Identiteettivarkaus

Käytössäni ollut internet-domain elinalepomaki.fi on varattu kolmannen, minusta riippumattoman osapuolen toimesta viime kesänä. Tuo verkkotunnus on ollut omassa käytössäni vuosina 2010-2016 (kesä). Kesällä, kokoomuksen puheenjohtajakilpailun jälkeen, verkkotunnus erääntyi ja sen uusiminen pääsi unohtumaan.

Joku, jolle minun nimeä kantava verkkotunnus on selkeästi arvokas, pääsi väliin. Verkkotunnus on rekisteröity 5.8.2016. (Muut julkiset tiedot selviävät Ficoran sivuilta.) Hän ei pelkästään varannut verkkotunnusta rahastamistarkoituksessa, vaan katsoi aiheelliseksi julkaista kummallisia kirjoituksia, jotka eivät ole omasta kynästäni. Sivusto kantaa otsikkona minun nimeäni.

Tietoyhteiskuntakaari tuli voimaan 5.9.2016 ja se kumosi verkkotunnusten lainmukaisuutta säännelleen verkkotunnuslain. Tietoyhteiskuntakaaren mukaan luonnollisen henkilön etu- ja sukunimen yhdistelmä ei ole suojattu nimi. Viestintävirasto voi poistaa verkkotunnuksen vain suojatun nimen (tai merkin) haltijan pyynnöstä.

Olen tehnyt poliisille tutkintapyynnön identiteettivarkaudesta. Verkkotunnuksesta löytyvä nettisivu antaa ymmärtää minun olevan siellä julkaistujen tekstien takana. Toista saman nimistä poliitikkoa ei tiettävästi Suomessa (tai maailmassa) tällä hetkellä ole, joten sisältö on harhaanjohtavaa ja aiheuttaa minulle harmia. 

Identiteettivarkaus (38 luku 9 a § (10.4.2015/368):

"Joka erehdyttääkseen kolmatta osapuolta oikeudettomasti käyttää toisen henkilötietoja, tunnistamistietoja tai muuta vastaavaa yksilöivää tietoa ja siten aiheuttaa taloudellista vahinkoa tai vähäistä suurempaa haittaa sille, jota tieto koskee, on tuomittava identiteettivarkaudesta sakkoon."

Mahdollinen sakkorangaistus ei varmaan lämmitä/haittaa tämän riidan kumpaakaan osapuolta, mutta teen tämän tiedon nyt julkiseksi, jotta kukaan ei luule kyseisen verkkosivun edustavan mielipiteitäni – kuin ehkä korkeintaan sattumalta.

Verkkotunnuksen haltija voi luonnollisesti muuttaa sivujen sisältöä milloin tahansa. Niin kauan kuin verkkotunnus ei ole hallinnassani, en myöskään vastaa sivujen sisällöstä.

Luulin, että ajatukseni olisivat tarpeeksi jännittäviä ilman ulkopuolista apua, mutta elämähän on erehtymistä varten. Jos maailma siirtyi postfaktuaaliseen aikaan 8. marraskuuta, omalla kohdallani se tapahtui 5.8.2016.

Linkkaan tämän jutun some-kanaviini ja aion vedota tähän vasta, jos joku otaksuu kyseisen verkkotunnuksen alta löytyvän sivun tai sen sisällön edustavan minua ja ajatuksiani.

Elina Lepomäki

 

Lisäys pe 13.1.2017: En vaadi verkkotunnusta itselleni, vaan toivon, ettei nimissäni julkaista sisältöä luvatta. Internetavaruudessa riittää lukemattomia verkkotunnuksia, joita en luonnollisesti voi tai halua varata nimiini. Toistaiseksi nimissäni on vain tämä poliitikko-domain: lepomäki.net

 

 

 

elina-valtonen
Kokoomus Helsinki

Kansanedustaja (2014-) ja kokoomuksen varapuheenjohtaja. Ulkoasiainvaliokunnan jäsen ja Euroopan neuvoston varajäsen. Entinen koodari, työskennellyt 10 vuotta rahoitusalalla, asunut neljässä eri maassa. Tietotekniikan diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri kansantaloustieteestä. Ihmisoikeudet, kansalaisyhteiskunta ja kansainvälinen yhteistyö!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu