Seuraako Elokapina emoliikkeensä jalanjäljissä – ja kuinka pitkälle?

Tämä kirjoitus on osa Extinction Rebellion -ympäristöliikkeestä kertovaa sarjaa, jonka edelliset osat löytyvät täältä ja täältä

Voiko Extinction Rebellionin massapidätyksiin ja häiriöiden aiheuttamiseen tähtäävä strategia toimia Suomessa?

Extinction Rebellionin kansalaistottelemattomuuten ja lainrikkomiseen perustuva strategia ei välttämättä toimi maassa, jossa luottamus poliisiin on huomattavan korkea maailman mittarilla – toisin kuin Iso-Britanniassa, jossa poliisiin suhtaudutaan kotimaistamme nihkeämmin. 2020 suoritettujen kyselytutkimusten mukaan poliisiin luottaa 50-67% briteistä, ja otsikoissa on ollut useita räikeitä korruptio- ja väärinkäytösepäilyjä. Viimeisimmän Poliisibarometrin mukaan suomalaisten luotto poliisiin on sen sijaan korkealla tasolla: 91% vastanneista kertoo luottavansa poliisin toimintaan, ja vastaajista 47% kertoi luottavansa poliisiin erittäin paljon. Näin ollen suomalaisen poliisin häiritseminen voi aiheuttaa voimakkaan vastareaktion, joka pahimmillaan leimaa kaikkia ympäristöaktiiveja ja häiritsee keskustelua ilmastonmuutoksesta.

Iso-Britanniassa Extinction Rebellionin protestien aiheuttama rahallinen menetys on ollut huomattava, ja samassa skaalassa Suomessa toteutuessaan vastaava voisi aiheuttaa merkittävää heikennystä kansalaisten perusturvallisuuteen. 2019 lokakuuhun mennessä kaikki XR:n mielenosoitukset ja tempaukset olivat maksaneet Lontoon metropolialueen poliisille yhteensä yli 37 miljoonaa puntaa. Summat ovat merkittäviä, sillä esimerkiksi poliisin väkivaltaisten rikosten yksikön koko vuoden budjetti on vain 15 miljoonaa puntaa – siis alle puolet XR:n aiheuttamista lisäkuluista poliisiorganisaatiolle. Protestit vaativat töihin yli 21 000 poliisia 12-tunnin vuoroissa, ja monet kertoivat etteivät ehtineet nähdä perhettään päiviin koska työpäivät venyivät niin pitkiksi. 

On myös varsin merkityksetöntä, että XR perustelee toimintaansa väkivallattomuudella jos heidän avoin tavoitteensa on ylikuormittaa poliisien ja oikeusjärjestelmän resursseja. Suomessa on Euroopan vähiten poliiseja per asukas: kotimaassamme poliiseja on 137 per satatuhatta ihmistä, kun Euroopan keskiarvo on 318. Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Jonne Rinteen mukaan jo nyt joka kymmenes hälytystehtävä jää poliisilta ajamatta henkilöstöpulan vuoksi. Ajatus, että aktivistijoukko haluaa tahallaan kuormittaa järjestelmää entisestään on kestämätön, ja kaatuu niiden tavallisten kansalaisten niskaan jotka eivät saa poliisi- ja oikeuspalveluja ajoissa tai ollenkaan palvelujen ruuhkautumisen vuoksi – kehitys, joka on nähtävissä jo Iso-Britanniassa.

Kaiken tämän summatakseni, onko Extinction Rebellion todella sellainen organisaatio, josta suomalaiset ilmastoaktivistit haluavat ottaa mallia – liikkeestä, joka Iso-Britanniassa huolestuttaa terrorismintutkijoita ja jonka toiminnasta maan pääministerikin on jyrähtänyt? Myös kotimaassa liike on joutunut turvallisuusviranomaisten suurennuslasin alle, ja nykyisellä hallituskaudella laadittu Sisäministeriön Väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsaus 2020 – Arvio väkivaltaisen ekstremismin tilanteesta Suomessa vuonna 2019 ja kehityksen suunta – julkaisussa Extinction Rebellion luokitellaan väkivaltaiseen ulkoparlamentaariseen äärivasemmistoon liittyvään toimintaan ja rikollisuuteen.

Ilmaston nopea lämpeneminen on ihmiskunnan jatkuvuuden kannalta suurin globaali riski, ja kaikkien ilmastonmuutoksesta puhuvien leimaaminen ekoterroristeiksi laajaa näkyvyyttä saavan kansalaistottelemattomuuden ja lain rikkomisen takia voi pahimmillaan kääntää julkisen mielipiteen ilmastotoimia vastaan – ja se jos mikä olisi katastrofi ihmiskunnan ja ekosysteemin tulevaisuuden kannalta.

 

Kirjoittaja on liberaali jonka mielestä demokraattisessa yhteiskunnassa systemaattista lain rikkomista ei saa käyttää poliittisena painostuskeinona. Lisää keskustelua myös Twitterissä.

eliisakuusama

Kirjoittaja on turvallisuuden ja riskienhallinan korkeakoulutettu, jonka harrastaa intohimoisesti ammuntaa, eräilyä ja yhteiskunta- ja turvallisuuspolitiikasta väittelemistä internetissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu