes pyritty ja vasta nyt kolmannen aallon jo noustessa ainoastaan Moskovassa rokotusvauhti on kohtuullinen. Muilla alueilla kärsitään jopa rokotepulasta. Miksi rokotetta ei voinut valmistaa tarpeeksi? Miksi ei voinut antaa etusijaa omille kansalaisille? Miksi rokotetta piti kaupitella ympäri maailmaa?

Kaiken lisäksi maassa ovat saaneet rokotevastaiset harhat pelottavan tukevan jalansijan. Ihmiset pitävät  mistään tietämättömiä hörhöjä rokoteasiantuntijoina. Epätietoisuus ja epäluulo on saanut valtavat mittasuhteet. Minultakin Venäjältä kysytään , olenko ottanut rokotteen.

Yleensä kesällä pohjoisella pallonpuoliskolla virusinfektiot vähenevät. Viime kesän hyvää tilannetta on perusteltu yksinkertaisesti kesällä. Hurjista helteistä huolimatta deltavariantti kuitenkin leviää räjähdysmäisesti. Venäjällä joutuu nyt ihmisiä sairaalaan nopeammin kuin aikaisempien aaltojen aikana. Suuremman tartuttavuuden lisäksi uudella variantilla on kyky saattaa myös nuoret ja lapset hengityskoneisiin tai hengiltä. Valitettavasti se myös tarttuu rokotteesta huolimatta, mutta rokote estäisi vakavampia sairastumisia.

Samanlainen deltatsunami nähtiin Intiassa, sitten Bangladeshissa, Nepalissa. Oli itsestään selvää, että se tulee kaikkialle. Nyt se on Indonesiassa ja Venäjällä. Miksi siihen ei varauduttu? Se olisi haaste, vaikka väestö olisi rokotettu kokonaan. Erittäin suuret moitteet ansaitsee Suomi, joka muuten mallikkaasti koronan hoidettuaan päästi delttailijat riehumaan Pietariin. Venäjällä on edessä mittavat sulut, jos halutaan välttää joukkokuolemia. Suomessakin toivottavasti ennen kuin on myöhäistä. Venäjällä onneksi kaikesta huolimatta on asiantuntevia tahoja, jotka analysoivat tilannetta loistavasti. Nauttikaamme me kaikki kielitaitoiset tästä artikkelista:

https://innersun.medium.com/худшая-из-волн-что-известно-о-третьей-волне-эпидемии-в-россии-1d2da4afa6fc#7d62

0
Esa-Jussi Salminen
Multia

Olen ammattimainen suomentaja Koneen Säätiön rahoittamassa kaksivuotisessa projektissa vuosina 2021-2022. Suomennan udmurttilaista rikoskirjallisuutta ja ensimmäisen udmurtinkielisen romaanin.

Sukukansojen ystävät ry:n hallituksen jäsen.
http://sukukansojenystavat.fi/index.php/jaseneksi/

Kirjoittamani matkaopas ja tietokirja Sankareitten Marinmaa ja Udmurtia julkaistaneen syksyllä 2021 Sankarimatkailijan matkakirjasarjassa.

Vuonna 2020 ilmestyi teos Murskautuneet tähdet, jossa 400 sivua suomentamiani udmurttilaisia novelleja.

FM suomalais-ugrilaisesta kielentutkimuksesta.

Olen työskennellyt opetustehtävissä Joshkar-Olassa, Kolozsvárissa ja Izhevskissä.

Popularisoin sukukansoja yleistajuisilla kirjoituksilla.

Vuodesta 2009 alkaen on ilmestynyt useita suomentamiani udmurttilaisen ja marilaisen kirjallisuuden teoksia, esim. Dorvyzhy, käännökset Volga-antologiassa ja Bjarmia-antologiassa. Viisivuotissuunnitelmissa mm. komilaisen, marilaisen ja ersäläisen kirjallisuuden novellikokoelmat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu