Junamatkustamisen yhdenvertaisuudessa on kehitettävää!

Juna-asemien ja junalla matkustamisen esteettömyyttä on kehitettävä. Apuvälineillä tulisi päästä kaikilta asemilta junaan. Konduktööriä tarvitaan kaikissa kauko- ja lähijunissa.
Kaikkien junavaunujen tulisi olla esteettömiä, jotta apuvälineellä pääsee kaikkiin vaunuihin. Vähintäänkin joka vaunussa pitää olla pyörätuoliramppi, jota asiakas pystyy käyttämään. Jos junassa on vain yksi esteetön vaunu, tulee sen pysähtymispaikka merkitä.
Juniin tarvitaan enemmän apuväline- ja vaunupaikkoja sekä polkupyörätelineitä. Asiakkaat on velvoitettava kaukojunissa varaamaan paikka vaunuille ja rattaille, tai nostamaan ne matkatavarahyllylle. Kaukojunassa on kaksi pyörätuolipaikkaa ja kaksi paikkaa vaunuille tai rattaille. Se on liian vähän. Joskus on ollut kahdeksatkin vaunut yhdessä junassa.
Konduktöörin tulee varmistaa, ettei pyörätuolipaikalle asetu kukaan, joka ei ole paikkaa varannut. Muuten pyörätuolipaikan ostaneen asiakkaan paikalla voi olla asiakkaan saapuessa jonkun vaunut tai rattaat, eikä niiden omistajaa löydy helposti junasta.
Pitäisi olla mahdollista varata sekä istuma- että pyörätuolipaikka. On raskasta matkustaa pitkään pyörätuolissa, koska tuolissa ei ole aina selkänojaa tai käsitukia.
On ikävää, ettei vaunuille ja rattaille ole varattu lainkaan paikkoja Pendolino-jumissa, ja siksi vaunut ja rattaat olisi hyvä aina Pendolinossa matkustaessa laittaa kasaan. Tämä ei kuitenkaan aina onnistu.
Kaikissa junissa pitäisi olla tarpeeksi paikkoja apuvälineille sekä vaunuille ja rattaille. Ja myös vaunujen ja rattaiden kanssa kulkevalla pitäisi voida olla velvollisuus varata vaunuille tai rattaille paikka, tai sit kasata ne ja esim. nostaa ne matkatavarahyllylle. Missään tapauksessa en halua mitään vastakkainasettelua polkupyöräilijöiden, lapsiperheiden ja vammaisten välillä. Meidän kaikkien palveluissa on paljon kehitettävää.
Vammaisenkin on voitava matkustaa työskentely-, eläin- tai allergiahytissä. Konduktöörille tulee tiedottaa, jos joku on varannut junasta pyörätuolipaikan. Asiakas saattaa nimittäin tarvita konduktöörin apua. Esim. Pendolinoon pääsee vain hissillä, ja vain konduktööri saa junan hissiä käyttää.
Junan ravintolavaunuun tulee päästä myös pyörätuolilla. Internetin kautta pitää voida olla mahdollista varata avustus- tai ramppipalvelu ja ostaa saattajalippu.
Elina Nykyri, FM, vammaisaktivisti, varavaltuutettu (Vantaa) #Juna#VR#Vammaiset#Saavutettavuus#Esteettömyys

Elina Nykyri
Vasemmistoliitto Vantaa

KUNTA- ja ALUEVARAVALTUUTETTU, PUOLUEVALTUUSTON JÄSEN, UUDENMAAN VAS. VPJ (In English below).
Hyvinvointi kuuluu kaikille! Olen 47-vuotias vantaalainen kunta- ja aluevaravaltuutettu sekä haavoittuvassa asemassa olevien asialla oleva vasemmistolainen vammaisaktivisti. Olen Vasemmiston ryhmän 2. varavaltuutettu Vantaalta ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelta. Olen myös mukana puolueemme päätöksenteossa kaikilla tasoilla, aina paikallistasolta aina valtakunnalliselle tasolle asti. Olen Vasemmiston puoluevaltuuston jäsen, Uudenmaan vasemmiston varapuheenjohtaja, Invalidiliiton liittovaltuuston jäsen, Heta-liiton valtuuston varajäsen, Länsi-Vantaan Vas. pj sekä Vas. vammaispoliittisen työryhmän pj. Olen myös Vantaan vas. hallituksen jäsen. Lisäksi olen Vantaan kaupunkikulttuurin ja hyvinvoinnin lautakunnan jäsen sekä Vantaan ja Keravan lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan jäsen. Asun Kaivokselassa. Olen iloinen, ahkera ja määrätietoinen haavoittuvassa asemassa olevien puolustaja. Minulla on omakohtaista kokemusta köyhän, tutkijan, eläkeläisen, omaishoitajan ja vammaisen ihmisen elämästä. Olen elänyt sekä vammattoman että vammaisen ihmisen elämää. Minun arvojani ovat yhdenvertaisuus, tasa-arvo, solidaarisuus, demokratia, inkluusio, itsemääräämisoikeus, esteettömyys, saavutettavuus, ympäristönsuojelu ja uskonnonvapaus. Kaikki ovat yhtä arvokkaita - ilman poikkeusta! Hyvinvointi kuuluu kaikille! Rakennetaan yhdessä yhdenvertainen, tasa-arvoinen ja esteetön Suomi, jossa kaikilla, myös heikko-osaisimmillakin on hyvä olla, ja kaikkien ihmisoikeuksia kunnioitetaan.

WELLFARE belongs go all - deputy member in Vantaa municipal council and depyty member in Vantaa and Kerava wellfare area council

I am a 47 years old resident of Kaivoksela, Vantaa. My positions of trust: deputy member in Vantaa municipal council, deputy member in Vantaa nad Kerava wellfare are council, Left Alliance (vas.), Left Alliance party council member, Chair of vas. disability working group and vas. Länsi-Vantaa, Vice-Chair of Left Alliance Uusimaa, Vantaa vas. executive committee, member in Cultural services Board Vantaa, HETA council deputy member and Invalidiliitto council member. I am a happy, hard-working, tenacious, qualified and skillful defender of the most vulnerable. I have personal experience of being poor, disabled, and a pensioner. I have known closely the daily life of being chronically ill and the hard work of a caregiver. I’m a statistician by training and have vast expertise in disability services. For more than 20 years, I have been active in various patient organizations. I am deeply involved in party decision-making from the local to the national level. My non-negotiable values are equity, equality, solidarity, democracy, inclusion, right to self-determination, sustainability and religious freedom. Let’s build a Finland where even the weakest do well. A Finland for all. Translation: Salla Sariola and Kazu Ahmed. #Vantaa, #vakehyva, #VantaaKerava, #Kerava, #Elina2025, #Vasemmisto, #LeftAlliance, #vasemmistoliitto, #vasemmisto, #kuntavaalit2025, #aluevaalit2025

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu