Ei tapahtuisi Suomessa

Eilisen Capitol Hillin tapahtumia ja sen jälkipyykkiä yön seuranneena, en voi kuin ihmetelle monien suomalaisten reaktioita. Vakava kolaus demokratialle – ovat ne jenkit hulluja. Twitter-pollissa valtaosa ei voisi kuvitella että vastaavaa voisi koskaan tapahtua täällä pohjolan lintukodissa.

Kuitenkin, siemen kongrenssitaloon tunkeutumiseen itää täälläkin.

He, jotka kiekkovierasmellakassa heittelivät kiviä vanhan kirkon ikkunoihin ja löivät poliisihevosia jääkiekkomailoilla.

He, jotka Hietaniemenrannassa löivät autojen ikkunoita rikki ja ampuivat poliiseja ilotulitusraketeilla.

He, jotka keksivät heittää polttopullon vastaanottokeskukseen.

He, jotka tappoivat 16-vuotiaan ikätoverinsa eivätkä kuulusteluissa osanneet kertoa teolle motiivia.

Tällaisiä ihmisiä meillä kotimaassa riittää. Osa on syrjäytyneitä, osa sinne kovaa vauhtia luisumassa. Osa taas työssäkäyviä tai opiskelevia mutta ilman selkeää visiota tulevaisuudesta. Osa haluaa purkaa pahaa oloaan riehumalla ja rikkomalla paikkoja. Osa tavoittelee taloudellista hyötyä. Osa haluaa vain satuttaa muita.

Näennäisesti heitä ei yhdistä mikään: heillä ei ole yhteistä ideologiaa, tavoitetta tai johtajaa. Mutta heidän kaltaisiaan Donald Trump onnistui värväämään kannattajiensa ydinjoukkoihin muutaman varsin simppelin sloganin voimin – livestreameista näkyi, kun kannattajat kantoivat Amerikan lippujen lisäksi varsin erilaisia symboleja ja iskulauseita Auswitch-ihannoinnista QAnon-symboliikkaan.

On vain illuusio, ettei mitään tälläistä voisi sattua Suomessa. Meillä on jo nyt järjestöjä kaikilta poliittisilta suunnilta, jotka flirttailevat vallankumousretoriikan kanssa, ja osa suhtautuu laillisiin viranomaisiin negatiivisesti.

Kuitenkaan, yksikään sormenosoittelu somessa, poliittisten vastustajien leimaaminen tai syyttely ei ratkaise mitään – Hillary Clinton oppi tästä karvaan läksyn kun naureskellen kutsui Trumpin kannattajia ’sääliöiksi’ (deplorables) joka sai entistä enemmän vihaisia ihmisiä Trumpin kelkkaan. Ja nämä vihaiset ihmiset päätyivät eilen Capitol Hillille.

 

eliisakuusama

Kirjoittaja on turvallisuuden ja riskienhallinan korkeakoulutettu, jonka harrastaa intohimoisesti ammuntaa, eräilyä ja yhteiskunta- ja turvallisuuspolitiikasta väittelemistä internetissä. Poliittisesti liberaali.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu