Suomen talousnäkymät yhä hauraammat Ukrainan kriisin myötä
Tilastokeskus julkaisi maanantaina viime vuoden kasvuluvut. BKT laski vuoden 2013 aikana 1,4 prosenttia ja viimeisellä neljänneksellä 0,6 % vuoden takaisesta. Luvut ovat surkeita. Tilastokeskuksen laskema kuukausitason työpäiväkorjattu kokonaistuotanto supistui joulukuussa 1,9 prosenttia edellisvuodesta. Viime vuonna oli ainoastaan kaksi kuukautta, jolloin kokonaistuotanto aavistuksen kasvoi. Joulukuun luku on hälyttävä monesta syystä. Ensinnäkin, trendi on ollut syyskuulta kuukausi kuukaudelta vuositasolla alaspäin, ja jo vertailuvuoden (2012) joulukuun lukema oli alhainen – silloin oli laskua kertynyt edellisvuodesta 2,6 %.
Valtiovarainministeriö ennustaa tämän vuoden kasvuksi 0,8 %. Luku on erittäin epävarmalla pohjalla eikä sen tueksi ole saatavilla vielä edes tammikuun lukuja. Ennustehorisonttia sotkee käsillä oleva maailmanpolitiikan kriisi, joka keskipitkällä tähtäimellä ei voi vaikuttaa kuin kielteisesti Suomen talouteen. Tietämättä mitä Venäjän sisällä, rajoilla ja rajanaapureissa lähipäivinä ja -kuukausina tapahtuu, maailmanpoliittinen epävarmuus tuo väistämättä epävakautta markkinoille. Suomen talous kärsii kriisistä todennäköisesti varsin suorasti, erityisesti reaalitalouden kautta, mitä koitan seuraavassa eritellä.
Suomen talous kärsii heikosta ruplasta
Suomen viennistä noin 10 prosenttia kohdistuu Venäjälle (5,4 miljardia euroa), ja pääosa siitä on teollista vientiä kuten kemiallisia aineita ja tuotteita (20%) sekä teollisuuden koneita ja laitteita (18%). Venäjältä Suomeen tuonnin osuus on puolestaan noin 20 % (10,5 miljardia euroa), ja se koostuu lähes pelkästään energiasta ja raaka-aineista kuten öljystä (69 %).
Ruplan arvo on pysynyt tällä viikolla odotuksiin nähden suhteellisen vakaana (laskua pari prosenttia) – johtuen Venäjän tukiostoista ja keskuspankin maanantaisesta koronnostosta. Kriisin pitkittyessä sen arvo kuitenkin jatkanee heikkenemistään. Äkkiseltään voisi päätellä, että ruplan arvon alentumisen nettovaikutus Suomelle olisi positiivinen, sillä Venäjältä tuodaan lähes kaksi kertaa enemmän kuin sinne viedään.
Todennäköisesti niin ei ole, sillä Venäjältä tuonti (eli raaka-aineet) hinnoitellaan järjestään dollareissa, jolloin ruplan heikkeneminen ei alenna tuotteiden hintaa suomalaisen vastapuolen vinkkelistä. Päinvastoin, konflikteissa yleensä energian hinta nousee suhteessa muihin hyödykkeisiin jo siksi, ettei perushyödykkeiden kysyntä taitu kovin nopeasti. Toisekseen, Venäjän tapauksessa raaka-aineiden hintaa nostaa se ilmeinen tosiasia, että Venäjä on merkittävä energian ja raaka-aineiden viejä. Saatavuuden ei edes tarvitse heiketä, kun hinnat nousevat sillä preemiolla, jonka markkinat laskevat saatavuusongelmien mahdollisuudeksi.
Maakaasun yleisiä hintapaineita hellittää tällä hetkellä leuto keli ja eurooppalaisten varastojen korkea varmuustaso (riittäisi 45 päivälle). Maakaasun saatavuuden rajoittaminen Eurooppaan ei ole taloudellisesti houkutteleva vaihtoehto vientiriippuvaiselle Venäjälle, mutta halutessaan se saa paljon ongelmia aikaan kääntäessään kaasuhanoja kiinni. Siitä kärsivät ennen muuta itäisen Keski-Euroopan maat Itävaltaa myöden. Suurin vaikutus saatavuuden rajoittamisella olisi talven lämmityskautta kohti. Eurooppalainen teollisuus on myös suoraan hyvin maakaasuriippuvainen, joten saatavuusshokki sysäisi heiveröisen talouskasvun nopeasti pakkaselle.
Suomen vienti Venäjälle on hajautunut sadoille yrityksille, joilla toimialasta riippuen on kirjava sopimuskäytäntö. Kuluttajatuotteiden kysyntä (joita viennistä tosin on vain pieni osa) kärsii euromääräisesti jos rupla heikkenee, mutta valmistuksessa osa sopimuksista tehdään muissa valuutoissa kuin ruplassa, esimerkiksi euroissa tai dollareissa. Venäläisen ostovoiman heikkeneminen kuitenkin supistaa myös tätä kauppaa, jos kriisi jää päälle. Erityisesti teollisuuden pitkät projektit ja niiden tilaukset kärsivät epävarmuudesta; silloin kaupantekoa siirretään ja/tai maksuaikataulu neuvotellaan uusiksi.
Sama pätee myös muihin talouksiin: jos maailmantalous ajautuu kriisiin, Suomen vienti supistuu myös muun kuin suoran Venäjän-kaupan osalta – erityisesti jos ja kun euro pysynee suhteessa vahvana. Suomen viennistä vain vajaa kolmannes suuntautuu euromaihin. Suomen talous kärsii myös kotimaassa tapahtuvan kysynnän osalta, jos venäläisturistien määrä vähenee tai euromääräinen ostovoima heikkenee. Venäläisturistien tuoman vientiin rinnastettavan matkailutulon arvo on Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan kahden miljardin euron luokkaa.
Ukrainan pitkittyvä kriisi lisää kasvumarkkinoiden riskiä
Venäjän talous ei ensisijaisesti kärsi kriisistä vientinsä kautta, vaan sisämarkkinoiden ongelmien vuoksi. Talousvaikeuksissa talsivassa maassa ei ohjauskoron nosto 1,5 prosenttiyksiköllä helpota tilannetta. Talouskasvu jäi viime vuonna 1,3 prosenttiin, samalla kun maakaasun vienti on laskenut trendinomaisesti vuodesta 2010. Kiristyvä rahapolitiikka heikentää kotimaisia sijoituksia, ja Ukrainan kriisitilanne heikentää ulkomaista sijoituskysyntää. Venäjän viime aikojen “rakenneuudistukset” ovat keskittyneet yritysten ulosliputtamisen estämiseen ja suitsimaan varakkaiden venäläisten pyrkimyksiä siirtää rahojaan ulkomaille, sen sijaan että maassa olisi keskitytty ratkaisemaan syitä, joiden vuoksi luottamus maan talouteen on heikkoa.
Ruplan heikkeneminen ei auta taloutta, sillä Venäjän jalostusasteeltaan alhaiseen ja raaka-ainevetoiseen vientikysyntään ruplan arvo vaikuttaa vain nimeksi. Myös venäläisillä pankeilla on kasvavia vaikeuksia pääomapaon ja luottotappioiden vuoksi, joita on odotettavissa muun muassa Ukrainasta.
Venäjää ei silti uhkaa akuutti maksutasekriisi, vaikka ulkomaat sille asettaisivatkin sanktioita. 500 miljardin dollarin valuuttareservi antaa useita kuukausia aikaa toimia rauhassa, eikä Venäjän valtiolla ole merkittävää velkaa (12 % / BKT) myöskään suureellisten olympialaisten jäljiltä. Öljyn hinnan nousu (tai pysyminen nykytasoilla; romahdus on epätodennäköistä) pitää huolen siitä, että julkisen talouden hoitamiseen riittää rahaa (erityisesti jos/kun rupla heikkenee).
Ukrainalla puolestaan valtionvelkaa on ulkona noin 65 miljardin dollarin arvosta (40% BKT:sta). Merkittävä osa Ukrainan valtionvelasta on venäläisissä käsissä (30 miljardia, eli noin puolet). Venäjän lainahanat, erityisesti “kaverihinnoin”, ovat kuitenkin nyt toistaiseksi visusti kiinni. Jos Ukraina joutuu (/pääsee) velkakärjestelyyn EU:n IMF:n avittamana, Venäjä joutuu todennäköisesti kirjaamaan alas osan saatavistaan.
Viimeksi joulukuussa Ukraina laski liikkeelle 3 miljardin dollarin arvoisen kahden vuoden joukkovelkakirjalainan, jota oli määrä kasvattaa alkuvuonna 2 miljardilla (osana Venäjän lupaamaa 15 miljardin dollarin lainapakettia). Eurobond-luonteestaan huolimatta velkakirja oli räätälöity suoraan Venäjälle, sillä yksikään markkinaehtoinen sijoittaja ei olisi ostanut kyseistä arvopaperia viiden prosentin korolla (Ukrainan luottoluokitus Caa1 on roskalainaluokassa pahnan pohjalla, ja jo viime vuoden lopulla sen velkakirjojen korko oli lähes 20 prosentissa). Velkakirjan ehdoissa on myös muita hauskoja yksityiskohtia (FT:n Alphaville), jotka palautuvat Venäjän ja Janukovitshin hallituksen väliseen kahdenkeskiseen ehtojen sopimiseen.
Ukrainan velkajärjestely todennäköisesti heikentää myös muiden kehittyvien maiden velan kysyntää, joka on muutenkin ollut kriisiherkkää viime aikoina. Nykytilanteesta käsin katsottuna Ukraina joutunee pitkäksi aikaa ulkopuolisen velka-avun piiriin, sillä talous ei päässe toipumaan ennen kuin poliittinen tilanne maassa stabiloituu, ja toisaalta ennen kuin IMF:n ja EU:n lainapaketeissaankin edellyttämät rakenteelliset muutokset saadaan tehtyä. Ukrainan heikkous peilaa lähimaihin kuten Puolaan (yksi suurimmista kauppakumppaneista) myös reaalitalouden kautta.
Ukraina liittyy pitkään listaan maita, joissa tilanne on julkisen talouden osalta yhtäläisen surkea: muun muassa Kreikka, Egypti (rahoitetaan tällä hetkellä arabiöljyrahoilla), Pakistan ja Syyria. Lisäksi useilla kehittyvillä mailla on haasteita jälleenrahoituksensa kanssa, ja ne ovat matkalla kohti konkurssia ja/tai pysyvää tukipakettirahoitusta, kuten Bosnia-Herzegovina (myös levottomuuksien siivittämänä), Turkki ja Serbia. Näistä jälkimmäinen on alkuvuonna neuvotellut 3 miljardin euron suuruisen lainapaketinArabiemiraattien kanssa. Yksittäisen maan vaatimat velkajärjestelyt eivät vielä polta sijoittajien näppejä, mutta johtavat helposti “tartuntaan” useiden riskisempien omaisuusluokkien osalta. Sen vaikutukset näkyvät nopeasti myös kehittyneissä maissa – ensisijaisesti viennin heikentymisen mutta myös rahoitusmarkkinoiden epävakauden kautta: erityisesti esimerkiksi niissä euroalueen maissa, joiden velkaa on jo muutenkin vaikea saada kaupaksi muille kuin oman maan pankeille tai keskuspankille.
Suomen talouden ennustehorisontti lyhenee
Suomen valtionvelan asemaan markkinamyllerrys ei todennäköisesti vaikuta lyhyellä tähtäimellä ainakaan kielteisesti, vaikka Suomi kuuluukin harvalukuiseen AAA-kerhoon lähinnä enää eläkerahastojen ylijäämänsä vuoksi. Rahoitusmarkkinoiden heikkeneminen vaikuttaakin Suomeen ensisijaisesti euromaiden yhteisvastuun myötä.
Vaikeudet vyöryvät Suomeen kuitenkin pikemmin reaalitalouden kautta: on merkittävästi todennäköisempää, että talouskasvu yllättää tänä vuonna VM:n ennusteesta (+0,8 %) alas- kuin ylöspäin. Se tietää paikallaan pysyvää tai jopa edelleen supistuvaa jakajaa (BKT) ja toisaalta paisuvaa osoittajaa niissä luvuissa, jotka ohjaavat asemaamme muun muassa Euroopan Unionin rahaliitossa finanssipoliittisen sopimuksen osalta: alijäämä per BKT ja valtionvelka per BKT.
Julkisen sektorin alijäämä on kahdeksan miljardin luokkaa, eikä se supistu itsestään, kun BKT ja siten verotulot eivät ainakaan kasva. Hallitus on viime aikoina puhunut kolmen miljardin “sopeutustarpeesta”, mikä tuntuu alhaiselta jo toteutuneisiin lukuihin ja valtiovarainministeriön (9 miljardia) sekä EU:n komission (11 miljardia) arvioimaan krooniseen kestävyysvajeeseen nähden. Suunnitelmat olisi päivitettävä kasvavan epävarmuuden aikaan, jossa nyt tahtomattamme joudumme elämään. Talousennusteisiin ei voi tukeutua sen vertaa kuin tähän asti, vaan päätöksiä olisi käsillä olevassa kehysriihessä tehtävä sen pohjalta mitä jo tiedämme.
—
Mitä se BKT mittaa? Mikä on optimaalinen BKT?
Ilmoita asiaton viesti
”Suomen talousnäkymät yhä hauraammat Ukrainan kriisin myötä”
Niin, hauraammat vai etsiikö kepulainen sopivat ongelmat.
”Suomen talous kärsii heikosta ruplasta”/em>
Tottakai,kun pitkään on ollut kallis euro. Ei ole Suomi ainoa joka kärsii.
No, tuo joka sinänsä ansiokkaassa blogissa esille tulee on satoja kertoja jo esille tullut… Täälläkin.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on tätä päivää. Ukrainassa syntyy kriisi, ja me mietimme sitä, miten se vaikuttaa meidän talouteemme ja työllisyyteemme.
Näin kyllä itsekin asiaa ajattelin.
Ilmoita asiaton viesti
En viitsi kännykällä pitkää vuodatusta laittaa. Mutta voin kertoa miten homma korjataan siten että toimenpiteet ovat poliittisesti ja muuten mahdollisia.
1) Turve yms kotimainenbioenergia, Etanolin ja biodieselin vero nollaan ja E85 autojen vero lasketaan bioetanolin päästöjen mukaan. Dieseleissä nostamme biokomponentin astetta ja laskemme autoajoneuvoverot tämän mukaan. Lisää voi itse keksiä antaa potkua talouteen monella tapaa ja korjaa kauppataseen ylijäämäiseksi jo yksinään.
2) alv-alaraja 50 000€, koska 20 000€vuosipalkka * eläke* alv on noin 50k€, 20 000€-verot on n1200€kk. Kukaan ei elä sillä tai sitten jättää sosiaaliturvan ja eläkkeen pois.
3)Liitymme natoon ja irtisanomme Ottawan sopimuksen, säästää rahaa ja pienentää riskejä.
No, nih.
Liberia uskoo liberalismiin, minäkin, mutta ilman sääntelyä on anarkia, eikä elämän tarkoitus ole olla vapaa tai rikas vaan onnellinen. Aika harva on onnellinen vapaana heh. Mutta myös tosissaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos ajankohtaisesta ja moninäkökulmaisesta blogista!
Moni on pohtinut näiden jo pitkään jatkuneiden ylioptimististen VVM-ennusteiden mielekkyyttä ja yhä lyhenevää ennustehorisonttia.
”Yritysjohtajien lisäksi ylimmät virkamiehet ovat kadottaneet luottamuksensa maan hallitukseen”, kirjoittaa Talouselämä (#7/2014). Nämä seikat sieppaavat yritysjohtajia:
– Julkisen talouden yleinen ennustamattomuus (66%)
– Maan poliittisen johdon toiminnan ja suunnan ennustamattomuus (60%)
– Yritysveroratkaisujen ennakoitavuus (40%)
– Osaavan henkilöstön saatavuus (40%)
Virkamiehiä taas ärsyttää poliittinen tempoilu, ja nyt puhjennut Ukrainan kriisi antaa blogissa mainitut lisänsä Venäjänkaupan ja ruplan/dollarin kautta. Keitos hämmentää jopa EU-vaaleja…
Ilmoita asiaton viesti
Luin Nicholas Talebin kirjan Antihauras, katso esim.
http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/kirjat/antihauras
Antihauras systeemi vahvistuu muutoksen myötä esim. Lihas vahvistuu rasituksen jälkeen.
Suomi on päinvastainen systeemi – hauras. Hauruutta luo indeksitaludellinen jäykkyys joka on omaa syytämme mutta myös kiinnittymisemme vahvan euron systeemiin joka on kansantaloutta ulkoisesti haurauttava systeemi. Erityisesti epäsymmetriset sokit kuten Ukrainan tilanne ovat myrkkyä meille,
Systeemi pitää muuttaa hauraasta edes kestäväksi, mieluiten antihauraaksi. Pää pensaassa nykyrakenteilla se ei onnistu.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Hauraassa mitään ei siis haluttaisi uhrata ja heikkoja komponentteja pidetään keinotekoisesti toiminnassa, mikä – yllätys, yllätys – tuo mieleen erään eurooppalaisen yhteistyösysteemin, jota pidetään yllä ”whatever it takes”.
Antihauras taas toimisi, kuten Peter Pan suhteessaan kapteeni Koukkuun: joustaa, tukeutuu vahvuuksiinsa omilla ehdoillaan ja on aktiivinen, kun tilaisuus tarjoutuu. (Vertaus toki jotenkin myös ontuu, mutta enpä enää viitsi keksiä toistakaan…)
🙂
Ilmoita asiaton viesti
Taleb:
Näin elät oikein
1. Epäileminen on raskasta ja vie paljon voimavaroja. Epäile vain suuria kokonaisuuksia ja toimi hölmösti ja inhimillisesti pikkuseikkojen suhteen.
2. Mene juhliin. Siellä voit oppia uusia ja uskomattomia asioita.
3. Älä usko sellaista ihmistä, jolla on solmio. Jos mahdollista pilkkaa ihmisiä, jotka suhtautuvat itseensä ja tietämykseensä liian vakavasti.
4. Pukeudu parhaimpiisi ja käyttäydy arvokkaasti teloitustilaisuudessasi. Jos et voi hallita olosuhteita, voit kuitenkin hallita hienostunutta käytöstäsi. Saat viimeisen sanan.
5. Älä muuta monimutkaisia, ikivanhoja järjestelmiä. Älä saastuta planeettaa, vaan jätä se jälkeesi sellaisena,kun se oli syntyessäsi.
6. Opin kantamaan ylpeytesi häviönkin hetkellä. Opi virheistäsi.
7. Vältä häviäjiä. Jos joku käyttää sanoja mahdoton,ei koskaan, liian vaikeaa usein, päätä tuttavuutenne. Älä hyväksy kieltävää vastausta.
8. Älä lue sanomalehtiä uutisten vuoksi. Parhaiten uutisista kuulee kahviloissa, ravintoloissa ja tietenkin juhlissa.
9. Kovalla työllä pääset professoriksi tai saat BMW:n. Tarvitset työtä ja onnea saadaksesi kirjallisuuspalkinto Bookerin, Nobelin tai yksityissuihkukoneen.
10. Vastaa ensin nuorempien sähköposteihin. He pysyvät mukana kauemmin kuin vanhemmat ja muistavat väheksynnän.
Lähde: The Times
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200812278812811_u…
Se mikä minua ihmetyttää tuossa muuten mielenkiintoisessa artikkelissa on se seikka, että Taleb vaatii pankkien olevan tulevaisuudessa yleishyödyllisiä. Eli kommunistisia vai?…
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainan tai Krimin kriisiä on kestänyt joku 4..5 päivän verran nyt.
Siinä mielessä aika pitkälle meneviä johtopäätöksiä että juuri tämä Ukrainan kriisi olisi merkittävä tekijä Suomen talousnäkymien suhteen.
Ruplan kurssihan on laskenut viimeisen 12 kk aikana muutenkin jo 20% verran. Täysin ilman tuota Ukrainan/Krimin, mahdollisesti jo rauhoittumaan päin olevaa olevaa kriisiäkin.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomen talousnäkymät yhä hauraammat Ukrainan kriisin myötä”
Ukraina on Suomelle vain eduksi. Romahdus tulee nopeammin ja voidaan aloittaa pohjalta.
Ilmoita asiaton viesti
Ajatuspaja 🙂 ?Tj,Di,havaintoja elämästä ??
Jos kirjoitan ns.blogin,(johon en ilm. pysty)
vastaan myös kommentteihin,
Pidän kirjoittajista,kuten Myllyniemi(anteeksi jos meni vääärin)
kirjoittakaa asiaa,ja vastatkaa ,kommentoikaa,pitäytykäää demokratiassa,
tämä kaino pyyntö,ja ystävyydellä,jookos :9
Ilmoita asiaton viesti
Digitaalisesta televisiosta piti tulla vuorovaikutteinen. Hämmästyttää miksi siitä ei tullut. Kyllähän katsojien pitäisi saada osallistua ohjelman tekoon.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomen talous kärsii heikosta ruplasta”
= Suomen talous kärsii vahvasta eurosta
Ilmoita asiaton viesti
Varsin karu tiivistelmä, etkä ole ainakaan vielä saanut kuraa niskaan pipopäiltä (eri konteksti/Sarasvuo). Saattaa saksalaisissa ydinvoimaloissa olla vilskettä ensi talvea varten, riittävä aikajana huoltoseisokeille. Meillä ollaan hylkäämässä voimala perusteena venäjäriippuvuus projektin taholta, voi tsiisus sentään. Juuri kuulin Astrid Thorsin olevan Krimillä, paras lopettaa voivottelu,sillä siihen liittyvä määrite ei ole sopivaa kielenkäyttöä arvostamaani Lepomäkeä kohtaan. Voimia otteluun tuulivoimaa tarvitsevia tuulimyllyjä vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Elina Lepomäki ei saa riittävää mediahuomiota – hänen taustallaan syntyy liian mutkikkaita ehdotuksia. Ei niitä TTLn diplomilla tajua.
Media on otettava haltuun sen omilla ehdoilla. Tarvitaan jääkiekkokaukaloa suurempi pelikenttä, tasavahvat joukkueet ja runsaasti lätkää hieman suurempia kumikiekkoja. Johan rupes Lyyli kirjottamaan – katsojat heittelemään karkkipussja ja pukuhuoneisiin ilmestyy ruskeita kirjekuoria kummankin joukkueen sponsoreilta.
Ilmoita asiaton viesti