Hassut hurjat ilmastohirviöt

Maapallon kantokyvyn vaaliminen vaatii suurta muutosta ihmisten käyttäytymisessä. Vastenmielistä muutoksen ei tarvitse olla, mutta ei se helppoakaan ole.

Kuka tai mikä siitä vastenmielistä sitten vaikuttaa tekevän?

Romakkaniemi sanoo kolumnissaan, tai antaa vähintäänkin ymmärtää, että ilmastonmuutoksen torjuntaa uhkaa asiaa eniten esillä pitävät. On totta, että radikalismi vie vain tiettyyn pisteeseen asti ja aiheuttaa väistämättä epätoivottavaakin vastarintaa. Kärkkäällä metelinpidolla on kuitenkin paikkansa herättelijänä ja ongelmakohtien näyttäjänä.

Viestintuojaa ammutaan aina, mutta ei viestintuoja silti mihinkään ole syypää. Tosiasiassa ilmastoaiheesta tekevät ihmisille vastenmielisen valehtelevat populistit hännystelijöiden heimo perässään. Tällaista joukkiota sivistymätön tai sivistynyt, huolestunut tai toisaalta peloteltu tavan kansalainen ymmärrettävästikin seuraa.

Syypää on yhtälailla se järjen, rationaalisuuden ja ideologiattomuuden viittaan pukeutuva sivustahuutelija. Tolkun Mies, joka kyllä huolestui kaikista mahdollisista ongelmista jo joskus viime vuosituhannella, mutta päätti lopulta ratkaista kognitiivisen dissonanssinsa siteeraamalla vähän Manua Hesarin kolumnissa.

On vastuutonta antaa ymmärtää, että “kyllä tämä tästä”. Rikkisateita ja otsonikatoa ei sillä asenteella ratkaistu. Mittakaavaero nykyiseen biodiversiteetti- ja ilmastokriisiin on joka tapauksessa valtava.

Suurimman muutoksen pitää tapahtua jokaisen meidän käyttäytymisessä ja ajattelutavoissa. Ainakin Romakkaniemellä vaikuttaa siihen olkihirviöidensä perusteella olevan vielä matkaa. 

PS. Romakkaniemelle kuuluu kyllä kiitos mm. viime aikojen kulttuuri- ja tapahtuma-alaa puolustavista kommenteistaan.

0
EliaHaapala
Vihreät Helsinki

Helsinkiläistynyt sellonsoiton opiskelija, joka on kiinnostunut politiikasta ja vähän kaikesta muustakin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu