Vihreät vasemmiston takuumiehinä
Vain luovuus on rajana, kun oppositio tekee vaihtoehtobudjettia. Ja hyvä niin! Odotin syksyn kiivaan eduskuntakeskustelun tiimoilta merkittäviä avauksia. Siihen nähden, mikä huuto täysistunnoissa viime kuukausina on ollut, oli yllätys huomata, että kaikkien vasemmistopuolueiden (sd, vihr ja vas) ehdotukset ovat yleistasolla varsin maltillisia: demareiden ja vasemmiston miljardin euron menonlisäykset vastaavat valtion budjetista (54 miljardia) “vain” noin kahta prosenttia. Tulopuolella ehdotukset ovat samaa luokkaa. Karkeasti voidaan siis sanoa, että oppositio yhtyy 98 %-isesti valtiovarainministeriön laatimaan talousarvioon.
SDP:n esitykseen talousarvion pienemmästä velkaantumisesta voi suhtautua varauksella: budjettiesitys nojaa muun muassa 410 miljoonan euron osalta kertaluontoisiin julkisen taseen tulouttamisiin Sitralta ja Suomen Pankilta. Demarit ovat myös keksineet ikiliikkujan: he povaavat saavuttavansa ensi vuoden menotalouden tilkkeeksi 200 miljoonaa euroa panostamalla 20 miljoonaa euroa harmaan talouden torjuntaan. Tehokkainta harmaan talouden torjuntaa olisi toki työn teettämisen helpottaminen: että yhä useammalla olisi varaa käyttää palveluita ja maksaa työntekijälle siitä kuuluva palkka. Mutta ei, demarit eivät esitä työmarkkinoiden joustoja, vaan päinvastoin, kasvattaisivat palveluita jo nyt tehokkaasti ennaltaehkäisevää verokiilaa muun muassa nostamalla ylimpiä marginaaliveroasteita.
Kaikki kolme peruisivat hallituksen kaavailemia säästöjä osin tai kokonaan ja paikkailevat aukkoa veronkorotuksilla ja lisävelanotolla. Jännittävin havainto vaihtoehtobudjetteja lukiessa on ollut kuinka vihreät ovat hiipineet hissukseen vasemmiston kylkeen fiskaalipolitiikassaan. Elvytyksen perään toki huudellaan, mutta mielenkiintoisesti vihreiden ja demarien veropolitiikka on vasemmistoliittoa kireämpää! Siinä missä vasemmisto laskee veroja nettomääräisesti velaksi, kiristävät vihreät ja demarit kokonaisveroastetta.
En tiedä mitä tulevaisuuspuolue Vihreille on tapahtunut, mutta mielestäni on epäloogista puhua korkean osaamisen ja koulutuksen puolesta (“pitkälle koulutettu väestö”), jos heidän johdollaan ei Suomessa kuitenkaan kannattaisi sen puoleen tehdä kuin teettääkään korkean tuottavuuden työtä: Vihreät ehdottavat solidaarisuusveron kiristämistä sekä kolmatta porrasta pääomatuloveroasteikkoon: 35 % suurimmista pääomatuloista. Tämän lisäksi Vihreät kiristäisivät jopa 261 miljoonan euron edestä listaamattomien yhtiöiden osinkoverotusta, mikä on räikeässä ristiriidassa puolueen tavoitteen kanssa “vahvistaa pienten yritysten toimintamahdollisuuksia sekä työllistämisedellytyksiä” (s. 5).
Niistä pienten yhtiöiden työllistämisedellytyksistä. Olen joutunut pettymään odotettuani koko syksyn, että edes Vihreät nousisivat puheissaan korporatismin kriitikoiksi, mikä heille niin luontaisesti sopisi. Päinvastoin, yhtään puheenvuoroa työmarkkinoiden uudistustarpeesta ei vasemmalta laidalta ole tullut. Ville Niinistö on salissa puhunut vahvasti työmarkkinajärjestöjen puolesta ja heidän oikeudestaan sopia kaikkien palkoista.
Tämä on siihen nähden outoa, että yhteisesti tunnustetaan alhaisen työllisyyden olevan Suomen talouden piinaavimpia haasteita (työllisyysaste 7 %-yksikköä Ruotsia jäljessä) ja keskitetyn palkanmuodostuksen haittaavan erityisesti nuorten, maahanmuuttajien ja erityisryhmien työllistämistä (OECD, IMF, WEF). Nämä ryhmät ovat merkittävä osa Vihreiden äänestäjäkuntaa.
Vasemmistopuolueiden viime kuukausien avauksissa sen puoleen kuin vaihtoehtobudjeteissa ei muutenkaan rakenneuudistuksia esitellä – se osin selittääkin mikkihiiri-muutokset nykyiseen talousarvioon. Tässä ei oikein voi puolustautua sillä, ettei oppositiolla ole VM:n laskentakapasiteettia: eduskunnan tietopalvelu on ollut loistava resurssi – ihan oikein – ja toisaalta, kun (jos!) puhutaan miljardiluokan rakenneuudistuksista, on selvää, ettei lukija odota edes sadan miljoonan tarkkuudella laskettuja vaikutuksia.
Demareita edustava Eetu Kinnunen näkee asian aivan toisin:
http://eetukinnunen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2072…
Yksi poiminta Kinnusen bloggauksesta: ”SDP:n esityksen kokonaisvaikutukset ovat suurimmat, lähes 2,5 miljardia. Se onnistuu perumaan nykyhallituksen tekemistä säästöistä kaikki ne, jotka ovat huonoja ja vastuuttomia, ja samaan aikaan löydetään rahoitusta ja keinoja uusiin kehityshankkeisiin joilla haetaan työllisyyttä, kasvua ja uutta yritystoimintaa.”
Ilmoita asiaton viesti
Eetu Kinnusen ulostulo on kuin kaikuja 4 vuoden takaisesta, kun Kataisen hallituksen piti laittaa maan talous kuntoon.
Ei oppositiolta voi odottaa muuta kuin hallituksen haukkumista, mutta Markku, lehtimiehiltä me kaikki odotamme puoluettomuutta.
Ilmoita asiaton viesti
”lehtimiehiltä me kaikki odotamme puoluettomuutta”
Ei tule koskaan onnistumaan vihervassareiden lehtitaloissa, valtamediaa lukiessa huomaa lukevansa demaria, kansan uutisia tai vihreää lankaa, samaa sontaa.
Journalismi on menneen talven lumia.
Ilmoita asiaton viesti
Budjettikeskustelu ei maan tulevaisuutta kovin paljon valaissut.
7-vuotinen velkaantuminen keskimäärin 6-8mrd€:n vuosivauhdilla (2008-14) pääasiassa ns. syömävelkana ja pieneltä osaltaan myös ’elvytystarkoituksessa'(?,) ei näytä antaneen viher-vasemmistolle vieläkään riittävästi ikäviä kokemuksia siitä, miten ko. politiikka toimii yhteisvastuun, yhteisvelan ja yhteisrahan unionissa, vaan samaa lääkettä uskotaan voitavan jatkaa edelleen, koska potilaalla vielä liikkuu jokin raaja.
http://www.findikaattori.fi/fi/44
Suurtyöttömyys, matala työllisyysaste, investointien vähyys, bkt:n lasku neljättä vuotta, joustavat työmarkkinat ja julkisen sektorin suhteellinen koko eivät nekään nousseet mainittavasti keskiöön herättelemään vv-oppositiota.
Vauhtia ei näytä hiljentävän edes Schengen-katastrofin 1,5mrd€:n lisälasti, jota on jo ennustettu.
http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2015/11/19/turva…
Olisi ollut piristävää kuulla oppositiolta vaikkapa, millaisen varjobudjetin voisi tehdä fixitin jälkeen, kun helvetti-kulut on huomioitu. Se ei taida kuulua edes heidän päiväuniinsa, vaikka unissa voi tapahtua sellaista, jota todellisuudessa on vaikeata kuvitella? Kuten kansainvaelluksia… 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Julkinen velkaantuminen ( valtio + kunnat ) on ollut suurempaa, kuin 6-8 miljardia / vuosi. Komission mukaan Suomen julkinen velka on noussut v. 2008 tasosta 63,6 miljardia euroa tasolle 130,4 miljardia euroa, joten velan kasvu on tämän mukaan 66,7 miljardia euroa eli n. 10 miljardia euroa / vuosi. Lukema vastaa n. 65 % / BKT.
Ilmoita asiaton viesti
Kansanedustaja osoittaa hyvin sen perusolettamuksen, jonka on saanut todeta seurattuaan nyt pidemmän aikaa salikeskusteluita ja täysistuntoja.
Kukaan ei jaksa kuunnella tai kiinnittää huomiota toisten sanomisiin, lausuntoihin tai tekemisiin ei salissa tai sen ulkopuolella. Sen sijaan syytetään toisia siitä, mihin he eivät ole syyllisiä.
Esimerkiksi Olli-Poika Parviainen ja Antero Vartia ovat monessa eri mediassa ja yhteydessä, Parviainen myös salissa puhuneet tai kirjoittaneet työmarkkinoiden jäykkyydestä ja uudistuksen tarpeesta.
En ihmettele yhtään Lepomäen ulostuloa. Niin kovan linjan kyykyttäjänä hänet on salissa voinut bongata. Ainoastaan Satonen taitaa huutaa enemmän ei liberaalin markkinatalouden vaan vanhan rahan vallan perään. Surullista sinänsä, että esimerkiksi Kokoomuksella ei ole kanttia kokeilla perustulomallia tai ottaa oikeasti 2000-luvun uudistuksia ja mahdollisuuksia vaan etsitään syyllisiä omalle kyvyttömyydelle tehdä minkäänlaisia päätöksiä tai arviointeja päätöksistä.
Jos muuten tehdään miljardiluokan vaikutusarviointeja niin kyllä se satojen miljoonien tarkkuus on ihan ehdoton vähimmäisvaatimus. Muuten mennään aika rankasti mutun puolelle. Tietysti tämä on tämän hallituksen tapa toimia tämä mutulla seinään.
Ilmoita asiaton viesti
Erityisesti Vartian puheenvuorot olen toki noteerannut ja arvostan miestä sekä hänen osaamistaan suuresti. Mielestäni on erinomaista, että hän lähti mukaan politiikkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä huomio kertaluontoisista tuloutuksista. Vaihtoehtobudjetissa tällä tosin pyritään rahoittamaan ensisijaisesti tilapäisluontoisia menoeriä. Samoinhan tosin velanotonkin pitäisi olla tilapäisten menojen kattamista pysyväisluontoisten sijaan, eikö totta?
Mitä tulee harmaaseen talouteen, niin siellä on selkeästi havaittu tutkintaan sijoitettavan rahan palaavan moninkertaisesti takaisin. Samoin kiinnijäämisriski ja seuraamuksien vakavuus selkeästi alentaa tämänkaltaisen rikollisuuden esiintyvyyttä.
Minusta on jotenkin absurdi ajatus, että harmaa talous olisi oikeutettua liian kireän verotuksen tai sääntelyn takia, kun tunnen monia laillisesti ja menestyksekkäästi toimivia yrittäjiä. Heidänkin verotuksensa voisi olla kevyempää ja voittonsa suurempia, jos kaikki maksaisivat reilusti oman osuutensa.
Veropuoli on SDP:n esityksessä hyvin maltillinen, käytännössä kyse on tilapäisistä keinoista hillitä velkaantumista leikkaamatta kasvun eväistä (kuten koulutuksesta) ja pysyväisluontoiset muutokset ovat pikemminkin painopisteen siirtoa työn verotuksesta omistamisen verotukseen ja uusien omaisuustyyppien asettamista keskenään samalle viivalle jo verotettavien kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomuksen ongelmana yrittäjyyskeskustelussa on, että kannustavuus nähdään yksinomaan verokysymyksenä, eikä yrittäjyyden ja palkkatyön väliin jääviä työn muotoja huomioida juuri lainkaan. Tämä kirjoitus ei tehnyt poikkeusta.
Pelko sosiaaliturvan ulkopuolelle jäämisestä on monelle hyvätuloiselle suurin este yrittäjäksi ryhtymisessä (ja pienituloisille varmasti vielä enemmän), ei suinkaan osinkoverotus.
Aitoa yrittäjä- ja työllisyysmyönteistä politiikkaa olisi perustulon edistäminen, yrittäjien sosiaaliturvan aukkojen tukkiminen ja kannustinloukkujen purkaminen – joita Vihreät muuten ajavat ponnekkaasti.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin muotoiltu otsikko.
Ilmoita asiaton viesti
SDP on mieluummin juuttunut kuin muuttunut. Samoja lääkkeiitä se on tarjonnut kahdessa edellisessä hallituksessa istuessaan. Veronkiristyksiä veronkiristysten perään, lisää velanottoa ja tempputyöllistämistä. Ei ole tehonnut. Johtopäätös on ilmeisesti ollut, että verotus ei vielä ole tarpeeksi kireätä eikä velkaakaan ole tarpeeksi, jotta Suomi saataisiin nousuun.
Yrittäjät ja yritykset ovat vuosia yrittäneet kertoa, millä edellytyksillä ne olisivat valmiita työllistämään enemmän ihmisiä, mutta heitä ei kuunnella. SDP ja sen ohjausyksikkö SAK tietävät paremmin kuin yrittäjät ja yritykset, millä edellytyksillä yrityksiin kannattaa sijoittaa ja niissä ihmisiä työllistää. Tulokset näkyvät työttömyystilastoissa, mutta ne eivät näy horjuttavan vahvaa uskoa verojen ja lakkojen aiheuttamien lisäkustannusten sekä työmarkkinoiden jäykkyyksien kilpailukykyä lisäävään voimaan.
Mitä tulee harmaaseen talouteen, se taitaa olla vain yksi vasemmiston keppihevosista, joilla uskotellaan voitavan välttää välttämättömät julkisen sektorin säästöt ja rakenneuudistukset. Kun lukee professori Virenin arvoita asiasta (Kansantaloudellinen aikakauskirja 3/2013), vahvistuu vaikutelma suuresta bluffista, jonka varjolla yritetään todistella, ettei säästöjä tarvita kunhan veronkierto pannaan kuriin. Eräässä näistä kommenteista väitetään harmaan talouden torjuntaan kulutettujen varojen tulevan moninkertaisesti takaisin. Lukuja ei tietenkään kerrota eikä varsinkaan verrata niihin lukuihin , jotka kampanjalla on alun perin luvattu säästää. Hyvin näyttää kuitenkin toimivan propagandavälineenä , jota toistetaan kun luodaan mielikuvaa pahasta yksityissekstorista, ahneista yritysjohtajista ja veroparatiiseista, joihin yksityinen sektori veronsa pimittää.
Ilmoita asiaton viesti
Hallituspuolueiden edustajien kiihkeät kommentit sen vahvistivat: SDP on oikeilla jäljillä.
Erityisesti Timo Kalli oli ihan pihalla.
Ilmoita asiaton viesti
Lepomäkihän on kaikkien talousliberaalien kantaäidin tinkimätön perillinen. Ainoa ajatus on, että fiksut pärjää ja muut saavatkin syrjäytyä. Aluksilla ja merkkiliikkeissä on tilaa vain Subbille, Elinalle ja Häkämiehelle. Muut shoppaavat Itiksessä.
Ilmoita asiaton viesti
Hämmästyttävän laaduton kommentti. Miltä osin, edes yhden lauseen verran. tämä liittyi blogikirjoitukseen?
Ovatko muuten Itiksessä shoppaavat mielestäsi alhaisia ihmisiä? Näin annat ymmärtää – kannattaa käydä avartumassa.
Ilmoita asiaton viesti
Lieneekin fiksua välttää itistä.
Ilmoita asiaton viesti
Sinänsä hyvä blogi. Sen moitteet kyllä pitkälti pätevät edellistenkin hallitusten aikoihin ja siis kaikkiin puolueisiin.
Erot niin hallitus- kuin oppositiopuolueden välillä niiden budjettiajatuksissa ovat yleensä aina marginaalisen pieniä. Tämä viittaaa siihen, että on yhdentekevää, mikä on hallituksen kokoonpano. Aina hallitus ainakin pyrkii tekemään perusteellista työtä, mutta silti aina jokaikinen oppositiopuolue haittaa kiireisten ministerien keskittymistä työhönsä vaatimalla hallitukselta vastauksia kysymyksillä, joihin hallitus ei voi vaikuttaa, sekä mustamaalaamalla yksittäisiä ministerejä pienistä henkilökohtaisista virheistä jopa yksitysiselämänkin puolella ja pakottamalla puoluejohtajaministereitä haaskaamaan aikaansa yksittäisten kansanedustajien ”väärien” lausuntojen oikomiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä köyhätkin tarvitsevat jotain palveluita?
Ilmoita asiaton viesti