Ei mennä Italian vipuun, Rinne!

Tuore valtiovarainministeri Antti Rinne aloitti eilen ensimmäisen EU-kokouksensa kehottamalla ”kuuntelemaan tarkasti Italiaa”. Italia on pääministerinsä Matteo Renzin johdolla puhunut voimakkaasti löysemmän talouskurin puolesta.

Löysempi talouskuri ja suurempi, velkarahoitteinen valtion tase ovat toki olleet Rinteenkin agendalla jo pitkin kevättä. Silti siltä osin kuin löysempi kuri tai ”olemassa olevien sääntöjen sisällä joustomahdollisuuksien käyttäminen”, kuten Rinne asian muotoili, tarkoittaa EU:n sisällä tiivistyvää yhteisvastuuta, pitäisi suomalaisten olla varovaisia.

Italia ajaa luonnollisesti itselleen edullista politiikkaa, ja nyt puheenjohtajamaana se aikoo käyttää vaikutusvaltaansa talouspolitiikassa suuremman yhteisvastuun puolesta. Sillä on syynsä.

Saapasmaa on maailman kolmanneksi suurin velallinen, ja 5,4 % maan bruttokansantuotteesta menee pelkästään korkojen maksuun. Italian velkasuhde on 133 % ja lähestyy 150 prosenttia sitä nopeammin mitä alhaisempana inflaatio pysyy. Italia on ollut suurimpia EKP:n hätäohjelman LTRO:n käyttäjiä (viime vuonna suurin). Suuri osa italialaispankeista ei pysty rahoittamaan toimintaansa markkinaehtoisesti.

Italia ei tule pääsemään kasvu- ja vakaussopimuksen velka- tai vajerajoihin meidän elinaikanamme ellei velkaa sosialisoida yhteiseen taseeseen joko EKP:n avulla (kuten vaivihkaa tapahtuu) tai euroalueelle viime vuosina rakennettujen rahastojen (tai tulevaisuudessa eurobondien) avulla.

Italian valtio ei koskaan tule maksamaan velkaansa talouskasvulla. Pelkästään korkotason normalisoituminen nyt historiallisen alhaisilta tasoilta ajaisi Italian maksukyvyttömyyden partaalle. Ainoa tapa Italialle hoitaa velkansa onkin inflaatio, jonka perään se nyt huutelee.

Rinteen kannattaa muistaa, että heikosta valtiontaloudesta huolimatta italialaisen kotitaloudet ovat sangen varoissaan – erityisesti suomalaisiin verrattuna. Laajamittaisesta veronkierrosta ja virallista elinkeinoelämää kaihtavan kansalaisyhteiskunnan ansiosta on italialaisten yksityinen varallisuus suurimpia Euroopassa; jopa suurempi kuin Saksassa.

Italialaisten kotitalouksien nettovarallisuus on keskimäärin 275 000 euroa. Suomessa se on 161 500 euroa. Halutessaan italialaiset voisivat siis rahoittaa kotivaltionsa velat (noin 84 000 per kotitalous) ja silti yksityistalouksien varallisuus olisi korkeampi kuin Suomessa!

Italialle sopisi siis oikein hyvin yhteisvastuullistaa julkiset velkansa muiden eurooppalaisten veronmaksajien harteille ja yksityishenkilöinä jatkaa grappan juomista omilla velattomilla tiluksillaan. Kotitalouksien velkaantuneisuus on Italiassa vain noin 65 % (Suomessa 104 %).

http://lepomäki.net/

elina-valtonen
Kokoomus Helsinki

Kansanedustaja (2014-) ja kokoomuksen varapuheenjohtaja. Ulkoasiainvaliokunnan jäsen ja Euroopan neuvoston varajäsen. Entinen koodari, työskennellyt 10 vuotta rahoitusalalla, asunut neljässä eri maassa. Tietotekniikan diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri kansantaloustieteestä. Ihmisoikeudet, kansalaisyhteiskunta ja kansainvälinen yhteistyö!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu