Onko Extinction Rebellion uhka yhteiskuntarauhalle?

Toinen osa ympäristöliike Extinction Rebellionista kertovasta blogisarjasta, jossa käsittelen liikkeen haitallisempia puolia. Ensimmäisen osan voit lukea täältä.

Ääriliikkeiden elkeitä

Policy Exchange, isobritannialainen merkittävä ajatushautomo julkaisi 2019 laajan raportin Extinction Rebellion – A review of ideology and tactics, jossa tarkastellaan XR:n ideologiaa ja taktiikkaa. Lontoon metropolialueen terrorisminvastaisen yksikön entisen päällikön ja Counter Terrorism Global Ltd:n perustaja Richard Waltonin, sekä extremismin ja terrorismin tutkija Tom Wilsonin mukaan Extinction Rebellion on uhka yhteiskuntarauhalla ja demokratialle: raportin arvion mukaan liikkeen äärilaita saattaa syyllistyä väkivaltaan tavoitteidensa saavuttamiseksi.

The leaders of Extinction Rebellion insist on bringing about systemic change in the name of stopping climate change by encouraging mass lawbreaking, causing large scale disruption, and inflicting significant economic damage. – Extinction Rebellion – A review of ideology and tactics

Extinction Rebellionille oli myös omistettu kokonainen sivu Britannian poliisin terrorisminvastaisen yksikön äärijärjestöjä koskevassa oppaassa, mutta Poliisi veti oppaan pois jakelusta saatuaan paljon negatiivista mediahuomiota.

Asiantuntijoiden mukaan XR käyttää liioiteltua viestiä äkisti uhkaavasta ekokatastrofista ja yhteiskuntien romahtamisesta olemassa olevien hallintojen kaatamisen oikeutukseksi. Näillä tunteisiin vetoavilla “apokalyptisilla varoituksilla” myös pyritään houkuttelemaan vähemmän asiaan perehtyneitä ihmisiä radikaalimpaan toimintaan ja menemään jopa vankilaan liikkeen puolesta.

Extremismitutkijoiden arvion mukaan useiden aktiivijäsenten usko uhrauksien merkityksiin on huolestuttavaa: liike on kerännyt satojen nimien listoja vapaaehtoisista jotka ovat valmiita menemään vankilaan, ja kuolema aatteen puolesta on ollut esillä monissa perustajajäsenten puheissa. Liikettä on myös syytetty siitä, että se on vähätellyt pidätysten sosiaalisia, psyykkisiä ja taloudellisia seurauksia aktivisteille. 

Liikkeen retoriikassa on usein korostettu hyvän tarkoituksen oikeuttavan lainvastaiset keinot, mutta tämä voi johtaa katastrofaalisiin tulkintoihin liikkeen radikaalimmalta siiveltä. Keväällä XR uhkasi sulkea Heathrown lentokentän droneilla ”jopa 10 päiväksi”, mikä olisi lentokentän tiedottajan mukaan voinut vakavalla tavalla vaarantaa matkustajia ja työntekijöitä.

XR:n sisäisen kiistelyn vuoksi aktivistit yrittivät toteuttaa iskua uudella nimellä Heathrow Pause, mutta koneiden häiritseminen kuitenkin epäonnistui ja poliisi pidätti iskun päätoteuttajat, mukaanlukien XR:n perustajajäsenen. Iso-Britannian lainsäädännön mukaan lentoliikenteen häiritseminen droneilla voitaisiin luokitella terrorismiksi ja tekijät tuomita jopa elinkautisiin vankeusrangaistuksiin.

Extinction Rebellion protestit ovat tulleet kalliiksi Iso-Britannialle ja haitanneet asukkaiden elämää monin tavoin. Mielenosoitukset ovat maksaneet Lontoossa jo kymmeniä miljoonia puntia, ja asiantuntijat arvioivat että pelkästään 2019 huhtikuun kymmenen päivän mielenosoitusten ja tiesulkujen haitta alueen yrityksille on ollut jopa 12 miljoonaa puntaa, ja protesteilla aiheutetut liikennehäiriöt aikaansaivat viivästyksiä yli 500 000 matkustajalle. Pelkästään huhtikuun kymmenen päivän mielenosoitusten aikana poliisi pidätti jopa yli 1130 ihmistä, ja kulu metropolialueen poliisille lasketaan olevan noin 16 miljoonaa puntaa. 

“We are certainly at the point where I would say to Extinction Rebellion this is placing a horrendous strain on London, and on the Met and the people who pay for us.” Lontoon Poliisikomentaja Dame Cressida Dick

Liikkeellä ei aktivistien omien sanojen mukaan ole johtajia, mutta Richard Walton ja Tom Wilson toteavat, että todellisuudessa liikkeen perustajilla on edelleen suuri valta XR:n sisällä, ja osa perustajista, erityisesti useista kontroversiaaleista lausunnoistaan tunnettu Roger Hallam,  esiintyy toistuvasti ryhmän Youtube-kanavan videoilla ja XR:n ideologia perustuu suuresti hänen kirjoituksiinsa. Hallam ei virallisesti ole enää ryhmän johdossa, mutta hänen vaikutustaan ei voi silti vähätellä.

Walton ja Wilson huomauttavat, että johtajattomuutta ja keskittämätöntä valtaa julistamalla liike voi sitoutua irti kaikista laajaa negatiivista reaktiota saaneista lausunnoista ja tempauksista ja syyttää yksittäisiä henkilöitä, vaikka tempaus tai isku olisi todellisuudessa liikkeen ytimessä suunniteltu. Toisaalta XR:llä ei myöskään ole keinoja kontrolloida millaisia tempauksia liikkeen nimissä tehdään, mikä voi aiheuttaa huomattavaa mainehaittaa koko ympäristöliikkeelle. 

Radikaalius voi vieraannuttaa kannattajat

Koronan aiheuttaman mielenosoitustauon jälkeen ryhmän toiminta on vain kiihtynyt lokakuussa aloitetun kampanjan vuoksi: lauantaina 3.10.2020 yli sata XR :n aktivistia tukki rakenteilla ja ihmismuurilla kulun isoille painotaloille, ja keskeytti näin useiden kansallisten sanomalehtien jakelun. Toiminta tuomittiin laajasti kaikissa puolueissa ”iskuksi vapaata sanaa vastaan”. XR itse tiedotti että iskussa oli kyse siitä, että heidän mielestään lehdet eivät kirjoita ilmastonmuutoksesta totuudenmukaisesti, ja liikkeen yksi slogan onkin “kerro totuus”. Sanomalehtitaloihin kohdistuneen iskun jälkeen Britannian sisäministeri Priti Patel on lähteiden mukaan harkitsemassa liikkeen luokittelua järjestäytyneeksi rikollisuudeksi

Rakastettu luonnonystävä Sir David Attenborough on ollut yksi Extinction Rebellionin näkyvimmistä kannattajista, mutta 3.10.2020 julkaistussa haastattelussa hän sanoi, ettei ympäristöjärjestöltä ole järkevää politiikkaa rikkoa lakia. Hieman ironisesti ilmastonmuutosta ja sen hidastamista käsittelevää artikkelia tuskin luettiin paljoa – lehden painos kun jäi toimittamatta XR-aktivistien estettyä sanomalehtien jakelun.

“I don’t think it is sensible politics to break the law. If you are any good at all, some of your demands will be met and then you will be demanding people abide by those new laws. You can’t have it both ways.” – Sir David Attenborough 


Kirjoittaja on liberaali, jonka kaipaa ympäristökeskusteluun rationaalisuutta ja ratkaisuja. Lisää keskustelua myös
Twitterissä.

 

eliisakuusama

Kirjoittaja on turvallisuuden ja riskienhallinan korkeakoulutettu, jonka harrastaa intohimoisesti ammuntaa, eräilyä ja yhteiskunta- ja turvallisuuspolitiikasta väittelemistä internetissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu