Kerätään lasinsirut pois kaduilta!

Lasinsirut ovat vaarallisia etenkin apuvälineiden käyttäjille, polkupyöräilijöille, elämille tai lapsille. Ne puhkovat muun muassa pyörätuolien, sähkömopojen ja polkupyörien renkaita, ja eläin tai ihminen voi saada lasinsirusta haavan. Myös muut roskat olisi hyvä kerätä pois kaduilta, mutta etenkin lasinsirut ja neulat ovat vaarallisia.

 

Rikkoutuneen apuvälineen takia käyttäjän matka keskeytyy. Apuvälinettä käyttävä ihminen voi siksi esimerkiksi jäädä ilman ruokaa tai lääkkeitä. Apuvälineen kuljettaminen huoltoon maksaa. Rikkoutunutta apuvälinettä ei voi aina viedä suoraan korjaukseen. Rikkoutuneen apuvälineen joutuu yleensä ensin kuljettamaan sosiaalihuolto- tai vammaispalvelulain mukaisten matkojen turvin kotiin. Näitä matkoja on vain vähän, esim. vammaisella ihmisellä on yleensä 18 vapaa-ajan matkaa kuukaudessa, eli noin 2 edestakaista matkaa viikossa.

 

Valtaosa apuvälineiden käyttäjistä on pienituloisia. Esimerkiksi takuueläke on alle 900 € kuukaudessa. Puhjennut rengas voi aiheuttaa heille jopa 100 € kustannukset. Vaikka kunnan tai sairaanhoitopiirin lainaaman apuvälineen korjaaminen on käyttäjälle maksutonta, tulee käyttäjän itse viedä apuvälineensä korjattavaksi apuvälinehuoltoon Kelan korvaaman terveydenhuollon matkan avulla. Yhdensuuntaisen matkan omavastuu on 25 €. Jos rikkoutuneen apuvälineen joutuu jättämään huoltoon, kustantaa se asiakkaalle 100 €.

 

Apuvälineiden ansiosta voivat monet vammaiset ihmiset ja vanhukset liikkua itsenäisesti. Ilman apuvälinettään on toimintakykyrajoitteinen ihminen avustajansa, läheisensä tai taksin käyttämisen varassa. Siksi hän joutuu olemaan neljän seinän sisällä, jos apuväline rikkoutuu. Hän joutuu olemaan neljän seinän sisällä niin kauan kunnes apuväline on korjattu.

 

Apuvälinehuollossa ei yleensä ole varalaitteita. Apuvälinettään voikin joutua odottamaan kauan. HUS:n apuvälineyksikköön, joka vastaa kaikista Uudenmaan kuntien sähköisistä apuvälineistä, on pitkät jonot. Korjausaika tulee varata etukäteen, ja aika voi olla monen päivän kuluttua. Ajanvarauspuhelin on usein ruuhkautunut.

 

Lasinsirut voivat siis puhkaista apuvälineen tai polkupyörän renkaan, ja ihminen tai eläin voi loukata itsensä. Rikkoutunut apuväline aiheuttaa käyttäjälleen paljon vaivaa ja kuluja. Haastammekin kaikki, Roska Päivässä -liikkeen hengessä, keräämään kaduilta lasinsirut. Jos et itse siinä onnistu, niin ilmoita asiasta alueen omistajalle.

 

On ilkivaltaa rikkoa lasia tahallaan kadulle. Ei siis tietoisesti rikota lasia kaduille tai muuallekaan. Viikonloppuisin näkee ihmisten rikkovan lasia surutta.

 

Vaarallisten roskien, kuten lasinsirujen ja neulojen, poistaminen kaduilta sekä ulkoilualueilta ja -paikoilta on yksi syy sille, miksi kuntien ja muiden maanomistajien on tärkeää pitää hyvää huolta paitsi autoteistään myös kaduista, kevyen liikenteen väylistä sekä ulkoilualueista ja -paikoista. Katujen ja muiden alueiden putsaaminen on sekä viihtyisyys- että turvallisuuskysymys.

 

Elina Nykyri ja Artturi Ahvenus, Vantaa

Elina Nykyri
Vasemmistoliitto Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

EDUSKUNTAVAALIEHDOKAS/CANDIDATE IN PARLAMENTAL ELECTIONS
(In English below).
Hyvinvointi kuuluu kaikille! Olen 45-vuotias vantaalainen eduskuntavaaliehdokas sekä haavoittuvassa asemassa olevien asialla oleva vasemmistolainen vammaisaktivisti. Olen Vasemmiston ryhmän 2. varavaltuutettu Vantaalta ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelta. Olen myös mukana puolueemme päätöksenteossa kaikilla tasoilla, aina paikallistasolta aina valtakunnalliselle tasolle asti. Olen Vasemmiston puoluevaltuuston jäsen, Invalidiliiton liittovaltuuston jäsen, Heta-liiton valtuuston jäsen, Länsi-Vantaan Vas. pj sekä Vas. vammaispoliittisen työryhmän pj. Olen myös Vantaan vas. hallituksen jäsen ja Uudenmaan vas. vpj. Lisäksi olen Vantaan kaupunkikulttuurilautakunnan jäsen ja Vantaan ja Keravan lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan jäsen. Asun Kaivokselassa. Olen iloinen, ahkera ja määrätietoinen haavoittuvassa asemassa olevien puolustaja. Minulla on omakohtaista kokemusta köyhän, tutkijan, eläkeläisen, omaishoitajan ja vammaisen ihmisen elämästä. Olen elänyt sekä vammattoman että vammaisen ihmisen elämää. Minun arvojani ovat yhdenvertaisuus, tasa-arvo, solidaarisuus, demokratia, inkluusio, itsemääräämisoikeus, esteettömyys, saavutettavuus, ympäristönsuojelu ja uskonnonvapaus. Kaikki ovat yhtä arvokkaita - ilman poikkeusta! Hyvinvointi kuuluu kaikille! Rakennetaan yhdessä yhdenvertainen, tasa-arvoinen ja esteetön Suomi, jossa kaikilla, myös heikko-osaisimmillakin on hyvä olla, ja kaikkien ihmisoikeuksia kunnioitetaan.

WELLFARE belongs go all - deputy member in Vantaa municipal council.
I am a 45 years old cadidate in parlamental elections and a resident of Kaivoksela, Vantaa. My positions of trust: deputy member in Vantaa municipal council, Left Alliance (vas.), Left Alliance party council member, Chair of vas. disability working group and vas. Länsi-Vantaa, Vice-Chair of Left Alliance Uusimaa, Vantaa vas. executive committee, member in Cultural services Board Vantaa, HETA council member and Invalidiliitto council member. I am a happy, hard-working, tenacious, qualified and skillful defender of the most vulnerable. I have personal experience of being poor, disabled, and a pensioner. I have known closely the daily life of being chronically ill and the hard work of a caregiver. I’m a statistician by training and have vast expertise in disability services. For more than 20 years, I have been active in various patient organizations. I am deeply involved in party decision-making from the local to the national level. My non-negotiable values are equity, equality, solidarity, democracy, inclusion, right to self-determination, sustainability and religious freedom. Let’s build a Finland where even the weakest do well. A Finland for all. Translation: Salla Sariola and Kazu Ahmed. #Vantaa, #Elina2023, #Vasemmisto, #LeftAlliance

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu