Terveydenhuollon yksikön on kuljettava huoltoon lainaamansa painavat ja tilaa vievät apuvälineet

STM:n ohjeissa todetaan, että terveydenhuollon yksikön on kuljetettava huoltoon lainaamansa painavat ja tilaa vievät apuvälineet – HUS ei aina noudata tätä sääntöä.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) ei tällä hetkellä täysin noudata sosiaali- ja terveysministeriön (STM) laatimia valtakunnallisia lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutusperusteita. Noiden ohjeiden mukaan terveydenhuollon yksikkö, ei asiakas, vastaa asiakkaalle luovuttamansa painavan ja tilaa vievän apuvälineen kuljetuksen järjestämisestä ja kuljetuskustannuksista. Painavia ja tilaa vieviä apuvälineitä ovat muun muassa sähkökäyttöiset pyörätuolit, sähkösäätöiset sängyt ja sähkö-/invamopot.
STM:n mukaan asiakas on vastuussa muiden kuin painavien ja tilaa vievien apuvälineiden kuljettamisesta apuvälinehuoltoon. Kuljettamisen on oltava asiakkaalle maksutonta ja onnistuttava tavanomaisin keinoin.
On vastoin STM:n ohjeita, että HUS kuljettaa huoltoon vain sähkösäätöiset sängyt, määräaikaishuollot pois lukien. HUS siis kuljettaa esimerkiksi asiakkaalle luovuttamansa sähköpyörätuolin tai sähkömopon huoltoon vain, jos kyseessä on määräaikaishuolto.
Apuvälinettä ei voi kuljettaa huoltoon vammaispalvelu- tai sosiaalihuoltolain mukaisella kyydillä, vaan pitää käyttää Kela-kyytiä.
Asiakas joutuu kuljettamaan huoltoon apuvälineensä Kelan korvaaman terveydenhuollon kyydillä (Kela-kyydillä). Vammaispalvelu- tai sosiaalihuoltolain mukaisella kyydillä ei voi kuljettaa apuvälinettä huoltoon.
Apuvälineen kuljettamisessa huoltoon Kela-kyydillä on muun muassa seuraavat ongelmat:
1) Kela-kyydin käyttäminen ei ole asiakkaalle maksuton, eikä tavanomainen, kuljetuskeino. Apuvälineen kuljettaminen huoltoon Kela-kyydillä maksaa asiakkaalle 50 tai 100 euroa, riippuen siitä, joutuuko asiakas jättämään apuvälineen huoltoon vai saako hän sen heti mukaansa.
2) Asiakkaan pitää olla aina Kela-kyydissä itse mukana. Kuljettaja ei voi siis viedä apuvälinettä huoltoon yksin. Jos asiakkaalla on käytössään vain yksi apuväline, on hänen mahdotonta tuoda sitä itse huoltoon. HUS ei yleensä anna varalaitteita asiakkaiden käyttöön.
3) Etenkin isoista esteettömistä Kela-takseista on pulaa. Sähkömopot eivät välttämättä mahdu kaikkien esteettömien Kela-taksien kyytiin, vaan usein tarvitaan iso hissillinen inva-auto.
Asiakkaiden Kela-kyytien käyttämisen tarve vähentyisi, jos HUS toimisi STM:n ohjeiden mukaisesti ja kuljettaisi painavat ja tilaa vievät apuvälineet huoltoon. Yhteiskunnalle ei siten koituisi lisäkuluja siitä, että HUS ryhtyisi kunnioittamaan STM:n ohjeita.
Apuvälinepalveluihin on ohjattava lisää resursseja.
HUS-alueen kuntien ja hyvinvointialueiden pitäisikin ohjata apuvälinepalveluihin nykyistä enemmän resursseja. Aion ottaa asian esille, kun neuvottelemme Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ensi vuoden budjetista. Kerron asiasta myös HUS:n päättäjille ja virkamiehille.
STM:n valtakunnalliset lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutusperusteet on syytä päivittää.
STM:n on syytä päivittää laatimansa valtakunnalliset lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutusperusteet. Ohjeissa on todettava yksiselitteisesti, että terveydenhuollon yksikkö, ei asiakas, vastaa lainaamansa painavan ja tilaa vievän apuvälineen, kuten sähkösäätöisen sängyn, sähkökäyttöisen pyörätuolin, sähkömopon tai porraskiipijän, kuljettamisesta huoltoon.
Terveydenhuollon yksikköjen on ryhdyttävä noudattamaan STM:n ohjeita ja kuljetettava asiakkaille luovuttamansa painavat ja tilaa vievät apuvälineet itse huoltoon.
Jokaisen terveydenhuollon yksikön on ryhdyttävä kuljettamaan huoltoon asiakkaille luovuttamansa painavat ja tilaa vievät apuvälineensä, muulloinkin kuin määräaikaishuoltojen aikaan. Asiakkaat eivät saa olla tilaa vievien ja painavien apuvälineiden kuljettamisesta vastuussa. HUS voisi helpottaa apuvälineiden käyttäjien arkea noudattamalla STM:n ohjeita sekä kuljettamalla huoltoon asiakkaille luovuttamansa painavat ja tilaa vievät apuvälineet.
Lähteet
- Valtakunnalliset lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutusperusteet 2020: Opas apuvälinetyötä tekeville ammattilaisille ja ohjeita asiakkaille: https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/162395
- HUS:n apuvälinepalveluiden sivut: https://www.hus.fi/potilaalle/hoidot-ja-tutkimukset/apuvalinepalvelut
Elina Nykyri, Vasemmiston varavaltuutettu (Vantaan kaupunki, Vantaan ja Keravan hyvinvointialue), Heta-liiton (eli Henkilökohtaisten avustajien työnantajien liiton) valtuuston jäsen ja Invalidiliiton valtuuston jäsen
#Apuvälineet, #Vammaispalvelut, #Vanhuspalvelut, #Apuvälinepalvelut, #Terveydenhuolto, #HUS, #Kuljetuspalvelut, #KelaKyydit, Hyvinvointialueet, #Sairaanhoitopiirit, #Vammaiset, #Vanhukset
Kommentit (0)