Yhteydet sukukansoihin Venäjällä eivät ole poikki!

Minua on alkanut monessa yhteydessä ihmetyttää ja ärsyttää monien aikoinaan hyvinkin paljon Venäjän sukukansojen parissa puuhastelleiden ulostulot, joissa he väittävät, että eivät tiedä yhtään, mitä tutuille Venäjällä kuuluu nyt. Se on todella outoa. Itse olen ollut pois Venäjältä jo vuodesta 2019 karkotuksestani lähtien ja tiedän tänäänkin aika tarkkaan, mitä kollegani Marinmaalla, Komissa, Udmurtiassa tai muualla puuhastelevat. Kyttään heitä joka päivä.

Totta kai nyt ovat viralliset yhteydet ja rahaliikenne jäissä, kuten myös fyysinen liikkuminen rajoitettu tai kokonaan estetty puolin ja toisin. Se on kuitenkin vain yksi puoli tilanteesta. Ei pidä paikkaansa, että emme tiedä, mitä sukukansoille kuuluu. Minä ainakin tiedän, koska haluan tietää. Jos haluaa, saa helposti tietää aika paljonkin.

Minulla on pääasiassa kaksi kanavaa:

1. Vkontakte eli venäjäläinen facebookia vastaava some. Kyylään sen kautta joka päivä paitsi ystävieni myös vihollisteni edesottamuksia niin kansallisen kulttuurin, oppositiotoiminnan kuin putinistisen virallisen propagandan ylistämisen parissa. Sitä paitsi tietysti levitän sodanvastaista propagandaa ja oikeaa tietoa yleensä joka päivä, kuten myös riitelen kiivauden eri asteilla ihmisten kanssa, jotka eivät usko sanojani. Internet ei ole kadonnut mihinkään.

2. Venäjän suomalais-ugrilaiset, omakieliset televisio-ohjelmat, jotka ovat aivan vapaasti nähtävissä youtuben kautta niin kuin aina ennenkin. Itse käytän näitä kanavia päivittäin. En voisi kuvitellakaan kutsuvani itseäni minkään sortin fennougristiksi, jos en seuraisi päivittäin udmurtin-, marin-, ersän-, mokshan- ja kominkielisiä uutis- ja ajankohtaislähetyksiä, kun kerran modernin tiedonvälityksen aikakaudella ne youtubesta niin helposti silmille hyppivät.

Esa-Jussi Salminen
Multia

Toimittaja, sukukansa-asiantuntija, entinen suomentaja
ALKUKOTI-LEHDEN PÄÄTOIMITTAJA

Sukukansojen ystävät ry:n hallituksen jäsen.
http://sukukansojenystavat.fi/index.php/jaseneksi/

Kirjoittamani tietokirja ja matkaopas Sankarimatkailijan Marinmaa ja Udmurtia julkaistiin heinäkuussa 2023 Sankarimatkailijan matkakirjasarjassa.

FM suomalais-ugrilaisesta kielentutkimuksesta.

Olen työskennellyt opetustehtävissä Joshkar-Olassa, Kolozsvárissa ja Izhevskissä.

Popularisoin sukukansoja yleistajuisilla kirjoituksilla.

Vuodesta 2009 alkaen on ilmestynyt useita suomentamiani udmurttilaisen ja marilaisen kirjallisuuden teoksia, esim. Dorvyzhy, käännökset Volga-antologiassa ja Bjarmia-antologiassa.
Vuonna 2020 ilmestyi teos Murskautuneet tähdet, jossa 400 sivua suomentamiani udmurttilaisia novelleja.

Tulossa viimeisenä on vielä udmurttilaista rikoskirjallisuutta ja ensimmäinen udmurtinkielinen romaani Raskas ies vuodelta 1929.
Koska maailma ei ole kiinnostunut suomalais-ugrilaisesta kirjallisuudesta enkä voi saada työlleni rahoitusta, en suomenna enää.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu