"Suosi suomalaista" vie ojasta allikkoon
Venäjän pakotteiden ja vastapakotteiden innoittamana on kuluttajapatriotismi nostanut päätään. Tänään Helsingin Sanomat kirjoittaa miten ostamalla suomalaisia tuotteita voi luoda maahamme työpaikkoja. Olen itsekin huolissani suomalaisista työpaikoista ja maamme tulevaisuudesta, mutta vahvasti sitä mieltä, etteivät tällaiset suosi suomalaista –kampanjat vie kuin ojasta allikkoon. Pienikin askel protektionismin tiellä on päinvastoin erittäin huolestuttava kehitys, suorastaan nurinkurinen pienen vientivetoisen maamme kannalta. Kaipaako joku vielä 1980-luvulle kun kaupasta ei saanut valkosipulia tai tuoremehu oli luksustuote?
Kaupan vapautuminen ja globaalien markkinoiden avautuminen ovat hyödyttäneet viimeisten vuosikymmenten aikana määrättömästi kaikkia – Suomea etunenässä. Ei kukaan maailmalla osta Koneen hissiä siksi, että se on suomalainen, vaan siksi että se on laadukas suhteessa siitä maksettavaan kokonaishintaan. Suomen markkina on niin pieni, ettei kovinkaan moni tuotantoyritys pärjää keskittymällä vain tänne. Päinvastoin, jokaisen kasvuun tähtäävän yrityksen tulisi pyrkiä tuottamaan sellaista laatua, joka käy kaupaksi maailman eri markkinoilla, suomalaisuudesta huolimatta. Jos Violalla oli hyvä menekki Venäjällä niin ehkä Valio seuraavaksi vie Oltermannia Saksaan? Länsimarkkinoilla kuluttajien mieltymykset ovat toki monessa asiassa erilaiset kuin itänaapurissa tai Suomessa – se nähtiin jo Neuvostoliiton kaupan romahtamisen yhteydessä.
Jokaisen suomalaisen kannattaa ostaa suomalaisia tuotteita, mikäli niiden hinta-laatusuhde on hyvä. Sama pätee kaikkialla muualla tuotettuihin tuotteisiin. Laatuun luen tuotteen ilmeisten ominaisuuksien lisäksi myös esimerkiksi tuotanto-olosuhteet kuten lihantuotannossa käytettyjen menetelmien eettisyyden tai kuljetuksen ympäristöjäljen. Näitä ulottuvuuksia kuluttaja voi painottaa mielensä mukaan ja tehdä valinnan suhteessa hintaan ja omaan budjettiinsa.
Jos kuluttaja antaa tuotteiden ”suomalaisuudelle” ylipainon, vastaa se käytännössä markkinoiden vääristymistä ja ylimääräistä hintapreemiota, joka käy kuluttajan kukkarolle ilman että laatu sitä kompensoi. Jos tuottajat saavat myytyä tuotantonsa kotimaahan ylihintaan, he saattavat unohtaa maan rajojen ulkopuolelle ulottuvat kasvuhaaveensa. Sama tuote ei käykään muualla kaupaksi tai vain huomattavasti halvemmalla. Suomalaisuudesta kun ei olla (välttämättä) valmiita muualla maksamaan. Se myös hidastaa laadun kehitystä kotimarkkinoillamme, kun tuottaja ei saa kompensaatiota esimerkiksi paremmasta mausta tai uudesta tuotantoinnovaatiosta, vaan lähinnä tuotantolaitoksen sijainnista.
Protektionismi on myös huono keino ruokaomavaraisuuden saavuttamiseen. Avoimessa taloudessa ruokaomavaraisuudesta pidetään pitkällä tähtäimellä parhaiten huolta keskittymällä sellaiseen raaka-ainetuotantoon ja jalostukseen, josta myös Suomen ulkopuolella ollaan valmiita maksamaan. Siitä pitävät parhaiten avoimet ja vapaat markkinat huolen. Lyhyellä tähtäimellä taas varmuusvarastot ovat tehokkaampi tapa varautua kuin sotkemalla markkinoita suorilla tai epäsuorilla kaupan esteillä jo käytössä olevien EU:n laajuisten maataloustukien lisäksi.
Yksisilmäisen suomalaisuuden suosimisen sijaan kuluttajan soisi muuttuvan yhä laatu- ja hintatietoisemmaksi ja osaavan vaatia laatua laaja-alaisella, yksilöllisiä mieltymyksiämme kuvastavalla skaalalla. Ruokatuotteiden osalta parasta valistusta tuo makumatka Espanjaan, kun katsoo mitä paikallismarketista saa ostettua 50 eurolla. Tätä kehitystä tukisi maamme hyväksi myös vähemmän keskittynyt kaupanala. Kuluttaja hyötyisi paremmasta hinta-laatusuhteesta ja tuottajilla olisi kannustimet kehittää laadukkaita tuotteita jo kotimarkkinoita tyydyttääkseen.
Jopa yksi suosikkidemareistani, Erkki Tuomioja, on todennut olevan kansantaloustieteen perustotuuksia, että protektionismi haittaa sitä harjoittavaa maata, ja siksi siitä kannattaa luopua jopa yksipuolisesti. Suomen rakennemurroksessa vähiin käyvä aika olisi käytettävä hyväksi kilpailuedellytystemme parantamiseen sen sijaan että yritetään kääntää kelloa pari vuosikymmentä taaksepäin. Tehdään laatua, viedään laatua ja ostetaan tuotoilla meillä ja muualla tehtyä laatua. Sitä sanotaan vapaakaupaksi, ja siitä ovat elintasomme nousu sekä kestävät uudet työpaikat tehty.
PS. Päivittäistavaroiden tai muiden tuotteiden suojelemisen sijaan olisi tehokkaampaa tehdä palveluyritysten menestymisedellytykset järkeviksi tässä maassa. Se tarkoittaisi oleellisesti pienempää verokiilaa. Ihmiseltä ihmiselle tehtäviä palveluita kuten siivousta ja puutarhatöitä kun on vaikeampi viedä tai tuoda, sen lisäksi että ne ovat erittäin työllistäviä elinkeinoja. Toimivammat palvelumarkkinat, eli suurempi palveluiden tarjonta ja kysyntä, myös parantaisivat niiden laatua kaikkien eduksi. Tässä esimerkkilaskelma verokiilasta kotitalouspalveluiden osalta ja syy sille miksi Suomessa lääkärinkin kannattaa ajaa nurmikkonsa itse.
—
No huh, huh, mitä kokoomuslogiikkaa…
– En todellakaan usko että haittaamalla kotimaisen energian käyttöä ja kääntämällä kulutuksen ulkomaiseen kivihiileen saadaan kansantaloutta korjattua. Tämähän on nykyisen hallituksen politiikkaa.
– Sama kaava pätee turpeeseen ja alkoholituotteisiin, estetään käytännössä kotimainen valmistus, mutta tuonnille ei ole mitään rajaa.
– Kerropa Elina mitä järkeä on säädellä esim. kotimaista lihantuotantoa ja samalla tuoda vapaasti ihan miten vaan kasvatettua pihviä ulkomailta…. ei oikein aukene mulle. Tuetaan kotimaista tuotantoa, asetetaan tuotannolle kummallisia ehtoja ja sitten syödään ulkomaista ja haetaan kaljaa eestistä…
– Suomen velkaantuminen kertoo aika karusti sen mihin tämä sinun logiikkasi johtaa. Kotimaista kannattaa suosia ehdottomasti, vaan siten tänne saadaan työpaikkoja ja vain siten voidaan edes kuvitella päästävän lähemmän kestävää kehitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Et tainnut ihan sisäistää ja ymmärtää juttua. Kyse oli hinta/laatu suhteesta ei halvimman laista. Ennenkaikkea kyse oli siitä, että ei pidä ostaa sokeasti suomalaista jos vastaavan ulkomaisen saa edullisemmin, tai ulkomailta saa parempaa. Jopa minä tajuan tämän, vaikka demari olenkin…
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrän tällaisen kirjoittelun tarkoituksen varsin hyvin ja tiedän mihin tällä Suomen velkaannuttamisella pyritään – valtion yhtiöiden muyyntiin.
– vaikka demari oletkin, pitäisi ihan oikeasti osata laskea. Fortumin sähköverkon ostoon ei löytynyt kotimaasta rahaa, vaikka takuutuotto oli 8 prosenttia. Nyt paraskaan suomalainen eläkeyhtiö ei saa yli 5 prosentin tuottoa pääomalleen. Kannattiko myydä ulkomaisille sijoittajille? Myisitkö oman vesikraanasi naapurille jos se olisi muodikasta?
– Kirjoittajan tekemällä hypetyksellä hämätään juuri sinun kaltaisiasi. Hienoo olla mukana, vaikka ei mitään ymmärtäisikään ja kysyäkään ei uskalla. Anteeksi, mihin tämä taksi on menossa?
Ilmoita asiaton viesti
Kaupan vapautuminen on ruokkinut kaatopaikkoja ja monasti lopettanut paikalliset elinkeinot ja vaarantanut omavaraisuuden mahdollisuudet kriisitilanteessa.
Eihän nykyisin edes tiedä mikä tuote on suomalainen. Joten tuollaiset kampanjat ovat yhtä tyhjän kanssa.
Lähiruaan suorajakelua kannattaisi kuitenkin kehittää.
Ilmoita asiaton viesti
” Ei kukaan maailmalla osta Koneen hissiä siksi, että se on suomalainen, vaan siksi että se on laadukas suhteessa siitä maksettavaan kokonaishintaan.”
Ei taideta KONEeen hissejä Suomesta laivata.
EKP:n hissitkin tehdään euroalueen ulkopuolella KONEeen Tsekin tehtaalla. Usti Nad Labemissa on edulliset tuotantokustannukset, ja asiakkaat eivät ole köyhiä eivätkä kipeitä. Tekevät hankintoja vahvalla eurolla.
Olen aiheesta kirjoittanut mm. täällä:
http://kimmosaarikko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1639…
Ilmoita asiaton viesti
Hyviä pohdintoja ja suosittelu lähti varsinkin viimeisestä osuudesta. Vaikka protektionismi ei välttämättä aina ole hyvä, en usko että siitä aina myöskään olisi pelkkää haittaa. Esim. ostamalla suomalaiset laadukkaat kumisaappaat sen halvan kiinalaisen sijaan voi olla hyvä valinta. Silloin raha pysyy ehkä paremmin täällä ja suomalainen valmistaja voi saada rahaa viedäkseen sitä laadukkaampaa tuotetta myös muualle.
Ilmoita asiaton viesti
Pointti olikin kai, että jos sinä itse päädyt itse miettimilläsi perusteilla ostamaan suomalaiset laadukkaat kumisaappaat, niin se on hyvä, mutta jos valtio lainsäädännöllisin keinoin pakottaa sinut valitsemaan suomalaiset kumisaappaat (niiden laadusta riippumatta), niin se on paha.
Ilmoita asiaton viesti
Onkohan kirjoittaja niin nuori, ettei oikein muista 1980-lukua? Kyllä silloin sai valkosipulia ja tuoremehua, ja elintaso oli oikein hyvä. Moni asia oli paremmin kuin nykyään. Ajattelen erityisesti maatalouden ja ruokatuotannon asemaa. Maanviljelijöiltä ei mennyt suuri osa työaikaa EU-byrokratiaan eikä ollut jatkuvana huolena pärjääminen muuttuvien EU-säädösten kurimuksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Valkosipulia sai jo 50-luvulla ja halpaa tuoremehua 70-luvulla.
Ilmoita asiaton viesti
Systeri oli kauppapuksuharjoittelijana ja toi ekat pizza-ainekset 1969.. Räknäsin kun olin 13v. ja sisko n.16v.
Oliivit muistan erityisesti. Ne maistu eka kertaa hiRveiltä! Nykyään tykkään niistä kuin hullu puurosta.
Äiti oli noihin aikoihin herkkukaupassa töissä ja kerran maisteltiin sammakkoa. Maistui kanalata. Inhottihan ne alkuun mutta etanoitakin on tullut syötyä montakin kertaa, simpukoita, vaikka mitä.
Kasariluvulla olinkin jo itse äiti ja valikoimat oli tavallisissakin päivittäistavarakaupoissa laajentuneet kovasti.
Käpylehmillä ei moni tainnut enää tuolloin leikkiä? Roinaa raahattiin edes takas. paitti mun huusholliin. Tein itse lapselle lelujakin. En ole kädetön saati että olisin halunnut totuttaa jälkeläiseni elämään kehitysmaiden lapsien siivellä.
Eettisyys ja ekologisuus ovat aina mielityttäneet minua. Tuotteiden raaka-aineet ja niiden turvallisuus.
Nykyään tiedetään jo että pikkulasten leluihin käytetään usein hormonihäiriöitä aiheuttavia muovivalmisteita. Hyi helvetti.
Käsityöläisenä olen panostanut luonnonmateriaalien käyttöön. Turvallisiin kangasväreihin ja muihin materiaaleihin. Nappejakin saa metallisina ja puisina, luisina ja itse olen niitäkin tehnyt jopa keramiikaisia. 🙂
Kerran sahasin poronsarvesta nappeja ja koira istui alla suu auki! 😀
Tapahtui -80-luvulla..
Käsi- ja taideteollisessa oppilaitoksessakin opiskelin -80-luvulla.
Olen sijoittaja kun olen sijoittanut omaan tietotaitooni.
Ilmoita asiaton viesti
Minun lapsuudessa syötiin toista metriä pitkiä spagettejä. kastikkeessa oli reikysti valkosipulia ja tomaattipyreetä.
Ilmoita asiaton viesti
Kasariluvulla syntyneet luulee että elimme kivikaudella?
Ilmoita asiaton viesti
Minä leikin lapsena käpylehmiä ja opetan kohdalle sattuvia lapsia tekemään niitä.
Ilmoita asiaton viesti
.
Ilmoita asiaton viesti
Erittäin hyvä kirjoitus. Jokaisen tulisi ymmärtää, että nykyisen elintasomme edellytys on globaali työnhako. Kotimaisuuden asettaminen keskeiselle sijalle kulutusvalinnoissa tuhoaa sen.
On hyvä miettiä mitä tapahtuisi, jos kaikkien maiden kansalaiset ostaisivat vain kotimaisia tuotteita. Tästä olisi seurauksena elintasomme romahtaminen. Vasta kaupan vapautuminen mm. mahdollisti teollisen vallankumouksen ja elintason huomattavan nousun.
Ilmoita asiaton viesti
Kun Afrikassa ja Etelä-Amerikassa ruvetaan viljelemään ruokaa omille kansalaisille kahvin ja banaanien hinta nuosee.
Elintasomme edellytys on satoja vuosia ollut globaali työnjako; toiset nauttivat toisten työn tuloksista.
Ilmoita asiaton viesti
Kehitysmaiden ongelmat (mm. Afrikassa) johtuvat pitkälti vapaakaupan puutteesta. Esim. Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on erittäin korkeat tullit maataloustuotteille ja suuret maataloustuet, joiden tehtävä on pitää kehitysmaat ulkona kilpailusta. Ilman tällaista sääntelyä kaikki osapuolet nauttisivat korkeammasta elintasosta..
Ilmoita asiaton viesti
Eikö siellä Afrikassa olekkaan enää Saharaa ja kuivuutta? Eikö apartheid vaikutakkaan enää? Eikö muka ole siirtomaaherruuteen verrattavaa hyväskikäyttöä, kaivostoimintaa, jossa käydään eurooppalaisten ja muidenkin toimesta rohmuumassa luonnonvarat ihmisiltä, joita yritettään tahallaan pitää kurjina jos jollakin viisiä.
Meiltä on Suomesta purettu paljon säännöstelyä, mm. vuokrasäännöstely ja nykyään kannattaa olla vuokranantaja kun saa yhteiskunnallta asumistukien muodossa helpot voitot omistamalla ala-arvoisia rytöpesiä, joiden asumisinhimillisyyttä ei kukaan valvo. Eikä ole enää entisenlaisia rajoituksia viedä rahaa ulkomaille. Rikkaat voi sijoittaa ihan muualle välittämättä siitä että kotomaasta loppuu työt ja elinmahdollisuudet.
Ihan turhaan kuitenkin panikoitte. Saatte olla riskisijoittajia enkelipörssissä ja pelata venäläistä rulettianne niinkauan kun teillä on valta. Me saadaan kuitenkin vaatia rajoituksia, ellette vie sananvapautta.
Ilmoita asiaton viesti
”Meiltä on Suomesta purettu paljon säännöstelyä, mm. vuokrasäännöstely ja nykyään kannattaa olla vuokranantaja kun saa yhteiskunnallta asumistukien muodossa helpot voitot omistamalla ala-arvoisia rytöpesiä, joiden asumisinhimillisyyttä ei kukaan valvo.”
Jos se kerran on niin helppoa, niin miksi kaikki eivät sitä tee? Miksi sinä et ole vuokra-asuntobisneksessä? Ai niin, siksi, että puhut puutaheinää.
Asumistuet toki vääristävät alaa ja hyödyttävät etunenässä asuntojen vuokraajia sekä myyjiä. Siksi sitä ei pitäisikään olla, mutta joku ymmärtämätön demari epäilemättä senkin aikanaan kehitti.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä, mitä varten kaikilla ei ole mahdollisuus ruveta asuntosijoittajiksi?
Ilmoita asiaton viesti
Henkilöhyökkäyksistä en pidä. Voin kuitenkin olettaa ettei kaikkien moraali veny keinotteluun. Jotkut haluaa tehdä ihan rehellistäkin työtä. Ei pitäis olla uutinen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se vielä mielestäni mitään keinottelua jos sijoittaa ylimääräiset rahansa vuokrattavaan asuntoon. Eihän ole pakko mitään kiskurivuokria ottaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos vuokra-asunnot on hyvä busines, miksi kunnat ei niitä rakenna?
Ilmoita asiaton viesti
Ei kunnat harjoita hyvää bisnestä. Mutta onhan useimmilla kunnilla vuokra-asuntojakin.
Ilmoita asiaton viesti
Kunnat ei rakenna tarpeeksi vuokra-asuntoja kun yksityiset vastaavilla hyötyvät.
Ilmoita asiaton viesti
Kunnat tukevat gryndereitä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos/kun kuntien valtuustoissa ja hallituksissa istuu yksityissektorin ja pääomapiirien edustajia ja kun niitä istuu valtion hallinnossa ja niillä on ylivalta ja ne haluaa yksityismarkkinoita.
Eihän oikeistoa hyödytä vasemmistolainen politiikka.
Kun oikeistolla on valta, valtion ja kuntien valta ja tilanne rappeutuu. Niin tapahtuu koko aika.
Sotiemme veteraanit ja kotirintama taisteli henkensä kaupalla itsenäisestä Suomesta joka on pikkuhiljaa rappeutumassa. Tai romahtamassa.
Eihän yritykset ole = valtio tai kunnat.
Ilmoita asiaton viesti
Toisin sanoen länsimaat harjoittavat protektionismia.
Lisäksi IMF:n ja Maailmanpankin Afrikkaan myöntämillä lainoilla on sellaiset reunaehdot, että noista siirtomaista virtaa enemmän rahaa ulos kuin sinne annetaan kehitysapua (jolla on määrä ostaa länsimaista osaamista).
Ilmoita asiaton viesti
Toisin sanoen länsimaat tekevät kehitysapuinensa afrikkalaisista kädettömiä. Kongokin jo ollut kehitysapuineen itsenäinen yli viisikymmentä vuotta ja ralli jaatkuu.
Ilmoita asiaton viesti
Kädet vietiin ja jalat sidottiin mm. noilla mainitsemillani lainaehdoilla, jotka ovat ”yrittäjäystävällisíä”. Tarkoittaa käytännössä sitä, että afrikkalaiset eivät saa verottaa monikansallisia yrityksiä nimeksikään.
Jos saisivat verottaa, eivät tarvitsisi kehitysapua. Ilman lainaehtoja (”kaupan vapauttaminen”) saisivat kunnon hinnan raaka-ainetuottajina.
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti kestävästi korkean elintason edellytys on korkea tuottavuus, jota kehitysapu ei ole koskaan saanut aikaan. Niillä rahoilla ole rakennettu tehtaita. 🙁
Vapaa kaupankäynti on tosiaankin parasta kehitysapua, se on meidätkin köyhyydestä nostanut.
Ilmoita asiaton viesti
Liian korkea tuottavuus voi alentaakin elintasoa. Tuottavuus on suhteellista, riippuu mihin verrataan.
Ilmoita asiaton viesti
http://fi.wikipedia.org/wiki/Elintaso
Ilmoita asiaton viesti
Minulle ei riitä kauppaopin alkeet ja wikipedia keskustelun perusteiksi
Minä en mittaa elintasoa kaatopaikkojen koolla tai BKT:llä.
Jos hyvinvoinnin perusta puuttuu. ei mikään tavaramäärä takaa elintasoa.
Tapana ei ole avata linkkejä.
Ilmoita asiaton viesti
Ok. Kuitenkin on hyvä käyttää termejä yleisesti hyväksytyillä merkityksillä. Voidaanhan me puhua vaikka hyvinvoinnista, joka on selkeästi muutakin kuin tavaroita ja palveluita.
Ilmoita asiaton viesti
Jotkut määritelmät on syytä kyseenalaistakin. Onko mielekästä puhua elintasosta joka määritellään tavaroiden tai rahan määrällä?
Elina Lepomäkikin perustaa päättelynsä ”yleisesti hyväksyttyihin” taloustieteen ideologisiin olettamuksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Miten me sitten saadaan kahvia ja banaaneja niin halvalla?
Ilmoita asiaton viesti
Kuluttajan valinnat tällaisissa asioissa ovat todellakin pientä näpertelyä, mutta muilta osin Lepomäen kirjoitus, samoin kuin monet muutkin talouselämälähtöiset kirjoitukset eivät riittävästi huomioi nopeasti muuttunutta kansainvälispoliittista tilannetta. Jo nyt on selkeitä merkkejä siitä, että vapaa markkinatalous ja vapaat EU:n sisämarkkinat sellaisina kuin ne nyt tunnetaan, saattavat alkaa väistyä kriisiajan talouteen kuuluvien rajoitusten tieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Suosi suomalaista, Marimekkoa, joka jo Paakkasen aikaan myi Kiinassa tehtyä jokapoikapaitaa suomalaisena Suomessa tehdyjen paitojen hinnalla.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni kuluttajalla täytyy olla vapaus valita ostaa suomalaista (tai ulkolaista) syistä riippumatta. Minulle puhdas, kotimainen elintarviketuotanto on niissä määrin itseisarvo, että olen sen hintapreemion valmis maksamaan. Tilanne on toki toinen, jos joku pystyy osoittamaan vaikkapa amerikkalaisen pekonin olevan yhtä puhtaasti ja eettisesti tuotettua kuin kotimaisen.
Ilmoita asiaton viesti
”Minulle puhdas, kotimainen elintarviketuotanto on niissä määrin itseisarvo, että olen sen hintapreemion valmis maksamaan.”
Sinulla on toki tuohon oikeus. Asiaa ei kuitenkaan kannata perustella sillä, että siitä olisi suomalaiselle tuotannolle hyötyä pitkällä aikavälillä, sillä näin ei ole. Hinta-laatusuhteeltaan kehnomman tuotteen suosiminen on kehno valinta tuotannon kehittymisen kannalta. Jos asetamme kotimaisuuden itseisarvoiseen asemaan, emme voi myöskään odottaa muiden ostavan meidän tuotteitamme.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos asetamme kotimaisuuden itseisarvoiseen asemaan, emme voi myöskään odottaa muiden ostavan meidän tuotteitamme.”
No ei kukaan tuotteitamme sodiraadisuussyistä osta tai edes sen takia että ollaan hyvissä väleissä. Laatu Suomessa on hyvää mutta valuutta on liian vahva muiden oheiskustannuksien lisäksi, tämä kaataa lopunkin tuotannon Suomesta, sen nyt näkee sokeakin.
Ilmoita asiaton viesti
Osaatko siis selittää, miksi ranskalainen ostaa shampanjaa ja niin tekee myös ulkolainen? Voi olla sekä ylpeä kotimaisesta ruuasta että olettaa sen menevän kaupaksi ulkomailla. Toki laatu-hintasuhde pitää olla kohdallaan, se on selvää.
Jos kaupassa on vierekkäin kurkkuja, espanjalaisia ja suomalaisia, ostan suomalaisia kunnes hintaero menee naurettavuuksiin. Sama pätee perunoihin, porkkanoihin, lihaan… You name it. Tämä varmasti johtuu mielikuvastani siitä, että meillä on puhdasta ja ilman kaikkein kovimpia myrkkyjä viljeltyä ruokaa.
Ei ole tarkoitukseni ryhtyä linkkisotaan, mutta esimerkiksi allaoleva kannattaa lukaista.
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/kulut…
Ilmoita asiaton viesti
”Ei kukaan maailmalla osta Koneen hissiä siksi, että se on suomalainen, vaan siksi että se on laadukas suhteessa siitä maksettavaan kokonaishintaan.”
Tämä ei aivan pidä paikkaansa. Kyllä joku saattaa tehdä ostovalinnan maineen perusteella vaikka kilpaileva tuote olisikin hinnaltaan tai laadultaan parempi. Suosivathan ihmiset kalliita sveitsiläisiä kellomerkkejä ja saksalaisia automerkkejä, vaikka vastaavia tuotteita voisi saada halvemmalla itämaiselta tuotemerkiltä.
Hinta-laatu -suhde ei välttämättä ole jokaiselle tärkein ostopäätöksen perusta, vaan ostaja voi itse päättää mitä ominaisuuksia arvottaa mistäkin syystä.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin teknisia vempaimia on mahdotonta valita rationaalisin perustein. Valikoimat ja ominaisuuksien vaihtelu on liian runsas. Ominaisuuksiltaan optimaalista tuotetta on vaikeata löytää; jos jokin ominaisuus on kohdillaan niin toisaalta on puutteita.
Ilmoita asiaton viesti
Aika pikään se laatumerkki kantaa. Ns.halpakaupan tavarat menee kyllä nopeammin roskiin.
Joku työkone saattaa olla 3-4 kertaa halvempi,kuin ns.merkkituote. Suomalaiset tuotteet ovat laadukkaita verrattuina muualta tuotuun halpatavaraan. Tässä mielessä Suomalaista kannattaa suosia. Hankittaessa kalliimpaa,mutta ajanoloon halvempaa ja vähemmän tavaraa kaatopaikoille.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä sen tietää mikä on suomalainen tuote? Suuri osa suomalaisista tuotemerkeistä valmistetaan muualla.
Ilmoita asiaton viesti
Kotimaisissakin on huonoja. Jälkikasvu on remppaillut asuntoja ja osti kerran yhteen keittiöön Ahma-merkkisen jääviileekaapin ja astianpesukoneen. Piti olla huipputekniikkaa ja ekologista. Kävi kuitenkin niin, ettei jääkaapin ovea saanut auki ilman apuvälinettä kun ovi imeytyi liian tiiviisti kiinni. Oli jäänyt vissiin tuotekehittely puolitiehen?
Kun astianpesukonneessakin oli sitten jo uutena lommo ovessa niin tilalle toisen merkkiset, muistaakseni ottivat Wihrlpoolit..
Natsihan sitä pitäis olla jos ois suomiuskovainen. Kriittisyyttä tarvitaan kaikilla markkinoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus. Laatuperspektiivi on mielenkiinoinen.
Itsekin olen ajatellut, mitä järkeä on tuoda Kiinasta halpaa, käsiin hajoavaa krääsää Suomeen. Eikö tavara kannattaisi jo Kiinassa kärrätä kaatopaikalle 🙂
Aivan kuten helppo ja halpa raha johtaa herkästi harkitsemattomiin virheinvestointeihin, protektionismi voi johtaa huonoon laatuun, kun ei ole kilpailua tai vaihtoehtoja.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäähän rahtifirmojenkin tienata. Kilpailu tuottaa väistämättä valtavasti hävikkiä.
Ilmoita asiaton viesti
Aikoinaan kappaletavaralaivamme toi vasemmaanjalan kengät ja seuraava laiva oikean jalan. Kenkiä ei enää hävinnyt.
Ilmoita asiaton viesti
Organisaatiokyvyn puutetta. Branch ja merge ovat molemmat ihan toteutettavia operaatioita.
JK. Minkä osoittaa jo se, että kauppaan kengät saapuivat pareina. Ihan hyvin saman voisi tehdä sivuvirralle. (No, tietenkin henkilökohtaiseen käyttöön menevän sivuvirran osalta tuo toimi.)
Ilmoita asiaton viesti
entä mitä voisi tehdä kaatopaikalle menevälle hävikille? Mitä mieltä on tuottaaa suoraan kaatopaikalle kuskattavaa tavaraa?
Ilmoita asiaton viesti
Kansainvälinen Puhtaat vaatteet/ Clean Clothes ryhmä tarjoaa tietoa ja ehdotuksia.
http://www.puhtaatvaatteet.fi/
Ilmoita asiaton viesti
Ensin vapautettiin rahamarkkinat, se aiheutti pääomavirran Kiinaan. Perässä menivät tehtaat ja täältä katosivat työpaikat. Sitten EU kielsi aseviennin Kiinaan ja Putin myhäili tyytyväisenä. Markkinatalous, josta länsi on niin ylpeä, aiheutti Kiinan ja Venäjän taloudellisen ja aseellisen kasvun. Sen seurauksia nähdään nyt muun muassa länsimaiden suuressa velkataakassa ja vaikkapa Ukrainan kriisissä.
Meillä työpaikkojen syntymisen esteenä eivät ole korkeat palkat, vaan niiden sivukuluina perittyjen eläkerahojen sijoittaminen ulkomaille. Maasta viedyn rahan valtio korvaa lainoilla, jonka takaisin maksaminen kaatuu sekin kotimaisen yritystoiminnan ja työn teettämisen maksettavaksi!
Ei edes Katainen kiistänyt järjetöntä eläkevarojen käyttöä:
http://reijolahdenpera.com/meidan-rahamme-on-shang…
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä Kaakkinen. Mutta, kun Marimekko, Pentik ja muutkin antavat ymmärtää muualla tehdyn olevan suomalaista ja veloittavat suomessatehdyin hinnoin.
Jokapoika paidastani(Kiinassa tehty) irtosi metallinapit jo ennen ensimmäistä pesua. Paidalla oli hintaa 70 euroa kuten edeltäjillään, Suomessa tehdyillä.
Logo, Marimekko Finland ei ole sama kuin Made in Finland. Vieläkin vituttaa, kun tätä en vuosia sitten, Paakkasen aikaan ymmärtänyt paitaa ostaessani.
Ilmoita asiaton viesti
”Kaipaako joku vielä 1980-luvulle”
Kyllä.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka olen Lepomäen kanssa monesta asiasta paljolti samaa mieltä, niin nyt en löydä tästä toimivaa logiikkaa.
Maku- ja muutkin matkat eri puolille Eurooppaa ovat osoittaneet, että kuluttajaprotektionismi on juuri se elementti, jonka turvin paikallinen tuotanto pystyy kukoistamaan ja niiden joukosta löytyy sitten muutama ”hittituote”, joka kyetään tuotekehityksen ja markkinoinnin keinoin suuntaamaan laajemmille markkina-alueille. Näille markkinoille myös ulkopuolisten yritysten on hyvin vaikea tunkeutua, joten sikäli ymmärrän hyvin Valion lähialuestrategian, raskaasta poliittisesta riskistä huolimatta.
Toimiva kotimarkkina on lähes välttämätön edellytys varsinkin aloitteleville yrityksille, jotta tuotekehitykseen ja markkinointiin tarvittava pääoma karttuisi kassavirrasta, eikä ulkopuolisella rahoituksella, jonka intresseissä on vain pääomalle saatava korko ja mahdollisimman alhainen rahoitusriski.
Loikkaaminen suoraan kansainvälisille markkinoille on usein hyppy tuntemattomaan ja törmätään odottamattomiin riskeihin, jotka eivät hirveästi ympärillä pyöriviä vienninedistämisvirkamiehiä tai osapäiväkonsultteja kiinnosta, kunhan maksut ja palkkiot on kuitattu.
Tilanne on toki eri silloin, jos puhutaan valtavista, ylikansallisista konserneista, joiden tuotekehitys- ja markkinointibudjetit sekä lobbausvoima riittävät sataan hutiin yhtä hittiä kohti. Niiden neuvotteluvoima riittää laajan valikoiman ansiosta myös keskittynyttä kauppaa vastaan, jonka asettamiin ehtoihin pientuottaja nikeltyy yleensä heti kättelyssä.
Koska kokonaisvaltaiset strategiat ja niiden rahoittaminen Suomesta puuttuu käytännössä kokonaan, tuotekehitykseen roiskittujen avustusten saaja pääsee ilman muuta parhaaseen lopputulokseen myymällä kehitystuloksensa jollekin ylikansalliselle yritykselle, kuten lukemattomat käytännön esimerkit lähivuosilta osoittavat.
Vaikka kehittäjä henkilökohtaisesti saattaa hyötyä merkittävästi, kansantaloudellisesti kyse on haaskaamisesta. Tuotannollisia riskejä kilpailukyvyttömässä maassa ja tuntemattomia markkinoita ei kannata ottaa henkilökohtaiseksi taakakseen.
Kun myös monet kansantaloustieteilijät pystyvät todistamaan, että nk. hyvinvointivaltiot onnistuttiin rakentamaan juuri protektionismilla, eli keskittämällä rahoitus strategisesti tärkeille tuotannon aloille ja suojaamaan peruselinkeinot tullimaksuilla, niin miten ihmeessä Lepomäki voi oikaista kokonaan tällaisen historiallisen viitekehyksen ohitse?
Suomessa on toki tehty viime vuosikymmeninä kaikki mahdollinen, että täällä ei olisi mahdollista menestyä ilman protektionismia. Jos sitä ei haluta takaisin, on jokaisen kykenevän suomalaisen viisaampi häipyä maasta siksi aikaa, että protektionismin aikaiset rakenteet tuhoutuvat konkurssin kautta. Poliittista valmiutta niiden purkamiseen ei ole ja yritystoiminnalle niiden aiheuttamat kustannukset ovat liian kalliit kannettavaksi. Vaaluuttajoustolla tämä asia olisi kyllä korjaantunut, mutta sitä ylellisyyttä meillä ei nyt ole.
Otaksun, että vastaava tulkintaero vallitsee parhaillaan Venäjän ja lännen välillä, koska alikehittynyt talous joutuu yleensä luovuttamaan resurssinsa halvalla muiden hyödynnettäväksi ja kotimarkkinoillaankin tyytymään alipalkatun duunarin ja maksajan rooliin. Putinille annettiin erinomaiset tekosyyt suojella nyt oman tuotannon kehittymistä, joka oli vaarassa jäädä tuontitavaran jalkoihin. Piikkinä lihassa lienee ollut myös amerikkalaisten ylivalta kansainvälisessä kaupassa reservivaluuttansa turvin.
Ilman protektionismia Suomikin näyttää muuttuvan vahvojen teollisuusmaiden raaka-aine- ja työvoimareservaatiksi. Myytyjen yritysten mukana menee kaikki hankittu osaaminen ja parhaat tekijät. Vain sellainen tuotanto jää, jossa paikallisia resursseja ei kannata jalostamatta roudata ulos. Senkin tuloksista suurin osa päätyy ulkomaisten omistajien pussiin.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä muutamia ajatuksia protektionismiin liittyen. Ei ole minkäänlaista asiantuntemusta aiheesta joten varmasti on paljon virheitä tässä kommentissa. (Pitää vielä lisätä että kirjoitin aika paljon toteamuksia kommenttiin, mutta ne ovat silti hypoteettisia) Lähtökuopissa olen hieman sympaattinen protektionismin ajatuksen suhteen, kai hieman samaan tapaan kuin Isosaari, erityisesti elintarvikkeiden tiimoilla (liittyy kai jotenkin mielikuvaan Suomalaisesta ruoasta ja siihen liittyvistä työntekijöistä) ja myös EU:n sisältämien hyvin erilaisten valtioiden tilanteiden vuoksi.
Mielestäni pohdiskellessa suhteelliseen etuun perustuvaa vaihdantaa ja tuotannon optimoitumista kysyntä ja tarjonta mekanismin välityksellä on tarpeellista huomioida tuotannontekijöiden uudelleen järjestäytymiset kustannukset ja pitkän ajan trendit.
Venäjän pakotteet ovat hyvin nopeasti tapahtuva muutos, jota markkinatalous ei tuottanut. On yhteiskunnalle kallista jos mahdollisesti väliaikaiseksi jäävien pakotteiden vuoksi pitäisi ajaa alas joku tietty osa kansantaloudesta jos se pitäisi kuitenkin uudelleen pystyttää pakotteiden loputtua. Tällainen väliaikainen vapaaehtoinen kuluttajapatriotismi, joka näennäisesti tuottaa protektionismia muistuttavia vaikutuksia, voi olla pitkällä tähtäimellä edullista, jos sillä tavoin vältetään nopeiden väliaikaisten muutosten tuomat haitat.
Suhteellisen ja absoluuttisen edun merkitystä puntaroidessa on tarpeellista minusta myös pyrkiä hahmottamaan perusteet joista edut ovat lähtöisin. Vaihdanta teorian tasolla kannattaa ainaa, varmaankin erityisesti jos kyseessä on jokin sellainen tuotepari, jotka ovat toistensa korvikkeita, jolloin se hyvinvoinnin mittari johon kumpainenkin vaikuttaa on varmasti noususuhdanteinen. Näidenkin kaupankäynnin muotojen yhteydessä pitää ottaa huomioon kaupankäynnistä aiheutuvat kustannukset ja ne tuotannontekijöiden uudelleen järjestäytymisen kustannukset.
Protektionismin, sisäisen devalvaation ja valuutan kelluttamisen tiettyjä samansisältöisiä vaikutuksia pitäisi myös pyrkiä huomioimaan.
Suomella ei ole enää käytettävissä itsenäistä rahapolitiikkaa, mikä tekee näistä kysymyksistä eriskummallisia. Kelluva valuutta voi tuottaa devalvaation, mutta osittain samat vaikutukset syntyvät myös viennin tukemisesta ja protektionismista, mutta näiden päälle tulevat kulut byrokratiasta, sääntelystä ja molempien epäonnistumisesta, mitkä eivät ole haittoja kelluvan valuutan yhteydessä. Se tosin tarkastellaanko yksityisen sektorin toimintaa vai valtion budjetin yli- tai alijäämäisyyttä on eriasia. En tosin ole varma siitä miten paljon esimerkiksi pidemmän aikavälin vaihtotase selittää kuluttajien pitkäaikaista kysyntää (Ja sitä kautta investointien kannattavuutta).
Mitä taas tulee tähän ihmisten mahdolliseen henkilökohtaiseen kuluttajapatriotismiin, nini vapailla markkinoilla toimivat myös kuluttajien arvot. Ihmiset ottavat huomioon ympäristötekijöitä, poliittisia tekijöitä ja monet kuluttaja valinnat liittyvät elämäntapa valintoihin ja persoonallisuuteen. Halutaan sanoa jotain itsestään tai ilmaista itseään, tai sitä jota edustaa. Pointtina on että tätä ns. patriotismia tapahtuu monessa muussakin muodossa – Se on välttämätöntä, jotta muuten arvotyhjiössä kelluva kysyntä ja tarjonta mekanismi voisi ohjata tuotantoa kohti eettisempiä ratkaisuja.
Ongelmat kysynnän ja tarjonnan suhteen ovat tältä osin hyvin samankaltaisia kuin monien poliittisessa ohjauksessa olevien julkishyödykkeidenkin. Eli ns. ’vapaamatkustajan ongelma’, johon kuuluu henkilökohtaisen solidaarisuuden valinnan ja yhteisen valinnan erotus. Kyseessä on myös vangin ongelman muoto. Ihmiset voivat toivoa että tuotteet valmistetaan työntekijöitä kunnioittaen, mutta silti itse päättävät ostaa sen halvimman tavaran (Tosin halpatyövoimaan liittyvät eettiset kysymyksetkin taitavat olla aika vaikeita, jos heillä ei muutakaan mahdollisuutta ole työllistyä).
Euroopan Unionin yhteydessä yhteisen valuutan lisäksi protektionismiin liittyviä tekijöitä täytyisi tarkastella myös mahdollisen suhdanteiden ja elintason tasoittumisen näkökulmasta. Eli lyhyellä tähtäimellä tietyissä valtioissa voi olla halvempaa valmistaa tiettyjä tuotteita kuin toisissa vaikka kyseessä ei olisi tuotannontekijöihin liittyvä absoluuttinen etu, eli esimerkiksi Suomessa voidaan valmistaa joku tuote tietyllä määrällä reaalitaloudellisia resursseja mutta palkat ovat korkeammat kuin jossain naapurivaltiossa. Tästä seuraa että vaihdanta ja markkinat siirtävät (Tai ainakin saattavat) tuotannon naapurivaltioon, ja tuotanto lakkautetaan Suomesta. Ajan myötä elintason lähennyttyä näissä valtioissa voi käydä niin että palkkataso onkin Suomessa sama kuin kyseisessä naapurimaassa. Mutta kun tässä tilanteessa jo ollaan, onko enää mahdollista aloittaa jo lakkautettua tuotantoa uudestaan, nyt kun se olisi työvoimanyksikkökustannuksien muutoksien vaikutuksesta jälleen kannattavaa?
Protektionismilla on siis negatiivinen vaikutus talouteen. Mutta niin on työttömyydelläkin. Pointtina on että kyse ei ole pelkästään absoluuttisista teoreettisista eduista, jotka aina toteutuvat, vaan myös määrällisistä asioista joiden puntaroiminen ainakin minun mielestäni on vaikeata. Ei ole ilmaista uudelleen kouluttaa työttömäksi jäänyttä väestöä. Se ei välttämättä ole mahdollistakaan. Tuottavampaa työtä ei välttämättä ole tarjolla.
Ihan teoreettisella tasolla olen kyllä täysin samaa mieltä protektionismista, mutta jos nyt käy niin että Venäjä pakotteet raukeavat 3 kuukauden päästä(tai sitten eivät), niin eikös se olisi ihan hyvä juttu jos nykyiset työntekijät eivät olisi siihen mennessä päätyneet kortistoon? Vai onko tämä näkökulma jotenkin virheellinen?
Ilmoita asiaton viesti
Suomen ongelma on iian vahva valuutta yhdistettynä korkeisiin palkan sivukuluihin, korkeaan kustannustasoon ja kalliiseen asumiseen. Sääntelyllä poliitikot ovat itse aiheuttaneet nämä haittatekijät ja ainoastaan poliittisislla sopimuksilla nämä poistuu. Nytkin vihjataan että kunnat saisivat rahaa maanarvon nousulla kun kaavoitetaan reilusti asuntoja sopiviin paikkoihin. No kukas nämä maksaa vai loppukäyttäjä, sama homma kaupan duopolissa ja hehtaarimarketeissa kun rahaa oli millä mällätä.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki raha on liian kallista nykyisin. Ketkä kustantavat koko finanssihimmelin pyörittämistä?
Ilmoita asiaton viesti
Kun 7 miljardin (7 000 000 000) ihmisen maailmanmarkkinat vaikka vain murto-osaltaan päättävät, että Suomi harrastaa ”osta kotimaista” protektionimia ja valitsevat muun kuin suomalaisen tuotteen , niin siitä on moninkertainen haitta meille.
Minna Pyykkö suosisuomalaista-ohjelmillaan aiheutti suurta taloudellista vahinkoa. Vahinkoa oli myös se, että kansantaloudesta mitään ymmärtämätön kansa sai vahvistusta väärinymmärrykselleen. Lisäksi tuhlattiin voimavaroja tuottamattomaan kun pitäisi käyttää järkevästi ja tuottavasti. Ei Mynhausenkaan tosiasiassa tukastaan nostanut itseään ja hevostaan suosta. Perusteeton ylihinnan ja alilaadun ostaminen ei hyödytä ketään vaan päinvastoin.
Kirjoittaja on täysin oikeassa. Ymmärtämättömät todistavat , että taloudellinen ymmnärryksemme ja sivistyksemme on kivikaudelta.
Ilmoita asiaton viesti
”Kun 7 miljardin (7 000 000 000) ihmisen maailmanmarkkinat vaikka vain murto-osaltaan päättävät, että Suomi harrastaa ”osta kotimaista” protektionimia”
Tarkoitatko ihan tosisasi että kuluttajat maailmalla viitsisivät miettiä mitä suomalaiset ostavat ja suosivatko suomalaiset protektionistisesti suomalaista? Ihme kun jotkut jaksaa miettiä, mitä ne meistä suomalaisista ajattelevat, kun ei ne ajattele kuin omia ostoksiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Maailmassa on 7 miljardin ihmisen harmaa talous suomalaisesta näkulmasta. Maailmalla poljetaan suomalaisia työehtoja surutta ja ihmiskauppa ( työn tekeminen paikallisesti sopien) rehottaa. Suomalaisia verokantoja suorastaan pilkataan ja työstä maksetaan lainvastaisesti tuottavuuden, eikä järjestöpoliittisten sopimusten mukaisesti. ILOsanoman leviämistä odotellen….
Ilmoita asiaton viesti
Minä en tiedä missä valmistetaan Fairy-pesuainetta. Veikkaan,että suurin osa ei tiedä. Kun sitä tarpeeksi hoetaan,siis mainostetaan, käsi hakeutuu tuotteelle automaattisesti. Ihmisiä 7 miljardia/ Suomaisia 5 miljoonaa. Luulis,että tuotemarkkinoilla saatais tavaraa myytyä,jos satsataan oikella tavalla ja oikeisiin paikkoihin. Esim .Ehkä maitoa ei voi kovin kauas kuskata sellaisenaan, mutta jauheena ja onhan muitakin elintarvikkeita. Ehkäpä kuitenkin vielä pienemmällä katteella ja suuremmalla määrällä ?
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin Euroopassa (500 miljoonaa) raportoidaan näyttävästi jos jokin maa käyttäytyy protektionistisesti. Näin kävi myös Minna Pyykön ohjelmasta. Jos vaikka vain eurooppalaiset osittain valitsevat muun kuin suomalaisen tuotteen niin vaikutukset ovat moninkertaiset hyvää tarkoittavaan mutta kauniisti sanottuna lyhytnäköiseen ”suosi suomalaista” kampanjointiin.
Ilmoita asiaton viesti
Kivikaudella ymmärrettiin hyvin taloudelliset realiteetit eikä resursseja tuhlattu kuten nyt kun tuotetaan pelkän rahan takia.
Ilmoita asiaton viesti
Kivikautta kohtihan tässä mennäänkin. Toivottavasti ei kuitenkaan sillä hinnalla,että puolet väestöstä tapetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei todellakaan kivikaudelle mennään, harvoilla enää sellaiset taidot olisi millä kivikaudella tultiin toimeen.
Ilmoita asiaton viesti
Sittenkun yhteiset intressit ei vaikuta toimijoitten valintoihin sitten nämä valinnat sanomatta selviö. Toistaiseksi kuitenkin tekemällä hankintoja oman jäsenkunnan edustajalta jopa omasta ketjusta on viisasta kunhan laatu on riittävä. Laadun ei tarvitse olla parasta eihän alennuksien perässä juoksevatkaan laadukkainta ole hakemassa.
Ilmoita asiaton viesti
Halpatuonti on nostanut elintasoa länsimaissa.
Ilmoita asiaton viesti
Toisten kustannuksella, muita hyväksikäyttämällä niin kotimaassa kuin globaalisti.
Ilmoita asiaton viesti
On se nostanut elintasoa myös tuotteita valmistavissa maissa. Vapaakauppa hyödyttää kaikkia osapuolia. Elintaso mm. Kiinassa parikymmentä vuotta sitten oli jotain aivan toista kuin nykyään, ja parannus on vapaamman kaupankäynnin ansiota.
Ilmoita asiaton viesti
”On se nostanut elintasoa myös tuotteita valmistavissa maissa.”
Kun katsotaan jotakin Bangladeshiä jossa suuri osa Suomenkin räteistä valmistetaan niin voisi olla eri mieltä. Huomattavasti parempi tapa heidän elintasonsa nostamiseen olisi vaatia todellista hyötyä myös työntekijöille eikä pelkästään valmistuttajalle.
Ilmoita asiaton viesti
Bangladeshlaiset varmasti iloitsisivat, jos nämä ”rättitehtaat” suljettaisiin.. Ei, vaan siinä tapauksessa heidän elintasonsa olisi vieläkin huonompi. Ja jos tuotantokustannukset olisivat siellä yhtä korkeita kuin länsimaissa ei näitä tehtaita olisi koskaan perustettukaan.
Ilmoita asiaton viesti
” On se nostanut elintasoa ” Niin, kunnes elintaso tasoittuu .
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin ilma ja vesi olivat monessa paikassa Kiinassa puhtaampa.
Elintason perusta on puhdeas ilma ja vesi.
Ilmoita asiaton viesti
-80-luvulla asiat oli paremmin kuin milloinkaan..
Olen syntynyt -56 ja koko elinaikani on tarjolla ollut tuotteita maailmanmarkkinoilta. Kotimaista lähituotetta toki oli enemmän ja nykyään on vaikeuksia löytää kotimaista tai sitten globaali keinottelu, epäeettiset ja epäekologiset tuotteet vääristävät kilpailua niin, ettei yksittäisten kotimaisten valmistamat tuotteet pysty kilpailemaan niitten kanssa.
Ymmärrän kokoomuslogiikan, sen ettei sillä ole väliä porvarille tuotetaanko hänen tarvitsemansa tuotteet epäinhimillisesti, epäeettisesti, epäekologisesti mutta minähän en sitä hyväksy ja pyrin suosimaan tuotteita jotka ei edusta moraalista rappiota maailmanmitassa.
Suomalaisena käsityöläsienä olen tietenkin kokoomuslogiikan mukaan täysi pelle, joka on valinnut -73 ammattikouluun mennessään ihan väärän alan, syntynyt väärään perheeseen vääränlaisena etc, mutta minä en siis edusta kokoomuslaisuutta.
Meillä on mielestäni tarjolla ihan liikaa kaikkea ja etenkin halpaa ja huonolaatuista. Ketä semmonen oikeesti hyödyttää? Kaatopaikat vaan täyttyy rojusta. Ihmiset hommaa suurempia asuntoja sen takia että mahtuu enemmän roinaa.
Merkillinen kyltymättömyys ja tyytymättömyys ruokkii itse itseään ja luo pahoinvointia kerskakulttuurin kautta. Ihmisyys on menettänyt oikeistolaistumisen aikana arvoaan niin, että vain vaurautta arvostetaan ihan kuin joskus 1917 ennen sisällissotaa, jolloin köyhät nousi kapinaan kun tuloerot kasvoi ja köyhän henki oli palaneen puupennin arvoinen.
Hätähän tietenkin tulee niille, jotka sijoittaa rahansa monikansallisiin yrityksiin jotka viis veisaa eettisyydestä sun muuta, mutta ongelma on tasan heidän omansa. Voi voi.
Enkä minä ole mikään mustavalkoisesti ajatteleva dogmaatikko. Sitä ovat pelkän suurpääoman omistajan etua ajavat hännystelijät, jotka pelkää yhteiskunnallista voimaantumista, sitä että alettaiskin satsata enemmän eettisyyteen kuin harvainvaltaan ja rikkaampien rikastumiseen.
Se että k e h o t e t a a n NYT kuluttamaan kotimaista, meinaapi vain sitä ettei tavara mätäne tuottajien käsiin.
Suomessa on aika pienet markkinat n.5milj ihmisen voimin ja menkööt monikansalliset ryöstöfirmat ihan mihin vaan. Valkosipulit voi kasvattaa kotona vaikka kukkapurkissa. Elettiin sitä ennenkin. Äiteni on nyt 82v. ja äijä poistui keskuudestamme tuon ikäisenä vaikka ei osallistunut kulutusjuhliin. Ei kumpainenkaan. Äijä oli kova kalamies ja äite marjasti ja sienesti vielä seitenkymppisenä täyttä höökiä. Kyllä meillä järviä piisaa ja niissä kalaa, etenkin jos monikansalliset monsantot ja kaivosyhtiöt ei tuhoa puhdasta luontoamme ja vesistöjämme.
