Veronpalautus Neuvostoliiton tapaan

Jonotetaan veronpalautusta pari tuntia.

Jälleen pari miljoonaa suomalaista sai elokuussa veronpalautusta. Näistä vain alle 50 000 ei ollut ilmoittanut netissä verottajalle tilitietojaan.  Verohallinto kuittaili Twitterissä, että eikö ihmisille raha kelpaa. Ilmoitettiinko asiasta esimerkiksi televisiouutisissa? Harva pitää verottajaa somessa seuratuimpana ja lähimpänä ystävänään…

Sitä paitsi 50 000 on kahdesta miljoonasta todella vähän. Jotkut eivät ole eläissään käyttäneet edes internettiä, puhumattakaan sen palveluista. Entä ulkomaalaiset tai Suomeen juuri muuttaneet, jotka eivät ole miljoonan muun asian ohessa ehtineet huomata tällaista seikkaa Omaverosta? Monenlaisten ongelmien, sairauksien tai muiden kiireiden vuoksi ihmiseltä saattaa jäädä joku juokseva asia hoitamatta.

Itsekään en muista, milloin ja miten tilinumeroni on verottajalle joutunut, mutta palautukset omalle tililleni kilahti. Toisin oli eräällä ulkomaalaisella kaverillani. Selvisi, että veronpalautukset saa myöhemmin enää ainoastaan Nordean kassalta. Kassapalveluja on esim. Helsingissä kahdessa pisteessä, keskustassa Annankadulla sekä Itäkeskuksessa. Useimmissa kaupungeissakaan Nordealla ei ole kassoja. Monelle tulee satojen kilometrien matka hakemaan lunastamaan veronpalautusta.

Kaverini otti paikan kadulle kulman taakse ulottuvan jonon päästä kello 13:51. Kello 15:45 veronpalautus oli saatu. Jonotus kesti suunnilleen 1h 40 min. Asian hoitaminen konttorissa sujui melko ripeästi. Loputon jono on ollut elokuun alusta asti jokaisen arkipäivän tuttu näkymä. Vanhuksia, sairaita ja moniongelmaisiakin seisotetaan pari tuntia. Ainoastaan konttorin sisällä on tuoleja istumista varten.

Tilanne oli eksoottisen tuttu entisestä elämästäni Venäjällä. Neuvostoliitossahan aina oli tuollaiset jonot joka paikkaan, mutta kyllä Venäjällä myöhemminkin vielä osattiin. Suomessa en ole yhtä huonoon asiakaspalveluun vielä koskaan törmännyt.

 

 

+1
Esa-Jussi Salminen
Multia

Olen ammattimainen suomentaja Koneen Säätiön rahoittamassa kaksivuotisessa projektissa vuosina 2021-2022. Suomennan udmurttilaista rikoskirjallisuutta ja ensimmäisen udmurtinkielisen romaanin.

Sukukansojen ystävät ry:n hallituksen jäsen.
http://sukukansojenystavat.fi/index.php/jaseneksi/

Kirjoittamani matkaopas ja tietokirja Sankareitten Marinmaa ja Udmurtia julkaistaneen syksyllä 2021 Sankarimatkailijan matkakirjasarjassa.

Vuonna 2020 ilmestyi teos Murskautuneet tähdet, jossa 400 sivua suomentamiani udmurttilaisia novelleja.

FM suomalais-ugrilaisesta kielentutkimuksesta.

Olen työskennellyt opetustehtävissä Joshkar-Olassa, Kolozsvárissa ja Izhevskissä.

Popularisoin sukukansoja yleistajuisilla kirjoituksilla.

Vuodesta 2009 alkaen on ilmestynyt useita suomentamiani udmurttilaisen ja marilaisen kirjallisuuden teoksia, esim. Dorvyzhy, käännökset Volga-antologiassa ja Bjarmia-antologiassa. Viisivuotissuunnitelmissa mm. komilaisen, marilaisen ja ersäläisen kirjallisuuden novellikokoelmat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu