Logiikka käyttöön lastenhoitokeskustelussa
Minua ei niinkään haittaa Virpi Salmen tämänpäiväisen kolumnin normatiivinen maailmankuva (”tehkää kaikki kuten minä ja mun frendit tekisivät”) – kyllä Hesarinkin kolumnistilla on mielestäni oikeus omaan mielipiteeseensä. Enemmän minua harmittaa se, että maan päälehdessä kolumnisti ei osaa perustella kantojaan loogisesti.
Olen Salmen kanssa samaa mieltä siitä että ”yhteiskunnalta ei tarvitse tulla rahaa tukemaan toimintaa, joka ei sitä hyödytä kuin erittäin lyhyellä tähtäimellä ja on pääasiassa haitaksi.” Tosin itse näkisin asian laajemmin: yhteiskunnan ei pitäisi juuri ottaa kantaa siihen miten ihmiset haluavat elämäänsä elää mikäli heidän valintansa eivät haittaa muita.
Salmi ehdottaa vain kotihoidontukijärjestelmän tarkistamista ikään kuin se olisi kompleksisen ”lapsiperhe työmarkkinoilla” -ongelman ratkaisun avain. Yhteiskunta ulottaa lonkeronsa ihmisten ja perheiden valintoihin kuitenkin myös monta muuta kautta, jotka ovat euromääräisesti paljon merkitsevämpiä. Pääasiassa näitä ovat ”ilmainen” ja subjektiivinen päivähoito-oikeus sekä korkea verotus, joka estää ihmisiä käyttämästä palveluita ja käymästä töissä.
Lastenhoidon maksaa nykyisin yhteiskunta
Jos Salmi olisi tehnyt alkeellisen laskutoimituksen siitä, mitä lastenhoito yhteiskunnalle maksaa, hän ei olisi valinnut kolumniinsa esimerkkiä kuuden lapsen äidistä. Vaikkapa Espoossa lapsen päivähoitopaikka maksaa yhteiskunnalle 1200 euroa kuussa ja suurin ”omavastuu” on 250 euroa. Oletetaan että tämän esimerkki-äidin lapsista kolme olisi päivähoitoiässä. Jos kuuden lapsen äiti menisi kodin ulkopuolelle töihin, sen sijaan että ”chillaa” himassa, hänen kakaroidensa päivähoito tulisi maksamaan veronmaksajille vajaa 3000 euroa kuussa. Kotihoidontuki Espoo-lisällä sen sijaan on noin 550 euroa kuussa.
Äiti saisi siis tienata yli 6000 euroa kuussa, jotta hän veroillaan kattaisi päivähoitokustannukset. Se on yli kaksi kertaa suomalaisen naisen keskipalkka. Nykyjärjestelmässä meidän veronmaksajien tulisikin päinvastoin olla iloisia, että sellaiset henkilöt hoitavat lapsensa kotona, joiden vaihtoehtoinen palkka ei kata lastenhoitoa. Semminkin, jos uskoo tutkijoita ja jopa sellaiseen absurdismiin että pienten lasten paras hoitaja on usein niiden äiti, isä tai muu läheinen.
Vanhemmista puheenollen: Salmi mainitsee esimerkin rouvan olevan yksityisyrittäjän vaimo. Jostain syystä Salmi ei kuitenkaan ota yhtälöönsä mukaan lasten isän maksamia veroja. Yrittäjä todennäköisesti maksaa pelkästään työllistämiensä henkilöiden kautta moninkertaisesti yhteiskunnalle sen, minkä hänen kuuden lapsen perhettä pyörittävä vaimonsa kotihoidontuessa saa. Vaimo mahdollistaa isän uravalinnan juuri sillä että hän tekee suuremman osan kotitöistä eikä pakota isää hakemaan mukuloita tarhasta viimeistään viideltä.
Suomessa ei kannata käyttää palveluita
Toinen looginen epäjatkuvuuskohta on Salmella hänen puhuessaan ”ilmaisista” kotitöistä. Eivätkö päiväkodinhoitajat tai siivoojat sitten tee työtä? Mitä jos Salmen esimerkissään käyttämä Fabritius on ammatiltaan lastenhoitaja? Muuttuuko työ työksi vasta kun hoitaa toisen mukuloita ja pesee muiden pyykkiä? Vasta sitten kun kierrättää rahat valtiokonttorin kirstun kautta? Tai kirjoittaa lennokkaita kolumneja?
Ei siinä, niinhän meidät on opetettu ajattelemaan.
Luterilainen tekee kahdeksan tuntia päivässä verollisia töitä, istuu ruuhkassa mennen tullen, hoitaa lapsille iltapuurot ja iltaunista tai parisuhteelta lainatuilla hetkillä pesee pyykit, laittaa ruoat, hoitaa tiskit, luo lumet, leikkaa nurmikot, vaihtaa lamput, pesee vessat, vaihtaa autoon renkaat, nostaa kesämökin laiturin jne. siinä sivussa.
Salmi tunnustaa tämän tosiasian mutta tässä asiassa meidän maailmankuvamme eivät kohtaa: sen sijaan että hän pohtisi miten yhteiskunta voisi helpottaa ihmisten elämää tehdä aidosti omia valintoja ilman että yhteiskunta tukee suuntaan tai toiseen, hän haluaisi komentaa kaikki ihmiset omaan oravanpyöräänsä.
Palveluita ei Suomessa osata käyttää edes ajatustasolla ja tosielämässä ne ovatkin lainsäädännön, työehtosopimusten sekä ennen muuta korkean verotuksen vuoksi keskiluokkaisen palkansaajan ulottumattomissa. Maksaakseen siivousfirmalle (35 euroa per tunti) joutuu itse tienaamaan bruttona 70 euroa per tunti.
Vähemmän rajoituksia, enemmän töitä
Nyt päästäänkin asian ytimeen. Mitä jos työmarkkinoilla olisi vähemmän yhteiskuntaa holhoamassa, niin uskoisiko Salmikin että sitten olisi sekä äideille että muille ihmisille enemmän myös kodin ulkopuolisia töitä tarjolla? Pääministeri Kataisenkin peräänkuuluttamia osa-aika- tai kausitöitä nyt esimerkiksi. Ja entä jos verotus olisi sellainen että tuollaisia töitä oikeasti kannattaisi tehdä, niin äitien kuin muidenkin ”erityisryhmien”?
Lopuksi. Jännittävä ajatusleikki on kääntää Salmen kolumnissa asetelma toisinpäin – eli jos hän tekisi matikanläksynsä ja vaatisi siten yhtä lietsovalla tyylillä tiettyä kansanryhmää jäämään himaan sen sijaan että tekisi jotain yhteiskunnan tuella. Ja loogisena jatkumona peräänkuuluttaisi korkeampaa omavastuuta päivähoitoon, jotta töihin menisivät vanhemmista vain ne, jotka tekevät korkeamman lisäarvon töitä ja maksavat siten veroina enemmän kuin päivähoidon tai muiden lapsiperheiden tukien muodossa saavat. Vastaavasta joutuisi nuorisojärjestön varapuheenjohtaja eroamaan.
—
Henri Heikkisen kanssa oltiin saman kolumnistin kanssa sukset ristissä jo taannoin: Hei muijat, kotiin sieltä! …Jos haluatte
Mielenkiintoisia nämä oikeistopoliittiset näkemykset vanhemmuudesta. Eikö kysymyksen tulisi kuulua, että millä tavalla vastuu lasten hoidosta ja varsinaisesti kodin piiriin liittyvistä tehtävistä, voittaisiin ratkaista tasapuolisesti kumpaakin vanhempaa koskevaksi.
Valinnan mahdollisuutta kummallekin vanhemmalle tasapuolisesti, joko estetään tai lisätään poliittisin perustein yhteiskunnassamme.
Oikeistopoliitikkojen oletusarvona on: Äiti hoitaa lapset.
Loogisena seurauksena on, että eläkekertymää esimerkiksi äidille ei synny. Yksinhuoltajille ja pienituloisille perheille, tämä pahimmassa tapauksessa merkitee köyhyyskierrettä, joka saattaa periytä lapsille.
Ilmoita asiaton viesti
Miksiköhän Liisa kun puhutaan yksihuoltajista se on melkein synonyymi naiselle? Siinäpä vasta pulma..
Niin kauan kuin tosiaan yhteiskunta on sitä mieltä että äiti on poikkeuksetta parempi vanhempi ei nämä asiat korjaannu mistä sinäkin puhuit. Mutta valitettavasti suurinosa naisista ei ole valmis ”menettämään ” etujaan.
Ilmoita asiaton viesti
t.k: ”Miksiköhän Liisa kun puhutaan yksihuoltajista se on melkein synonyymi naiselle? Siinäpä vasta pulma..”
Pitää paikkansa. Isä ikäänkuin sivuutetaan huoltajuuskysymyskeskusteluissa.
Ymmärtääkseni aiemmin olimme jo menossa tasapuolisempaan suuntaan, mutta mrkkinatalouden interssit saivat vinoutumaa lisäävän vaikutuksen aikaan.
Mutta eivätkö naiset ajattele liian lyhytnäköisesti, pitäessään kiinni saavutetuista edustaan tässä yhteydessä.
Ilmoita asiaton viesti
Olen täysin samaa mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
”Eikö kysymyksen tulisi kuulua, että millä tavalla vastuu lasten hoidosta ja varsinaisesti kodin piiriin liittyvistä tehtävistä, voittaisiin ratkaista tasapuolisesti kumpaakin vanhempaa koskevaksi.”
Eikö mielummin annettais jokaisen perheen ihan itse päättää, miten haluavat lastenhoitovastuunsa jakaa? Eikös mielummin muokattais valtiollisia ja työmarkkinain rakenteitta siten, että mahdollisimman monimuotoinen työskentely ja yksilölliset perhepoliittiset valinnat olisivat mahdollisempia kuin nykyisin?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä.
Yhteiskunnan taholta se edellyttäisi asenne- ja rakennemuutosta aina opiskeupaikkavalinnoista alkaen. Samoin samapalkkaisuus samasta tai saman arvoisesta työstä.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on niin selvästi kaksi eri asiaa, että eikö niitä voisi käsitellä ihan luontevasti kahtena eri asiana:
1) lastenhoito, oma vai yhteiskunnan asia?
2) lastenhoito, miesten vai naisten asia (vai yhteinen)
Ykkönen ja kakkonen eivät liity teoriatasolla kai toisiinsa mitenkään?
Ilmoita asiaton viesti
”Valinnan mahdollisuutta kummallekin vanhemmalle tasapuolisesti, joko estetään tai lisätään poliittisin perustein yhteiskunnassamme.”
Mutta mahdollisuudethan ovat hyvinkin tasapuoliset molemmille vanhemmille.
Perheiden valintaan siitä kumpi puoliso jää kotiin lapsen kanssa vaikuttaa pääasiassa kaiketi kaksi asiaa:
1. Henkilökohtainen halu
2. Taloudelliset seikat: huonompituloinen jää kotiin
Ykköskohtaan voi olla vaikea puuttua ilman pakkokeinoja eikä siihen pidä puuttua sillä, että yhteiskunta määrää molemmille vanhemmille yhtä paljon vapaata työstä.
Kakkoskohtaan saadaan helposti muutosta kahdellakin tavalla:
A. Naiset menkööt naimisiin miesten kanssa, jotka ansaitsevat vähemmän kuin he itse.
B. Naiset kouluttautukoon ja etsiytyköön niihin töihin, joissa maksetaan parempaa palkkaa.
Nythän tutkimusten mukaan naiset asettavat monet muut kriteerit palkan edelle valitessaan ammattiaan tai työpaikkaansa ja se näkyy väistämättä ansiotasossa. Myös naisten halukkuus tehdä ylitöitä lienee vähäisempi kuin miehillä. Myös yrittäjissä miehet ovat yliedustettuina.
Ilmoita asiaton viesti
Kylmä tosiasia on se, että jos työskentelee melkein missä tahansa ylemmän toimihenkilöstatuksen työpaikassa asiantuntijana tms. ja jää hoitovapaalle esim. kolmeksi vuodeksi, niin on aika tuskaista palata takaisin samaan tehtävään. Siitä harvoin selviää ilman jonkinlaista ammattitaidon päivitystä.
Ilmoita asiaton viesti
”Nykyjärjestelmässä meidän veronmaksajien tulisikin päinvastoin olla iloisia, että sellaiset henkilöt hoitavat lapsensa kotona, joiden vaihtoehtoinen palkka ei kata lastenhoitoa.”
Vai olisiko sittenkin osuvampi vaatimus se, että ”joiden vaihtoehtoisesta palkasta maksamat verot eivät kata lastenhoitoa”?
Ilmoita asiaton viesti
”lapsen päivähoitopaikka maksaa yhteiskunnalle 1200 euroa kuussa…”
Ja tästä summasta meneekin iso osa sitten sen matalapalkkaisen päivähoitajan palkkaamiseen. Jos kaikki lapset olisivat kotona, jäisi hänkin työttömäksi. Paljonkos se maksaa yhteiskunnalle?
Ilmoita asiaton viesti
Tai sitten kotona lapsia hoitavan vanhemman työpaikan täyttäisi joku työtön, ehkä juuri tämä kyseinen lastenhoitaja.
Ilmoita asiaton viesti
Ja jos kaikki ihmiset olisivat kotona hoitamassa lapsia, ei olisi työttömyyttä lainkaan.
Näin.
Tässä asiassa olisi tarpeen tehdä aina se rajaus, jossa aikoo asiaa käsitellä. Koskien nii Virpi Salmea, Elina Lepomäkeä kuin muitakin.
On eri asia puhua asiasta rajaamalla viitekehys toisin, kuin olla epälooginen eli epäjohdonmukainen. (Rajauksessakin voi olla tai olla olematta looginen)
Ilmoita asiaton viesti
Jani Jansson: – ”Jos kaikki lapset olisivat kotona, jäisi hänkin työttömäksi. Paljonkos se maksaa yhteiskunnalle?”
Eli lapset ovat päiväkodissa sen takia, etteivät päiväkodin tädit (ja sedät) joudu työttömiksi? Nyt alan ymmärtää, miksi sitä alaa arvostetaan niin vähän.
Ilmoita asiaton viesti
Samalla tavalla kun meillä on kännykät sen takia etteivät Nokian insinöörit jää työttömäksi ja kaduille kakkivia koiria sen takia ettei sanomalehden yleisönosaston taittaja jää työttömäksi.
Kommentin sisältö liittyi käytävän keskustelun aiherajaukseen. Eli siihen että mitäs tässä ollaan oikeastaan laskeskelemassa kun heitellään ilmaan 1200€ sieltä ja joku toinen luku täältä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei, vaan ne lapset ovat päivähoidossa siksi, että isä ja äiti voivat tienata enemmän kuin lapsen hoitaja. Ja SIKSI heitä ei arvosteta tai huomoida – paitsi silloin, kun joltain hoitajalta palaa hermo lellittyihin, vinuraan kasvatettuihin kakaroihin ja hän teippaa lapsen tuoliin kiinni.
Sama pätee (lakisääteiseen) iltapäiväkerhotoimintaan. Hoitajat vastaavat lähestulkoon entisaikain imettäjiä, joille parempi väki tuuppasi jälkikasvunsa tehdäkseen itse jotain hauskempaa, sivistämäpää tai tuottoisampaa.
Luokkayhteiskunta elää – voi hyvin ?
Ilmoita asiaton viesti
Kun lapset hoidetaan lastentarhoissa, se luo talouskasvua. Tämä on yleinen mantra, jota hoetaan aina kun nykyistä järjestelmää kritisoidaan. Julkisen kulutuksen luoma talouskasvu saattaa kuitenkin johtaa jopa verotuksen kiristymiseen, joka omalta osaltaan muodostuu lopulta talouskasvun jarruksi. Näin on tainnut jo käydä päivähoitojärjestelmän osalta.
Ilmoita asiaton viesti
Yhteiskunnan kannalta tuo lastenhoidon kustannus muuttuu oleellisesti, jos täystyöllisyyden sijasta vallitseekin työttömyyttä.
Yksinkertaistettuna:
Täystyöllisyyden vallitessa jää työtä tekemättä, jos vanhempia on kotona hoitamassa lapsia.
Työttömyyden vallitessa kotivanhemmuus ei aiheuta työvoimapulaa eikä siten myöskään työtä jää tekemettä.
Ilmoita asiaton viesti
Harmillisinta tässä kaikessa on se, että hyvä avaus osa-aikatyön mahdollisuuksien lisäämisestä on hautautunut naisten keskinäiseen nokkapokkaan, kuka hoitaa ketä, miten ja miten oikein, kenen rahoilla.
Tilanne on monessa perheessä se, että 10 tunnin työpäiviin viitenä päivänä viikossa ei ole kiva yhdistää 2-3 lasta, heidän harrastuksiaan, puolison töitä ja uraa sekä kodinhoitoa. Ai niin ja sitten oli vielä se äiti, joka haluaisi kerran viikossa käydä lenkillä, mutta siihen ei ole enää aikaa.
Jos äidit halutaan täydellä viikolla töihin ja lapset kaikkien tutkimusten ja kehityspsykologinäkökulmien vastaisesti 50 tuntiselle viikolle päiväkotiin, voitaisiin aloittaa kotitalousvähennysoikeuden parantamisesta. Mikäli normaali palkansaajaperheet voisivat palkata osaksi viikkoa kotiapulaisen, yhtälö olisi mahdollinen. Kotiapulainen pesisi ja silittäisi pyykit, tekisi viikkosiivouksen, hakisi lapset hoidosta muutamana päivänä ja laittaisi ruokaa niinä iltoina.
Kotitalousvähennyksen parantamisen ohella päiväkoteihin pitää saada lisää resursseja. Eivät monetkaan vanhemmat haluaisi viedä kolmevuotiastaan 25 lapsen ryhmään, jossa käytännössä paikalla on yksi hoitaja. Mutta tämä tietysti maksaa myös.
Kannatan siis edelleen osa-aikatyön mahdollisuuksien lisäämistä. Mitä tähän sanovat työnantajat?
Ilmoita asiaton viesti
Sanna osuu asian ytimeen. Työmarkkinoille vähemmän kankeutta ja lisää mahdollisuuksia nykyisin epätyypillisiin työsuhteisiin kuten osa-aikatyöhön. Palveluitakin käytettäisiin enemmän jos se olisi mahdollista: toisaalta siten että palkansaajan ostovoima olisi suurempi ja että pienipalkkaista työtä kannattaisi tehdä ja teettää. Nämä asiat palautuvat verotukseen ja siihen työmarkkinasääntelyyn.
Ilmoita asiaton viesti
”Ai niin ja sitten oli vielä se äiti, joka haluaisi kerran viikossa käydä lenkillä, mutta siihen ei ole enää aikaa.”
Ennen kuin taas koko naissukupuoli uhriutuu näyttävästi, niin on hyvä huomata, että miehet tekevät enemmän viikossa yhteenlaskettua ansio- ja kotityötä.
http://www.tasa-arvo.com/tn_piekkola_miehet_naiset…
http://www.tasa-arvo.com/u8ansiotyotkotityot.html
Ilmoita asiaton viesti
Jukka, tämä oli oiva havainto, en tosiaankaan ollut reilu perheiden isille. Voisinkin korjata tuon lauseen siten, että ”Ai niin ja sitten oli vielä se isä tai äiti, joka haluaisi kerran viikossa käydä lenkillä, mutta siihen ei ole enää aikaa.”
Ja niinkauan kuin Suomessa on voimissaan tällainen tehdään kaikki itse kotona -eetos, ei sitä lenkkeilyaikaa ole. Kunpa tosiaan SDP pystyisi jo luopumaan aikansa eläneestä piika- ja renkitematiikastaan ja kotiapulaisen palkkaaminen työskäyvien perheiden kotiin tulisi taloudellisesti mahdolliseksi normaali palkallakin.
Muistuttaisin, että noin 100 vuotta sitten isommissa taloissa perheenäidin apuna oli kodinhoitaja, lastenhoitaja ja muutama muu. Sittemmin apuna ovat olleet niin taloissa kuin torpissakin lähisukulaiset, jotka asuivat samassa pihapiirissä ja tai peräti samassa talossa. Tämä nykyinen yhtälö on lähinnä hullu, jossa molemmat vanhemmat käyvät täyspäiväisesti töissä, hoitavat itse kaiken kodinhoitoon liittyvän ja koittavat siinä jossain raossa vielä huolehtia omasta kunnostaan ym. En oikeastaan edes ymmärrä, miten naiset tai miehet ovat tasa-arvon nimissä tällaiseen yhtälöön suostuneet.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, miten tähän suostuttu, vai kysyttiinkö keltään mitään?
Kaupungistumista ja rakennemuutosta saadaan syyttää. Ja sitemmin EUta, jolloin tuhannet pientilat lopettivat ja viimeisetkin perheet ja sukuyhteisöt hajosivat. Trendi muuten jatkuu edelleen. Kyllä aina kannattaa ajatella pieniä yksiköitä ja tehdä jotain niiden puolesta.
Ilmoita asiaton viesti
S.V. ”Jos äidit halutaan täydellä viikolla töihin ja lapset kaikkien tutkimusten ja kehityspsykologinäkökulmien vastaisesti 50 tuntiselle viikolle päiväkotiin,”
Tämä ”kaikkien tutkimusten…” ei pidä paikkansa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä kaikki tutkimukset pitävät paikkansa, jos puhutaan vanhempien täydestä työviikosta, joka taas tarkoittaa käytännössä työmatkoineen 50 tunnin hoitoviikkoa lapselle. Yhtään tutkimusta en ole nähnyt, jossa todettaisiin, että näin pitkät hoitoajat olisivat enää hyväksi lapselle. Jos sellainen tutkimus on olemassa, vinkkaatko tarkemman tutkimustiedon Liisa minulle.
Ilmoita asiaton viesti
Blogin kirjoittaja perää logiikan käyttöön ottoa lastenhoitokeskustelussa. Se tarkoittanee käytännössä sitä, että johtopäätökset tulisi johtaa tosista premisseistä.
Esivanhempiemme aikaan, lapset ovat kasvaneet perheyhteisöjen muodostamissa (lapsi)laumoissa kummankin vanhemman sekä isompien lasten osallistuessa ravinnon hankintaan. Kotia jääneet pitivät huolen pienimmistä.
Lapsihan tarvitsee kummankin vanhemman läsnäoloa mahdollisimman tasapuolisesti, voidakseen kasvaa tasapainoiseksi yksilöksi. Kasvamisen ” laumoissa ”, väitetään kehittävän esimerkiksi sosiaalisuutta sekä sosiaalisia taitoja.
http://demoni.puheenvuoro.uusisuomi.fi/124527-tass…
Ilmoita asiaton viesti
On epäilemättä totta, että monilapsisen matala/keskipalkka-alalla työskentelevän äidin verot eivät juuri sillä hetkellä kata hänen lastensa päivähoitokustannuksia. Pitäisi kuitenkin ajatella hieman pidemmällä tähtäimellä – jos äidin työllistyminen uudestaan 5-10 vuoden kotihoitojakson jälkeen on hyvin epätodennäköistä ja hänen palkkansa jää lopullisesti kanssasisariaan matalammaksi, ehkä päivähoito olisi kuitenkin se kannattavampi vaihtoehto.
Ilmoita asiaton viesti
Minä olen sellainen äiti, joka haluaisi olla lasten kanssa kotona
mahdollisimman pitkään, niin että lapset saisivat minulta hyvän pohjan,
rakkautta ja varmuutta elämään. Minä haluaisin, että se olisi yhtä hyvä
ja hyväksytty ja TUETTU vaihtoehto kuin mennä ”mahdollisimman nopeasti
takaisin töihin”. Minä haluaisin myös mennä jossain vaiheessa työelämään,
mutta silloin esim. 3-4 päivää viikossa ja 6-7 tuntia päivässä, jotta voisin olla
vielä tukena lapsille heidän koulunkäynnissään ja muissa puuhissaan.. Eli äiti
joka on LÄSNÄ kotona, eikä väsynyt ja kiireinen!! Minusta kotiäitiyttä pitäisi
saada olla arvostettu vaihtoehto yhteiskunnassamme. Yhtä paljon kuin toisetkin
vaihtoehdot! Tällä hetkellä minusta tuntuu, että perheen pitäisi tehdä suuria
uhrauksia sen eteen, jos haluavat olla kotiäitinä, yhteiskunta ei oikein tue sitä.
Ilmoita asiaton viesti
”Espoossa lapsen päivähoitopaikka maksaa yhteiskunnalle 1200 euroa kuussa” — absurdi hinta, kun ottaa huomioon, että yksi päivähoitaja pystyy hoitamaan useampaa lasta eikä kyseessä ole mitään erikoisosaamista vaativa työ (sillehän mielellään esitetään vaihtoehtona kotihoito, johon ei myöskään edellytetä mitään koulutusta).
Olisikohan siis niin, että olisi viisainta laskea veroja ja poistaa kaikki aihepiiriin liittyvät tuet, sen jälkeen markkinatalous huolehtisi siitä, että kouluttamattomat kotiäidit hoitaisivat samalla muidenkin lapsia kohtuuhintaan ja koulutetuilla uranaisilla olisi mahdollisuus ihan palkkatuloillaan kustantaa tämä hoitopaikka…
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti on niin, että vain vähän koulutetut ja kouluttamattomat naiset, osaavat kasvattaa oikein hyvätuloisten, sydämettömien ja korkeakoulututkinnon suorittaneidenkin naisten lapset.
Miksi naisten pitää opiskella, kun heistä kuitenkin tulee kyvyttömiä moneen tehtävään juuri sen vuoksi, esimerkiksi äideiksi?
Ilmoita asiaton viesti
Päivähoito myös lisää syntyvyyttä ja naisten tasa-arvoa työelämässä. Jos lasketaan erotus huoltosuhdevaikutuksessa vaikka etelä-euroopan (Italia on melkein yhtä vauras kuin Suomi) ja suomen välillä lienee aika selvää, että päivähoito kannattaa. Lisäksi, kotihoito johtaa naisten syrjäytymiseen työelämästä (monissa ammateissa), ja tämä vaikutus jatkuu vaikka lapset eivät enää tarvitsisikaan hoitoa tultuaan kouluikäisiksi. Tämäkin pitäisi ottaa huomioon laskelmissa. Eli ei pelkästään hoidonaikaiset verotulot vaan vaikutus koko elämän läpi ja vaikutus syntyvyyteen.
Ks. 2003, Italia tarjoaa rahaa lapsista: eikö kannattaisi järjestää päivähoitoa niin se hoituisi.
http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/italia-t…
Ilmoita asiaton viesti
Monia pieniä päiväkoteja suljetaan: kiinteistöt jäävät käyttämättä. Jos kunnat antaisivat kiinteistöt äideille niin he voisivat vuoropäivinä hoitaa yhdessä lapsiaan kunnan tiloissa.
Tämä toimisi samalla tavalla kuin maatalouslomitusrengas.
Ilmoita asiaton viesti
Niin tai isät voisivat hoitaa. Ennen oli kyllä täysin ennenkuulumatonta tällainen keskittyminen lastenhoitojärjestelmään. Lapsia ei hoidettu, eikä vieläkään hoideta tuolla agraarikulttureissa, vaan pennut alkavat jelppiä vanhempiaan heti 5-vuotiaasta etiäpäin. Ei puhettakaan, että pitäisi lapsen kanssa koko päivä palapelia laitella tai muumeja katsella. Lapsellistahan se olisi ollut.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä Elina Lepomäki!
Amen tuohon kirjoitukseesi!
Mä näkisin mielelläni enemmän vastuunjakamista lastenhoidossa molemmille vanhemmille.
Vanhemmat töissä esim. 25%-75% kun lapset pieniä.
Kenenkään koulutuksen, urakehityksen tai työssäkäynnin ei tulisi joutua katkeamaan siihen, että on pienet lapset.
Tätini mies toimi fiksusti: maksoi vaimolleen kotiäitivuosista vapaaehtoista eläkevakuutusta niin reilusti, että vaimo saa nyt kunnon rahat eläkkeellä ollessaan.
M.Junes.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Maria
Olen samaa mieltä ja lastenkin kannalta olisi toivottavaa että molemmat vanhemmat voisivat osallistua tasaisemmin lastenhoitoon. Mielestäni on kuitenkin perheiden oma asia päättää miten jakaa työt keskenään (kotityöt ja kodin ulkopuoliset työt). Siihen ei tule valtion puuttua. Tuo tätisi miehen osoittama esimerkki on juuri sitä mitä olen puhunut liittyen eläkeuudistukseen. Mikäli meillä olisi rahastoiva ja yksilöllisen eläkesäästämisen mahdollistava eläkejärjestelmä, puolisot voisivat halutessaan kerryttää toisilleen lisäeläkettä, juuri esim. tilanteessa jossa toinen on pidempään pois työelämästä. Näin siis jo ihan normaalityöeläkettä eikä ainoastaan vapaaehtoista lisäeläkettä.
Jos perheiden jaksamista ja työurien pidentämistä sekä tätä molempien puolisoiden osallistumista lastenhoitoon haluttaisiin jotenkin edistää, niin sopivin keino siihen olisi perheiden yhteisverotus tai ainakin mahdollisuus tehdä varauksia bruttopalkasta jotka voisi sitten purkaa ja maksaa niistä verot silloin kun työelämään osallistumisen aste on alhaisempi.
Ilmoita asiaton viesti
Herra A. H:lla oli parempi perhepolitiikka kuin Kokoomuksella…Silloin äiti sai olla kotona ja hoita lapset ilmain että politiikkot puuttuu asian.
Ilmoita asiaton viesti