Huippuosaaminen on ulkomaankaupan perusta
Suomi on harvaan asuttu maa kaukana pohjoisessa. Olemme rauhan aikana, työn ja osaamisen avulla pystyneet saavuttamaan elintason, joka on parhaimmillaan ollut lähellä huippumaita. Nyt Suomen on kyettävä hallitsemaan merkittävä osaamisen siirtymä teollisuusvetoisesta yhteiskunnasta kohti ketterää palvelutaloutta – taloutta, jonka tukijalka voi silti edelleen olla teollisuudessa. Se edellyttää syvällistä ja monimuotoista osaamista.
Pienenä maana tarvitsemme runsaasti ulkomaisia tuotteita ja palveluita. Niiden hankkimiseksi on kyettävä tarjoamaan jotain vastakaupassa. Se edellyttää vientiä.
Kaikki vienti – ja sillä maksettava tuonti – on sinällään hyvästä. Saamme omaa arvokasta työtämme vastaan jotain muuta arvokasta tilalle. Mitä korkeampi osaamistasomme on, sitä parempi on paitsi työn, myös viennin hyötysuhde. Eli mitä korkealaatuisempia tuotteita ja palveluita kykenemme viemään, sitä suuremman hyödyn – eli euromääräisen korvauksen – kansantalous saa työtuntia kohden. Mitä erikoislaatuisempi tuote, sitä vähemmän sen kohdalla kilpaillaan hinnalla.
Jokaisen ei pidä osata kehittää uutta lääkettä tai millimetriaaltotekniikkaa. Kansainvälinen vaihdanta ja elintason nousu perustuvat siihen, että jokainen tekee suunnilleen sitä missä on hyvä. Mitä enemmän Suomessa tehdään myös huipputöitä, sitä enemmän töitä ja hyvinvointia on tarjolla kaikille muillekin.
Teknologiaa ja palveluita
Tieto liikkuu vaivatta rajojen yli ja hyvä niin. Siksi voidaan olettaa, että hyvä teknologia löytää paikkansa mistä tahansa maailman kolkasta yhä nopeammin. Pääoman puutetta ei ole. Sen sijaan teknologian hyödyntäminen ja siihen liittyvä osaaminen ovat usein pullonkaula.
Uuden teknologian käyttöönotto edellyttää usein täysin uusia elinkeinoja. Mitä vaikeampaa on uuden toiminnallisuuden aloittaminen, sitä hankalammin uudet liiketoimintamuodot leviävät. Meidän on purettava markkinoillepääsyn ja elinkeinovapauden esteitä. Se pätee niin jakamistalouden eri muotoihin, kuten laajasti otsikoissa olleisiin kyytipalveluihin, kuin mihin tahansa toimialaan. Osaaminen jalostuu yhä useammin työ- ja yritystoiminnassa; liiketoimintaosaaminen lähes yksinomaan siellä.
Olemme kaikki nyt ja tulevaisuudessa tekniikan käyttäjiä. Kansakunnan elinvoimaisuus ratkeaa sillä, kuinka suuri osa meistä on myös tekniikan kehittäjiä. Painoarvo on uuden keksimisessä, mutta se ei päde pelkästään tieteelliseen innovointiin. Yhä suurempi painoarvo on keksintöjen soveltamisessa ja tuomisessa ihmisten arkeen. Hyvä soveltaja tarvitsee syvällistä ja monialaista osaamista.
Entä sitten se huippuosaaminen? QS World University Rankingin mukaan suomalaisista yliopistoista kilpailukykyisiä ovat vain Helsingin yliopisto sijalla 96 ja Aalto-yliopisto (139). Loput yliopistoista valuvat sijan 200 huonommalle puolelle. Eikö meillä sitten ole lainkaan toivoa? Kyllä on! Reilun 5 miljoonan hengen kansa ei ole selitys sille, etteikö täällä voisi olla huippuyliopistoja. Olennaista huippuosaamisen kehittymiselle on resurssien tehokas käyttö – ja kuten kaikessa kehityksessä, hallittu riskinotto.
Häpeilemättä totean, että meidän on jatkossa muistettava tekniikan ja luonnontieteiden merkitys. Suomi ei nouse sillä, että kaikista yritetään vääntää insinöörejä, vaan sillä, että he jotka ovat, ovat jatkossakin maailman luokan insinöörejä. Sama pätee kaikessa osaamisessa.
Huippuosaaminen edellyttää vireää tutkimusta. Laadukas tutkimus luo kokonaan uutta tietoa, osaamista, menetelmiä, keksintöjä, liiketoimintamuotoja, kasvua, työpaikkoja ja hyvinvointia. Jatkossa emme voi tuottaa laadukasta perustutkimusta kaikessa, vaan meidän on tehtävä valintoja. Tutkimus tarvitsee kokonaisuudessaan monimuotoisia rahoitusratkaisuja ja yhteistyötä yritysmaailman ja elinkeinoelämän kanssa. Laadukas soveltava tutkimus ja kansainvälinen kova vaikuttavuus edellyttävät myös yhä laajempaa kilpailua tutkimusrahoista.
Keskittyminen ei tarkoita luopumista
Tiedemaailma elää verkostoitumisen kautta. Pienen maan voimavarat tulee käyttää tehokkaasti ja yliopistoyksiköiden on erikoistuttava. Laatu ratkaisee määrän sijasta. Keskittyminen ei äärimmilleenkään vietynä tarkoita sitä, etteikö suomalainen voisi tulevaisuudessa opiskella mitä tahansa alaa. Jo tänä päivänä alansa huippututkija päätyy ulkomaille tutkimaan ja opiskelemaan lisää, kun kotimaassa tulee katto vastaan. Teknologian kehittymisen myötä kaiken tason opintoja on mahdollista suorittaa myös etänä. Se, jos mikä on harvaan asutulle maalle mahdollisuus.
Vapaakaupan vuodet ovat osoittaneet, ettei meidän tarvitse tuottaa kaikkia tuotteita ja palveluita itse – lähes jokainen käyttää tänä päivänä muualla suunniteltua ja tehtyä matkapuhelinta. Miksi meidän pitäisi tuottaa kaikki osaaminen itse? Ei miksikään. Kansainvälisiä mahdollisuuksia on voitava käyttää hyväksi jo alemman korkeakoulututkinnon suorittamisvaiheessa ja yhä laajemmin myös perustutkimuksessa.
Vastaavasti ei ole mitään syytä, etteikö Suomessa voisi tuottaa laadukasta osaamista myös toiseen suuntaan. Jos tänne tullaan marraskuussa, vuoden rumimpaan aikaan, kaikkialta maailmasta nauttimaan Slushin startup-pöhinästä, lienee selvä, että me voimme halutessamme myydä mitä tahansa! Uskon vakaasti, että Suomen huippuvuodet ovat vasta tulossa.
—
Kirjoitan tällä viikolla koulutuksesta, osaamisesta ja sivistyksestä. Tässä kirjoitussarjan toinen osa.
Pyrin Kokoomuksen puheenjohtajaksi kesäkuun puoluekokouksessa.
Hyvä askel tähän suuntaan olisi patenttijärjestelmästa luopuminen. Vähintäänkin patenttien kestoa pitäisi lyhentää reippaasti ja hintaa korottaa, jotta niitä ei käytettäisi läheskään niin paljon kuin nykyään.
Maailma kaipaa keksintöjen mahdollisimman vapaata käyttöönottoa, ei niiden käytön rajoittamista ja kilpailun estämistä.
Ilmoita asiaton viesti
Patenttiasiasta eri mieltä. Kyllä niiden poisto veisi pohjan tuotekehitykseltä. Itselläni on juuri tuossa pöydällä taas yksi mallisuoja haettavissa postista. En olisi perustanut yritystä, jos tuotesuojaa ei olisi. Joku isompi toimija olisi vienyt sen heti, ja yrityksen kehittäminen olisi loppunut siihen.
En ymmärrä ollenkaan tuota näkökulmaa patenttien poistamiseksi. Se veisi pohjan innovaatioilta ja tuotekihitykseltä, eikä edistäisi taloutta mitenkään.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan. Patentti on tärkeä osa yrityksen toimintaa, jolla turvataan omaa yritysstrategiaa ja liiketoimintaa. Suojaudutaan jäljittelijöiltä sekä puolustetaan markkinaosuutta sekä uusilla patenteilla vallataan uutta markkinaa.
Syitä patentoimiseen on monia, esim.;
– Patentilla rajoitetaan kilpailijoiden toimintaa.
– Patentti on omaisuutta, jonka voi myydä
– Patentilla on mainos- ja imagoarvo, joka parhaassa tapauksessa luo uutta markkina-aluetta ja yrityksen myynti kasvaa
Patenttia voi hakea myös kansainvälisenä (PCT) hakemuksena, jolla taataan optio kaikissa PCT-sopimukseen liittyneissä maissa. Ei siis ole kyse välttämättä yksinomaan kotimaisesta patentista vaan paljon laajemmasta suojaustoimenpiteestä omaa yritystään kohtaan.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyään ei pitäisi olla enää mitään epäselvyyttä siitä, että tuotteet kyllä kehittyvät vaikkei niille saisi mitään monopolioikeutta markkinoille. Päinvastoin, patenttijärjestelmä vain hidastaa kehitystä, kun firmat joutuvat joko lisensoimaan olemassaolevia patentteja tai tuhlaamaan aikaa niiden kiertämiseen.
Esimerkiksi kännykkäteollisuus kuluttaa ihan mielettömiä summia patenttioikeudenkäynteihin, lisensseihin ja muuhun sopimiseen. Ilman niitä kuluttajat saisivat parempia ja halvempia kännyköitä – keksintöjen käyttöä ei olisi rajoitettu ja oikeudenkäynneistä ja sopimuksista säästetty raha näkyisi alentuneina hintoina.
Uusien keksintöjen hyöty yhteiskunnalle ei tule siitä, että uusia keksintöjä syntyy. Ne eivät vielä itsessään auta yhtään ketään. Hyöty tulee vasta siinä vaiheessa, kun joku kykenee tekemään keksinnön avulla jonkun käyttökelpoisen hyödykkeen ja tuomaan sen markkinoille.
Hyvin monessa tapauksessa alkuperäinen keksijä ei ole sama taho, joka kykenee tuomaan sen markkinoille. Tällöin on koko yhteiskunnan näkökulmasta aika tyhmää palkita keksijää millään tavoin. Parempi olisi palkita se taho, joka kykenee tuotteistamaan keksinnön – mutta sekin tapahtuu automaattisesti markkinoilla, kun se taho pääsee valtaamaan markkinat tuottamalla jotain sellaista, mitä ihmiset oikeasti haluavat. Tähän ei tarvita mitään erillistä palkkiota tai kannustinta.
Jos joku ei kykene tuotteistamaan keksintöä mitenkään muuten kuin hankkimalla monopolioikeuden sen käyttöön, on se hyvin selvä merkki siitä, että hänen ei kannattaisi olla kyseisessä bisneksessä.
Ja jos idea on niin yksinkertainen, että kuka tahansa voisi ”varastaa” sen tuosta noin vain, sille ei todennäköisesti olisi edes kuulunut myöntää patenttia. Ideaalitapauksessahan patentti annettaisiin ainoastaan ainutlaatuisille keksinnöille, mutta tästä on luistettu hyvin paljon nykyaikana ja niitä myönnetään kuin liukuhihnalta täysin itsestäänselville ideoille.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni kumpikin edellinen kommentti on tavallaan oikeassa. Alunperin patenttijärjestelmä perustettiin suojaamaan keksijän oikeuksia kuten tekijänoikeus suojaa teoksen tekijää. Ajan mittaan tämä tarkoitus on kuitenkin hämärtynyt ja nykyään patentteja haetaan etupäässä markkinointipoliittisista syistä.
Juuri eilen olin palaverissa, jossa pohdittiin luomani laitteen patentointia. Pitkähkön pohdiskelun päätteeksi kysyimme juurikin sitä, miksi hakisimme patenttia. Siksikö, että olimme keksineet oikeasti uutta vai siksikö, että halusimme vain päästä sanomaan laitteemme olevan patentoidun. Päädyimme siihen, että patentointia vieläkin olennaisempaa on tehdä oikeasti hyvä tuote ja ymmärtää miksi se toimii ja kilpailijan ei. Joskus patentti paljastaa sen, mitä silmä ei näe.
Lisään kuitenkin sen kommentin, että tässä asiassa pahin tehty virhe matkalla on ollut Lex Karpela. Olen jo useamman kerran nähnyt kuinka se on estänyt tai ainakin viivästyttänyt keksinnön ulostuloa. Se, jonka kuuluu saada suurimmat hedelmät on keksijä itse, ei keksinnön soveltaja tai markkinoija. Se on moraalisesti oikein. Lex Karpelalla ajettiin vain suuryritysten asiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin nykyisellään patenttijärjestelmästä lienee enemmän haittaa kuin hyötyä.
Firmoille on järkevämpi vain suunnitella hyvä tuote ja laittaa se nopeasti markkinoille kuin keskittyä patentointiin.
Ajatelkaa kuinka paljon enenrgiaa vapautuisi jos tuotekehittäjien ei tarvitsisi yhtään miettiä mahd patentointirikkeitä tai oman idean patentointi vaan keskittyä pelkästään huipputuotteiden kehittelyyn.
Tämä on jo todellisuutta open-source-maailmassa (GNU-licence).
Ilmoita asiaton viesti
En usko tuohon mielipiteeseesi. Onhan kymmenen vuotta sen verran pitkä aika. Kyllä siinä ajassa tulee kustannukset takaisin.
Ilmoita asiaton viesti
”Entä sitten se huippuosaaminen? QS World University Rankingin mukaan suomalaisista yliopistoista kilpailukykyisiä ovat vain Helsingin yliopisto sijalla 96 ja Aalto-yliopisto (139).”
Mitenkäs, kun nuo huippuosaamisen mittarit tuntuvat olevan melkoisen subjektiivisia, niin miksi mittariksi on valittu juuri QS World University Ranking? Jos mittariksi olisi valittu esimerkiksi tutkimuksen laatuun keskittyvä Shanghain ARWU, olisi Aalto-yliopisto tipahtanut jonnekin sijoille 400-, ja listalla sen yläpuolella olisivat esimerkiksi Jyväskylän yliopisto ja Turun yliopisto.
Ettei vain halutulla lopputuloksella olisi tekemistä mittarin valinnan kanssa?
”Reilun 5 miljoonan hengen kansa ei ole selitys sille, etteikö täällä voisi olla huippuyliopistoja.”
No olisihan se kohtuullisen kummallista, jos 5-miljoonaisella kansalla olisi parinsadan valtion ja 6 miljardin ihmisen pallolla useampiakin huippuyliopistoja. Vaikka valtaosa maailman huippuyliopistoista sijaitseekin Yhdysvalloissa, niin väkilukuun suhteutettuna suomalaiset yliopistot menestyvät kokonaisuutena jopa paremmin.
Resursseista puhumattakaan. Noin yksittäisenä esimerkkinä, QS-rankingin kärjessä oleva MIT (10 000 opiskelijaa) pyörittää toimintaansa 3,1 miljardin dollarin vuosibudjetilla. Vertailuksi voi ottaa vaikka opiskelijamäärältään suunnilleen samankokoisen Tampereen teknillisen yliopiston, jonka budjetti pyörii noin 150 miljoonassa eurossa.
Ilmoita asiaton viesti
Solakiven kommentti toi hymyn huulilleni.
Kun TKK:ta muutettiin Aalloksi, niin Tuula Teeri kovaan ääneen julisti Aallon pyrkivän Shanghai-listalla sadan (? tai kahden) joukkoon. Sitten kävi niin, että sija heikkeni sadalla tai kahdella. Kaikessa hiljaisuudessa Shanghai unohdettiin. No olihan Uronenkin aikanaan uhonnut nostavansa TKK:n Euroopan top 6 (?) joukkoon. Tästä todellakin herää kysymys, että mahtaakohan mittarit toimia ihan niin kuin toivotaan.
Budjeteista puhuttaessa olisi hyvä aina suhteuttaa asioita vähän muuhunkin. Minusta on aika häpeä, että YLEn budjetti on puoli miljardia ja sillä saa sitten katsella Areenasta samoja sarjoja uusintoina kymmenen kertaa ja ajankohtaisohjlemista saa kuulla toimittajien asenteelliset kannat. Toisaalta rahan syytäminen yliopistolle ei saa olla itsetarkoitus. Kannukset pitää ansaita askel askeleelta. En usko, että on oikotietä onneen.
Lepomäki puhui keskittämisestä. Kuulostaa loogiselta, mutta sitten on sellainenkin havainto, että innovointi on perin sattumanvaraista. Se voi syntyä melkein alalla kuin alalla eikä ”vahvaan alaan” sijoitettu raha välttämättä lisää innovointeja. Se yleensä auttaa auttaa toisen vaiheen tuotekehitystä, mutta ei takaa lisäinnovointeja. Kaikenlaisissa saneerauksissa kannattaisi aina seurata myös pällikköjen ja intiaanien suhdetta eli hallinto tuppaa pullahtamaan. Typaikat kun tuntuvat olevan sitä turvatumpia, mitä lähempänä päätöksentekoa paikka on. Toimittajien ja päättäjien olisi syytä tutustua hallinnon määrän historialliseen kehitykseen yliopistoissa. Konkretisoiden ja karrikoiden: On väärin, että yliopiston lakimiehet ja talousjohtajat tienaavat enemmän kuin yliopiston tuottavimmat tutkijat. … ja miten mitataan se tutkijan tuottavuus – julkaisuin ja impact factorein vaiko lisääntyneenä taloudellisena tuottona?
Elämä on ihmeellistä.
Ilmoita asiaton viesti
Pahalahden kommentti nr. 4.
Tästä olen ehdottomasti eri mieltä. Moraali on menestystäkin tärkeämpi asia. Keksijä on tämän tarinan sankari, ei se suuryritys.
Ilmoita asiaton viesti
On moraalisesti oikein antaa jokaiselle mahdollisuus tuottaa sellaista palvelua tai hyödykettä jota ihmiset haluavat ostaa. Keksijällä on etulyöntiasema, koska hän on ensimmäisenä markkinoilla. Se ei kuitenkaan tarkoita, että tätä etulyöntiasemaa täytyisi ylläpitää valtion väkivaltamonopolin voimin. Sellainen ei yksinkertaisesti kuulu markkinatalouteen, vaan se on jäänne merkantilistiselta ajalta jolloin kuninkailla oli tapana jakaa etuoikeuksia suosimilleen alamaisille.
Keksijät ovat yliarvostettuja nyky-yhteiskunnassa. Oikeasti ideoita riittää kyllä melkein kenellä tahansa – pulaa on niistä, jotka toteuttavat idean.
Ilmoita asiaton viesti
Keksijät ovat yliarvostettuja siksi,koska keksimistä pidetään tyhjästä keksimisenä,vaikka kyseessä on aina oikeastaan vain uudellainen soveltaminen vanhalle.
Patentit ja tekijänoikeudet ovat rikos tätä luontaista kehitystä vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa on kaksi yleistä harhaa.
Ilmoita asiaton viesti
En voi kuin ihmetellä täällä esiintyvää patenttivastaisuutta. Väität, ettei keksintöjä ole, vaan on uudenlainen soveltaminen vanhalle. Väite on täyttä puppua. Olen hiljattain lanseerannut kaksi tuotetta. Niitä ei ole ennen ollut tällä planeetalla. Ovat täysin minun keksimiä ja ensimmäinen tuotantoerä tulee ulos kahden viikon päästä.
Alin rivi on niin utopiaa, että en viitsi kammentoida.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä kekseit ne kaksi tuotetta ja voithan suoraan kertoa mitä ne ovat
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, Elina Lepomäki, ajatteluttavasta kirjoituksesta, joka osin oli luettelomainen, keskittymistä ja tietämistäkin vaativa.
Suomessa on kokemani ja havaintojeni (olen 74v) mukaan aina valitettu aineellisten pääomien puutetta; henkisten pääomien vähäisyyttä ei ole niinkään ihmetelty. Jonkinlainen heikkous maassamme on ollut kaikenkattava keskinkertaisuus: jokaiselle jotakin ja jokseenkin saman verran, jonkinlaisia yliopistojakin sinne tänne. Suuri suomalainen ongelma on, että ihmiset ovat keskimäärin erittäin oppineita – odottamaan että jotakin ilmaantuu, jaetaan ja annetaan.
En ole selvillä, kuinka paljon etäopintojen mahdollisuuksia käytetään. Omista opinnoistani suuren osan tein etäopintoina: matkustin 300 km:n päähän seminaareihin, kursseihin ja tentteihin. Poikani tilanne on jo paljon parempi, aikaa ja rahaa säästävä: hänelle luennot matkaavat netin kautta, samoin hänen tekemänsä tehtävät, ja vain muutaman päivän toistuvat lähijaksot vaativat matkustamista.
Olisi kiintoisaa kuulla korkeakoulujen hallinnoilta nykyaikaisten etäopintojen ja vanhan mallin mukaisen koulutuksen mahdollisista kustannuseroista.
Ilmoita asiaton viesti
Tärkeipiä henkilöitä ovat kuitenkin osaavat tavaranostajat koko ketjussa.
Ilmoita asiaton viesti
Olen sitä mieltä, että jos ei olisi mitään tuotesuojaa, niin kyllä se näivettäisi pienyritysten syntymisiä.
En olisi perustanut missään tapauksessa yritystä, jos alkuvaiheessa ei olisi ollut tuotteilleni suojaa.
Nytkin on mennyt suuri summa rahaa tuotekehitykseen. Kyllä ne on saatava pois. Ei tulisi mitään, jos heti alkuvaiheessa valmis yritys vieressä alkaisi valmistaa tuotettani, johon olen uhrannut aikaa ja rahaa. Tuotteen ” varastaja” alkaa saamaan tuloja uhraamatta itse mitään tuotteeseen. Vie karkin suusta. Eihän se voi niin toimia.
En ymmärä lainkaan ajatusten juoksua patenttien poistamiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Käytännössä kaikki bisnekset nykypäivänä perustuvat jollekin sellaiselle, minkä joku muu on keksinyt. Kukaan ei tee mitään sellaista, mikä olisi täysin puhtaasti hänen itse keksimäänsä ja tuottamaansa.
Tästä teknologinen kehitys kumpuaa. Ihmiset rakentavat sen tiedon päälle, mitä muut ovat tuottaneet. Patenttijärjestelmä estää tämän luontaisen kehityksen stoppaamalla sen ja antamalla yhdelle taholle vallan päättää siitä, miten juuri luotua tietoa saa jatkossa käyttää.
Teollisen vallankumouksen arvellaan lykkääntyneen 30 vuodella James Wattin saamien höytykonepatenttien ansiosta. Hän rakensi bisneksensä niiden varaan ja esti kilpailun – mikä tarkoitti sitä, että kukaan ei saanut tuoda markkinoille parempia höyrykoneita. Eikä Watt saanut itse parantaa omaa laitettaan, koska kilpailijat ehtivät patentoimaan kaikki parhaimmat keinot. Näin jäätiin pattitilanteeseen niin pitkäksi aikaa, että patentit vihdoin raukesivat ja kehitys pääsi oikeasti menemään eteenpäin. Eli kyseessä on tosiaankin wanha juttu ja ihmiskunnan tulisi vähitellen ottaa jo opiksi siitä.
Yksittäisten firmojen menestykseen vetoaminen on ihan turhaa. Tottakai se on selvää, että jos jollekin annetaan monopolioikeus johonkin, niin sen mahdollisuudet tehdä kannattavaa bisnestä moninkertaistuvat. Monopoli on hieno asia sille, joka sen saa. Mutta tässä kysymyksessä ei ole kyse siitä.
Kysymys on sen sijaan siitä, mitä koko yhteiskunnan tulisi tehdä. Onko yhteiskunnan kannalta järkevää myöntää tietyille tahoille monopolioikeuksia tiettyjen keksintöjen kaupalliseen käyttöön? Vastaus on hyvin selvä ”ei”. Ei missään tapauksessa, siitä on pelkkää haittaa kaikille muille, jotka joutuvat maksamaan kalliimpaa hintaa huonommista hyödykkeistä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos sinulla on hyvä uutuustuote, ja ole satsannut siihen aikaa ja rahaa perustamasi uuden yrityksen kanssa.
Olet saanut kaikki valmiiksi, ja alat valmistaa tuotetta markkinoille. Joku toinen tai kolmas naapurifirma huomaa, että ompa hyvä uutuustuote, ja hekin alkavat valmistaa tuotetta. Tuotetta, jonka kehittämiseen olet juuri uhrannut aikaasi satoja tunteja euroista puhumattakaan.
Oletko siinä vaiheessa tyytyväinen yrittäjä?? Eikö sinua todellakaan haittaisi, että toiset vievät karkin sinun suusta? Naapuri pääsee valmiiseen pöytään korjaaman hedelmät uhraamatta itse euroakaan tuotteen eteen.
Onko todella tämä sinun mielestäsi hyvä näin. Eli ei tarvittaisi mitään tuoteoikeuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Jep, se olisi todellakin hyvä niin. Markkinataloudessa kukaan ei ole oikeutettu mihinkään tiettyyn markkinasegmenttiin. Ainoa sallittu keino markkinaosuuden saamiseksi on tarjota muille ihmisille jotain sellaista, mitä he haluavat ostaa sinulta.
Tottakai yrittäjää haittaa aina se, jos joku toinen tulee nappaamaan asiakkaita. Mutta yrittäjä ei saa estää sitä mitenkään – asiakkailla on oltava oikeus tehdä yhteistyötä sen kanssa kenet he katsovat parhaimmaksi yhteistyökumppaniksi. Se on sivistyneen markkinatalouden perusta.
Tuollainen asenne mitä itse kuvaat, on perussyy sille, miksi Suomessa menee niin huonosti. Katsot asiaa pelkästään omasta näkökulmastasi etkä välitä tippaakaan muista – vaikka tässä tapauksessa on täysin selvää, että jos vaatimuksiisi suostutaan, siitä seuraa välitön ja erittäin kova hyvinvointitappio koko yhteiskunnalle.
Ilmoita asiaton viesti
Realismi on kaukana noista mielipiteistäsi. Noilla mielipiteilläsi tyrehdytetään innovaatiot ja yrittäjyys minimiin, ja sitä mukaa estetään uusien työpaikkojen luomiset.
Ilmoita asiaton viesti
Sen kyllä myönnän, ettei patenttijärjestelmän romuttaminen ole kovinkaan realistinen ajatus. Mutta se ei johdu siitä, etteikö se olisi hyvä ajatus, vaan siitä, että maailma on niin täynnä korruptoituneita bisneksiä, jotka ovat valmiita lobbaamaan täydellä voimalla säilyttääkseen saavuttamansa monopolioikeudet, joiden avulla he pystyvät riistämään tavallisilta ihmisiltä isot rahat ja pitämään uudet firmat poissa markkinoilta.
Mikäli Suomessa kuitenkin onnistuttaisiin tässä, se olisi ihan mieletön kilpailuetu koko maalle. Tottakai täältä löytyy sellaisia bisneksiä, jotka menisivät konkurssiin ilman monopolioikeuksiaan, mutta niin niiden kuuluukin. Tilalle syntyisi kuitenkin uusia. Ja maailmalta löytyisi vaikka kuinka paljon firmoja, jotka haluaisivat joko siirtää tuotekehityksensä kokonaan Suomeen tai ainakin perustaa tänne sivukonttorin, koska täällä ei tarvitsisi tuhlata aikaa, rahaa eikä muita resursseja patenttien kanssa taistelemiseen. Voisi keskittyä pelkkään itse asiaan, eli sellaisten hyödykkeiden kehittelyyn, joita asiakkaat haluavat ostaa.
Työpaikkojen luomisen tai säilyttämisen suhteen kannattaa olla tarkkana: kaikki työ ei ole samanarvoista. Esimerkiksi patenttijuristin työ ei tuota mitään hyötyä yhteiskunnalle, vaan kaikki hänelle maksettu raha on pois oikeasti hyvinvointia tuottavasta työstä. Sellaiset työpaikat kuuluvatkin kuihtua pois.
Ilmoita asiaton viesti
Mieti hyvä mies. Uhraat aikaa ja vaikka kuusinumeroisen euromäärän tuotteesi kehitykseen.
Sitten tulee naapurin firma, ja vie sinulta tuotteen. Minkähän vaikutuksen luulet tällä olevan innovaatioiden tuotteistamiseen, ja uusien työpaikkojen luomiseen.
Ei tuotesuojauksien poistamisessa ole mitään järkeä. Lamaannuttaisi innovaatiot ja olisi haitallista taloudelle.
Ilmoita asiaton viesti
Ei innovaatioita tuotteisteta. Idea ja keksintö eivät sellaisenaan ole innovaatioita.
Innovaatio on menestyksellisesti lanseerattu käsitteellisesti uusi tuote, prosessi tai palvelu.
Ilmoita asiaton viesti
Wikipedia: Innovaatio eli uudennos on jokin uusi tai olennaisesti parannettu taloudellisesti hyödyllinen TUOTE, prosessi, palvelu tai KEKSINTÖ
Ilmoita asiaton viesti
Roskamääritelmä. Tuoteparannukset eivät ole innovaatioita eikä innovaatioksi riitä pelkkä uutuus. Eivätkä sosiaaliset innovaatiot välttämättä ole taloudellisesti hyödyllisiä.
Innovaatio on käsitteellisesti uusi onnistuneesti lanseerattu tuote, prosessi tai palvelu.
Ilmoita asiaton viesti
Ei huippuosaaminen mitään auta.
Pitää tehdä ne huippukeksinnöt ja pitää löytää ne huippuideat.
Sillä ei ole merkitystä kuka sen huippuidean tekee, sen voi tehdä huipopuosaaja tai joku työtön syrjäytynyt. Eivät ne keksinnöt aina niin paljon osaamista vaadi, eikä edes työtä.
Tarvittaisiin yhteistyötä, niin että ideat saataisiin toteutettua, siihen toki tarvitaan myös huippuosaamista, mutta mitään ei tapahdu jos huippuosaajat keskittyvät kyttäämään toisiaan ja varjelemaan omaa paikkaansa yhteiskunnassa, eivätkä huippuosaajat suostu yhteistyössä edistämään hyviä ideoita.
Sellainen on nimittäin tilanne Suomessa nyt että sotkuisen ja riitaisan ja toinen toistensa kanssa paikasta auringossa tappelevien huippuosaajien puolustusketjun läpi ei kyllä yksikään tervejärkinen idea pääse toteutumisasteelle.
Huippuosaajista ei Suomessa pulaa ole, mutta niitä on aivan liikaa, eikä niitä saada toimimaan järjestäytyneesti ja puhaltamaan yhteen hiileen.
Ilmoita asiaton viesti
”Huippuosaaminen on ulkomaankaupan perusta”
Jotkut asiakkaat huomioivat hinnankin.
Ilmoita asiaton viesti
Missä on esimerkiksi Ikean ”huippuosaaminen” ?
Liikevaihto 2015 oli 31,9 miljardia euroa.
Onko osoitettu, että Slush oli muutakin kuin hypetystä ja pöhinää?
Ilmoita asiaton viesti
Liekkö Ponssen metsäkoneita edes osapatentoitu ja yrityksen perustajalla oli kansakoulupohja.
Ilmoita asiaton viesti