Verotus ei karkota ihmisiä, vaan työpaikkoja
Yhdysvalloissa tutkittiin muuttoliikettä metropolialueen sisällä korkeamman veroasteen käyttöönoton jälkeen. Jotkin korkeimmin ansaitsevat palkansaajaryhmät muuttivat veron seurauksena hanakammin toisen osavaltion puolelle, mutta kaiken kaikkiaan oli verotuksen aikaansaama muuttoliike lähes kokonaan tilastollisesti merkityksetöntä.
Eikö veroilla siis ole väliä? Ihmiset muuttavat tutkitusti pikemmin työpaikkojen ja uramahdollisuuksien perässä kuin suotuisan verotuksen. Jos silloinkaan! Euroopassa ja erityisesti Suomessa työn perässä muuttaminen on selvästi harvinaisempaa kuin Yhdysvalloissa.
Verotuksella on kuitenkin keskeinen vaikutus työpaikkojen syntyyn. Verot nostavat työpanoksen hintaa ja mitä korkeammaksi se nousee, sitä vähemmän työpanosta ostetaan.
Yksinkertaistaen voikin sanoa, että erityisesti alhaisen muuttoliikkeen oloissa eivät verojen perässä muuta työntekijät, vaan työpaikat.
Suomessa pienituloisten verotus on linjassa tai jopa alhaisempaa kuin monessa verrokkimaassa. Keski- ja hyvätuloisten kohdalla tilanne on päinvastainen.
Vaikka muuttoliike – erityisesti maan rajojen ulkopuolelle – on maltillista, sillä on väliä. Erityisesti, jos maasta poistuvat koulutetut nuoret. Ja jos maasta muuttavat työpaikat, jää jäljelle tahatonta toimettomuutta.
Korkean verotuksen ongelmakohta piilee tilanteessa, jossa 25-45-vuotias henkilö on uranrakennusvaiheessa. Silloin ratkaisee työpaikan ja nettopalkan lisäksi myös mahdollisuus kehittää uraa nykyisen työpaikan jälkeen.
Tuore tanskalaista rekisteriaineistoa hyödyntävä VATT:n tutkimus osoittaa, että maasta pysyväluonteisesti pois muuttaneet tanskalaiset ovat olleet merkittävästi muuta väestöä korkeatuloisempia ja korkeammin koulutettuja. Ilmiö on tutkijoiden mukaan samankaltainen myös muissa Pohjoismaissa.
Globaaleilla markkinoilla on avainhenkilöiden rooli keskeinen. Tuottavuuden kehitys ratkaisee, kun väestö vanhenee ja työvoima supistuu. Kattavan hyvinvointivaltiomme rahoitus lepääkin tukevasti korkean tuottavuuden työn tekijöiden ja samalla hyvätuloisten palkansaajien harteilla.
Hyvätuloiseksi ei yleensä nousta ainakaan pelkästään sattumalta, vaan pitkällisen ponnistuksen kautta – muodollisesti opiskellen ja mikä yhä tärkeämpää, töissä erikoistuen. Verotuksen ei tulisi liian voimallisesti lyödä kiilaa tähän polkuun. Polku vie helposti muuten muualle: pois maasta tai kauas huipulta.
Kirjoitus kuuluu Uuden Suomen Puheenvuorossa julkaistavaan Suomen idea –blogikirjoitussarjaan. Se on lyhennelmä Suomen idea -kirjassa (Docendo, 2016) julkaistusta tekstistä.
Rahalla ei saa kaikkea sitä hyvää, mitä meillä Suomessa on… mutta siinä olen samaa mieltä, että alv. ja valmisteverot yms. heikentävät kulutuskysyntää ja hävittävät työpaikat.
Ilmoita asiaton viesti
Kulutusverot eivät ole työllisyydelle lähellekään niin pahoja kuin tuloverot. Kysy keneltä tahansa taloustieteilijältä.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi kannattanut tutkia paluumuuttoakin
Suomen nettomuutto on lähellä nollaa pitkällä aikavälillä, siis kantasuomalaisten
Kun muuttoliike on alle 10000 kumpaankin suuntaan ja muuttajista valtaosa duunaritasoa niin eipä tuo verorapautuminen mitenkään valataa on
Sari Sairaanhoitaja ja Mauri Muurari ovat ne , jotka maksavat Suomessa
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitatko paluumuuttajissa yrityksiä vai ihan yksittäisiä henkilöitä?
Ne henkilöt, jotka ovat muuttaneet Suomesta, ovat saattaneet muuttaa monesta syystä. Esim. eläkeiän viettoon lämpimään maahan, avioitunut toiseen maahan jne. Yrityksien paluuta takaisin Suomeen sen sijaan voi hyvin tarkastella, sillä niillä on vaikutusta työllisyyteen.
Näitä paluumuuttajayrityksiä on uutusoinnin mukaan alkanut ilmaantua. Syy hyvinkin voi olla yritystoiminnan edellytysten paranemisesta, kuten verotuksen ennakoitavuus jne.
http://yle.fi/uutiset/3-8536221
http://www.talouselama.fi/tyoelama/tuotanto-palaa-…
Tässä lukijoiden mielipiteitä Kaleva-lehden kommenteissa;
http://www.kaleva.fi/juttutupa/muut/yritykset-jotk…
Ilmoita asiaton viesti
Tässä puhuttiin henkilöistä
Eivätkä ne yrityksessään muuta vaan laajentavat
Minä olin töissä suomalaisessa ja ruotsalaisessa firmassa ja ne laajenivat toimintaa ympäri maailman mutta ei se uhannut Suomen yhtiön työpaikkoja.
Eikä edes Kiina ole saanut lisää työpaikkoja,teollisuustuöpaikkoja oli siellä eniten 1990-luvun puolivälissä, wen jälkeen ne ovat vähentyneet sielläkin
Ilmoita asiaton viesti
Sari Sairaanhoitaja ja Mauri Muurari harvoin on nettomaksajia, ensimmäisen palkka vielä tulee yleensä kokonaisuudessaan verovaroista joten koko palkka on menoerä valtiolle (vaikkakin tarpeellinen sellainen).
Ilmoita asiaton viesti
Lepomäki on tuskin ajatellut sitä mahdollisuutta, että kun niitä loistavalahjaisia ja materiaan pyrkiviä suomalaisia johtajia siirtyisi enemmän ulkolaisten toimijoiden palvelukseen ulkomaille niin kilpailuetumme ja suhteellinen kykymme nopeasti kasvaisi suhteessa noihin laatujohtajiamme palkanneisiin ulkolaisiin toimijoihin nähden.
Ilmoita asiaton viesti
Sitten on myös näyttöä, että mikä oikeasti toimii.
Minnesotassa toteutettiin verojen nosto korkeatuloisille ja minimipalkan nostaminen ja yhdenvertainen palkka naisille.
Kuinka kävi?
Minnesotan talous on tällä hetkellä USA:n parhaimmistoa.
Mikä ei ole lainkaan ihme: Keskiluokka on se talouden tärkeä moottori, jonka kulutus luo mm. palvelualan työpaikkoja.
Ja tavallisen ihmisen ostovoimalla todellakin on merkitystä talouden toiminnan kannalta. Jos minimipalkat ja perusturva kuristetaan kovin alas, ei ihmisillä ole ostovoimaa. Ja palvelualan työpaikat yksinkertaisesti jäävät syntymättä. Koska raha ei kierräkään kansantaloudessa.
Entäpä toisin päin?
Kun vaikkapa ravintolatyöntekijöilläkin on sen verran kohtuullinen palkka, että he voivat käydä ravintolassa syömässä, se ei todellakaan ole huono juttu ravintolabisnekselle. Päin vastoin. Se on hyvä juttu ravintoloille. Asiakkaita riittää.
Ja työpaikkoja syntyy. Ja sosiaaliturvamenot pienenevät.
Ilmoita asiaton viesti
Ja pienenä lisäyksenä:
On hyvin mahdollista, että Suomessa on veroprosentti jo niin korkea, että verojen korottaminen vähentääkin valtion tuloja.
En siis erityisesti kannata verojen korottamista.
Ja samalla on erittäin tärkeä muistaa, että tavallisen ihmisen ostovoimalla on merkitys.
Haastattelimme viime talvena partureita ja kampaajia.
Kommentti usealta parturilta oli, että ihmiset kyllä kävivät aiemmin ehkä 4-8 viikon välein parturissa. Kun ihmisillä vielä oli rahaa. (Ostovoimaa siis.) Nykyisin ostovoima on heikentynyt ja parturissa käydään aikaisempaa harvemmin, peräti 10-14 viikon välein.
On ihan selvä, että sellaisessa tilanteessa myös parturien ja kampaajien työpaikat jäävät syntymättä. Koska ei vain ole asiakkaita lähellekään yhtä paljoa, kuin aiemmin oli. Kun ihmisillä siis oli enemmän rahaa käytettävissään.
Mikä on seuraus? Ei vain ole mahdollista maksaa palkkaa työntekijöille saati yrittäjälle itselleen. Joka näkyy taas siinä, että monellakaan parturilla tai kampaajalla ei ole rahaa ostaa muitakaan palveluita. Joten sittenpä nekin partureita ja kampaamoita palvelevat työpaikat ovat jääneet syntymättä.
Jos tavallisen ihmisen ostovoimaa heikennetään, nipistää tavallinen ihminen ensimmäiseksi asioista, jotka eivät ole hengissäpysymisen kannalta välttämättömiä.
Kuten palveluista.
Kuten parturissa käynnistä. Ruuastahan on aika vaikea vähentää, jos joku elää jo minimirajalla.
Mitä tapahtuu, kun liian moni vähentää palveluiden käyttöä?
Työpaikat vähenevät. Seurauksena konkursseja. Seurauksena työttömyyskustannusten nousu.
Sitä seuraa holtittomasta säästöpolitiikasta. Mitä ”austerity policy” on saanut aikaan Britanniassa? Yleistä tyytymättömyyttä ainakin. Josta seurasi Brexit. Ja paljon muutakin.
Tässä yksi näkemys säästöpolitiikan seurauksista Britanniassa.
Ehkä Suomessa kannattaa toimia fiksummin.
Ilmoita asiaton viesti
Palvelutaloutta keskiluokalle ei tule koskaan syntymään. Palvelufirman verorasite on 50-70% ja jos palkkaerot matalapalkka-alojen ja keskiluokan välillä eivät suunnilleen viisinkertaistu, on ihan turha kuvitella että palvelutalous voisi pyöriä. Yksinkertaisesti keskiluokalla ei ole varaa maksaa kolmen-neljän tunnin työpanosta saadakseen kotiinsa yhdeksi tunniksi siivoojan.
Hyvinvointivaltio tappaa tehokkaasti nuo haaveet palvelutaloudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Pekalle extrasuositukset tuon yhden suosittelun lisäksi. Palvelut eivät ole menestys, koska kilpailu on palvelualoilla kovaa ja asiakkaat osaavat laskea.
Ilmoita asiaton viesti
Onkohan kuitenkin niin, että kilpailu palveluissa on kovaa juuri siksi, että ihmisillä ei vain ole ylimääräistä rahaa?
Koska säästöpolitiikka. jne. Siksi niistä vähistä asiakkaiden rahoista kilpaillaan palveluissakin verissä päin.
Entäpä jos palvelut työllistävätkin? Eli mitä, jos tavallisella ihmisellä onkin enemmän rahaa käytössään?
1. Kun ihmisillä on rahaa.
2. He ostavat myös palveluita. (Muutakin, kuin marketin itsepalvelua 😉 )
3. Palveluihin palkataan lisää ihmisiä. Vaikkapa partureihin. Hierojiksi. Personal trainereiksi. Ravintovalmentajiksi. Digitaitojen kouluttajiksi . jne.
4. Palveluissa työskentelevät ihmisetkin ostavat palveluita.
5. Seuraus: Lisää työpaikkoja. Lisää rahan tervettä kiertoa.
On totta, että tällä hetkellä verotuksella ja veroluontoisilla maksuilla tehdään paljon tuhoa palvelualoille. Jotka siis ovat erittäin potentiaalinen työllistäjä.
Ja koska nykyinen verotusjärjestelmä (joka siis estää tehokkaasti edullisten palveluiden toteutumisen) on ihmisten (poliitikkojen) tekemä, pysytyään nykyinen huonosti toimiva järjestelmä korjaamaan.
Poliitikkojen ja meidän ihmisten toimesta.
Ilmoita asiaton viesti
Kun matalan tuottavuuden työssä olevilla on käytössään paljon rahaa, se tarkoittaa että he saavat hyvää palkkaa. Jos he saavat hyvää palkkaa, heidän tuottamaa palvelut ovat kalliita. Kalliisiin tuotteisiin kenelläkään ei ole varaa.
Vielä surkempi tilanne tietysti on tulonsiirtojen varassa elävillä; he kuluttavat tuotteita markkinoilta tuomat sinne omaa tuotantopanosta sisään.
En tiedä mikä on ratkaisu. Varmaan se että kaikkien tuottavuus kasvaa sfääreihin ja suurituloisimmilta siirretään tuloja pieniPALKKAISILLE. Samoin sosiaalietuuksilta siirrettäisiin rahaa pieniPALKKAISILLE.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen bkt tulee 70% palveluista
Ilmoita asiaton viesti
Millähän tavalla Kokoomuksen ajamat koulutusleikkaukset ja muut sosiaaliturvan heikennykset auttavat tilanteeseen? Minut, korkeakoulutetun tulevan ekonomin, ajavat maasta juuri se, etten halua jäädä todistamaan tätä jatkuvasti kasvavaa epäoikeudenmukaisuutta tämän pidemmälle. Mieluummin muualle, jossa myös tulevilla lapsillani on mahdollisuus mm. maksuttomaan yliopistokoulutukseen (Tämähän ei ole nykyään enää mikään Suomen erikoisuus).
Ilmoita asiaton viesti
En aivan pysy kirjoittajan ajatuksenjuoksun perässä: Jos siis USA:lainen tutkimus osoittaa että verotus EI vaikuta muuttohalukkuuteen, niin siksi hyvä- ja keskituloisten verotusta pitää Suomessa keventää?Koska muuten korkeakoulutet muuttaa Suomesta pois, toisin kuin USA:lainen tutkimus osoittaa?
Ilmoita asiaton viesti
Miten selitetään,että vieläkin Suomeen kuitenkin tulee yrityksiä? Se pitäisi olla mahdotonta nyt annetun rationaalisen ajattelun kanssa. Samoin myös tänne muuttavien työntekijöiden tulo pitäisi olla mahdotonta ja silti sitä tapahtuu.
Mistä on kyse,kun siitä ei ole mainintaa blogissa?
PS. Mistä pääsen tutustumaan näihin kirjoittajiin jotka saavat osallistua Suomen ideaan?
Ilmoita asiaton viesti
Onko Vellu kuullut puhuttavan Gaussin käyrästä l. todennäköisyysjakaumasta?
Asian voi ajatella sitä kautta. Sovelletaan Gaussin jakaumaa siis yrityksen todennäköisyyteen sijoittua Suomeen.
Vielä Suomeen tosiaan on uusien yritysten mahdollista rantautua, mutta majailumme ko. jakauman vasemmanpuoleisessa hännässä ei pidä todennäköisyyttä kovin korkealla.
Jatkaaksemme ajatusleikkiä, Elina politiikallaan pyrkinee palauttamaan Suomen sijainnin Gaussin käyrällä sen lakipisteen oikealle puolelle. Tällöin todennäköisyys yrityksen rantautumiselle tänne olisi fifty-fiftya suurempi.
Ilmoita asiaton viesti
Olen kuullut toki. http://crab.rutgers.edu/%7Egoertzel/normalcurve.htm
Silti muutama muuttuja on matkalla mitkä ei selity Lepomäen antaman blogin kanssa,vaikka se onkin vain lyhennelmä pitemmästä tekstistä.
Elina varmaankin,ehkä,voi olla yrittää politiikallaan tuota,mutta ainahan voi kertoa suoraan mitä se tarkoittaa. Sinäkin voit tehdä sen. Voinhan minäkin alkaa puhumaan vain lopputuloksista mitkä sitten oletan kaikkien toteuttavan,koska onhan lopputulos aivan hemmetin hieno asia kaikkien mielestä. Keinoilla tai sivuseikoilla ei ole mitään merkitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Sinänsä mielenkiintoista, mikä sinulle on jäänyt epäselväksi sen suhteen, mitä kyseinen blogisti politiikallaan ja näkemyksillään tarkoittaa?
En tietenkään voi puhua kaikkien blogaustensa, mutta ne muutamat, jotka olen ehtinyt lukea olen todennut edustavan täällä ehdotonta parhaimmistoa sisällön, asiapitoisuuden, konkreettisuuden ja sanoisiko ”avaavuuden” suhteen.
En tiedä, mitä yrität tuolla linkillä sanoa, mutta olennaista on tietenkin ymmärtää sen olevan matemaattinen yksinkertainen malli, joka enemmän tai hyvin kuvaa ympäröivässä todellisuudessa esiintyviin ilmiöihin liittyviä jakaumia. Paljon erityisesti riippuu ongelmanasettelusta ja muuttujien valinnasta, kuinka hyvin. Useimmiten parhaiten ilmiötä kuvaava jakauma selviää ainoastaan tilastollisen otannan kautta.
Mikään absoluuttisia arvoja eri asioihin liittyen Gaussin jakauma ei tietenkään tarjoa (sitä kun olisi useimmissa tapauksissa täysin mahdotonta edes todentaa, tarjoaako vaiko ei), ja esimerkiksi juuri palstakeskusteluissa sitä käytetään lähinnä havainnollistavana välineenä, ajatusleikkinä, kun yritetään rautalangasta vääntää.
Nopea ko. linkin lukaisu toi jostain syystä mieleen, että kirjoittajalla itsellään ehkä on ollut alunperin vääriä käsityksiä jakauman sovellettavuuden suhteen ja haluaa nyt asiasta muita valaista.
Ilmoita asiaton viesti
Minimituntipalkaksi 10 euroa, työnantajien sivukulut uusien työntekijöitten palkaamisessa pois kokonaan tai huomattavasti pienemmiksi, ja verotuksen alaraja 20.000 euroon vuodessa.
Ilmoita asiaton viesti
Lopetetaanko työtapaturmavakuutus, eläkekrtymä uusilta työntekijöiltä ?
Ja leikataan vanhojen eläkkeitä ?
Ilmoita asiaton viesti
Sama käytäntö kuin yksityisyrittäjilläkin: vakuuta itsesi, maksa itsellesi eläkettä. Jos ei halua vakuuttaa itseään ja eläkettä, älköön maksako mitään. Kansaneläke kuitenkin tulee. Ja työtä voi tehdä kuolemaansa saakka, jos viitsii ja tarvitsee lisätuloja.
Aina kun kitistään palkoista, ei muisteta, että työnantajat maksavat palkan lisäksi eläkettä ja vakuutuksen.
10 euron tuntipalkalla kertyy vuodessa 17.600 euroa verotonta tuloa, jos verotuksen alaraja on 20.000 euroa. Puuttuvat eurot saa kasaan kun vähentää kesälomaa (joka laskelmassa on kuukausi). Siitä jää eläkkeeseen ja vakuutukseen tarvittava summa.
Ilmoita asiaton viesti
Pitää se kansaneläkekin jostain maksaa ja kerätä rahat siihen. Ja jos ei ole valkuutusta niin vammautunut pitäsi kipata ojaan
Lopputulema taitaa ollakuin USAssa eli jää jossain vaiheessa sossun ruokittavaksi ja hoidettavaksi
Rahaa siihenkin tarvitaan
Ilmoita asiaton viesti
Tässähän blogissa nyt ilmeisesti puhutaan suurituloisten verottamisesta ja ollaan sitä mieltä että suurituloisia ei pitäisi verottaa, tai ne muuttaa pois maasta ja ilman suurituloisia Suomessa ei tulla toimeen.
Minun puolestani suurituloiset menköön, heidän palkkansa on liian iso ja iso palkka syö liikaa maamme kilpailukykyä.
En ymmärrä näitä suurituloisia valittajia, jotka on sitä mieltä ettei suurituloisten pitäisi maksaa verojakaan.
Pienituloisen palkansaajan verotus sen síjaan on näiden isotuloisten valittajien mukaan oikein, heidän palkkaansa vain pitäisi heidän mielestään laskea, koska juuri heidän palkkansa, eikä siis isotuloisten palkka, syö yritysten kilpailukykyä.
Tämä blogistin näkemys on minusta vääristynyt ja erikoinen muunnelma totuudesta.
Totuus on että juuri pienituloiset työntekijät ovat yrittämisen kannalta tärkeitä, välttämättömiä. Ilman heitä yrittämisestä ei tule mitään.
Nämä isotuloiset ovat useimmin yrityksille pelkkä taakka, heihän eivät tee muuta kuin matkustelevat ja kuluttavat yrityksen resursseja. Heidän pitäisi ideoida, se on heidän tehtävänsä, mutta heidän ideansa eivät toimi, ne eivät ole realistisia, koska tämä isopalkkainen uneksija ei ymmärrä mitään realiteeteista eikä yrityksen käytännöistä.
Saattaa olla että jos pienipalkkaisilta ahertajilta tehtaan eri tuotantoportaissa kysyttäisiin jotain, heidän ideansa olisivat parempia kuin isopalkkaisten, kielitaitoisten, korkeakoulutuksen saaneiden maailmanmatkaajien ideat.
Blogista kuvastuu blogistin ylimielinen ja elitistinen asenne, joka ei vastaa arkipäivän todellisuutta todellisissa yrityksissä ja käytännön töissä.
Ilmoita asiaton viesti
Arto, ihan oikeasti: Tällaista riman alitusta kommentissa ei sinun soisi tekevän, vaikka toki ymmärrän, että haluat luoda/vahvistaa tietyn suuntaisia mielikuvia blogistista.
Elina ei missään kohdin totea, etteikö suurituloisia tulisi verottaa kuten ilmeisen tarkoitushakuisesti haluat kommentissasi antaa ymmärtää. Elina johdonmukaisesti läpi blogauksensa kirjoittaa liian korkeasta verotuksesta keski- ja hyvätuloisten osalta.
Ilmaisu ”verotuksen ei tulisi liian voimallisesti lyödä kiilaa tähän [palkkakehitys]polkuun” parhaiten kiteyttänee koko blogauksen idean.
Kun edellisen kaltaisesta kiteytyksestä saa väännettyä sinun kommenttisi kaltaisen vääristelmän, ollaan tiellä, jolle ei todellakaan haluaisi sinänsä älykkäiden ihmisten antavan omaa panostaan tässä jo muutoinkin moniongelmaisessa maailmassa.
Ilmoita asiaton viesti
”Arto, ihan oikeasti: Tällaista riman alitusta kommentissa ei sinun soisi tekevän, vaikka toki ymmärrän, että haluat luoda/vahvistaa tietyn suuntaisia mielikuvia blogistista.”
Olen pitkän aikaa seurannut tätä Elinan tähdenlentoa politiikan taivaalla ja minun käsitykseni perustuu tähän pitenmmän ajan seurantaan, ei tähän yhteen blokiin.
Olen myös huomannut että Elina on jotenkin saanut itselleen jonkinlaisen kannattajakunnan jotka fanittavat ja näkevät idolistaan vain hyvät puolet.
Jos kyseessä olisi poppari tai missi, en kritisoisi tällaista fanituksen kohdetta, koska kunnioittaisin fanien tunteita. Koska kyseessä on kuitenkin politikko, ei minun mielestäni kannata piilotella omia käsityksiäni hänestä, säästääkseni hänen kannattajiensa mielenrauhan.
”Kun edellisen kaltaisesta kiteytyksestä saa väännettyä sinun kommenttisi kaltaisen vääristelmän, ollaan tiellä, jolle ei todellakaan haluaisi sinänsä älykkäiden ihmisten antavan omaa panostaan tässä jo muutoinkin moniongelmaisessa maailmassa.”
Toki sallin jokaiselle heidän omat mielipiteensä, minulla on omani.
Loukkaantumista ja suuttumusta minun mielipitedeni johdosta en tässä tilanteessa ymmärrä. Olen aiemmin arvostellut varsin häjysti myös mm. Alexander Stubia ja montaa muutakin päivänpolitikkoa, mutta en ole huomannut näistä kritiikeistä seuranneen tällaista suuttumusta. Ilmieisesti Elina on sitten jassan suhteessa toisenlainen tapaus kun muut politikot.
Ilmoita asiaton viesti
Kermankuorijat lähtevät. Olipa yllättävä tutkimustulos.
Ilmoita asiaton viesti