Mistä puhumme, kun puhumme maahanmuutosta?
“Mitä mieltä olet maahanmuutosta?” on kysymyksenä varsinainen miina, varsinkin kun siihen pitää vastata vaalikojulla puolessa minuutissa. Vain populisti puhuu yleisesti geneerisestä ”maahanmuuttajasta” – lukutaidottomalla afganistanilaisella turvapaikanhakijalla ja ruotsinsuomalaisella IT-insinöörillä on yhtä paljon yhteistä kuin lumilingolla ja liekinheittimellä – ensimmäisestä molemmat ovat Suomeen muuttavia ihmisiä, jälkimmäisessä mekaanisia laitteita.
Maahanmuutto voidaan jakaa esimerkiksi työperäiseen maahanmuuttoon, sosiaaliseen maahanmuuttoon (avioliitot, sukujuurien takia muuttavat) sekä humanitääriseen maahanmuuttoon (turvapaikanhakijat, pakolaiset). Näillä ryhmillä voi olla hyvin vähän yhteistä siinä, miten hyvin he kotoutuvat Suomeen, ja on älyllisesti epärehellistä puhua kaikista maahanmuuttajista homogeenisenä massana.
Vaalikojulla kuulin useamman puheenvuoron työperäisen tarveharkintaprosessin puolesta, vaikka hidas ja byrokraattinen tarveharkinta haittaa juuri niitä henkilöitä joita Suomi kestävyysvajeessaan kipeästi tarvitsee – lupaprosessit voivat kestää jopa lähemmäs vuotta. Silti, osa maahanmuuttokriittisistä vastustaa myös työperäistä maahanmuuttoa vaikka kärsimme samaan aikaan osaajapulasta useilla aloilla – nykyinen kansalaispohjamme ei pysty maksamaan luvattuja eläkkeitä.
Sosiaaliset syyt muuttaa maahan ovat helpommin ymmärrettävissä, kuten esimerkiksi monikulttuuriset avioliitot tai ulkomaalaisen muuttaminen lähemmäs sukulaisiaan. Maahanmuuton rajoittaminen mattona aiheuttaa pahimmillaan katastrofeja yksilöille jotka todellisuudessa saattavat olla kielitaitonsa ja arvopohjansa puolesta supisuomalaisia.
Kuulin myös argumentteja, joiden mukaan kansalaisuutta ei saisi antaa niin herkästi, mutta todellisuudessa kansalaisuuden kriteerit ovat jo nyt hyvin tiukat: hakijalta edellytetään riittävää kielitaitoa, toimeentuloa ja nuhteettomuutta (hakijalla saa olla vain rikesakolla rangaistavia rikkomuksia; esimerkiksi kovat ylinopeussakot saattavat lain mukaan estää kansalaisuuden saamisen). Henkilöä ei myöskään kansalaisteta, mikäli kansalaisuushakemuksen pääasiallisena tarkoituksena on hyödyntää kansalaisuuteen liittyvää etua asumatta Suomessa. Helppoa kuin heinänteko? Ei mielestäni.
Turvapaikanhakijat ja pakolaiset ovat huomattavasti erilainen ryhmä kuin kaksi edellistä. Sivistyneen valtion velvollisuus on auttaa hädässä olevia ja heikompia, vaikkakin humanitäärisen avun määrä tulee suhteuttaa valtion kotouttamiskykyyn ja hyväksyä, ettei kaikista sotien ja katastrofien traumatisoituneista luku- ja kielitaidottomista tule Suomeen nettoveronmaksajia. Järkevällä kotouttamisella ja mahdollistamalla mielekästä tekemistä voimme kuitenkin vaikuttaa tuon pienen prosentin elämänlaatuun ja esimerkiksi siihen, tuleeko maahanmuuttaja syrjäytymään ja syyllistymään rikoksiin.
Jos emme pysty tunnustamaan sekä sitä, että nykymaailmassa maahanmuutto on Suomelle sekä välttämätöntä väestörakenteemme vinoutuman kannalta, että nykyinen maahanmuuttojärjestelmä on altis rikollisten hyväksikäytölle, ei maahanmuuton aiheuttamia ongelmia voidakaan ratkaista. Kun maahanmuuttajista puhutaan populistisesti yhtenä ryhmänä joka on katsantokannasta riippuen joko joukkoraiskauksia ja terrori-iskuja, tai etnojazzia ja fuusiokeittiötä, aiheuttaa se haittaa järkevälle keskustellulle. Kotoutuminen riippuu etnistä taustaa enemmän yksilön kyvyistä ja haluista, eikä lähtömaan mukaan terroristiksi tai täysin autettavaksi ressukaksi yleistäminen taatusti auta yhtään henkilöä sopeutumaan maahamme.
Kirjoittaja on liberaali, jonka mielestä mustavalkoinen maahanmuuttokeskustelu ei hyödytä kuin internettrolleja. Lisää keskustelua myös Twitterissä. Kirjoitus on julkaistu alunperin 2019, mutta julkaisen sen uudestaan aiheen taas ollessa pinnalla.
Naapurimaamme Ruotsi on 50-luvulta asti edelläkävijänä tehneet humanitääristä, työperäistä maahanmuuttoa. Eikö se näytä kuinka asiat sujuu? Työvoimapula on Ruotsissa edelleen valtava! Vedotaan Ruotsissa tehtyihin virheisiin ja kuvittelemme, että meillä osattaisiin nyt Ruotsin virheelliset toimintatavat olla toistamatta. Maahanmuutosta pitää ja voida sanoa : ihan yhdellä lauseella: Se tuhoaa kaiken sen hyvän mitä tänne on joskus saavutettu ja rakennettu.
Ilmoita asiaton viesti
Ilman maahanmuuttoa tänne ei olisi koskaan rakennettu yhtään mitään. Joitain kivikautisia heimoja on tiettävästi Suomen niemellä asustellut ennen ajanlaskumme alkua, mutta kaikki mikä sen jälkeen on tapahtunut, on perustunut maahanmuuttoon.
Ilmoita asiaton viesti
Sopan sotkuksi oppositiosta kuuluu ääniä, joitten mukana varsinkin pienituloisten ulkomaalaisten ei sopisi tulla Suomeen työtä tekemään. Itse julkisen alan ammattilaisena olen 40 vuoden aikana joutunut todistamaan sitä, kuinka juuri nämä pienipalkkaiset ulkomaalaiset työntekijät ovat juuri se työvoimaresurssi joka pyörittää esimerkiksi PK- seudulla kaikkia suurimpia sosiaali- ja terveydenhoitolaitosten toimintaa yhä vähenevien kotimaan työntekijöitten seurassa.Kysymyksessä on hoitotyön lisäksi tukipalveluitten työt,esimerkiksi laitoshuolto, keittiötyö, huoltotyöt, välinehuolto, ulkohuolto,logistiikka ja niinpoispäin.Tunnen itse monia näistä ahkerista ja kaukaa tulleista puurtajista ja olen tehnyt työtä heidän rinnallaan vuosia. He ovat tulleet monasti hyvinkin askeettisista oloista ja tottuneet selviämään vähällä rahalla, tulot suomessa pienimmissäkin luokissa ovat heille moninkertaiset oman kotimaan tuloihin nähden. He pärjäävät saamallaan palkallaan eivätkä nosta tukia päälle. Nyt joittenkin mielestä nämä puurtajat pitäisi julistaa ei- toivotuiksi ihmisiksi, ja lopettaa niiden ihmisten maahan pääsy mitkä tekevät ne kaikista raskaimmat ja likaisimmat työt koko palvelutuotannossamme. On täysin totta että pääoppositiosta kaikuvat julistukset ovat suorastaan vastuuttomia nykyisen työvoimapulan aikana kun pitäisi turvata palveluitten työvoima, varsinkin kun mitään uutta työmarkkinauudistusta ei tarjota tilalle. Ihmisten niputtaminen samaan nippuun katsomatta ihmisen kokonaiskuvaa pelkän ulkomaalaistaustan takia on paitsi suomalaiselle tasavaltalaiselle kansalaiselle äärimmäisen outo, myös sivistysvaltion vastainen toimintatapa.
Ilmoita asiaton viesti
Kommenttisi oli erittäin osuva – osa aloista ei kertakaikkiaan tällä hetkellä pyörisi ilman maahanmuuttajien panosta koska kotimainen työvoimaresurssi ei vain lähde niihin (voin sanoa 1,5v työllisyydenhoidon tehtävien kokemuksella että moni suomalainen työtön mieluummin tekee mitä tahansa muuta kun lähtee hoiva-alalle).
Ilmoita asiaton viesti
Aika vähän puhutaan niistä 300 000:sta Suomen työttömästä. Pääosa heistä haluaa varmaan töihin, mutta hallitusta näiden ihmisten työpanos ei kiinnosta. Se, että mieluummin rahdattaisiin työvoimaa ulkomailta, kertoo, että hallituksen näkökulma on halpatyövoimaa havittelevien yritysten edun mukainen, ei työttömien työnhakijoiden edun mukainen.
Ilmoita asiaton viesti