Olemme Stiglitzin mallioppilaita
Nobelisti Joseph Stiglitzin haastattelua on Helsingin Sanomien sivuilla jaettu tätä kirjoittaessa reilut 30 000 kertaa. Sosialismi kiehtoo, vuosikymmenestä toiseen. Suomessa julkiset menot ovat tänä vuonna Euroopan korkeimmat suhteutettuna BKT:hen. Jos tämä olisi menestysresepti, luulisi, että huipulle olisi tunkua.
Suomen julkiset menot ovat kasvaneet vuodesta 2007 36 %. Samaan aikaan BKT on noussut nimellisesti 6 % (reaalisesti ei lainkaan). BKT:n heikko kasvu on huolestuttavaa erityisesti siinä perspektiivissä, että siihen luetaan mukaan myös julkinen kulutus. Eli siitä huolimatta, että julkiset menot ovat jatkaneet nousuaan näinä 7-8 vuotena, ei talous ole kääntynyt. Meitä julkisella sektorilla työssä olevia tämä ei sinänsä yllätä: täältä käsin kun harvoin tehdään niitä liiketaloudelliseen menestykseen nousevia teollisia tai digiajan innovaatioita.
Valtion ja kuntien menot olivat kansantalouden tilinpidon mukaan viime vuonna 9,6 miljardia pakkasella. Valtionhallinnon alijäämä oli 7,9 miljardia euroa ja paikallishallinnon alijäämä 1,7 miljardia euroa. Yhteensä se tekee 5,1 % BKT:sta. Julkinen velka on lähes kaksinkertaistunut vuodesta 2008. Sikäli kuin elvytys määritellään velkavetoiseksi julkisen kysynnän lisäämiseksi, Suomi on tehnyt sinnikkäästi voitavansa.
Stiglitz tietenkin uppoaa suomalaiseen talouspoliittiseen debattiin kuin veitsi voihin. Joidenkin keskustelijoiden mielestä elämme joko suhdanne- tai rakennevetoisessa kysyntälamassa (tai sekä-että). Silloin heidän mukaansa ongelma ei ole hinnoissa, vaan puuttuvassa kysynnässä.
En tiedä ketä asiakasta nämä henkilöt yrittävät saada tilille – kotimaista vai ulkomaista – mutta jos yrität myydä tavaraa, joka ei myy vallitsevalla hinnalla, voit tietenkin sanoa, että ongelma on kysynnässä, ei sinussa. Liberan tutkimusjohtajaa Heikki Pursiaista lainaten, kenties saat siitä jotain lohtua, mutta tavara ei silti käy kaupaksi, ellet alenna hintaa. Työmarkkinat eivät tämän perustotuuden kohdalla eroa muista markkinoista mitenkään.
Stiglitzin ja hänen kannattajiensa mukaan tuo kysyntä tulisi tietenkin sysätä julkisen vallan toimesta käyntiin. Sen sijaan, että antaisimme ihmisille mahdollisuuden työllistyä markkinaehtoisesti – purkamalla kannustinloukkuja ja erityisesti vapauttamalla työehtoja, ihmiset tulisi ottaa suoraan tai epäsuoraan valtiolle töihin.
Olen samaa mieltä, että ne julkiset investoinnit, jotka tehtäisiin muutenkin, voi kaikin mokomin ajoittaa korkean työttömyyden aikaan. Aina kun julkinen sektori tekee jotain laina- tai verorahalla, saatavia hyötyjä on kuitenkin vertailtava kustannukseen.
Verot ja tulevaisuuden verot (eli nykyinen laina) aiheuttavat aina kansantaloudessa hyvinvointitappion. Tuo hyvinvointitappio ei synny ensisijaisesti siitä, että varallisuutta siirretään veronmaksajalta esimerkiksi investointitukiin, vaan se tarkoittaa, että varallisuutta on kokonaisuudessaan vähemmän.
Esimerkiksi työhön kohdistuva verorasitus tai veroilla rahoitetut tulonsiirrot kannustavat tekemään vähemmän töitä kuin olisi yhteiskunnallisen hyvinvoinnin kannalta järkevää. Kannustinvaikutusten aiheuttamaa kustannusta kutsutaan hyvinvointitappioksi.
Taloudellisella elvytyksellä on suoran hyvinvointitappion lisäksi myös muita kielteisiä vaikutuksia. Silloin julkinen valta allokoi verovaroin kerättyjä resursseja tavalla, joka ei ole markkinaehtoinen. Kansantalouden tuotantorakenteen muuttaminen ja rakennemuutoksen estäminen julkisen vallan toimesta taas ovat kuin isku omaan nilkkaan: ei vain turhaa, vaan haitallista. Se vääristää kilpailua, heikentää tuottavuutta, keskittää elinkeinorakennetta ja pitää resursseja kiinni tuottamattomissa töissä. (Maliranta 2015, Pursiainen 2015, Marttunen 2014, Koski, Maliranta, Määttänen, Pajarinen 2013, Koski ja Ylä-Anttila 2011)
Stiglitz on huolissaan kotimaisen ostovoiman alentamisesta. Kun Suomen työllisyysaste on vaivaiset 69 %, lienee selvää, ettei ostovoimaa optimoida ylläpitämällä nykyisten työllisten palkkatasoa, vaan nostamalla enemmän ihmisiä työn syrjään kiinni.
Työttömien ostovoima on lähtökohtaisesti heikko eivätkä keski- ja hyvätuloisetkaan verojen jälkeen juhli eurooppalaisessa vertailussa. Työttömyys tulee kalliiksi työllisille, sillä jonkun on rahoitettava julkisen sektorin taakka. Ostovoima voi kehittyä ainoastaan työllisyyden myötä: siten, että työttömät pääsevät töihin ja työlliset pääsevät kilpailuttamaan itselleen tuottavampaa töitä, uutta osaamista ja siten parempaa palkkaa.
Toistuvasti kuulee, ettei "valtionvelkaa pidäkään maksaa takaisin". Silloin pitäisi loogisesti kantaa huolta valtiokonttorin rahoitusasemasta ja jälleenrahoitusriskistä. Ei sillä, että tästä vielä paniikkia saa aikaan, mutta viime kuisessa emissiossa Suomen 10-vuotisen lainan kysyntä jäi vaimeaksi. 90 % Suomen valtionlainoista on ulkolaisissa käsissä ja korkoero Saksaan on kasvanut puolessa vuodessa lähes nollasta 30 korkopisteeseen. Jos strategia on antaa velkavuoren kasvaa, sijoittajat alkavat hinnoitella sen Suomen korkoihin. Silloin nimittäin riskinä ei ole ainoastaan Suomen talouden performanssi ja takaisinmaksukyky, vaan hinta siitä, että Suomella säilyy pääsy velkamarkkinoille jatkossakin. On myös mahdollista, etteivät nykyiset nollan tuntumassa olevat korot pysy siellä ikuisesti – eli yhtä kauan kuin meillä lähtöoletuksessa olisi julkista velkaa.
Mitä jos kävisikin niin, että Suomi olisi vielä muutaman vuoden päästä se Euroopan heikko mies, jonka tuotteet eivät käy muualla kaupaksi ja jonka kotimaiset palvelumarkkinat ovat jäissä? Jos jäykät työmarkkinat ja korkea verokiila edelleen estävät työllistymisen ja työllistämisen? Jos silloin muualla Euroopassa on talous kääntynyt vankkaan kasvuun, niin on mahdollista, että EKP muuttaa rahapolitiikan viritystä kiristäväksi eikä meillä silloin ole toivoa siitäkään – mikä on usean velkaelvyttäjän toive – että inflaatio hoitaisi velkamme.
Inflaatiosta puheen ollen. Stiglitz on viime vuosina kuulunut Venezuelan Hugo Chavezin sosialistisen talouspolitiikan innokkaisiin tukijoihin. Maa on kymmenen vuoden aikana lisännyt tuntuvasti julkista kulutusta ja investointeja, jäykistänyt työehtoja ja aloittanut useilla markkinoilla hintasäännöstelyn. Maa on kaiken aikaa ollut erittäin riippuvainen yhdestä vientisektorista: öljystä. Venezuelan julkinen talous on nyt lähellä romahduspistettä, inflaatio laukkaa yli 100 prosentissa, ja ihmisillä on pulaa perustuotteista, kuten maidosta. Tämä dystopia tuskin on Suomella edessään, mutta esimerkki kertoo sen, että nobelistikin on vain ihminen.
PS. On Stiglitz sanonut vuosien varrella hyvääkin. Hänen eurokritiikissään on perää. Yhteisvaluutassa ei pieni reunavaltio voi tehdä muuta kuin pitää ulkomaankaupassa rajat auki ja kansantalous dynaamisena (= vähemmän sääntelyä, erityisesti työmarkkinoilla). Silti pieni talous on altis ulkoisille sokeille eikä yhteistä rahapolitiikkaa ikinä tehdä tämän ehdoilla. Tämän lisäksi Stiglitz on vuosien varrella kannattanut henkilökohtaisia sosiaaliturvatilejä (kuten perustiliä) ja tutkinut ansiokkaasti sosiaaliturvajärjestelmiin liittyvää moraalikadon ongelmaa.
On todellakin hauskaa seurata miten hallituksen tukijat kiemurtelevat tämän Stiglizin lausuntojen kanssa.
Jos Suomen julkisen sektorin koko pelottaa, niin maailmasta löytyy kyllä noin 200 valtiota, jotka pärjäävät paljon Suomea pienemmällä julkisella sektorilla. Niitä sanotaan kehitysmaiksi. Sen sijaan Suomen pahimmat kilpailijat ovat aika lailla samassa suuruusluokassa. Jokin syy-yhteys tässä täytyy olla.
Ilmoita asiaton viesti
Kiemurtelua? Mielestäni Lepomäki kertoi selkeästi olevansa nobelistin kanssa täysin eri mieltä ja perustellusta syystä. Mistä lähtien toisen mielipiteen suoraa vastustamista on kutsuttu kiemurteluksi?
p.s. Kehitysmaista omia suosikkejani ovat Saksa, Itävalta ja Norja.
Ilmoita asiaton viesti
Saksassa on kahdet työkastit, toiset jotka tulevat toimeen palkallaan ja toiset joiden palkka on alle 500€/kk. Toisekseen Saksassa on hintataso alhaisempi, silti yksikkötyökustannukset ovat hiukan korkeammat, työntekijää on helvetin vaikea sanoa irti suhteessa suomeen.
Norjassa asuneena niin siellä on todella hyvä tulotaso, hinnat ovat myös korkeat. Silti ostovoima on kansalaisella korkeampi koska palkka on vain niin hyvä. SE on jopa niin hyvä että huomattava osa ihmisistä tekee 50% tai 75% työviikkoa = työtä riittää useammalla, on useampi veronmaksaja ja ”hyvinvointivaltio” pyörii.
Ilmoita asiaton viesti
Pienen julkisen sektorin omaavat mm. sellaiset maat kuin Australia, Kanada, Uusi-Seelanti, Hong Kong, Singapore. Vasemmistolaisella logiikalla näiden pitäisi olla työläisiä sortavia matalapalkkamaita. Tosiasiassa niillä menee varsin hyvin, ja elintaso huomattavasti Suomea korkeampi.
Suomen eurooppalaiset kilpailijamaat, kuten Ruotsi, Tanska ja Saksa eivät pärjää yhtä hyvin, vaikkakin paremmin kuin Suomi. Niillä on sentään Suomea pienempi julkinen sektori ja vapaammat työmarkkjinat.
Ilmoita asiaton viesti
”… Hong Kong, Singapore.”
”Tosiasiassa niillä menee varsin hyvin, ja elintaso huomattavasti Suomea korkeampi.”
Älä nyt viitsi. Tai no tietysti riippuu kenen elintasoa katsot. Esimerkiksi Hong Kongissa yksiön vuokra kaupungin laidoilta on n. 80% mediaanipalkasta ja valtava joukko työläisiä elääkin ties missä peltihökkeleissä, kommuuneissa ja jopa kerrostalojen katoille rakennetuissa häkeissä. Hong Kongin mediaanipalkka on myös ollut vuosikausia stagnaatiossa ja sukupolvien välinen sosioekonominen liikkuvuus noin kolme kertaa huonompaa kuin Pohjoismaissa.
En tiedä voidaanko niitä laskea ”työläisiä sortaviksi matalapalkkamaiksi”, koska ehkä ne eivät sitä ole verrattuna esim. Bangladeshiin, mutta väite että ne kilpailisivat yleisestä hyvinvoinnista Suomen kanssa on täysin naurettava. Suomessa opiskelija elää suurinpiirtein yhtä leveästi kuin mediaaniduunari Hong Kongissa(asuu leveämmin, kuluttaa ehkä muuten vaatimattomammin). Noin siitä huolimatta että Hong Kongin BKT on lähes kolmanneksen Suomea suurempi.
Ilmoita asiaton viesti
Olen asunut puoli vuotta Hong Kongissa vuonna 2005, ja en törmännyt yhteenkään joka eläisi peltihökkeleissä tai häkeissä. Ns. projects-asunnot ovat käytännössä halvin tapa asua.
Keskivertokaverin elintaso oli myös Suomea parempi.
Ts. et tiedä mistä puhut.
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin ehdit tai edes halusit käydä katsomassa koko Hong Kongia tuon puolen vuoden aikana. Veikkaan että osa koko elämänsä Hong Kongissa asuneista ei ole nähnyt noiden häkkislummien asukkaita tai muitakaan kurjan prekariaatti-/’working-poor’-luokan edustajia.
Häkkikodit ovat kuitenkin suorastaan ilmiö ja Hong Kong on jopa kuuluisa niistä:
https://en.wikipedia.org/wiki/Cage_home
Aiheesta on myös lukuisia dokumentteja, kuten:
https://www.youtube.com/watch?v=HU4jjdRzy3w
Keskivertokaverin elintasoakaan en kyllä helpolla syö, enkä ole ollenkaan vakuuttunut että siitä paljoa puolen vuoden oleskelukaan kertoo. Hong Kongin mediaanipalkka on noin 14500HK$, joka vastaa noin 1900€ kuukaudessa. Suomessa se on 2800€/kk ja päälle saa vielä tuhansien eurojen edestä julkisia palveluita. Kokonaisuudessaan mediaanipalkkainen saa elämänsä aikana enemmän tulonsiirtoja kuin maksaa veroja, joten niitäkään ei tarvitse nostaa esille.
Peruselintarpeisiin suhteutettu hintataso taas on Hong Kongissa lähes sama kuin Suomessa, mutta jos vuokra lasketaan mukaan, on se Hong Kongissa huomattavan paljon korkeampi.
http://www.censtatd.gov.hk/hkstat/sub/sp210.jsp?pr…
http://www.numbeo.com/cost-of-living/rankings_by_c…
Ilmoita asiaton viesti
2005 hintataso oli muuten luokkaa puolet, vuokrat Helsingin tasolla – toki myönnän että tilanne on sen koommin voinut muuttua.
http://bigmacindex.org/2015-big-mac-index.html osoittaisi edelleen että noin puolessa ollaan.
Ja mitä mainitsemiisi häkkeihin tulee, niin kyseessä on siis ahtaat kimppakämppä-slummit, jossa pedeissä on häkki ympärillä, ilmeisesti varkaiden varalta. Kieltämättä kurjaa, mutta katto on heilläkin on pään päällä: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2084971/Ho…
Kysymyshän on, että oletko itse asunut kyseisessä kaupungissa, vai mistä negatiiviset kokemuksesi tulevat?
Ilmoita asiaton viesti
”http://bigmacindex.org/2015-big-mac-index.html osoittaisi edelleen että noin puolessa ollaan.”
Voisin kritisoida tuon Bic Mac – indeksin käyttökelpoisuutta yleistä perustarpeiden hintatasoa mitattaessa, mutta oma linkkini on ihan yhtä kyseenalainen, joten jätetään asia sikseen.
”Kysymyshän on, että oletko itse asunut kyseisessä kaupungissa, vai mistä negatiiviset kokemuksesi tulevat?”
En ole asunut kyseisessä kaupungissa(maassa), eikä minulla ole siitä negatiivisia kokemuksia. En vain pidä siitä että se nostetaan esiin jonain malliyhteiskuntana, kun todellisuus on noinkin karua ja eriarvoista. Usein vieläpä valheen keinoin. Milton Friedmankin kehui Hong Kongin halpatyöpaikkoja väliaikaiseksi ratkaisuksi paremman elintason saavuttamiseksi, vaikka sukupolvien välinen sosioekonominen liikkuvuus on moninkertaisesti pohjoismaita heikompi, ja jo täälläkin valitetaan hyvä- ja huono-osaisuuden periytymisestä.
Valtavan kovasta BKT:sta ja rakettimaisesta talouskasvusta huolimatta mediaanielintaso on ollut vuosikymmeniä stagnaatiossa, ja vieläpä erittäin matalalla tasolla. Sen lisäksi kaupungissa on valtava määrä noita slummeiksi laskettavia slummikerrostaloja, joiden katotkin on rakennettu täyteen peltihökkeleitä(joiden sisällä on noita asuinhäkkejä). Osa niiden asukkaista on vielä täyspäiväisesti työelämässä.
Kaikkine ongelmineenkin sosiaalidemokraattiset pohjoismaat ovat kuin paratiiseja tuohon kauhistukseen verrattuna kaikille paitsi ylemmän tuloluokan duunareille, yrittäjille ja suuromistuksillaan loisiville. Heille se voi olla parempi paikka jos muiden lähellä elävien kurjuus ei tuota tunnontuskia.
Ilmoita asiaton viesti
”Kaikkine ongelmineenkin sosiaalidemokraattiset pohjoismaat ovat kuin paratiiseja tuohon kauhistukseen verrattuna kaikille paitsi ylemmän tuloluokan duunareille, yrittäjille ja suuromistuksillaan loisiville.”
Suosittelen käymään paikan päällä, ja viettämään tovin. Voi perspektiivi muuttua – nimittäin sen suhteen kuinka paratiisissa oikeasti täällä Suomessa elämme.
Ilmoita asiaton viesti
Kauhea tuollainen kage home, kimppa asumus koiran häkeistä ei houkuta. Sen sijaan 8-25 neliön tilaihme, mini lofti tai konttikoti ois paljon houkuttelevampia. Vuokra tietysti saisi olla kohtuullinen. Kivaa olisi myös asukkaiden keskitetty pesuhuone-sauna ja oleskelutila.
http://www.iltalehti.fi/asuminen/2014110618810252_…
http://www.iltalehti.fi/asuminen/2014092918704625_…
http://www.iltalehti.fi/asuminen/2014091818673972_…
Paras on kuitenkin saton studiokoti, tälläisiä pitäisi olla kaikissa suomen suurissa kaupungeissa
http://www.hs.fi/kaupunki/a1434250910232
Ilmoita asiaton viesti
Kanadaa (etänä) ja ruotsia johtaa monarkki, maiden julkinen sektori on siksi erillainen kuin suomessa. Pitäisikö suomi siis muuttaa monarkiksi? Niinistö olisi varmaan mielissään kun virkakautta jatkettaisiikin hamaan hautaan ja jälkeläisten jälkeläisillekkin. Niin ja onhan helsingin kauppatorilla valmiiksi linna. Siitten voisi olla ylä ja ala parlamentti. Australian asukastiheys on taas pienempi jaa maan pinta-ala suurempi.
Ilmoita asiaton viesti
Yhtä ”Valtiota” ei voi verrata toiseen ”Valtioon”. Suomi on pieni, korkean kustannustason maa joka nojaa vain muutamaan toimialaan, ja jolla ei ole vaikutusvaltaa isoihin maihin verrattuna. Ei kaikilla valtiolla voi olla samanlaista strategiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tarvitaan myös malttia ja isänmaallisuutta veropolitiikan ja voittojenjaon suhteen esim. suuryrityksissä.
No siitähän se kysymys on kelle annetaan keppiä ja kenelle porkkanaa.
Ilmoita asiaton viesti
Itse kuvittelisin että kaikki ne voitot, joille ei yrityksessä keksitä hyvin tuottavaa käyttöä, olisi hyvä jakaa omistajille. Valtio verottaa niitä ja sitten omistaja löytää lopuille paremmin tuottavan kohteen. Kaikki voittavat?
Ilmoita asiaton viesti
Vaikea sanoa onko noin. Valtaosa menee kuitenkin eläkerahastoille, valtiolle ym jotka eivät ainakaan kovin isoja riskejä ota sijoituksissaan. Tai no valtio ottaa jos se löytää Talvivaaran kaltaisia rahareikiä jostakin 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Vaihtotaseen vaje ei korjaannu tuottavuusloikalla professori Haaparannan mukaan, kun kyseessä on vain aikaisemman ylijäämäisen vaihtotaseen luonnollinen purkauma. Tarkoittaako tämä ikärakenteen muutosta yksinkertaisesti eli aikanaan mainostettua eläkepommia?
Niin tai näin, oli kuka tahansa sitten oikeassa tai vähän kaikki, niin Suomelle ei näy ulospääsyä. Kansa ei halua maahan nuoria miehiä ( tai naisia) eikä yritykset suostu ”tuhlaamaan” kuten julkissektori ja velkaantumaan holtittomasti yli varojen. Suurimmat omaisuusmassatkin ovat myyty.
Suomalaiset vastustavat myös leikkauksia, eikä lisävelkaakaan voida ottaa elvytykseen. Julkissektorilla on pakko tehdä palkka-ale, koska taloustilanne tulee heikentymään vientiyritysten kilpailun vain kiristyessä. Eurojunastakaan on käytännössä mahdoton loikata. Meneekö Suomi poliittisesti myös Kreikan tietä. Sen aika näyttää.
Ilmoita asiaton viesti
Tällä väestörakenteella ei olisi varaa vaihtotaseen alijäämään. Tänä tai ensivuonna saattaa mennä rikki se raja että alle puolet väestöstä on työikäisiä ja -kykyisiä. Tämäkin leveästi määriteltynä 15-65 vuotiaiksi.
Olen pohtinut ihan samaa kuin Elinakin. Mikä kumman määrä elvytystä on se oikea määrä jolla saadaan yhtään mitään positiivista aikaiseksi? Ja kuinka kumman kauan sitä pitää jatkaa?
Miksi säästöt ja työmarkkinareformit tehneet maat kuten Ruotsi, Islanti, Saksa, Irlanti nyt kasvavat?
Ruotsi on juuri päättänyt sijoittaa lisää hyvinvointipalveluihin joita se leikkasi kriisin kohdalla. Hyvähän se on kun talous kasvaa kolme prosenttia vuodessa.
Ilmoita asiaton viesti
Minkälainen työmarkkinareformi voi korjata väestön ikärakenteesta syntyvän vaihtotaseen alijäämän. Onko sitä vajetta elvytetty velkarahalla, kun ikääntyvä väestö siirtää kulutuskysyntää mm. Portugalin golf-kentille ja samaan aikaan kotimaassa leikataan ostovoimaa verotuksellisin keinoin ja työehtoja heikentämällä.
Täytyy tehdä aikamoinen tuottavuusloikka ilman rakenteellisia uudistuksia, mm. eläkeläisten verotuksessa ja eläkkeiden tasoissa jos Suomen velkaantuminen aiotaan pysäyttää. Poliittinen itsemurha.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan siinä aika selkeä looginen polku, että laskemalla suomalaisten palkkoja suomalaisessa tuotannossa tuonnin suhteellinen kilpailukyky heikkenee. Se on sama kuin devalvoisit.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymys olikin se, että miten sairaanhoitajan heikompi ostovoima vähentää vaihtotaseen vajetta?
Yritykset, joissa on jo tehty tuottavuusloikkia, irtisanovat ja vievät pääomaa maasta ja väestö ikääntyy ja hyväkuntoiset eläkeläiset muuttavat Virosta alkaen muualle kuluttamaan ja vievät eläkkeensä siis pois Suomesta. Lisäksi kutistuva palkkasumma kai laskee työeläkertymiäkin.
Yrityksiltä on perätty yhteiskuntavastuuta, entä eläkäisiltä jotka muuttavat Suomesta edullisempiin kevyemmän verotuksen maihin nauttimaan elämästä ja kotimaassa heikennetään palkansaajien etuja kun vaihtotaseen ylijäämä purkaantuu.
1990-luvulla puhuttiin eläkepommista, mutta silloin ei alettu varautua 2010-luvun eläköitymiseen. Maksavatko tässä nuoremmat sukupolvet nyt myös elintasossaan eläkeläisten viimeistä varttia, epäonnistuneen taloudenpidon ja epäsuotuisten suhdanteiden lisäksi ?
Ilmoita asiaton viesti
Yksikään leikkaus ei kohdistu sairaanhoitajiin. Heidät vain napataan jostain syystä aina tikunnokkaan kun vastustetaan jotakin. Sisar hento valkoinen on keppihevonen koko keskustelussa.
Palkkojen leikkaus korvaa tässä devalvaation, vaikutukset ovat samat. Julkiselta puolelta säästetty raha taas ollaan mitä ilmeisemmin käyttämässä kotimaisen tuotannon verojen alentamiseen.
Lopputuloksena suomalaisen tuotannon kilpailukyky paranee sekä kotimarkkinoilla että viennissä.
onhan tuo nyt käyty jo joka puolella äärettömän monta kertaa läpi.
Ilmoita asiaton viesti
Riittääkö ”palkkadevalvaatio” kun suurten ikäluokkien eläköityvä virta kiihtyy ulkomaille paremman elintason perässä. Eläkeläiset vaativat suuryrityksiä maksamaan enemmän veroja ja vievät miljardeja ulkomaille rahaa Suomesta samaan aikaan.
Epäilen edelleen ettei vaihtotaseemme korjaannu pelkästään leikkaamalla kotimaasta pieniltä ikäluokilta ja heikentämällä heidän ostovoimaa ja vähentämällä kotimaista kysyntää, jotta voidaan maksaa eläkkeet ulkomaille suurille ikäluokille.
http://yle.fi/uutiset/tutkija_parempi_elintaso_hou…
Ilmoita asiaton viesti
Muuttavat eläkeläiset eivät varmaan olisi suurikaan ongelma mikäli heidän oikeutensa muuhun suomalaiseen sosiaaliturvaan (sisältäen terveydenhuollon subventoinnin) lakkaisi muuton yhteydessä.
En kiistä esittämääsi ongelmaa. En vain osaa sanoa siihen oikein mitään. Suomi kilpailee myös elinympäristönä muita maailman maita vastaan. Jos joku kokee elämän muualla paremmaksi, vika ei välttämättä ole hänessä vaan Suomessa.
Ylipäätään yksi iso mittari maasta on se millaista porukkaa maahan tulee sisään ja millaista lähtee ulos. Koskee myös yrityksiä. Toki johtopäätökset saattavat olla eri ihmisillä erilaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on mielenkiintoinen näkökulma muutaman vuoden takaa. Varsinkin viimeinen lause. Mielenkiintoista nähdä mihin muihin toimiin hallitus ryhtyy. Niiden pitää olla merkittäviä.
https://www.vatt.fi/ajankohtaista/kolumnit/kolumni…
Ilmoita asiaton viesti
Jokainen ihminen tajuaa että kansakunta ei voi toimia niin että lähes kaikki kulutustavara tuodaan jostain muualta, se aiheuttaa väkisin vaihtotaseen vääristymän.
Suomen omavaraisuusaste on surkea, lähes olematon.
Ilmoita asiaton viesti
Jarmo Nevalainen
Näin minäkin olen pohtinut. Elvytetään ja lisätään kansalaisten ostovoimaa. Kulutus on halpatuotteiden ulkomailla valmistettujen tuontitavaroiden ostamista. Loput pistetään etelänmatkoihin.
Ilmoita asiaton viesti
#61 Jukka laine
Hyvin sanottu, ota myös huomioon nuoren ja koulutetun väen alkava maastamuutto mm. tanskaan, viroon, sekä ranskaan työn, yrittäjyyden ja elinkustannusten perässä. Köyhemmät jäävät maahan turvatakseen lastensa koulutuksen ja terveyden huollon. Urheilun kaupallistuminen yhdessä digitalisaation ovat johtaneet kaupanpäälle terveyspommiin joka kaikenlisäksi on ratkeamassa juuri ennen eläkepommia.
Ilmoita asiaton viesti
Toiston poisto
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on henkilökohtainen esimerkki eläköitymisestä.
1. ISÄ ollut suurteollisuudessa johtajana, eläkkeelle 58-vuotiaana muhkealla eläkkeell. Lorvinut nyt 18 vuotta, harrastelee sitä ja tätä, mutta täysin terve ja työkuntoinen.
2. ÄITI ollut kotiäitinä ja mennyt töihin lasten lennettyä pesästä.Samaan aikaan erosi isästä, ja jäi ”tyhjän päälle” kun ei ole eläkekertymää. 75-vuotiaana on edelleen töissä nivelreumasta huolimatta. Energinen ja onnellinen ihminen, ja enemmän ajassa kiinni kuin kaikenlaista harrastellut isäni.
Minun kantani on, että eläke pitää muuttaa työkyvyttömyyseläkkeeksi. Miksi ihmeessä työkykyisiä hyväkuntoisia ihmisia ryhdytään elättämään vain sen takia että he ovat ohittaneet jonkun ikärajan????
Ilmoita asiaton viesti
Tällä hetkellä vaihtotaseen sisällä on eräs sitä parempaan suuntaan kääntävä ja mitä ilmeisemmin lyhytaikainen, mutta Suomen oloissa varsin merkittävä tuontiin liittyvä tuoteryhmä, nimittäin fossiiliset polttoaineet.
Kun taas aikanaan tynnyrin hinta hyppää yli sataan taalaan, vaihtotaseen plussalla pitäminen on huomattavasti haasteellisempaa.
Toivottavasti hallitus ei nyt kuitenkaan sorru veronkiristyksiin halvan öljyn aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Olisikohan Stiglitzin haastattelusta olemassa taltiointi, sillä kovin sekaisen jutun HS:n toimittaja haastattelusta on julkaissut.
Haastattelun perustein on annettu julkisuuteen kuva, jonka perusteella ( kuten Lepomäkikin totesi ) Suomessa ei ole tarvetta muuttaa viimeisinä seitsemänä vuotena harjoutettua politikkaa, joka on mm. lisännyt rajusti velkaantumista, alijäämiä ja työttömyyttä, suuntaan tai toiseen, vaan jopa lisättävä velkaantumista ennestään.
Oliko HS:n toimittja tehtäviensä tasalla ?
Ilmoita asiaton viesti
Hallitus ja EK nimenomaan haluavat jatkaa tätä seitsemän vuotta jatkunutta politiikkaa hankkimalla leikkauksilla rahaa yrityksille, että ne voivat jatkaa lepäilyä. Stiglitz esitti, että meidän pitäisi satsata tuoterakenteen muutokseen, vaikka tähän aluksi tarvitaankin lainarahaa. Toinen esitys oli työttömien työllistäminen työllisyystöillä, jottemme ”jätä tätä velkaa lapsillemme ja lapsenlapsillemme”. Nämä esitykset olivat aivan samat, jotka joku päivä sitten itse esitin blogikirjoituksessani ”Onnistunutta aivopesua”.
Ilmoita asiaton viesti
Stiglitzillä oli viestinä hallitukselle kolme ehdotusta, jotka kaikki perustuivat nykyisen velanoton ja alijäämien lisäämiseen nykyisestään sisältäen kuitenkin riskit epäonnistumisesta. Stiglitz ei ottanut kantaa asiaan, mikä on lopputulema, jos nämä hänen ehdotuksensa eivät kanna hedelmää:
1. BKT kasvuun pelkäämättä valtionvelalla ( Sitähän on jo tehty 7 vuotta )
Missä määrin velkaa voidaan lisätä ilman, että komissio heristää sormeaan ?
2. Velanotto, jotta voidaan investoida ihmisiin, infrastruktuuriin ja teknologiaan.
( Tätäkin meillä on tehty viimeiset seitsemän vuotta )
Mikä on lopulta järkevä ja perusteltu investointi ja missä määrin ?
3. Talouden rakennetta on muutettava. On löydettävä uusia elinkeinoja, toimialoja ja uutta tekemistä. ( Tämähän on ollut päivänselvää jo aikoja, mutta mitkä olisiva ne elinkeinot, toimialat, tuotteet ja tekeminen, jotka olisivat liiketaloudellisesti mahdollisia ja kannattavia maassamme ? )
Etenkin tässä kiinnostaa se, että Stiglitz on rohkaisemassa Suomen hallitusta velkarahoin investoimaan rakenteiden uudistamiseen, mutta miten ihmeessä tämä käytännön tasolla toteutetaan ? Kuinka nämä investointivarat kanavoitaisiin valtiolta yrityksille, jotka nyt kuitenkin ovat se taho, joilla näitä toimenpiteitä voitaisiin edesauttaa ?
Lisää yritystukiako ?
Omitusta puhetta mieheltä maassa, jonka suurin ongelma on investointien kannattavuuden suhteen.
Ilmoita asiaton viesti
En usko, että lyhyellä tähtäimellä kumpikaan vaihtoehto (palkkojen leikkaus tai elvyttäminen) korjaisi nykyistä tilannetta nopeasti, koska viennin putoaminen johtuu 3 suuren tekijän vaikutuksesta – paperiteollisuuden, Nokian ja Venäjän viennin supistumisesta. Ei tuollaisen muutoksen oikaisemiseen voi olettaa nopeaa korjausliikettä poliittisin keinoin näin pienessä maassa, jolla ei ole omaa rahapolitiikkaa.
Palkkoja en menisi leikkaamaan missään olosuhteessa, vaan jatkaisin maltillisia työehtosopimuksia niin kauan, kunnes lisävelkaa ei enää tarvitse ottaa. Nythän palkat eivät ole käytännössä nousseet 5 vuoteen, joten kilpailukykyä on sitä kautta tullut jo reilusti, kun kilpailijamaissamme on nostettu palkkoja. Esimerkiksi Ruotsissa meneillään oleva työehtosopimus (sopimuskausi 2013-2016) nosti teollisuuden palkkoja 6,2% ja myös Saksassa tänä vuonna voimaan astuneet uudet työehtosopimukset nostivat teollisuudessa palkkoja reilusti – esim. IG-metalliliitto sopi huhtikuussa 2015 alkaneessa sopimuskaudessa 3.4%:n palkankorotukset ja lisäksi työntekijät saivat siellä vielä 150euron kertakorvauksen, mahdollisuuden osa-aikaiseen koulutukseen ja parannetun varhaiseläkesopimuksen!
http://www.igmetall.de/SID-14333A17-692249B7/metal…
Lisäksi pitää muistaa, että saksalaiset tekevät töitä lähes 300 tuntia vuodessa vähemmän kuin suomalaiset eikä siellä vaadita työajanpidennyksiä – päinvastoin.
https://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=ANHRS
Onkohan kuitenkin tuolla elvyttämisellä ollut jotakin positiivista vaikutusta, koska nyt näyttäisi investointien osalta paremmalta – EK:n tiedustelun mukaan teollisuuden kiinteät investoinnit nousevat tänä vuonna yli neljään miljardiin euroon eli neljänneksen viimevuotista korkeammalle. Investointien aallonpohja oli vuonna 2013, jolloin niiden arvo oli Tilastokeskuksen mukaan vain noin 3,1 miljardia euroa.
http://ek.fi/ajankohtaista/tiedotteet/2015/06/16/e…
Lisäksi Suomen pääomasijoitusyhdistys on julkistanut tammi-kesäkuun tilastot pääomasijoittajien aktiivisuudesta Suomessa. Suomalaisyrityksiin sijoitettiin yhteensä 636 miljoonaa euroa 157 transaktiossa. Vuoden 2014 vastaavan ajanjakson tulos oli 270 miljoonaa euroa.
http://www.goodnewsfinland.fi/kansainvaliset-inves…
Ilmoita asiaton viesti
Stiglitz omaa varmasti paremman käsityksen kansantaloudesta kuin kukaan täällä, mukaanlukien blogisti (kaikella kunnoituksella).
Ennen kun ei ymmärretä miten raha syntyy ja mitä se on niin vaikeaa on.
Miten Suomi ja esim. Japani ja Saksa rakennettiin sotien jälkeen?? Millä työkaluilla millaisella talouspolitiikalla. Kaikki vastaukset löytyy historiasta.
Vallalla olijat eivät näistä halua keskustella koska se paljastaa kuinka väärässä he ovat, keisarilla ei todellakaan ole vaatteita.
Ilmoita asiaton viesti
Siinä olen blogistin kanssa ilmeisesti samaa mieltä että Stiglitzin ajatuksia on vaikeaa niellä. Ne tuntuvat käsittämättömiltä.
Suomalaisten tulotaso on liian korkea, se on korkeampi mitä numerot näyttävät.
Suomessa on hyvä ja toimiva julkinen sektori, joka tarjoaa kansalaisille palveluksia, ne ovat rahan arvoisia palveluksia joita myös kansalaiset arvostavat, eivätkä halua niistä luopua. Palveluista maksetaan mieluimmin korkeina veroina, kuin että niistä luovuttaisiin.
Palveluiden hintataso on kuitenkin liian korkea, liian korkeiden palkkojen takia. Vientituotteiden hinta muodostuu paitsi vientiteollisuuden palkoista, myös kaikista maksetuista veroista joilla julkisen sektorin palvelut maksetaan. Tarvittaisii 5%:n palkan alnnukset kautta linjan, jos se ei auta, pitäisi pudottaa palkkoja edelleen 5%, tai enemmän, kunnes suomalainen tuote on hintakilpailukykyinen ja saavutetaan kannattava tuotanto ja täystyöllisyys.
Vaikka kotimainen kulutus pienenee, koska ostovoima pienenee, se ei vaikuta Suomalaisen tuotteen kysyntään haitallisesti, vaan positiivisesti. Koska Suomen kotimarkkiat ovat nykyisin 500 miljoonan EU, Suomen markkinat ovat siitä vain 1%, eikä suomalaisten ostovoiman pienennys 5%:lla vaikuta kokonaisostovoimaan siis muuta kuin 5% yhdestä prosentista, eli erittäin vähän. Sen sijaan kilpailukyvyn parantumisen johdosta suomalainen tuote menee jatkossa paremmin kuin ulkomainen tavara sekä Suomessa, EU:n kotimarkkinoilla, että muuallakin maailmassa.
Palkkojen halpuutamise edullisuus suomalaisen tuotteen kilpailukyvylle ja menekille on siis selvääkin selvempi fakta, eikä tämän Stiglitzin teorioille tunnu löytyvän mitään pohjaa.
Omaan valuuttaan ja ”palkankorotus – inflaatio – devalvaatio- talouspolitiikkaan palaaminen olisi tyhmintä mitä voisi tehdä, kun tarjolla olisi järkevä ja viisas vaihtoehto, palkkojen sopeuttaminen sillä tavalla että suomalainen työ käy paremmin kaupaksi maailmalla ja myös Suomessa
Ilmoita asiaton viesti
Kuten Elina mainitsee, Stiglitz on kunnostautunut ennenkin suurena nobelistina ja visionäärinä. Tapaus Venezuela:
http://venezuelanalysis.com/news/2719
Ilmoita asiaton viesti
Kas kas 🙂 Löytyykö toiselta vasemmiston suosimalta talousnobelistilta Paul Krugmanilta samanlaisia helmiä?
Ilmoita asiaton viesti
Niin kummassa Stiglitz olikaan tuossa vuonna 2007 julkaistussa Venezuela-jutussa väärässä, ylistäessään Venezuelan panostuksia koulutukseen, vai varoittaessaan liiallisesta riippuvuudesta yksittäiseen toimialaan ja tuotteeseen, öljyyn?
Ilmoita asiaton viesti
”The key to success is to find the correct equilibrium between the private sector and the government, which is different for each nation,” he said.
Stiglitz also welcomed Venezuela’s initiative to create the Bank of the South; due to be founded in Caracas on November 3, saying it would benefit the countries of South America and boost development.
Ensimmäisessä hän varmaan on oikeassa eli oikeanlaisen tasapainon löytymiseen. Sen sijaan hän ei kritisoi Venezuelassa tapahtunutta yksityisen sektorin alasjajoa katastrofaalisin seurauksin suurina hyvinvointitappioina. En sanoisi että Venezuelan malli on ollut mikään ”boost” kehitykselle vaan päinvastoin.
Sen sijaan hän vaatii nyt Suomessa vastaavaa kulutusta ottamatta lähtökohtia huomioon mitä hän Venezuelassa näki hyväksi, sillä seurauksella että kansallisia resursseja ei käytetä elinkeinorakenteen monipuolistamiseen ja uudistamiseen. Hän itse asiassa kehotti suomalaisia keksimään uuden Nokian. Eli hirttämään itsemme jälleen kerran yhteen puuhun, kuten Venezuela teki öljyn kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, kumpikin ilmeisesti löytää tekstistä haluamansa, joten otanpa omasta mielestäni olennaisen pointin:
”Although Stiglitz praised Venezuela’s ”positive policies” in areas of health and education and policies to promote economic diversification, he assured that Venezuela still faces the challenge of overcoming structural problems associated with an economy overwhelmingly geared towards oil production.”
Sitä voi sitten kukin tykönään miettiä, mitä tuo ”policies to promote economic diversification” tarkoittaa. Suomalainen versio (siis sen hallituksen, jossa Lepomäen puolue istuu) tarkoittaa lisäpanostuksia maatalouteen ja risupaketteihin, ja leikkauksia koulutukseen. Sillähän sitä korkean jalostusarvon tuotantoa Suomeen saadaan, vai kuinka? Mut on se hyvä ettei enää olla Stiglitzin mallioppilaita, vaan otetaan ”suomalaiset erityispiirteet” huomioon.
Ilmoita asiaton viesti
Onko sillä merkitystä, muun kuin valtionvelan kannalta, olivatko törsätyt rahat öljytuloja vai velkaa? Samaan jamaan olisivat käsittääkseni joutuneet lainarahallakin toteutettuna.
Ilmoita asiaton viesti
”Ostovoima voi kehittyä ainoastaan työllisyyden myötä”
Näkis vaan jonkinlaisen uskottavan teorian miten tämä tehdään yhteisvaluutassa.
Ilmoita asiaton viesti
Velkaantumisen varaan rakennetun elvytyksen luulisi vaikuttavan vaihtotaseen tasapainoon negatiivisesti. Tuota pitäisin huolestuttavana elvytyksen vaikutuksena tilanteessa jossa valuutan arvo ei jousta. Osa elvytyksestä valuu ennen pitkää ulkomaille. valuutan arvo pitäisi joustaaa oikeaan suuntaan, muuta siitä meillä ei ole varmuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä asiassa olen valmis luottamaan ja olemaan yhtä mieltä taloustieteen nobelistin kanssa. Ymmärrän kyllä tuskan, kun arvostetun asiantuntijan ja tutkijan mietteet eivät käy ollenkaan yksiin ajatuspaja Liberan suunnalta julkaistujen teesien kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmiset ovat yleensä samaa mieltä sen kanssa, keiden ajatuksien koetaan tukevan omaa etua. Vaikka se olisi lyhytnäköistä ja lopulta yksilön oman edunkin vastaista.
Hallituksen on pakko leikata julkisia menoja säästöjen takia. Ei se tarkoita että nobelisti olisi silti väärässä. Troikka asettaa paineita Suomelle ja edessä on iso muutosten ketju. Vaihtoehdot ovat aika vähässä. Eläkepommi iski Suomeen.
Ilmoita asiaton viesti
”Hallituksen on pakko leikata julkisia menoja säästöjen takia.”
Huomattavasti järkevämpi idea olisi saada valtiolle verotuloja nykyisiltä työttömiltä. Leikkaamiskierre on loputon koska se vain lisää työttömyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Pääomatulot olisi tuotava tuloverotuksen kanssa yhteen, aivan kuten oli ennen vuoden 1993 verouudistusta.
Verotuksen ykkösperiaate kun on se, että verot on perittävä niiltä joilla on paras veronmaksukyky.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä kannattaisi pääasiassa käyttää vain omia aivojaan ja tervettä ’maalais’järkeä (kuten Elina tekee).
Noita talouden ’nobelisteja’ nimittäin löytyy joka lähtöön ja osa jää asemallekin. Jokainen suomalainen puolue osaa varmaan mainita muutaman ’talousasiantuntijan’, jonka ajattelusta saadaan tukea omille kannanotoille.
Ilmoita asiaton viesti
Minä en kyllä luottaisia Elin Lepomäen maalaisjärkeen enkä osaamiseen. Hän ei edes ymmärrä ”taloustieteen” perusasioita väittäessään muiden EK:n ”asiantuntijoiden” tavoin, että maamme kilpailukyky on 15-20 prosenttia huonompi kuin Saksan ja Ruotsin. Todellisuudessa yksikkötyökustannuksemme ovat suunnilleen samat ja nämä luvut on konstruoitu harhaanjohtavasti tarkastelemalla muutoksia 2005-2015. Meidän yksikkötyökustannuksemme olivat Nokian ansiosta selvästi alempana kuin noissa vertailumaissa ja nyt ne ovat tasoissa.
Ilmoita asiaton viesti
Minä taas luotan Elinan osaamiseen. En myöskään löytänyt Elinan blogista mainitsemaasi väitettä.
P.S
Muutenkin käsittääkseni julkisuudessa ollut tieto on ollut, että suomalaisen työn suhteellinen kilpailukyky on HEIKENTYNYT 15 – 20 % verrattuna kilpailijoihin. Kiistätkö tämän ?
Ilmoita asiaton viesti
Mistä johtuu, että julkiset menot ovat kasvaneet?
Ei hinta ole ensisijainen kysyntään vaikuttava muuttuja.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei hinta ole ensisijainen kysyntään vaikuttava muuttuja.”
Ostovoima taas on.
Ilmoita asiaton viesti
Joillekin se voi olla jos on pakkomielle shoppaila niin kauan kuin rahaa riittä tai ellei sitä ole tarpeelliseenkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Joillekkin tuntuu olevan typerää että esim työtön ostaa 60 euron laatukengät kelmenvuoden välein eikä niitä markettien 10 euron kenkiä viidesti vuodessa. Tai jos työtön syö muutakin kuin raakojapottuja ja kaurapuuroa. Tai jos työttömät ei ole kerjäämässä ruokaa ja suojaa kaduilla.
Ilmoita asiaton viesti
Niinkö?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän tuosta äkkiä laskee että ne 60 kengät käy köyhemmälle halvemmaksi
Ilmoita asiaton viesti
Käytin äsken Palmrothin kierrätystorilta uudenveroisina löytämäni kävelykengät.
Ilmoita asiaton viesti
Joskuskäy tuuri, varsinkin jos löytää kirpputorilta uudet kengät. Myös alueella ja sukupuolella on väliä löytääkö niistä kenkiä.
Ilmoita asiaton viesti
Miesten kenkiä ja housujakin voi olla vaikeata löytää. Minä olen jo vuoskymmenet ostanut vaatteet kirpparilta.
Ilmoita asiaton viesti
Miesten ongelmahan se on. Itse olen raykaissut matsästämällä kirpparihintoja alempia alennusmyyntejä siinä toivossa että oikeaa tyyliä, oikeaa kokoa ja nuorekasta löytyisi. Viime vuosina kauppojen miesten osastot ovat kuitenkin pienentyneet ja on ollut pakko siirtyä ostamaan netistä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä niitä ylimääräisiä vaatteitta miehillekin löytyy, kun katselee millaiset vaatevuoret tuotu pakolaisten auttamiseksi.
Tosiaankin alennusmyynneistä dumpataan kirpparihintoja halvemmalla. Mieletöntä resurssien tuhlausta.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan se kun kirppareilla miesten valikoima on yleensä muutenki suppea niin rätit on vielä hinnoteltu siitä 15-50 euron väliltä. Kenkiä on miehille aniharvoin koska tapana kuluttaa loppuun.
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa puhetta kokoomuslaiselta. Enpä muuta voisi odottaakaan. Heikki Aukee on huolissaan euron joustamattomuudesta. Euroahan ei voi ’kelluttaa’, joten rahaliitosta pitäisi irrottautua, sehän nobelistin eräs ehdotus oli. Suomen markka taas kelluu ja hyvin. Silloin kun velkaraha on madollisimman pienikorkoista, kute se vielä tällä hetkellä on, kiitos luottoluokittajien ja muiden eurooppalaisten rahoitus-systeemien, sitä pitää sijoittaa yritysten innovaatioihn tukena ja kehitykseen sekä koulutukseen. Lainsäädännöllä ja muilla sitovilla toimilla, yritysten raha ei valu sinne, minne se ei kuulu.
Kyse ei ole kuin tahtopolitiikasta, jota kokoomuslaisilla ei tunnu olevan.
Ilmoita asiaton viesti
En kannata velanottoa ja lisäksi kannatan rakenteiden uudistamista ja säästämistä. Ainoa mikä herättää ihmetystä on se, miten hallituksen toimet ovat linjassa näiden tavoitteiden kanssa? Missä viipyvät oikeat rakenteelliset uudistukset muun muassa:
1.Hallintorakenteen uudistus julkiselle sektorille sisältäen kuntauudistuksen, SOTE uudistuksen, virastojen yhdistämiset jne.
2. Sosiaalitukijärjestelmän uudistus: Valtava tukihärveli pois ja yksi selkeä systeemi, kutsutaan tätä vaikka kansalaispalkaksi (nimellä ei ole väliä). Erityisesti tarveharkintaa on syytä lisätä kaikissa kohdissa tukijärjestelmää. Työttömyystuista pois kaikki nuo erikoiset temput, joilla kaunistellaan tilastoja ja/tai käytetään työttömiä hyväksi (nyt ei näytetä tekevän mitään uudistusta, kunhan leikataan)
3. Yritystuet ja maataloustuet pitäisi laittaa tarkastelun alle. Yritys joka ei pärjää ilman valtion tukea ei ole markkinatalouden periaatteiden mukaan elinvoimainen, mutta silti valtava määrä julkista rahaa syydetään erilaisille yrityksille mm. ostopalveluina (toimivatko nämä yritykset siis julkisella vaiko yksityisellä sektorilla?)
4.Harmaa talouden torjunnassa ja veronkierron ehkäisyssä näyttää usealla maalla olevan samat intressit. Miksi tämä ei näytä onnistuvan?
Suunniteltu elvytys varmasti on hyvä asia, jota mm. Stiglitz mielestäni ajaa takaa. Hallitus näyttää poukkoilevan päättömästi säästöjensä kanssa. Lisäksi ensi vuodelle ollaan kuitenkin ottamassa 5.6 miljardia lisää velkaa. Kärkihankkeilla näyttää olevan vahva (keskusta) poliittinen paino. Samanaikaisesti koulutuksesta säästetään (eikö sitä pitänyt uudistaa, nyt ei uudisteta mitään vaan ainoastaan lamautetaan koko järjestelmä useiksi vuosiksi), vaikka aikaisemmin esim. kokoomuksella on perinteisesti ollut ”kykypuolueena” vahva koulutusmyönteinen suuntaus.
Herääkin kysymys: mihin nämä hallituksen laskelmat oikein perustuvat? Miten nämä säästöt elvyttävät? Emme ole Stiglitzin mallioppilaita muuten kuin velanmäärässä. Rajallisten resurssien maailmassa olisi myös keskeistä miettiä mihin rahamme käytämme. Kun nykymenoa katsoo, jättäisin ehkä mieluummin lapsilleni velkaa, kuin tämän nykyisen suuntauksen.
Ilmoita asiaton viesti
Jaha. Sillä, että julkisen talouden osuus kasvaa, ei ole varmaan mitään tekemistä sillä, että yksityinen puoli sakkaa kysyntä -ja investointilamassa, jota Lepomäki nyt vaatii syventämään.
Jos julkinen ei olisi kantanut taloutta tällä velkaantumisellaan, me olisimme jo mukavasti kehitysmaatunnelmissa. Jos vienti ei vedä, eräiden onnettomien ratkaisujen seurauksena, kotimaista ostovoimaa ei ole ja loppuakin leikataan, on kovin vaikea nähdä, millä se talous nousee ilman asiakkaita.
Vaikuttaa siltä, että ainoat kannattavat ja ”tehokkaat” yksityisen sektorin toimijat ovat julkisen sektorin kuppaajina yritys-, asumis- ja muiden tukien ja yksityistetyn sosiaali -ja terveystoimen kuppaajina.
Aika heikkoa retoriikkaa on nähdä talouden dynamiikassa kaikki julkinen sosialismina.
Ja kaikki raha, joka pyörii taloudessamme on velkaa. Koko talous on velkavetoinen. Jos mikään sektori ei ota velkaa, loppuu raha. Se, että valtio luopui omasta oikeudestaan rahanluontiin ja lainaa rahansa yksityiseltä markkinalta jättäen korkotuototkin sinne on mun mielestä nyt vaan tyhmää.
Ilmoita asiaton viesti
Herää kysymys, mitä agendaa Stiglitz pitää primäärinä, euron peruuttamattomuutta vai Suomen taloustaantuman nopeata nousua?
http://www.euractiv.com/sections/euro-finance/savi…
ja
http://www.project-syndicate.org/commentary/joseph…
Stiglitz taitaa sosiologisen ajattelunsa ohelle olla ns. eurofani ja näkee EU:n tulevana federaationa USA:n tyyliin, mutta unohtaa, että eurooppalaiset kansat eivät asiaa ihan niin näe – ainakaan vielä?
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoittaja esittää vasta alakaneetissaan ongelman perussyyn: euron.
Kun euroaikana yksityisille liikepankeille on annettu oikeus luoda tyhjästä lainarahaa eurovaltioille, itsenäisen valuutan oloissa (kuten muissa Pohjoismaissa) valtioiden keskuspankeilla on tämä oikeus, joka nyt puuttuu mm. Suomelta.
Eurokatastrofin aikana olemme suistuneet tällaiseen tilanteeseen, jossa lainaa on otettava liikepankeilta ja maksettava sellaisenaan takaisin. Itsenäisen valuutan oloissa valtio lainaa omalta keskuspankiltaan, jolloin lainalla on mahdollisuus kuolettaa itse itseään.
Nyt ei.
Vaikka äänestys euroerosta onkin Väyrysen alullepanema, sitä pitää kaikin voimin tukea, ja ennen kaikkea sitä, että valtamedian propagandaa ei päästetä samaan kuin ennen EU:iin liittymisäänestystä, jolloin voi sanoa valtamedian valheiden kääntäneen kansan enemmistön päät.
Jos euron vaikutuksesta annetaan oikeaa tietoa kansalle, sen ei ole mitään järkeä äänestää muuten kuin euroeron puolesta.
Ilmoita asiaton viesti
Rahan käyttö on tullut kamalan kalliiksi!
Ilmoita asiaton viesti
Elina ei petä, machete heiluu verisesti tuossa venezuela-osiossa, mutta silti osoittaa humaanisuuttaan jälkikirjoituksessaan, minkä osoittaminen arvosteltavalle, on täysin vierasta vasemmiston Sirolakauppakorkeakoululaisille jonkin armosta lukuunottamatta ajoittaista Patomäkeä.
Tämä blogi pitäisi kääntää ja lähettää Stigulle ja Nobel-säätiölle, primääristi ihan pilkantekona ja sekundääristi palkintosumman takaisinperimisen perusteluksi. Päivä on pelastettu Elinan blogin myötä. Kiitos.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi Suomen ongelmia hoidetaan kapeanäköisesti vain työn yksiklökustannusten & hinnoitteluvirheenä tai kustannusten kautta? Se on yksi tapa, mutta muita tapoja huomioimalla tulokset olisivat tehokkaampia.
Esimerkiksi jakakaapa ihmeessä faktoja, milloin ja missä maissa alimpien tuloluokkien leikkaukset ilman elvytystä ovat tukeneet nopeata räjähtävää kasvua? IMF:n luvut maailmalta kertovat nimittäin ihan toista. Se on ollut uutisissa vaikka kuinka monta kertaa. IMF ei osallistu esim Kreikan uuteen 3. lainoitukseen ellei maata tukevaa pitkäjänteistä investointipolitiikkaa tehdä myös.
Fakta on että 20 vuotta vallalla ollut uusliberalistinen oppi ei ole toiminut kovin hyvin. Oikeastaan aika huonosti ellei täysin onnettomasti. Tämä on todettu jopa USAn finanssikriisin jälkeisissä korkeimman oikeuden oikeudenkäynneissä. Sitävastoin länsimainen hyvinvointi ml USA ja UK jotka taistelivat sosialismia vastaan, rakensivat kaiken kapitalismin hengessä Keynesiläisin opein 1950-1980 ennen monetaristien ja Friedmanin ja liberaalien teorioiden tuloa.
Stiglitz puhuu asiaa, puuttuu ihan oikeasti investointilamaan, sen syihin ja hengiltä säästämiseen + investointeja voisi helpottaa fiksummalla verotuksella, vientialoihin suunnatulla elvytyksellä jne. Tämä ei tietenkään tarkoita etteikö samalla rationalisoida ja säästetä. Vaiettu fakta on, että tällä hetkellä euro aiheuttaa suuria ongelmia muille kuin suurille EU maille. Miksi Iso-Britannia puhuu jopa EU erosta. Ovatko Britit kenties sosialisteja? Hmmm ei uskottava väite.
MITn Bengt Holmström on joskus sanonut että Suomi on puolivenäläinen kulttuuri juuri sen takia että täällä on vuorollaan vain yksi totuus vallalla. Siitä olen samaa mieltä, että vain oikeanmukaisella verotuksella ja työllä Suomi nousee. Mutta kun ydinongelma on johtamisen visioiden puutteessa, riskinotossa sekä taantuvan auringonlaskun toimialoissa, tuotteissa/palveluissa, joita myymme, niin siitä tulee monisyisempi ongelma, jossa pitää paikata sekä T&Kta (tarjonta) että kysyntää yhdessä kv. asiakkaiden kanssa uutta kehittäen. USAssa Fed on pumpannut rahaa markkinoille jo vuosia ja elvyttänyt sitä kautta. Euroopassa tämä ei ole tuottanut tulosta reuna-alueilla. Jotain ihan uutta tartvitsee tehdä ja tukea uusia yhtiöitä pitkäjänteisesti. Missä viipyvät kaikki sellaiset toimet? Säästäminen on vain puolitotuus.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa, ken tietää puolivenäläisyydestä. Ainakin geenien mukaan olemme enemmän suskua balteille, slaavelle ja preusseille (pro-uralilaiset) kuin indoeurooppalaisille. Suomen yhdentotuuden linja johtuu vain ”tarvitaan konsessus”-hengestä, liepä sitten venäläistä tai muuten metsäläistä.
Ilmoita asiaton viesti
”Kun yö saapuu Venezu-ee-e-e-ee-ee-ee-laan”, voidaan todeta, että tulipa pitkäksi aikaa pahuksen pimeää, mutta se johtuu Chavezin-Stiglitzin politiikasta.
Minustakin tuntuu, että jos velkarahan rohmuaminen kansantalouden käyttövoimaksi olisi siunaukseksi, niin Suomi olisi jo ajat sitten voitu julistaa autuaaksi.
Elvytys käsitteenä tuo mieleeni potilaan, joka tajuttomuuden partaalta herätellään tolkkuihinsa, ja joka kohta kävelee ja työskentelee niin kuin ei olisi ikinä kanttuvei ollutkaan. Suomalaiseen vanhusväestöön ei
tätä ole mahdollista soveltaa, mutta taloudelliseen tilanteeseen kyllä… ja ylläolevaan Ville Kauppisen huokaukseen kyselenkin tässä yhteydessä täsmennystä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa vaalien alla oli hyvä pilakuva siitä kuinka suomineito makaa tajuttomana/pyörtyneenä leikkaussalissa ja puoluejohtajat riitelivät pitäisikö elvyttää vai leikata. Jos itse pyörtyisi kumpaa ensin haluaisit?
Ilmoita asiaton viesti
Tosiasiana nyt pysyy ettemme yhteisvaluutassa pysty muuttamaan taloutta noususuuntaan. Korjausvelkaa Suomessa on mittavasti, tiet, sillat, vesi ja viemäriverkosto ja homekiinteistöt nyt tulee ensimmäisenä mieleen. Valtion ja kuntien pitäisi suosia suomalaista kaikessa toiminnassaan, sitä ei ole tapahtunut 20 vuoteen.
Ilmoita asiaton viesti
Elvytyksestä ja investoinneista. Perusinfraan kuten tiet, talot tai kulutukseen (ruoka, mummon mopit 🙂 suunnattu elvytys ei ole koskaan tehokasta. Samoin kuin kannettu vesi ei kaivossa kauaa pysy. Tällaista on ollut viime vuosien kokoomus-demarit elvytys.
Hallituksella saattaa olla pientä yritystä mm. kärkihankkeiden kautta luoda pitempikestoista investointipolitiikkaa ja kilpailuetua mm. teknologiaan ja uusia parempia vientituotteita. Haaste on, että kärkihankkeisiin suunnattu budjetti on alimitoitettu samoin kuin fokus. Elvyttämistä kannattaisi harkita suunnattavaksi paljon suuremmalle joukolle tulevaisuuden kehittyviä toimialoja sekä panostusten määrä ja riskinsiedon mittarit ja käytännöt tulisi moninkertaistaa aiotusta. Yhdessä rakenneuudistusten säästöjen kanssa tämä loisi uusia työpaikkoja niiden tilalle, mistä ne katoavat (esim hallinto).
Pelkkää kulutuskysyntää ei kannata kauaa elvyttää, ellei taustalla ole useamman uuden teollisuudenalan tuotekehitys ja ekosysteemien rakentaminen. Koulutusleikkaukset pitäisi perua. Lapsissa ja nuorissa on tämän maan tulevaisuus. IMF:n kaikki globaalit maatutkimukset kertovat selvästi, että koulutus tasaa tehokkaimmin tuloeroja ja edistää innovaatioita sekä talouskasvua. Infrahankkeista ainoat kannattavat lienevät nykyisessä taantumassa koulujen ja sairaaloiden uusimiset. Se on inhimillistä.
Se että Keynes painotti valtion roolia markkinatalouden sääntöjen suitsijana ja pitkäjänteisen investointipolitiikan suunnannäyttäjänä, ei tarkoita höveliä mulle-sulle rahankäyttöä, jota julkispuolella on nähty. Kaikkia hallinnonaloja tulisi tarkastella nollabudjetoinnin kannalta (mitä asioita tarvitaan ja mitä ei) eikä vanhojen ns. rolling budgeting and costs budjettikäytäntöjen kautta. Hyviä asioita jatketaan. Tarpeettomista luovutaan.
Myös ”sunk cost” ajattelu on vastoin kaikkia laskentatoimen ja investointilaskelmien teon periaatteita. Tällä viittaan mm. tiettyihin jäteyhtiöihin, joita yhä tuetaan. Jos tulevaisuuden net present value on negatiivinen ja riskit suuria eikä vastaavia merkittäviä tuottomahdollisuuksia ole enää, pitäisi mennä saneerausmenettelyn ja alasajojen kautta eikä ottaa tappioita veronmaksajille ja koittaa myydä korillista sitä itseään jonkun muun ongelmaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko valtio aina ja ehdottomasti tuomittu epäonnistumaan yrittäjänä? Tulipa vain mieleen nämä Talvivaarat ja sen sellaiset… jos kruunu pitäisi kaikki langat (siis omistuksen) omissa käsissään, ja toimisi bisneksessä markkinoilla markkinoiden ehdoilla? Onko luonnonlaki, että yksityinen yritys pärjää kilpailussa aina valtiollista paremmin?
Ilmoita asiaton viesti
Yleensä perustelen mutta luonnonlaki on axiooma, joten totean vain: On!
Ilmoita asiaton viesti
#45
Ai hallitus epäonnistunut yrittäjänä? Meneilläähän on jo toista vaalikautta ab suomi oy yhtiö saneeraus on pakko ollut aloittaa kannattamottomien yksiköiden alasajo. Lisäksi halutaan saada käyntiin yhteiskunnan yt-neuvottelut mutta vaikeinta tulee olemaan kansalaisten irtisanomiset ja pakolaisilla ulkoistaminen. Pahimmillaan voidaan mennä hurjiin ylilyönteihin ja ihmisoikeusrikoksiin. Sekö olisi viennille hyvä hinta?
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitukseni ei ole lukea kuin piru raamattua, mutta kysyn silti: Onko koulutukseen käytetyn lisäeuron rajahyöty ikuisesti positiivinen?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä Max!! Meillä on todella paljon huuhaa-koulutusta, koulutusta tilastojen takia ja koulutusta maailmanlopun aloille. Espoon Omnian kokkikoulutusryhmästä 12 aloittajasta kaksi oli pari vuotta myöhemmin töissä alalla. Axxell Överbyn vihersisustajatutkinnon vuosikurssilla oli 14 henkilöä, mutta yksi valmistui. Ja nyt luin uutisista, että Jyväskylän YLIOPISTO aikoo ryhtyä kouluttamaan sauvakävelyn opettajia.
Ilmoita asiaton viesti
Onkos Stenbäckillä jonkinlainen harhakuvitelma, että nyt koulutukseen tehtävät säästöt kyetään tekemään sen vaikuttamatta laatuun?
Minäpä kerron, mitä tulee käymään ainakin yliopistotasolla: Säästöistä ja niiden kohdistumisesta päättää yliopistojen keskushallinnossa istuva suunnittelijoiden jne. armeija, joka hyvin nopeasti toteaa olevansa korvaamaton, ja siirtää säästöt alemmas tiedekuntatasolle. Tiedekunnissa vakituisissa työsuhteissa on lähinnä professoreita ja hallintohenkilökuntaa, kun taas suuren osan tutkimuksesta ja opetuksesta tekevät määräaikaisissa työsuhteissa työskentelevät.
Sen sijaan että yliopisto kävisi uuvuttavia irtisanomisvääntöjä, valitaan helpompi ratkaisu: yliopisto toteuttaa säästöt siten, että jättää määräaikaiset työsuhteet uusimatta. Toisin sanoen, säästöt tullaan repimään juuri sieltä yliopistojen ydintoiminnoista, ei oheistoiminnoista.
Ilmoita asiaton viesti