Verotus ei karkota ihmisiä, vaan työpaikkoja

Yhdysvalloissa tutkittiin muuttoliikettä metropolialueen sisällä korkeamman veroasteen käyttöönoton jälkeen. Jotkin korkeimmin ansaitsevat palkansaajaryhmät muuttivat veron seurauksena hanakammin toisen osavaltion puolelle, mutta kaiken kaikkiaan oli verotuksen aikaansaama muuttoliike lähes kokonaan tilastollisesti merkityksetöntä.

Eikö veroilla siis ole väliä? Ihmiset muuttavat tutkitusti pikemmin työpaikkojen ja uramahdollisuuksien perässä kuin suotuisan verotuksen. Jos silloinkaan! Euroopassa ja erityisesti Suomessa työn perässä muuttaminen on selvästi harvinaisempaa kuin Yhdysvalloissa.

Verotuksella on kuitenkin keskeinen vaikutus työpaikkojen syntyyn. Verot nostavat työpanoksen hintaa ja mitä korkeammaksi se nousee, sitä vähemmän työpanosta ostetaan. 

Yksinkertaistaen voikin sanoa, että erityisesti alhaisen muuttoliikkeen oloissa eivät verojen perässä muuta työntekijät, vaan työpaikat. 

Suomessa pienituloisten verotus on linjassa tai jopa alhaisempaa kuin monessa verrokkimaassa. Keski- ja hyvätuloisten kohdalla tilanne on päinvastainen. 

Vaikka muuttoliike – erityisesti maan rajojen ulkopuolelle – on maltillista, sillä on väliä. Erityisesti, jos maasta poistuvat koulutetut nuoret. Ja jos maasta muuttavat työpaikat, jää jäljelle tahatonta toimettomuutta.

Korkean verotuksen ongelmakohta piilee tilanteessa, jossa 25-45-vuotias henkilö on uranrakennusvaiheessa. Silloin ratkaisee työpaikan ja nettopalkan lisäksi myös mahdollisuus kehittää uraa nykyisen työpaikan jälkeen. 

Tuore tanskalaista rekisteriaineistoa hyödyntävä VATT:n tutkimus osoittaa, että maasta pysyväluonteisesti pois muuttaneet tanskalaiset ovat olleet merkittävästi muuta väestöä korkeatuloisempia ja korkeammin koulutettuja. Ilmiö on tutkijoiden mukaan samankaltainen myös muissa Pohjoismaissa.

Globaaleilla markkinoilla on avainhenkilöiden rooli keskeinen. Tuottavuuden kehitys ratkaisee, kun väestö vanhenee ja työvoima supistuu. Kattavan hyvinvointivaltiomme rahoitus lepääkin tukevasti korkean tuottavuuden työn tekijöiden ja samalla hyvätuloisten palkansaajien harteilla. 

Hyvätuloiseksi ei yleensä nousta ainakaan pelkästään sattumalta, vaan pitkällisen ponnistuksen kautta – muodollisesti opiskellen ja mikä yhä tärkeämpää, töissä erikoistuen. Verotuksen ei tulisi liian voimallisesti lyödä kiilaa tähän polkuun. Polku vie helposti muuten muualle: pois maasta tai kauas huipulta. 

Kirjoitus kuuluu Uuden Suomen Puheenvuorossa julkaistavaan Suomen idea –blogikirjoitussarjaan. Se on lyhennelmä Suomen idea -kirjassa (Docendo, 2016) julkaistusta tekstistä.

elina-valtonen
Kokoomus Helsinki

Kansanedustaja (2014-) ja kokoomuksen varapuheenjohtaja. Ulkoasiainvaliokunnan jäsen ja Euroopan neuvoston varajäsen. Entinen koodari, työskennellyt 10 vuotta rahoitusalalla, asunut neljässä eri maassa. Tietotekniikan diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri kansantaloustieteestä. Ihmisoikeudet, kansalaisyhteiskunta ja kansainvälinen yhteistyö!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu