Luuseriyritykset ja löysät heitot
“Joskus tuntuu, että luuseriyritykset valittaa ja ne, jotka on ymmärtäneet uuden ajan vaatimukset tekevät eivätkä vikise,” kommentoi kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) viime syksynä Facebookissa. Filatov on pisimpään työministerinä toiminut suomalainen. Vihreiden eurovaaliehdokas, yrittäjä Antero Vartia raapaisi sunnuntain Hesarissa samaa pintaa: “Tämä on nyt ruma syytös, mutta usein kun yrittäjät valittavat liian korkeista veroista, kyse on siitä, ettei liiketoiminta vain ole riittävän hyvää.”
Filatovin ja Vartian kommenteissa heijastuu sekä paikkansapitävä analyysi yritysten tilasta että surullinen asenne ratkaisujen suhteen. Luuseriyritys olkoon hiljaa; syököön pullaa jos leipä on loppu. Vartia sentään on yrittäjänä itse näyttänyt miten kannattava liike perustetaan – pointsit siitä – mutta Filatovilta jään mielenkiinnolla odottamaan käytännön näyttöä siitä miten vallitsevissa puitteissa yrityksissä “sopeudutaan uuden ajan haasteisiin ja tehdään eikä vikistä”.
Vasemmistolaiset kiehnäävät kilpaa valtion virallisten iloisten veronmaksajien, Supercell-myyjien, kainalossa. Mikseivät siis kaikki Suomen yritykset voisi olla niin kuin ne? Eikö meidän Suomessa kannattaisi jättää suurin osa yrityksistä perustamatta ja keskittyä vain voittajiin?
Kestävyysvajetta ei kiistatta olisi olemassakaan, jos meillä olisi “luuseriyritysten” sijaan pelkästään maailman markkinoilla pärjääviä huippufirmoja, jotka nauravat tiensä pörssiin. Tähän on Suomessa viime vuosikymmeninä aktiivisesti pyrittykin. “Paskaduunit” on jo aikaa sitten viety muualle tai niitä tekevät täällä lähinnä maahanmuuttajat, opiskelijat tai muut “luuserit”. Siitä pitävät korkea kokonaisveroaste sekä toisaalta sosiaalietuudet huolen.
Matalan tuottavuuden työtä ei kannata tehdä eikä teettää ja perinteisen keskiluokan työt automatisoidaan tai siirretään pois. Tätä kehitystä vauhdittavaa politiikkaa noudattaessa tosin olisi pitänyt vaihtaa myös kansa; valitettavasti meistä nimittäin aniharva yltää siihen huipputehoon, jolla menestyvät yrittäjät maailmalla pärjäävät. Näin siitä huolimatta, että kansa on koulutetumpaa kuin koskaan. (Koulutuksen ja relevantin osaamisen välisestä linkistä voisi toki viisastella, mutta siitä lisää eri kirjoituksessa.)
Siinä kun yrittäjiä lähdetään luokittelemaan, olisi kirveellä töitä. Superyrityksiin keskittyminen tarkoittaisi käytännössä suurimman osan Suomen yrityksistä lopettamista. “Luusereita” tämä sakki tosiaan onkin. Lähes kahdella kolmasosalla yrittäjistä tulot jäävät alle keskipalkan. Tilastoa siitä kuka valittaa eniten en ole nähnyt.
93 prosenttia yrityksistä työllistää alle 10 henkeä ja niistäkin valtaosa vain yhden ihmisen. Yksinyrittäjistä 65 % on toiminut yli viisi vuotta yksinyrittäjinä, eli työnantajaksi ryhtyminen ei todennäköisesti ole näköpiirissä tulevaisuudessakaan. Suurin osa yksinyrityksistä toimii palvelualoilla. Tyypillinen yksinyrittäjä vuokraa kampaamossa tuolia. Pitäisi siis valittaa vähemmän ja yrittää enemmän!
Kasvuhalua on, mutta se rajoittuu ensisijaisesti yrittäjän omaan kapasiteettiin. Yhdenkin henkilön palkkaaminen on ylitsepääsemätön este silloin kun yritys kamppailee kannattavuuden rajoilla. Ja: tämä on juuri se tilanne, jossa kaikilla kustannuksilla on keskeinen rooli. Verot ovat merkittävä osa kustannusrakennetta. Eivät pelkästään välittömät verot, vaan erityisesti pitkien alihankintaketjujen vuoksi putkittuvat suorat ja epäsuorat työvoimakustannukset.
Siinä missä yhteisövero ei ole pienille palveluyrityksille keskeinen muuttuja, haittaa se sellaisten kannattavien kasvuyritysten kehittymistä, joilla pitäisi olla mahdollisimman suuri kannustin kerryttää pääomia tulevaisuuden investointeja varten. Palveluyritysten kohdalla kotimainen ostovoima on avainroolissa: sitä supistavat arvonlisävero, ansiotuloverot sekä toki kasvava työttömyys. Kierre on siinä.
En usko, että maailman huippua oleva veroasteemme on ainoa syy siihen, että meillä menee huonosti, mutta keskeinen syy kyllä. Kaiken oleellisen voi tiivistää oheiseen verokiila-kuvaan. Jos asiakas tarvitsee 430 euron bruttopalkkion omasta työstään maksaakseen 100 euron nettopalkkion palveluyrittäjälle, on selvää, etteivät kysyntä ja tarjonta kohtaa kuin harvoin. Pienempi verokiila nostaisi muun muassa yhä useamman palveluyrittäjän työllistäjäksi ja siten ihmisiä pois työttömyyden, syrjäytymisen ja “vikisemisen” kierteestä.
Filatovin peräänkuuluttamille menestyjille jäisi samalla enemmän aikaa keskittyä siihen missä ovat hyviä – kotitaloushommien sijaan. Mitä enemmän matala- ja keskipalkkaisia töitä tehdään ja teetetään, sitä pienempi olisi verorasite ja sitä suurempi ostovoima; myös niille huipuille, joilla yrityksen tai työpaikan sijaintivaihtoehdot ulottuvat myös maan rajojen ulkopuolelle. Huippuyritykset ja -yksilöt pärjäävät ilman ylisuurta hyvinvointivaltiotakin – ja halutessaan siitä huolimatta. Kysymys kuuluukin, onko meillä mahdollisuus nojata tuohon menestyvään pariin prosenttiin, luottaa että se pysyy, ja näivettää keskiluokka pois?
Lopuksi. Harva yrittäjä on sen luksusongelman edessä, jossa menestys on jo tehty, ja päästään tilittämään valtiolle siivua suuresta voitosta. Tosin jos jotain on verotettava, niin nimenomaan sitä voittoa, joka tuloutetaan ulos yrityksestä osingon tai myynnin yhteydessä. Mutta sitäkin mielellään läpinäkyvästi, systemaattisesti – ja vain kerran.
—
Suomen kotimarkkinoiden ”kasvu” taisi perustua liikaa euron tuomaan vakauteen eli halpaan rahaan eikä tuottavuuden kasvuun. Kun vienti ei vetänyt kotimarkkinat pyörivät kulutusluotoilla.
Politiikot ummistivat silmät kehitykselle vaikka kaikki oli ennakoitavissa ja nähtävissä työn automatisoimista myöden. Tietysti ne ketkä asiasta puhuivat jäivät ilman ääniä vaaleissa, koska kansa haluaa kuulla fantastisesta tulevaisuudesta. Voimme siis kaikki katsoa peiliin.
Ilmoita asiaton viesti
Loistava kirjoitus ja olen itse kirjoitellut samasta aiheesta. Meillä on monia yrityksiä, joille verot ei ole se suurin este. Mutta pienyrittäjille ja varsinkin palvelualoilla, se saattaa olla se suurin este.
Mitä ilmeisimmin valtiovaltamme haluaa kuitenkin nähdä ihmiset työttömänä sen sijaan että työllistäisi itsensä. Etuuksien saajana sen sijaan että maksaisi veroja.
Pienillä muutoksilla päästäisiin tässäkin eteenpäin. ALV maksuvelvollisuuden rajan nosto vaikka 70 000€, byrokratian poistaminen pienyrityksiltä ja yrittäjän oikeusturvan (myös sosiaaliturvan) parantaminen.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä, Matias. Jos kiinnostaa, Liberan perustili-raportissa on avattu laajemmin sekä verokiilaa että koko problematiikkaa tulonsiirtojen näkökulmasta: http://libera.fi/libera-uusi/wp-content/uploads/20…
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tuo jossain vaiheessa on jo tullut luettua, mutta täytynee uudestaan käydä taas ajatuksella läpi.
Se mikä minusta on mielenkiintoista, on että meillä on paljon tietoutta ja keinoja parantaa tilannetta, mutta yhteenkään ei tartuta kunnolla. Isoja, radikaaleja muutoksia ei näköjään vain uskalleta tehdä.
Ilmoita asiaton viesti
Perustili, progressiivinen holhous ja hyvinvinvointivaltion päivittäminen. Valitettavasti 85% kansasta ei ole enää kiinnostunut. Itse aina pidin Soininvaaran ajatuksia loistavina ja hämmästelin ettei ketään kiinnosta. Nalle on liian rikas, joten periaatteessa hänen on oltava väärässä. Niin paljon olisi tehtävää, niin vähän aikaa.
Tositeevee aikakaudella politiikka joutuu kilpailemaan liian kovassa sarjassa kiinnostavuuden puolesta. Kuka jaksaa pohtia ja ajatella toisten loistavia oivalluksia. Tämä on surullista.
Jos politiikot lähtisivät bikineissä ja uikkareissa saarelle, voisi myös sanomaa ujuttaa kansalle silmänruuan lisäksi. Onko se alentavaa vai nykyaikaa, sen saa jokainen itse päättää.
Ilmoita asiaton viesti
”ALV maksuvelvollisuuden rajan nosto vaikka 70 000€, byrokratian poistaminen pienyrityksiltä ja yrittäjän oikeusturvan (myös sosiaaliturvan) parantaminen.”
Ajaako joku puolue Suomessa näitä? Nämä muutokset ovat omalla prioriteettilistallani hyvin korkealla.
Ilmoita asiaton viesti
Verot ovat este myös ostovoiman kasvulle. Yhä useamman rahat riittävät enää perustarpeisiin. Veromallit, joissa raha kerätään ennen kulutusta kurjistaa palvelualaa. Toisaalta kulutus siirtyy ulkomaisiin nettikauppoihin, mikä lisää kurjuutta. Palvelualaa kurjistaa ulkomailla shoppailu. Varsinkin eläkeläiset hakevat kevyemmän veroasteen maista parempia palveluita. Tallinan laivoilla riittää kysyntää. Eli ongelmana ei ole vain pienyrittäjän asema vaan myös kuluttajan. Käsi kädessä mennään asiakkaan kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Haluaa Elinasta pääministerin.
Ilmoita asiaton viesti
joo, Kekkosen valtuuksilla Presidentiksi, toivottavasti Elina bloggaa useammin, kaivattu onkin nykyiseen keskivertoon putinismiin juuttuneella alustalla. Huom. toimitus syytön moiseen, jaksamisia vain sinne pääkallonpaikalle. Samoin kaipaan Koposta useammin ja voisitte yrittää rekrytoida Mallisenkin.
ps jos ei paikka nyt ministerikierrossa aukea, seuraavat vaalit takaavat Elinalle paikan taatusti, joten aikaiset onnittelut vain täältä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on lainsäädäntö sovitettu suurten työsantajien vaatimusten mukaan akseli EK-Kokoomus-SAK-SDP toimesta.
Ilmoita asiaton viesti
Terve,
Ei ne alhaiset verot ole tie onnelaan. Missä ovat hyvinvointi, elintaso ja ihmisoikeudet suhteellisesti parhaimmalla tolalla? Pohjoismassa, maissa, jotka ovat perinteisesti ”korkean” verotusasten maita.
Liike-elämän tulee olla se renki, josta yhteiskunta ammentaa ”hyvää” jolla luodaan koulutusta, palveluita ja hyvinvointia. Nyt näyttää ikäväkseni siltä, että markkinatalous on päästetty isännäksi, joka sanelee minkälaisia voittoja kuluttajien velkaantumisella, ja hyvinvointiyhteiskunnan alasajolla on pakko saada.
-Rauhaa ja Rakkautta
t. iloinen veronmaksaja 😀
Ilmoita asiaton viesti
Vanhan ajan duunari kommunistitkin tajusivat sen, että ensi on kakku leivottava, että siitä jää jakamista. Tällä hetkellä kun elämme luottokortilla maksetulla palvelulla, niin silloin tämä yksinkertain yhtälö jää huomioimatta. Eli Hallitus on mennyt halpaan siinä kuin on mennyt nuori joka ottaa pikavipin, kun ei pääse kavereiden kanssa bilettämään, eli nostaa keinotekosesti luotolla omaa elintasoaan.
Tämä on yrittäjine tilanne suomessa tällä hetkellä, jos menet palkkaamaan Suomessa jonkun, tuottavuutesin pitää olla vähintää 50% tuottava. Tähän kun vielä lisätää sukupuolen tuoma lisä naiselle, niin riskikerroin pitää olla 1,25. Tämä sama palkkaus vaati Virossa tuoton joka on 30%, sekä lisäkis vielä tuottoa lisää verottoman olevat voitot tilillä.
Eli pienen tuotton yritysten kannattaa lähteä Viron, sillä eli taso on parenpi, mutta paras paikka pienyritystä on pitää Isossa Britaniassa, jossa ALV raja on 80000€
Ilmoita asiaton viesti
Elinan esityksesä on enemmän aitoa sosiaalista demokratiaa (luojan kiitos ei sosialidemkratiaa), kuin suomalaiset poliitikot tulevat sietämään. Valtion kyky kontrolloida itsenäisesti toimeentulevia ihmisiä vähentää poliitista valtaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Siitä pitävät korkea kokonaisveroaste sekä toisaalta sosiaalietuudet huolen”
Jaha,toimeentuloluukun asiakkaat ovat siellä vuosikausia roikkuneita es.alkoholistit,työhön kykenemättömät(koskaan enää),maahanmuuttajat joilla ei työtä jne.
Työttömäksi jäävä Suomalainen ei sieltä automaationa saa rahatukkua kouraansa,harhakuvitelma.Toimeentulotuki ei ole tarkoitettu elinkeinoksi,vaan se on viimesijainen tukimuoto,silloin kun ei ihmisellä muita vaihtoehtoja ole.
Korkea on monelle se kynnys mennä kaikki yksityisasiansa sosiaalitoimistoon levittämään.Es.pankkiasiasi,kolmen kk.tiliotteet ynm.omaisuutesi.
Pahimmassa tapauksessa lyödään vielä lastensuojelun asiakkuus päälle,vaikka toimeentulotuen hakeminen ei siihen oikeuta.Näitäkin tapahtuu.
Jokaisesta työttömyyskorvauksesta menee 20 % vero,koska siitä ei vähennyksiä voi tehdä kuten palkkatyössä olevat.
Asumistuen määrää laskettaessa huomioidaan kaikki tulot bruttona. Toimeentulotuessa asumistuki huomioidaan tulona,eikä harkinnanvarainen tuki ole automaattinen kenellekkään.
Suomessa työpaikkansa menettää monta sataa ihmistä kk.joten luusereiksi nimittäminen on ala-arvoista,kanssaihmisiä halveksuvaa kielenkäyttöä.
Siitä vaan anelemaan toimeentulo luukulle sosiaalitoimiston seulan kautta kenen mielestä se on niin ihanaa.Kyllä Suomessa vieläkin ihan suomalaisetkin tekevät pienellä palkalla töitä,jopa paria kolmeakin duunia.Suomessa on erilainen yrityslaki kuin es.virossa ja saksassa että siitä vaan muuttamaan sitäkin tolkullisempaan suuntaan.Filatov on yksi ihmisten syyllistäjä joka on jäänyt nykymaailman menosta jo junasta 20 v.sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Onko pakko olla luusereita?
Mihin sitä kasvua tarvitaan? Ei ihmiset ehdi enää enempää kuluttaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Mihin sitä kasvua tarvitaan?”
Hyvinvointivaltion ylläpitoon. That’s it.
Ilmoita asiaton viesti
Kun nyt jo eletään ylenvoinnissa. Vähempikin riittäisi.
Ilmoita asiaton viesti
Kasvua tarvitaan, jos halutaan maksaa byrokraattien ja muiden julkisen sektorin työntekijöiden palkat että julkiset palvelut pysyisivät vielä täällä. Ihmisiä ei voi verottaakaan loputtomiin, loppuu fyrkat kesken kirjaimellisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Entä sitten?
Ilmoita asiaton viesti
Voi vaan sen lähettää terveisiä Filatoville että luuserityöntekijät lähtee ensimmäisen luuseri firmoista, kuin eivät mukaudu uusiin keinoihin edistää yrityksiä menestymään.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kannata takertua yhteen sanaan tai lauseeseen. Suomen talous supistuu kolmatta vuotta ja se tietää yleistä elintason laskua. Suomalaiset voisivat menestyä avoimessa taloudessa tai sitten ollaan luusereita ja hyväksytään se että elintaso laskee ja nuoriso jää ilman työpaikkoja. Samalla hyväksytään työeläkkeitä saavien köyhtyminen.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattako tällaisesta uhkapeli-luuseritaloudesta pitää kiinni?
Ilmoita asiaton viesti
“Siinä missä yhteisövero ei ole pienille palveluyrityksille keskeinen muuttuja,
haittaa se sellaisten kannattavien kasvuyritysten kehittymistä, joilla pitäisi olla
mahdollisimman suuri kannustin kerryttää pääomia tulevaisuuden investointeja
varten.”
Näin on. Kyseessä on täysin yksinkertainen prosenttilaskelma tuossa kohtaa. Mikäli pienyritys pystyisi kasvattamaan yrityksen kassaan pesämunaa, voisi sellaisen pesämunan turvin ajatella 2..3 v. kuluttua palkkaavansa ensimmäisen työntekijänsä. Nykysäännöillä sellainen ei kannata.
Jos esimerkkinä yksinyrittävän vuositulos, ennen yrittäjän palkanmaksua on vaikkapa 25.000 €. Mikäli tuon summan näyttäisi kokonaan yrityksen tuloksena, nappaisi verottaja 20% yhteisösveron mukaan siitä 5.000 € omaan plakkariinsa, ja 20.000€ jäisi yrityksen kassaan, taseeseen.
Yrityksen tulos: 25.000 €
Yhteisövero 20%: 5.000 €
Mikäli yrittäjä päättäisikin maksaa koko summan itselleen palkkana ulos, menee laskelma näin:
Yrittäjän veronalainen bruttotulo: 25.000 €/v
Josta tuloverona maksettava: 3.634 € .
Käteen jää siis 21.336 €, koska palkan tuloveroprosentti tuolla tulotasolla on vain 14,5%.
Yllä olevien lukujen perusteella on täysin selvää että kenenkään pienyrittäjän ei kannata yrittää kerryttää minkäänlaista laajennuksia mahdollistavaa pesämunaa yrityksen kassaan. On järkevämpää ottaa kevyemmin tuloverotettuna ja mahdollisesti osinkoina rahat ulos omaan fickaan.
Ratkaisukin asiaan on ollut jo pitkään tiedossa. Kataisen hallituksen itsensä asettama vuorineuvosvetoinen selvitysryhmä toi vastaukset nokan alle jo yli 2 v. sitten.
http://www.hs.fi/talous/a1305555699440
”Järjestelmän dynaamiset vaikutukset Suomen
oloissa voisivat olla suuret”, kirjoittaa Eloranta keskiviikkona
luovuttamassaan raportissa.
Sen jälkeen samaa asiaa ovat kannattaneet niin Kokoomuksen Nuorten Liitto kuin markkamiljardööri Björn Wahlrooskin.
Kyseessä on Viron käyttämä yritysveron malli. Siellä yrityksen ei tarvitse maksaa tuloksestaan lainkaan veroa, niin kauan kuin raha pysyy yrityksen kassassa.
Vasta kun rahaa nostetaan yrityksestä yrittäjälle itselleen, maksetaan Viron 21% yhteisövero ja yrittäjän tulovero, normaaliin tapaan.
Kataisen-Urpilaisen hallituksella ei ollut minkäänmoista halua laittaa tällaista uudistusta liikkeelle. Kumpikaan noista KOK-SDP hallitusnuorikoista ei ole toiminut päivääkään yrityselämässä töissä. Täydellinen työkokemuksen puute avoimen sektorin maailmassa ja sen ehdoilla, se valitettavasti kostautui koko maalle.
___
Tuokaan Viron lääke, ei se saman tien auta. Heti seuraavan 12 kk jakson aikana alkaisi Suomessa uusia PK-sektorin duunipaikkoja suuremmassa määrin avautua.
Kestää siltikin useampia vuosia pienyritysten ensin kerätä sitä verottamatonta pesämunaansa. Vasta sen perästä, vuosien kuluttua, mahdollinen oman yritystoiminnan laajentuminen, investoinnit ja sitä kautta lisätyövoiman palkkaus saattavat tulla ajankohtaiseksi.
Jos ei uusi pätkähallituskaan saa asiassa mitään aikaiseksi, niin eipä sitten mitään. Jatketaan toki vaan edelleen samalla venttailemisen ja ihmettelyn hallituslinjalla.
SDP-virkailija Tarja Filatov saa jatkossakin moittia kyvyttömiä pienyrittäjiä osaamattomuudesta. Kun eivät ressut osaa järjestää muille ihmisille työtilaisuuksia.
Ilmoita asiaton viesti
No jossain määrin onkin luusereita. Suomessa on joku harhakuvitelma, että kampaamalla toisten hiuksia, opettamalla toisillemme ruotsia, tonkimalla toistemme hampaita, opettamalla II-vaihetta ajokorttiin, uusimalla passia 5 vuoden välein, tai myymällä puhelimitse doku ankkaa tai DNA:n liittymiä tehtäisiin jotain oikeaa työtä ja taloutta edistävää. Mutta ei vaan tehdä! Ne on ylläpitävää toimintaa, yleisiä kustannuksia, yleistä tekemistä. Vain osa niistä on oikeasti edes hyödyllisiä, kuten vaikka terveydenhuolto, joka pitää tekijät kunnossa. Mutta lähes kaikkea muuta voi optimoida pienemmäksi, ja siitä olisi vain hyötyä. On yhteiskunnalle parempi, että jossain automaattikassa korvaa aidon kassatyöntekijän, joka sitten on työtön… koska nyt se kassatyöntekijä on vapaa olemaan töissä jossain Supercellillä, tekemässä vientiä. On yhteiskunnalle parempi, kun leikkaat itse hiuksesi, koska kulusi ovat sitten pienemmät, ja voit tehdä pienemmällä palkalla vientipohjaisia töitä. Okei, jos leikkautat hiuksesi kampaajalla, hän saa töitä. Mutta vähemmän se maksaa sinulle, jos hän on työttömyystuella hetken ja löytää lopulta oikeaa vientitekemistä. Osa uskoo, että ns. kahvilatoiminta on oikeaa talouskasvua ja taloutta, mutta jos me jätämme sen 5 euron latten ostamatta, ja olemme taas sen verran kilpailukykyisempiä tekijöitä, niin ehkä me sitten saamme aseita, lentokoneita, pelejä ja viinaa vientiin. Sen takia joku alkokin pitäisi lopettaa, ja delegoida tehtävät S-marketin ja Lidlin väelle. Se vähentää työvoimaa ja ponnistuksia triviaalista arjen askareesta.
Mun mielestä pitäis nyt panostaa valtion omistukseen. Esimerkiksi Kemiran myynti oli ihan pöljää, koska sillä oli monopoli Suomen lannoitteista kumminkin. Kukaan meistä ei kerran voi yksinään aloittaa mitään vientiteollisuutta kovin helposti. Supercell on vähän poikkeus, ja siksi sitä kai kehutaan. Mutta koitappa aloittaa yksin autotehdas, tai maanviljely, tai viinitila, tai viinatehdas, tai ostaa porotokka ja aloittaa lihan ja turkisten vienti. Ei ole niin helppoa, ja peruskoulu ei asiaa yhtään auttanut, ja tuskin amiksia ja yliopistojakaan käymällä niksit selviää, tai pääomaa löytyy. Siksi jokaisen tuottavan valtion omistaman yrityksen myynti on aika pöljää, koska niitä kehittämällä juuri saataisiin oikeasti tuloja. En ihmettele, että joskus oli kaikkea Valmettia sun muuta, ja niillä oli iso merkitys, ja olihan silloin omissa hyppysissä säädettävä markkakin. Toki halpa öljykin, mutta tuleeko se silti jotenkin yllätyksenä, että kohdennetulla tarmolla tehdä vientiä oli jotain vaikutusta talouteen? Vertaa siihen, että myydään kaikki omistus pois, kiristetään verotusta ja sääntelyä, ja jotenkin maagisesti toivotaan yksityiseltä sektorilta jotain kasvua? Not gonna happen! Juurihan tuossa meinataan myydä Altia, mutta mitä jos sen sijaan olisi tavoitteena Altian viennin tuplaaminen, ja alettaisiinkin oikeasti miettimään, että mitä maailma haluaa ostaa? Rupeis tekee vaikka jotain kannabisviinaa, tai angry birds -olutta, who gives a shit.
Noin niinku jos paperi ei myy, niin pitää vaan innovoida myyntiin uusia juttuja, ja pitää olla rohkea niissä. Valtio vois nyt ottaa noi päihteet haltuun Euroopassa aloittamalla massiivisen tuotannon kannabiksen, sienien, LSD:n, viinan yms. saralla. Vielä kerkee ennenkuin joku muu tulee ja vie markkinat. Jos ei mee vientiin, niin myy Suomen maalla ja käytä vapaata liikkuvuutta vihdoinkin eduksesi, siksihän me EU:ssa ollaan. Ja maaseutukin saa töitä. (Tämä on mun tämän kuukauden paras idea.) Kaikki mistä tulee aitoa työtä ja vientiä, niin ne on tuhannesti hyödyllisempiä kuin jotkut kituuttelevat kampaamoyritykset tai kalliiden lääkäreiden ylikouluttaminen. Koska jos te nyt mietitte palkkatöitä Suomessa, niin ainut kestävä 30-vuotinen ura, jossa tienaa hyvin, on lääkäri tai hammaslääkäri. Mutta molempia yhteiskunta tukee (ja hyvä niin). Mutta jos jokainen nuori päättäisi olla lääkäri, koska se on laskennallisesti paras palkkatyö, niin me tuhoaisimme oman yhteiskunnan lopulta sen mahdottomuuteen. Niin hienoja kuin palveluhommat onkin, vienti- ja velkapohjaisessa eurotaloudessa ne eivät voi olla pidemmän päälle ratkaisu. Muuten tarvitaan talousdemokratiaa, mutta silloinkin vienti on edelleen tärkeää. Ei Suomessa ole öljyä tai kivihiiltä, silti me niitä käytetään kovaa tahtia. Jostainhan sen on tultava.
Ilmoita asiaton viesti
En ole nyt ihan varma mitä Elina nyt sitte haluaisi tässä asiassa tehdä toisin: ”Tyypillinen yksinyrittäjä vuokraa kampaamossa tuolia. Pitäisi siis valittaa vähemmän ja yrittää enemmän!”
Mitä pitäisi olla?!? Pitäisikö valittaa enemmän ja yrittää vähemmän vai mikä menee väärin?
Ilmoita asiaton viesti
Minä luulen että Lepomäki tarkoitti sitä että valtion tulisi luoda sellaiset vero-olosuhteet, jossa yksinyrittäjä voisi elää ja elättää perheensä 8 tunnin työpanoksella päivässä, elää hyvin 10 tunnin työpanoksella ja tekemällä 12 tuntia päivässä saisi vielä erittäin leveän leivän ja mahdollisuuden investoida.
Ilmoita asiaton viesti
Ja miksiköhän työntekijälle tuollaiset eivät saisi olla mahdollisia?
Koska se on väärin..
Mikäli yrittäjä vuokraa tuolin ja sillä pitäisi tienata erittäin hyvin niin miten se eroaa itseasiassa normaalista työntekijästä tuossa kohtaa?
Ilmoita asiaton viesti
Yksinyrittäjä ei saa tulla toimeen tekemällään työllä.
Jos veroa joutuu maksamaan 65% kaikkine päällekkäisyyksineen, niin paljonko pitäisi tehdä liikevaihtoa per kk. ympäri vuoden, että saisi edes TESSIN luokitteleman minimipalkan?
Filatov voi mennä kokeilemaan montako vaihdetta löytyy. Muutamassa vuodessa Filatovistakin tulee 100% varmuudella aito luuseri.
Tjaa, mutta eihän yksinyrittäjä / elinkeinon harjoittaja ole yrittäjä. Niin paitsi juridisesti! Näitä EI YRITTÄJIÄ oli Suomessa vielä jokunen aika sitten vajaat 200 000
Tämähän on sitä SDP:n ja Filatovin ajamaa tuloerojen kaventamista ja hyvin on kaventunut se on sanottava.
Keskiluokka on kohta tuhottu. On vain köyhät ja eliitti. Moni joka luuli kuuluvansa keskiluokkaan, onkin nykyisin köyhä!
Sehän sopii Brysselille, niinhän se oli tarkoituskin mennä. Suomi on Peräpohjolan luuseri!
20 vuotta täystuhoa ja loppusuora häämöttää…
Ilmoita asiaton viesti
Veronmaksajien elättien eli hallituksen jne.brysselin ja eu lobbareiden on loiseläjinä helppo naamaansa repiä.Ei ole tarvinnut 20 vuoteen tehdä yhtään mitään ”palkkansa eteen”tulee kuin manulle illallinen.
Firmassa tuollainen johto olisi saanut fudut jo aikaa sitten,ilman tulosta ulos.
Suomalaiset katsovat auktoriteettiuskovaisina vaikka tuhkat vietäisiin pesästä.Suomi makselee muiden maiden helpotuksia ja ihmetellään missä rahat?EU aikana Suomi makselee stubitin ja kumpp.Arvoyhteisöön kuulumisesta vuosi vuodelta enemmän.2014-2017 maksut nousussa (stubit)eikä loppua näy..
Arvot on nähty ja muut etuisuudet kuten stubitt ja kumpp.mainostavat ,eivät todellakaan tarvitse EU liittoa toimiakseen.Saksa on nostanut maailmanherruuden vahvana edelläkävijänä oman taloutensa parhaalle tolalle 20 v.
EU friikit yli 20 vuotta eikä vieläkään tule vastauksia siihen mitä Suomi on saanut hyödykseen tästä jäsenmaksusta ,jonka ARVOYHTEISÖÖN kuuluminen on ainut mainittu ”etu”Ainakin loistavat poissaolollaan ruuan hinnan tasapaino muihin maihin,autojen hinnat+verotus,nyt häärätään jo määräyksiä viron tuontiin(onko eu-lakien mukaista?)ihmisoikeudet unohdettu vaikka EU ARVOISTA keskeinen läpä,läpä.
Tuhansittain sisäisiä lakeja sekä eu säädöksiä ja direktiivejä.Siinä saldo.
Ulkoistaako normaalijärkinen taloutensa vieraiden käsiin ja antaa vielä määräysvallan omien asioidensa hoidosta ulkopuoliselle?Siinä vaiheessa tarvitaan jo edunvalvojaa ja kysymys on vakavammasta sairaudesta.On siis Suomen hallituksen edunvalvonta siirretty brysseliin ja hallitus ilmeisesti todettu kykenemättömäksi huolehtimaan itsestään ja omista eduistaan(ei kansalaistensa).
Vai olisiko kuitenkin tahdosta riippumaton ”tuomioistuimen”tekemä holhoukseen pano?
Toki pyrkyrit ja kansalaisilla oman eu vaalimainontansa maksattaneet verottomaan brysselin pöytien ääreen menijät voivat lihavasti.Nou vastuuta,kaifat hoitaa kyllä sopivan pakolaisen viran.Onhan se miehen työ jättää virkansa,siihen ei joka poika pystykkään tahi tyttö.
Rahan häviäminen eu:ssakin on mysteeri johon vastauksia ei tule.EU,vaiettu salaisuus siltä osin(kin) että sen nimissä tehdään kaikenmoista päätöstä siitä ja tästä kun ei ihmiset enää erota Suomen lakeja eu:n määräyksistä.Suomikin värkkää viranomaisille ja virkamiehille lisäduunia ja kansalaisille kieltolakeja ynm.maksullisia lisäriesoja.Kun ei muuta osata on pakko jollakin pitää ihmiset ruodussa.
On niin hienoa kun kaikki maksaa sikana mutta vastinetta ei tipu.
Ilmoita asiaton viesti
Yleismies- ja yleisnaistyöpaikkojen katoaminen ja tuhoaminen on keskeisiä probleemejamme. Kaikki järkevä ponnistelu niiden tuhon pysäyttämiseksi ja jopa palauttamiseksi ovat paikallaan. Tuen voimakkaasti tällaisia toimia.
Ilmoita asiaton viesti