Ilmoita asiaton viesti
Pirjo Jokinen: – ”Ymmärrän kokoomuslogiikan, sen ettei sillä ole väliä porvarille tuotetaanko hänen tarvitsemansa tuotteet epäinhimillisesti, epäeettisesti, epäekologisesti…”
Luepa artikkeli uudestaan. Keskity erityisesti kolmanteen kappaleeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Minä keskityn tekoihin, en populisteihin.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus, jolla ei nähdäkseni ole mitään tekemistä kirjoittajan puoluekannan kanssa. Venäjä-pakotteet ovat olleet voimassa muutaman hassun päivän, ja mediaa seuraamalla voisi saada sen käsityksen, että hirveä kansallinen hätätila on päällä, isänmaallisuutta kehiin kuin talvisodan alla! Kyse on mielestäni pelkästään elintarviketeollisuuden voittojen hetkellisestä supistumisesta,tähän on sitten salamana reagoitu yt-neuvotteluilla ja tuottajahintojen alentamisen esittämisellä. Aamulla TVssä kuulin jopa sellaista esitetyn, että valtion olisi korvattava täysimääräisesti nämä menetykset firmoille koska ne johtuvat valtion/EUn toimenpiteistä. Ja kun valtio/EU tekee firmojen tuottoa kohentavia toimenpiteitä, niin kiltisti sitten tilittävät voitot valtion kassaan? Niinpä. Kukaan kuullut yrittäjäriskistä – haloo Valio ja kumppanit.
Kauppaduopolille ei haluta sattuneesta syystä tehdä mitään, mutta Lidl nakertaa hitaasti mutta varmasti. Suomalaiset ovat jo oppineet, että jos he ostavat sieltä saksalaista makkaraa niin eivät heti kuolla kupsahda kaikkiin niihin ulkomaisiin epähygienisyyksiin ja omituisiin ainesosiin. Se omituinen ainesosa kun saksalaisissa makkaroissa muuten on perinteisesti liha eikä kamara, kanannahka ja jauho.
Suomalaisen ruuan terveellisyys, puhtaus ja maku ovat myyttejä ja maku kaikkein eniten. Usein kuultu väittämä kaupalta on, että suomalaiset ehdottomasti haluavat roiskeläppäpitsoja, kassilohta ja värjättyjä broilerinriekaleita, muuta ei kannata tarjota. Näinköhän? Kun kotimainen kala maksaa viisinkertaisesti, niin siinä sitten ei ole paljon tavallisella jatkuvasti köyhistetyllä kuluttajalla vaihtoehtoja. Kalleutta eri tuotteissa perustellaan myös sillä, että Suomi on pitkä maa ja logistiikka maksaa. Entäs kun norjalainen turska roudataan esim. Kiinaan käsiteltäväksi ja tuodaan kalapuikkoina Suomeen hintaan 5 euroa kg, niin mikähän tässä on se logistiikan osuus?
Jarmo Lauros otti hyväksi esimerkiksi Marimekon. Valmistus ja laatu kiinalaista, hinta suomalainen. Toinen brändi eli Iittala-Arabia on jo vuosia teettänyt osan tuotteistaan Thaimaassa, tämä oli hyvin hyshys-tieto.
Suomalainen TEVA-teollisuus teki aikoinaan laatua, koska suuri osa valmistuksesta meni Neuvostoliittoon ja siellä syynättiin joka saumakin. Eivät he bilateraalilla olisi roskasta maksaneet. Kaksia linjoja ei tehtailla kannattanut pitää, joten siinä siivellä suomalaisetkin saivat laatua. Enää ei.
Mitä kirjoittajan suosittelemaan Espanjaan tulee, niin en ikinä ole edes jaksanut kantaa lähimarketista ruokaa ja juomia tuolla hulppealla viidelläkympillä. Suomessa tuolla summalla kassi on kovin kevyt.
Ilmoita asiaton viesti
On itse asiassa vaikeaa nähdä ”suosi suomalaista” -kampanjaa minkäänlaisena protektionismina. Enemmänkin se on markkinointia. Kokonaan toinen asia on sitten onko siitä erityistä hyötyä.
Mutta se mikä kirjoituksessasi kiinnitti huomioni on mallisi täydellinen piittaamattomuus eroista globaalien ja lokaalien markkinoiden välillä, sekä sen sivuuttaminen kuinka tärkeää globaaliksi toimijaksi yrittävillä yrityksillä on toimivat kotimarkkinat. Karkeasti ottaen ajattelusi näyttää painottuvan hyvin pitkälti suuryritysten etujen vaalimiseen sivuuttaen lähes täysin sen kuinka merkittävä osa taloudesta on oikeasti paikallista.
Ilmoita asiaton viesti
Riskisijoittajat pelaa ns. venäläistä rulettia ja kaiken lisäksi muiden kustannuksella.
Neuropsykologisesti kyse on jonkinsortin narsistisuudesta, maanisuudesta, maanisdepressiivisyydestäkin. Kuvitellaan että se on hyvän itsetunnon merkki kun uskalletaan vaikka kyse olis maanisesta uhkarohkeudesta, siitä että keikutaan ihan tyhjän päällä ja konkurssi voi viedä kaikki perikatoon.
Kapitalismi johtaa samaan kuin kommunismi. Harvainvaltaan, monopoliolokargiaan, jossa kaikki munat on lopulta samassa korissa.
Pitää varmistaa että sekataloussysteemi säilyy ja on sekä pienyrittäjiä kuin yksittäisiä ammatinharjoittajia ja vahva valtio sen lisäksi että joitakin kiihottaa hillittömästi talousurheilu ja etenkin se taloushuippu-urheilu, jossa joko voitetaan kaikki tai hävitään kaikki.
Pitää olla mahdollisuus tolkkuun.
Ihmistä, jokaista vartenhan yhteiskunnat on ja talous.
Ei kaikkia kiinnosta pelata päivästä toiseen, eikä semmosta edes voi vaatia vedoten mihinkään jumalaan, ei edes kultaiseen vasikkaan. Ihmisillä pitää olla oikeus elää ihmisarvoisesti riippumatta ihonväristä, sukupuolesta, sairauksista, varallisuudesta, vammaisuudesta, siitä mihin päin planeettaa sattuvat syntymään, etc.
Ei kenelläkään ole oikeutta käyttää ketään hyväkseen. Jos joku luulee että on, itsensä vain tarjoaa uhriksi. Se on tyhmää.
Ilmoita asiaton viesti
Melko hurja blogi… kuluttajien mielipiteetkin ovat jo markkinavääristymiä.
Onkohan alkanu markkinataloudessa jokin sisältäkäsin kehkeytyvä sota itseään vastaan.
Edit:koskahan päästään siihen,että yrittäjien voittomarginaali olisi se markkinavääristymä,koska sekin perustuu mielipiteeseen siitä,että hänelle kuuluu näin paljon.
Ilmoita asiaton viesti
Kuluttajalla tulee olla oikeus käyttää rahansa miten tahtoo. Kirjoituksen pointti oli siinä, että kotimaisen suosiminen vain kotimaisuuden takia ei nosta kenenkään elintasoa pitkällä aikavälillä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä siitä yhä hiukan neuvotellaan Olli 😉
Ilmoita asiaton viesti
Tilanteet muuttuu nykyään tiuhaan. Nyt ei ehkä kannata tähyillä kovin kauas,vaan yrittää paikata venettä,ennenkuin se uppoaa.
Ilmoita asiaton viesti
Siis..pointtisi on se,ettei markkinatalous voi toimia yhden valtion sisällä nostaen elintasoa. Kiitos,pysyn mielipiteessäni siitä,että jonkinlainen vääntö on menossa.
Ilmoita asiaton viesti