Kielletään, kielletään, mutta millä muskeleilla?

Hallituksen tiedotustilaisuudesta herää taas kysymys, että kenen olisi tarkoitus valvoa liikkumisrajoitusten noudattamista – sillä laki, jota ei valvota, on yhtä tyhjän kanssa.

Nytkin tutut poliisit ovat kironneet ihmisten typeryyttä – harva se ilta järjestetään isoja, kymmenien jopa satojen nuorten aikuisten kosteita bileitä joihin ei yksityistilaisuuden tai kotirauhan vuoksi voida laillisesti puuttua. Nämä samat bile-idiootit eivät todellakaan aio kunnioittaa liikkumisrajoituksia itsestään.

Monet poliisit tekevät jo nyt säännönmukaisesti ylitöitä, ja ilmeisesti rajoitusten valvontakin tullaan venymään vakihenkilökunnalla. Tämä tarkoittaa taas kirosanaksikin muuttunutta priorisointia – yhä merkittävämpien rikosten selvittäminen jätetään tuonnemmaksi tai lopetetaan esitutkintavaiheessa, ja yhä useampi hälytystehtävä jätetään ajamatta ja yritetään hoitaa puhelimitse. Harmi vain että se ”nuorten metelöiminen” saattaa olla seuraava Koskela, se kerrostalossa kuuluva huuto seuraavan aamun henkirikos.

En käsitä miten toimittajat ja sun muut suhtautuvat vieläkin melko yliolkaisesti poliisien resursointiin – senkuin vaan siirretään poliisit Viitasaarelta pääkaupunkiseudulle, tai voivathan he aina tehdä ylitöitä! Näissä kommenteissa tuppaa unohtuvan aina se asia, että poliisit ovat henkisesti ja usein fyysisestikin raskasta työtä tekeviä ihmisiä joilla on oikeus vapaa-aikaan ja palautumiseen, ja monilla on pieniä lapsia, jolloin he eivät edes välttämättä voi tuosta noin tuplata työviikkoaan tai lähteä vieraalle paikkakunnalle työkomennukselle.

Hallitus perustelee liikkumisrajoituksia sillä, että muualla Euroopassa ne taittoivat koronatapausten kasvua. Tästä unohtuu kuitenkin melko tärkeä seikka: Suomessa on edelleen Euroopan vähiten poliiseja per asukas, vain reilu 7200, joista kenttähaalareissa viuhtoo vain pieni osa. Kotimaassamme poliiseja on Eurostatin tilastojen (2016) mukaan siis 137 per satatuhatta ihmistä, kun Euroopan keskiarvo on 318! Ranskassa, jossa liikkumisrajoitukset todella toivat tautilukuja alaspäin, on keskimäärin 326 poliisia sataatuhatta asukasta kohden – ja Pariisissa vielä enemmän.

Varsinkin pääkaupunkiseudulla asumismenot lohkaisevat poliisin palkasta leijonanosan. Tuttujeni kenttäryhmistä onkin nyt korona-aikana siirtynyt useita poliiseja maaseutujen poliisilaitoksiin tai kokonaan toiselle alalle, ja ymmärtäähän sitä – ei poliisikaan loputtomiin jaksa venyä, kun koronatilanteen aiheuttamat poikkeusolot vaan jatkuvat eikä loppua näy. Kuitenkin, Ranskassakin poliisit ovat niin loppu, että heille on työuupumuksen vuoksi perustettu lepokoteja, joissa keskimäärin toivutaan kuukauden päivät. Suomalaisen poliisin tulee sen sijaan venyä, kunnes napsahtaa.

+8
eliisakuusama
Helsinki

Kirjoittaja on turvallisuuden ja riskienhallinan korkeakoulutettu, jonka harrastaa intohimoisesti yhteiskunta- ja turvallisuuspolitiikasta väittelemistä internetissä. Poliittisesti liberaali.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu