Rokotusjärjestyksessä unohtuu valtion kokonaisturvallisuus

Kolmannes yli 16-vuotiaista suomalaisista oli maanantaiaamuun mennessä saanut koronavirusrokotteen, kertoi Hesari pari päivää sitten. Lehdissä ruoditaan rokotteiden alueellista painottamista, mutta yhteiskunnan turvallisuus unohdetaan. Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön mukaan poliisit eivät saa sittenkään virkansa perusteella koronarokotteita nopeutetulla aikataululla, vaikka sisäministeriö Ohisalo on haastatteluissa sitä jo vuoden alusta painottanut.

Koko linjaus osoittaa, ettei hallituksessa ymmärretä alkuunkaan millaisen katastrofin poliisilaitoksen sisällä leviävä epidemia voisi saada aikaan. Terveydenhuollon ammattilaiset rokotettiin arvioidun tartuntariskin takia nopeutetulla aikataululla, mutta poliiseja ei vaivauduta – vaikka kenttäpoliisit huolehtivat mm. karanteeniin määrättävien tiedoksiannoista, mikäli terveydenhuolto ei heitä tavoita – eli siis menevät koronapositiivisten oville ja tarvittaessa hakevat sairastuneen tai tiedetysti altistuneen voimakeinoin testiin tai karanteeniin tartuntalain mukaan.

Tällaiset tilanteet ovat massiivinen riski paikalla oleville poliiseille, joten on perin erikoista ettei heitä siltikään priorisoida rokotteiden jaossa. Esimerkiksi iisalmelainen korona-altistunut joogayrittäjä vastusti kiinniottoa: hän oli mm. purrut yhtä paikalla olleista poliiseista, ja useita muitakin poliiseja oli joutunut karanteeniin naisen takia. Myös jos terveydenhuollon tiloissa pakkokaranteeniin määrätty käy väkivaltaiseksi, kutsutaan paikalle poliisi rauhoittamaan tilanteen.

Korona ei välttämättä ole vaaraton tauti ns. perusterveellekään. Onko meillä oikeasti varaa riskeerata korkean osaamistason ammattilaisia? Esimerkiksi keuhkokapasiteettiaan koronan takia menettäneestä ei välttämättä ole enää kenttäpoliisiksi, ja lisäksi altistumisista johtuvat karanteenit ja sairauslomat vievät poliisilaitoksien vähiä resursseja entisestään.

Tämä kaikki vain osoittaa, ettei Suomessa vieläkään laiteta tarpeeksi painoarvoa kriittiselle infrastruktuurille – Poliisin, Rajavartiolaitoksen ja Puolustusvoimien kriittinen henkilökunta olisi pitänyt rokottaa ensimmäisenä terveydenhuollon henkilökunnan kanssa. Kenttäpoliisien rokottaminen ei myöskään luulisi olevan ylitsepääsemättömän iso operaatio, sillä heitä ei kuitenkaan ole kuin muutama tuhat. On surkeaa, miten tästä valtiosta ei löydy sen vertaa tahtotilaa huolehtia meidän kaikkien turvallisuuden turvaamisesta, vaikka panostus olisi minimaallinen.

0
eliisakuusama
Helsinki

Kirjoittaja on turvallisuuden ja riskienhallinan korkeakoulutettu, jonka harrastaa intohimoisesti yhteiskunta- ja turvallisuuspolitiikasta väittelemistä internetissä. Poliittisesti liberaali.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu