Ei tapahtuisi Suomessa
Eilisen Capitol Hillin tapahtumia ja sen jälkipyykkiä yön seuranneena, en voi kuin ihmetelle monien suomalaisten reaktioita. Vakava kolaus demokratialle – ovat ne jenkit hulluja. Twitter-pollissa valtaosa ei voisi kuvitella että vastaavaa voisi koskaan tapahtua täällä pohjolan lintukodissa.
Kuitenkin, siemen kongrenssitaloon tunkeutumiseen itää täälläkin.
He, jotka kiekkovierasmellakassa heittelivät kiviä vanhan kirkon ikkunoihin ja löivät poliisihevosia jääkiekkomailoilla.
He, jotka Hietaniemenrannassa löivät autojen ikkunoita rikki ja ampuivat poliiseja ilotulitusraketeilla.
He, jotka keksivät heittää polttopullon vastaanottokeskukseen.
He, jotka tappoivat 16-vuotiaan ikätoverinsa eivätkä kuulusteluissa osanneet kertoa teolle motiivia.
Tällaisiä ihmisiä meillä kotimaassa riittää. Osa on syrjäytyneitä, osa sinne kovaa vauhtia luisumassa. Osa taas työssäkäyviä tai opiskelevia mutta ilman selkeää visiota tulevaisuudesta. Osa haluaa purkaa pahaa oloaan riehumalla ja rikkomalla paikkoja. Osa tavoittelee taloudellista hyötyä. Osa haluaa vain satuttaa muita.
Näennäisesti heitä ei yhdistä mikään: heillä ei ole yhteistä ideologiaa, tavoitetta tai johtajaa. Mutta heidän kaltaisiaan Donald Trump onnistui värväämään kannattajiensa ydinjoukkoihin muutaman varsin simppelin sloganin voimin – livestreameista näkyi, kun kannattajat kantoivat Amerikan lippujen lisäksi varsin erilaisia symboleja ja iskulauseita Auswitch-ihannoinnista QAnon-symboliikkaan.
On vain illuusio, ettei mitään tälläistä voisi sattua Suomessa. Meillä on jo nyt järjestöjä kaikilta poliittisilta suunnilta, jotka flirttailevat vallankumousretoriikan kanssa, ja osa suhtautuu laillisiin viranomaisiin negatiivisesti.
Kuitenkaan, yksikään sormenosoittelu somessa, poliittisten vastustajien leimaaminen tai syyttely ei ratkaise mitään – Hillary Clinton oppi tästä karvaan läksyn kun naureskellen kutsui Trumpin kannattajia ’sääliöiksi’ (deplorables) joka sai entistä enemmän vihaisia ihmisiä Trumpin kelkkaan. Ja nämä vihaiset ihmiset päätyivät eilen Capitol Hillille.
Unohdit mainita he jotka pieksevät poliitikon vasaralla. Eli mukiloivat poliittisen vastustajan.
Ilmoita asiaton viesti
”Näennäisesti heitä ei yhdistä mikään.”
Yhdistääpä! Jos yhdellä sanalla pitäisi tuota kuvata – SYRJÄYTETTYJÄ – kymmenin eri tavoin!
Taas Eliisa itse lienee (blogistin kuvauksesta päätellen) poliittisesti kaukana keskiviivasta – eikä ainakaan tulkintani mukaan vasemmalla? Tai mistä minä tiedän, sen kuin arvailen.
Ilmoita asiaton viesti
Vasemmisto-oikeisto -akseli on aika huono mittari enää nykypolitiikassa. Poliittisesti katson olevani lähimpänä liberaalia, eli siitä voi sitten arvailla mitä se tarkoittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on ollut ja on poliitikkoja jotka ovat selkeästi turvallisuusriskejä. Tähän kiinnitetään aivan liian vähän huomiota. Johtuu varmaan siitä että olemme länsimainen demokratia oikeuksineen ja vapauksineen.
Ilmoita asiaton viesti
Minua ei, ikäväkyllä, vakuuttanut eduskunnan turvallisuuspäällikön haastattelu. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007725807.html
Ilmoita asiaton viesti
FYI: Asiayhteyteen sopinee South Parkin tekijöiden jakso vuoden 2008 presidentinvaalien tuloksen juhlinnasta sekä pikkukaupungissa että Washingtonissa. Nauru on paras keino oman toiminnan kriittiseen tarkasteluun …
https://www.southparkstudios.nu/episodes/dt5skl/south-park-about-last-night-season-12-ep-12
Silloinhan Obama voitti sloganilla ”Change is coming”. Saa nähdä mihin suuntaan Bidenin ja demokraattien hallitsema USA muuttuu
Ilmoita asiaton viesti
Yksi läheinen tuttavani vieraili USA:ssa ensi sekä toinenkin. He molemmat ovat kertoneet, että amerikkalaiset olivat antaneet tunnustusta Trumpille siitä, että talouselämä ja työllisyys parani hänen kaudellaan koska he olivat saaneet töitä. Tämäkin tekijä on ollut ratkaiseva miksi demokraatteja kannattavasta tuli Trumpin politiikan kannattaja tai ainakin äänestäjä.
Mutta hyvä kirjoitus, suorasukainen ja selvä. Uutta kirjoitusta odotellessa.
Ilmoita asiaton viesti
Talous ja työllisyys todella parani Trumpin ensimmäisten kolmen vuoden aikana. Trumpin aikana syntyi 6,6 miljoonaa uutta työpaikkaa. Talous ja työllisyys kuitenkin parani Obaman kolmen viimeisen vuoden aikana vielä enemmän – 8,1 miljoonaa uutta työpaikkaa. Lisäksi kannattaa pitää mielessä, että kun Obama astui virkaansa USA:n talous oli kuralla. Siitä huolimatta Obaman siirtyessä siviiliin USA:ssa oli päästy nauttimaan jatkuvasta talouskasvusta 76 kuukautta yhtäjaksoisesti.
Tietenkin täytyy pitää mielessä, että talouteen vaikuttaa monet muutkin asiat kuin presidentit.
Ilmoita asiaton viesti
Reading the Classic Novel That Predicted Trump, It Can’t Happen Here, Sinclair Lewis.
Ilmoita asiaton viesti
Pari vuotta sitten Suomessa:
https://yle.fi/uutiset/3-10678083
https://yle.fi/uutiset/3-10675810
Ilmoita asiaton viesti