Budjettiriihi ilman päätöksiä
Kyllähän se on sanottava, että budjettiriihen saldo on pettymys, vaikka kevään kehysriihi ei odotuksia nostanutkaan. Tämä oli nimittäin viimeinen varsinainen budjetti ennen vaaleja. Miksikö? Siksi että, kuten Hesarikin eilen kirjoitti, vuoden päästä tehdään jo eduskuntavaaleja ja siten se kuuluisa vaalibudjetti. Ihan teknisesti katsoen on mahdoton pistää mitään uusia uudistuksia alulle enää kuutta kuukautta ennen vaalikauden päättymistä. Toivon, että hallitus käyttäisi vielä talven kuukaudet hyväkseen.
Eilinen päätöslista on täynnä selvitystä ja valmistelua – ja tekemättä jättämistä.
Yritystukien uudistamista pohtimaan perustetaan parlamentaarinen työryhmä. Tämä on vastuun pakoilua. Jos yritystukien karsiminen on vaikeaa kolmen hallituspuolueen kesken, mitä luulette, mikä on tulos kun savottaan lähtee kahdeksan ryhmää? Minä odotan hallitusta, joka purkaa kaikki yritystuet ja vastaavasti laskee yrittämiseen kohdistuvaa verotusta useilla prosenttiyksiköillä. Syrjimättömästi, tasapuolisesti, pois tunkkaisesta muka-yrittämisestä julkisella tuella.
Perhevapaauudistus aiotaan tehdä (hyvä), joskaan mallista ei vielä ole tietoa, sillä nyt tehtiin vain päätös valmistelusta. Valmisteluun osallistuvat tietenkin myös työmarkkinajärjestöt. Uudistus tehtäisiin joka tapauksessa viimeistään ensi kaudella, sillä se käy myös vihreille ja demareille. Työmarkkinauudistukset ovatkin sitten eri asia.
Niistä työmarkkinauudistuksista. Mitään isoa ei uskalleta tehdä, koska kiky ja koska liittokierrokset. Puhutaan enää 10 000 lisätyöpaikasta, vaikka hallituskauden alun tavoitteesta uupuu vielä 70 000. Tarvetta olisi enemmänkin. 72 prosentin työllisyysasteessa on oltu viimeksi 1990-luvun alussa. Liian moni on työtön jo toisessa sukupolvessa.
Koska vastustin nykyisen muotoista kikyä alunperinkin, totean vain, että tämä hallitus saa kantaa ikuisesti ristiä siitä, että se melkein sai uudistettua suomalaiset työmarkkinat eurooppalaiselle kilpailukykyiselle tasolle. Se vain jätti historiallisen tilaisuuden käyttämättä. Nyt jatketaan vanhaa tupojen kierrettä, mikä tarkoittaa hallitustyöskentelyn kannalta suunnilleen seuraavaa: mitään ei tehdä, koska tupo on a) juuri tehty, b) juuri päällä tai c) juuri tulossa.
Samaan talouspolitiikan doktriiniin kuuluu, että hädän edessä kiristetään liitoilta palkkamalttia. Ennen vanhaan devalvoitiin. Se on sääli, koska jokaisen hallituksen tavoitteen pitäisi olla pikemmin se, että maassa työskentelevien ihmisten elin- ja ansiotasot nousevat eivätkä laske. Palkkojen pitäisi kuitenkin voida nousta tekemisen ja osaamisen kautta, ei kabinettipäätöksin, jolloin jätetään kroonisesti osa porukasta kokonaan ilman töitä.
Ansiosidonnaista ei uudisteta, vaan lisätään byrokratiaa. Sitä kutsutaan aktivoinniksi. Työperäisen maahanmuuton tarveharkintaa ei poisteta. Joku on vastustanut työn tarjontaa lisääviä toimia, koska “kysyntää ei ole”. Nyt monella alalla ja alueella on työvoimapula, joten ajankohta olisi mitä otollisin. Jätetäänkö tämäkin tilaisuus käyttämättä? Tulee mieleen karjalaismummon tokaisu: kesällä ei kerkene ja talvella ei tarkene.
Solidaarisuusveron alarajan laskun jatkaminen on myönnytys epä-älylliselle poliittiselle kulttuurille. Jos haluamme, että täällä kannattaa tehdä ja teettää myös korkean tuottavuuden asiantuntijatöitä, on progressiota – ja ylimpiä marginaaliveroasteita – kerta kaikkiaan laskettava. Yli 75 000 euroa ansaitsevia on alle neljä prosenttia Suomen väestöstä ja he maksavat nyt vajaan puolet valtion tuloveroista. Mikä riittää?
Kaikki verot maksaa lopulta yrityksen asiakas. Jos maksaa. Sen sijaan, että pidetään kovan osaamisen työn hintaa huippukorkealla, meidän pitäisi miettiä, miten saamme kovapalkkaista työtä Suomeen nykyistä paljon enemmän. En tarkoita tätä yksin julkisen talouden kannalta, vaan ihan ihmisten itsensä vuoksi. Tarvitsemme lisää, emme vähemmän, hyväosaisia tähän maahan – riippumatta ihmisten lähtömaasta tai -tilanteesta.
On vahva signaali osaajille, ettei heidän puoltaan pidetä edes porvarihallituksessa. Ei ihme, että niin moni lähtee maasta – koulutettuja lähtee enemmän kuin tänne tulee – ja vielä useampi jättää verojen takia lisäponnistelut sikseen. Tuoreen kyselyn (STTK) mukaan jopa kolmannes toimihenkilöistä jättää lisätyötunnit tekemättä verojen vuoksi. Sama ilmiö on tuttu Akavan aloilla. Lääkäri maalaa itse mökkinsä seinät jne., missä ei ole mitään järkeä. Siinä jää kaksi ammatti-ihmisen työpanosta tekemättä. Suomen kuten muidenkin teollistuneiden maiden tulevaisuus on sekä palveluissa että huippuosaamisessa. Ilman merkittäviä uudistuksia me seuraamme tätä peliä jatkossakin sivusta.
Välillisiä veroja nostetaan. Lämmitys-, työkone- ja voimalaitospolttoaineiden energiaveroja korotetaan 45 miljoonalla. Tämä iskee erityisesti niihin pk-sektorin yrityksiin ja toimijoihin, jotka eivät saa energiaveron palautusta. Pelikenttä jakautuu entisestään. Alkoholiveroa nostetaan. Se on kuudes kiristys vuoden 2008 jälkeen. Matkustajatuonti lisääntyy ja ravintola-anniskelu supistuu. Ravintoloissa kulutetaan muutenkin enää alle 10 % alkoholista, kun lukema oli reilu 10 vuotta sitten vielä viidennes. Se niistä palveluelinkeinoista! Nämä kiristykset tehdään, jotta kikyn vaikutus palkansaajien verotukseen saadaan kompensoitua. Toistan näkemykseni kikystä.
Hyviä uutisia on lähinnä koulutuksen saralla, kun ammatillisen koulutuksen aloituspaikkoja lisätään. Haastavilla alueilla toimiville peruskouluille osoitetaan lisää rahoitusta. Takuueläkettä nostetaan, mikä on hyvä. Ihmisten perusturvaa pitäisi parantaa ja laajentaa. Tähän ei kuitenkaan tule olemaan mahdollisuuksia, jos nousukauden hedelmät tärvätään vanhoihin rakenteisiin ja tehottomuuksiin kuten keski- ja hyvätuloisten itse itselleen maksamiin tulonsiirtoihin.
Suomen ongelma on käytännössä kaikkien veroluokkien muita länsimaita korkeampi taso joka näivettää talouden ja vie kilpailukyvyn. Siihen ainoa ratkaisu olisi julkisen sektorin menojen ja tarpeettomien tehtävien karsiminen. Yritystuet listalla ensimmäisenä.
Aika on rahaa; valitettavasti tämäkin hallitus on nyt päätynyt tuhlaamaan molempia. Se on sääli, sillä varsinaiset taloushaasteemme ovat varsin todennäköisesti vasta edessäpäin. Jos ennustekaudella velkaantuminen taittuukin, se kääntyy uudelleen nousuun 2020-luvulla, jolloin ikäsidonnaiset menot ovat huipussaan ja valtio joutuu tekemään suuria hankintoja. Minun on myös vaikea uskoa, että tuleva maakuntahallinto olisi ainakaan alkuvuosina plussalla. Kun jo perusnäkymä on heikko, tekee pahaa miettiä miltä luvut näyttävät, jos jonain päivänä maailmalta tulisikin yllättävä käänne alaspäin.
Kiitos suuri Elinallle tästä avauksesta. Yritystuet ovat kilpailua vääristävää toimintaa ja ne olisi ehdottomasti poistettava.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisikö laivarakentamisen 0-alv ottaa mukaan talkoisiin.Kenellä olisi enää varaa risteillä.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisi. Mihin risteilyjä tarvitaan? Ihan turhaa höpö-höpö-hommaa ja kaikkinaista energian tuhlausta.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, ihmisten risteilyvimma ja yleensä etelänmatkailu siinä laajuudessa kuin sitä on vahvan euron turvin tehty, on vienyt 10 vuoden ajalle jaksotettuna noin 100000 työpaikkaa kotimaan matkailusta. Näin laskee Solaris-kylpylät. Pitänee paikkansa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo laivarakentamisen nolla alv hyödyttää enemmänkin Karibialla risteileviä.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin. Lisänä vielä tuo Elinan muu sanoma oli oikeaa tykitystä eikä mitään toivotaan-toivotaan humppaa.
Kerrankin poliitikolta tulee täyttä asiaa
Ilmoita asiaton viesti
Kun Suomella on heikon kilpalukyvyn omaava valuutta, yritystukia tarvitaan sitä korvaamaan. Kun Suomi on viety kovaan kansainväliseen kilpailuun, mutta samalla on vähennetty edellytyksiä siellä pärjäämiseen. Siksipä olemme eläneet ilmeisesti pisimmän taantuman itsenäisen Suomen taloushistoriassa, kun itsenäisyyttä rahapolitiikassa enään ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän se vuonna 2008 alkanut talouslama oli tuontitavaraa Rapakon takaa. Ja niin on tuontitavaraa myös vähitellen alkanut nousukausikin. Siinä Suomen KiKy on hyttysen hyrinää.
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko tässä vastaus elämme ”hyvinvointivaltiossa” joka tarkoittaneen vähän töitä ja paljon vapaata sekä ”ilmaisia” palveluita joita ”populismilla” valtaan haluavat tarjoilevat.
Ilmoita asiaton viesti
lainaus:
Puhutaan enää 10 000 lisätyöpaikasta, vaikka hallituskauden alun tavoitteesta uupuu vielä 70 000.
TEM-elokuu-17
93 000 tekee työtä sosiaaliturvaa vastaan. 487e/kk+9e/pv ”työmatkoihin”!
10% valtiolla,20% kunnilla,70% yrityksillä.
+n.200 000 jotka on työharjoittelussa,alaa vaihtavia ym. samoin ilmaiseksi.
Kaikki on pois palkallisesta työstä ja palkoista perittävistä verotuloista valtiolta.
Ilmoita asiaton viesti
lainaus:
Ansiosidonnaista ei uudisteta,
Ei.Yhä pysyy ansiosidonnaiset Kela-etuudet rikkaille ja hyvätuloisille ,tulojen mukaan maksettuna.
Tuliko muutoksia yrittäjien ansiosidonnaisiin työttömyyskorvauksiin samalla kun palkansaajilta niitä leikattiin?
Yhdenvertaisuuslainkin takia.
Ilmoita asiaton viesti
@3. En ole kuullutkaan, että yrittäjä saisi työttömyyskorvausta?
Minulta vaadittiin ilmoitusta verotoimistolle, että yritys poistetaan kaikista ilmoituksista ja sitten osoittaa, ettei minulla ole mitään tulojakaan ja ainoa mitä sieltä sai on pelkkä työmarkkinatuki.
Yrittäjänä ei kannata Suomessa, sen olen todennut karulla tavalla kun iso järjestö ryösti toimintatapani ja alkoi tarjota kaikille ilmaiseksi. Mistä toki muutaman vuoden jälkeen heidän tarjoamansa palvelu lopetettiin rahojen loputtua, jonka he saivat RAY:ltä.
Ilmoita asiaton viesti
SYT
Yrittäjän työttömyysturva!
Työttömyysajalta maksetaan huojennettua jäsenmaksua
Ansiosidonnaisen päivärahan kesto
Ilmoita asiaton viesti
Eli hoitivat sinut pois markkinoilta. Se on meidän suomalaisen kapitalistisen markkinatalouden nurja puoli.
Toisaalta, jos jollakin on hyvä, kannattava ja vielä toimiva liikeidea sekä liiketoiminta, niin onko se sitä suomalaista bisnesajattelua, että:
”Pääasia ei ole se, että minuulla ja sinulla menee hyvin, vaan se, että sinulla menee huonosti.”
Ja sitten ihmetellään, että vienti ei vedä sekä syytetään huonosta tuloksesta duunareiden aiheuttamia työvoimakustannuksia. Siihen samaan kategoriaan kuuluu suomalainen ”management by p….le”.
Mitä tähän sanoo EK ? Vai eikö EK:ta kiinnosta pk -sektori, mikroyrityksistä puhumattakaan ?
Ilmoita asiaton viesti
Ettekö te ole kansanedustaja, voitte äänestää budjettiesitystä vastaan.
Mut jotenkin arvaan et on kivempaa louskuttaa leukoja ja kerätä irtopisteitä täällä US:ssä ja kiltisti tukea hallitusta kun äänestyksen aika tulee.
Ilmoita asiaton viesti
Kansanedustaja voi äänestää vaikka jokaista budjettipäätöstä vastaan, mutta jos luit jutun, huomasit varmasti, että ongelma on juuri se, ettei ole päätöksiä. Kun ei tehdä uudistuksia, ei ole lakiehdotuksia, joita kannattaa tai vastustaa salissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kun hallitus tekee budjetin olettaisi hallituspuolueiden eduskuntaryhmän olevan edm.takana.
Eduskuntahan hyväksyy joulukuussa budjetin ja se tapahtuu yllätys Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien enemmisto äänillä.Kuten aina.
Onko Kokoomuksessakin tulossa kaksi eri leiriä kuten persuilla kävi?
Orpon kokoomus,Lepomäen kokoomus?
Ilmoita asiaton viesti
”Onko Kokoomuksessakin tulossa kaksi eri leiriä kuten persuilla kävi?”
Noo, Kokoomuksessa, kuten Elina Lepojärven blogistakin näkee, on sananvapaus. Kokoomuksesta ei heitetä heti ulos, jos on jostakin eri mieltä, eikä siellä vaadita uskollisuuden valoja kuten PS-puolueessa.
Vahvassa puolueessa on sananvapaus ( ks. Elinen profiilitekstiä ) joka kannustaa jäseniään tuomaan selkeästi oman mielipiteensä esiin. Kokoomuksessa ei tarvita ”jees-naisia eikä jees-miehiä”.
Ilmoita asiaton viesti
Olen jälleen kerran täysin samaa mieltä Elinan kanssa!
Ilmoita asiaton viesti
Rehellisyyden nimessä on todettava, että sellaista hallitusta ei ole ”kehdossa keinunut”, joka uskaltaisi aidosti puuttua tähän jatkuvaan velkaantumiseen. EDP-velka oli maaliskuun loppuun mennessä 137 miljardia euroa = vertauskuvallisesti 137 kilometriä korkea pino painosileitä 100 euron seteleitä. Valtatie 4:n oikeassa reunassa olevalle valkoiselle jatkuvalle viivalle kantilleen asetettuna pino ulottuisi Helsingistä Heinolaan (137 km)!
EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen mukaan EDP-velka ei saisi olla yli 60 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Vuoden 2016 lopussa se oli 63,3 prosenttia suhteessa bkt:hen. Tämä tietää jossain vaiheessa troikan (EU, EKP, IMF) tuloa Suomeen laittamaan asiat ”normaaliin päiväjärjestykseen.” Troikka taitaa olla se, jonka johdolla jo vuosia odottaneet välttämättömät rakennemuutokset saadaan toteutettua. Troikan ”kasvottomat virkamiehet” eivät ole riippuvaisia vaalituloksista, jolla kiivetään ”vihreälle oksalle.” Troikka antaa mahdollisuuden muutokseen. Kreikassa taitaa olla jo 15. leikkauslista menossa. Sosiaaliturvaan kohdistuvien leikkauksien myötä muuttovirta maahanmuuttajien keskuudessa saattaa käynnistyä toiseen suuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jokos troikka on käynyt laittamassa esim. Saksan ja Ranskan ruotuun?
https://www.google.fi/imgres?imgurl=https://www.ve…
Ilmoita asiaton viesti
”Välillisiä veroja nostetaan. Lämmitys-, työkone- ja voimalaitospolttoaineiden energiaveroja korotetaan 45 miljoonalla. Tämä iskee erityisesti niihin pk-sektorin yrityksiin ja toimijoihin, jotka eivät saa energiaveron palautusta.”
Minulla on käsitys, että energiaveron palautus hyödyttää juuri sitä teollisuutta, jossa työvoiman järjestymisaste on korkeampi kuin esimerkiksi pk-sektorilla.
Ilmoita asiaton viesti
Elina , mikä on kantasi tuulitukeen ?
Olemme hukanneet tähän käyttökelvotonta sähköä tuottavaan, työpaikkoja tuottamattomaan, ympäristölle ja ihmisille haitalliseen toimintaan ja ilmastonmuutokseen vaikuttamattomaan hulluuteen vuodesta 2011 lähtien tarkkaan ottaen 472 109 579,30 €.
Maksamme tätä järjettömyyttä vuoteen 2030 asti summan kohotessa tuulisuudesta ja sähkön markkinahinnasta riipuen 3000-4000 miljoonaan euroon.
Eikö näille miljardeilla olisi mitään järkevämpää käyttöä esimerkiksi koulutuksessa, lapsiperheiden tuessa, sisäisen turvallisuuden parantimisessa jne…?
http://tuulivahinko.fi/
Ilmoita asiaton viesti
Olisin poistamassa kaikki yritystuet.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä Elina! Saat ääneni seuraavissa vaaleissa. Onhan maataloustuet myös mielestäsi yritystukia.
Ilmoita asiaton viesti
Ihanko kaikki poistaisit, vaikka osa yhteiskunnan tukemista yrityksistä ei muutoin koskaan olisi saanut laitettua liiketoimintaansa tuottavaksi ilman yhteiskunnan tukea, joka sitten myöhemmin on maksanut uusina työpaikkoina ja verotuloina saamansa tuet yhteiskunnalle takaisin muista positiivisista sivuvaikutuksista puhumatta? En usko, että kaikkien yritystukien poistaminen on ratkaisu. Tuulituet kyllä joutaa poistaa, jossa tuen asiantuntija Seppo Viljakaista täysin.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä.
Maataloustuet 3 Mrd/v
Yritystuet 5 Mrd/v
Nordean tuki 2mrd/v
Pääomatuloihin kunnallisvero n.3mrd/v
Eikä köyhiltä tarvitsisi leikata yhtään.
Ilmoita asiaton viesti
Olisikohan noin? Taitaa olla vaalilupaus sarjassa PS:”Piikki kiinni heti,Kreikan tukipaketeista-12″! -15 Kreikkaan meni III-tukipaketti 86 Mrd.Kepu,Ps,kok.
Ensinnäkin Perheyritykset,EK ,MTK ei äänestäisi takuu varmasti Lepomäkeä enää eduskuntaan. (Kellä on pääomat ja työpaikat,sen lauluja laulat)
Joten lupaukset jää äänien kalastukseksi. Juuri sitä mitä ”kansa haluaa kuulla”!
Ilmoita asiaton viesti
Myös suhtautuisin tuotekehitys ja tutkimus tukiin kriittisesti, jos yrityksiä ei verotettaisi ja niiden tulokset vois jäädä omiin pääomiin, niin asia tulisi hoidettua markkinaehtoisesti ilman virkakunnan apua ja asenteella jossa on omat rahat kiinni.
Ilmoita asiaton viesti
Paljon hyviä argumentteja kirjoituksessasi, mutta mitä hyötyä on siitä, että ammatillisen koulutuksen aloituspaikkoja lisätään kun touhu on tätä, kiitos hallituksen leikkausten:
https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/ammattiko…
Ilmoita asiaton viesti
Ammatillinen koulutus pitäisi tehdä yritysvetoisesti. Ensinnäkin sana oppisopimus on väärä, pitäisi puhua työharjoittelusta. Töihin on mentävä eri asenteella kun opiskelemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Aika hölmöä poistaa kaikkia tukia jos jokainen maa ei tee samoin.Kuuluko puoluetuet myös poistettavien tukien piiriin koska selkeästi vääristävät kilpailua?
Ilmoita asiaton viesti
Jos Lepomäen ajattelu edustaa Kokoomuksen ideologiaa seuraavissa vaaleissa ja niiden jälkeen, se on hyvä uutinen sosialidemokraateille, joiden kannatuksen pitäisi tämän vuoksi nousta. Lepomäen kirjoituksessa tehdään monia omituisia olettamia:
EL:
Tuoreen kyselyn (STTK) mukaan jopa kolmannes toimihenkilöistä jättää lisätyötunnit tekemättä verojen vuoksi. Sama ilmiö on tuttu Akavan aloilla. Lääkäri maalaa itse mökkinsä seinät jne., missä ei ole mitään järkeä. Siinä jää kaksi ammatti-ihmisen työpanosta tekemättä.
Lepomäki ei ota tässä huomioon lainkaan sitä, että monet eivät kenties halua tehdä työtunteja säännöllisen työajan päälle, koska vapaa-ajallakin on suuri arvo. Jos työviikko venyy jatkuvasti viiteenkymmeneen tuntiin tai päälle ylitöiden vuoksi, se alkaa rasittaa liikaa, rapauttaa työkykyä ja haitata pienten lasten vanhempien kykyä huolehtia perheestään. Mitä maalausesimerkkiin tulee, suurimman osan asuntojen ja kesämökkien maalaus-, samoin kuin rakennus- ja kunnostustöistä tekevät alan ammattilaiset, eivät omistajat itse. Jos lääkäri sen tekee omalla kesämökillään, hän tekee sitä todennäköisesti vapaa-ajanharrastuksekseen, ei siksi, ettei hänellä olisi varaa palkata maalaria tekemään sen.
EL:
Hyviä uutisia on lähinnä koulutuksen saralla, kun ammatillisen koulutuksen aloituspaikkoja lisätään. Haastavilla alueilla toimiville peruskouluille osoitetaan lisää rahoitusta. Takuueläkettä nostetaan, mikä on hyvä. Ihmisten perusturvaa pitäisi parantaa ja laajentaa. Tähän ei kuitenkaan tule olemaan mahdollisuuksia, jos nousukauden hedelmät tärvätään vanhoihin rakenteisiin ja tehottomuuksiin kuten keski- ja hyvätuloisten itse itselleen maksamiin tulonsiirtoihin.
On hyvin liikuttavaa, että näin halutaan huolehtia ammattikoululaisista ja köyhälistöstä, kenties heistäkin pitkin hampain, mutta mahdollisuuksien tasa-arvon ja keskituloisten mahdollisuutta hakeutua korkeakoulutukseen tai saada ansiosidonnainen turva vanhemmuudelleen, työttömyysriskeille, sairaudelle tai vanhuuseläkeikäänsä, ei arvosteta. Pelkkään köyhäinapuun ja matalapalkkaisimpiin töihin valmentaviin koulutuksiin satsaaminen on ongelmien tilkitsemistä, ei ehkäisyä ja halua mahdollistaa todellista hyvinvointia laajemmalle kansanosalle kuin kenties neljäsosan tai kolmasosan vähemmistölle ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa, olipa mukava huomata että vielä löytyy järkeviäkin kansanedustajia Suomesta. Erittäin fiksu kirjoitus, kiitos siitä. Ääni lähtee tälle edustajalle seuraavissa vaaleissa.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä avaus Elina! Tämä hallitus kun aloitti, niin toiveet ja odotukset olivat jälleen kerran ja ehkäpä suurimmat pitkään aikaan, että nyt tapahtuu jotain muutoksia oikeasti. Ketkä uskaltaisivat tehdä niitä oikeasti isoja muutoksia ja päätöksiä, jotka ovat kuitenkin edessä ennemmin tai myöhemmin?
Ilmoita asiaton viesti
Elina Lepomäki on aivovoimaisimpia Suomen poliitikkoja tällä hetkellä. Blogi on mielestäni hyvä, sekä moni kommentti (Alsiolaiset ja suuntaiset).
Ulkosuomalaisena kuitenkin kovasti ihmetyttää,että kissaa ei nosteta pöydälle. Kun valtion talous kerran on kuralla, miksi koko yhteiskunnan pitää niiata? Yt- neuvottelut 150000 virkamiehen poistamiseki antavat kulusäästön, joka on suora erotus työnantajavaltion palkkakustannuksesta sekä työttömyyskustannuksesta. Rennoin rantein arvioituna erotus voisi olla 3000€/kk. Jo sillä säästää 450 milj € kuukaudessa. Se on paljon rahaa, ja alkaa säästyä välittömästi. Sivuetuna vapautuu kunnon väestöä työvoimapulaa kärsiville aloille; sekä mahdollisesti innovoituneita yritystoimintaan havittelevia yksilöitä.
Julkishallinnon työntekijä tekee työtään elääkseen, kuten muutkin. Kuitenkin verovaroista maksetun (veroa maksavan) palkansaajan yhteiskunnallinen tuotto ei koskaan voi olla positiivinen. Vain tuottamansa tuloksellisuus. Se on veronmaksajien yhteinen panostus, yhteiskunnan toimivuutta varten.
Moinen työntekijöiden vähennys käynnistäisi nopean tarpeen byrokratian vähentämiseksi ja yksinkertaistamiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaiset olivat ennen vanhaan viisasta kansaa. Siitä ovat osoituksena sukupolvelta toiselle siirtyneet kansanviisaudet. Yksi niistä on ”velka on veli otettaessa, vihamies maksettaessa.”
”Kiristyneestä tilanteestaan huolimatta aikoo Suomi jatkaa valtionlainansa lyhentämistä Yhdysvalloille. Washingtonissa olevan Suomen lähetystön kautta on Suomen valtiovarainministeriö suorittanut puolivuotismaksuna vuoden 1933 lainasta 150.000 dollaria.” Näin kirjoitti Helsingin Sanomat 15.6.1944.
Suomi lyhensi velkaansa samaan aikaan, kun Kannaksella käytiin ankaria torjuntataisteluja kesäkuussa 1944. Tämä johti lopulta torjuntavoittoon ja Itsenäisyyden säilyttämiseen. Vastuuntuntoa riitti niin rintamalla kuin sen takanakin. Silloin tehtiin päätöksiä.
”Budjettiriihi ilman päätöksiä”
Miten on nyt näiden edusmiestemme ja edusnaistemme päätösten ja vastuuntunnon kanssa?
Digitoidut sanomalehdet varsinkin sota-ajalta ovat mielenkiintoista luettavaa. Hesari on tehnyt hienon palveluksen digitoidessaan vanhat ja myös uudemmat lehtensä ”Aikakoneelle.”
Ilmoita asiaton viesti
Sanonta kuuluu: Velka on veli otettaessa, velipuoli maksettaessa.
Ilmoita asiaton viesti
Arvoisa kansanedustaja Lepomäki,energiaverotuksen korottaminen herättää kysymyksen lentoliikenteen polttoaineen verotuksesta. Millä tasolla verotus on verrattuna maantieliikenteeseen tai teollisuuden käyttämiin polttoaineisiin?
Ilmoita asiaton viesti
Yritystukien uudistamisfarssi lähentelee jo koulutuslupausta huijauksessaan.
Ennen vaaleja 2015 valmistui VATTin selvitys, joka kertoi kuinka suuri osa yritystuista on tehottomia ja jopa haitallisia. Nykyiset hallituspuolueet muiden mukana kertoivat kuinka tähän tehdään muutos. Selvityksen yksi keskeisiä suosituksia oli, että tukia ja niiden vaikutuksia pitää systemaattisesti tarkemmin selvittää ja arvioida, jonka jälkeen muuttaa.
Mitä hallitus sitten teki? Ei aloittanut selvityksiä vaan vitkutteli yli puolitoista vuotta ja teetti ennen puoliväliriihtä lyhyen parin kuukauden työryhmäselvityksen. Hallitus lisäksi rajasi selvityksestä puolet tuista pois: ”Selvityksessä ei ole mukana seuraavat tukikokonaisuudet: EU-osarahoitteiset tuet, EU:n yhteisen maatalouspolitiikan piiriin kuuluvat tuet ja alennetut alv-kannat.”
Itse työryhmä totesi: ”Selvitystyön aikana on tullut selväksi, että kaikkia yritystukijärjestelmään liittyviä näkökulmia ei ole mahdollista käydä läpi lyhyessä ajassa. Jatkoselvityksiä on syytä tehdä erityisesti yritystukien vaikuttavuuden arvioinnin edistämisen osalta.”
Eli se päätyi samaan kuin VATT – olipa yllätys. Sitten Orpo lausuu kuinka ei tehdä mitään, kun kaikilla tuilla on kannattajansa.. Eikö kukaan halunnutkaan luopua niistä vapaaehtoisesti, on se kumma?
Sitten perään kerrotaan että asiaan palataan syksyn budjettiriihessä.
Tottahan sentään nyt tällä välin selvitettiin asiaa kunnolla? Ei selvitetty.
Keksitään perustaa ”parlamentaarinen työryhmä” ja vielä ollaan kuin se olisi kunnioitettava ja hieno teko.
Tässä vaiheessa luotava parlamentaarinen työryhmä ei tule pääsemään mihinkään lopputulemaan hallituskaudella. Jos se olisi perustettu kauden alussa olisi voinut pääsätkin, mutta ei enää.
Naurettava äänestäjien sumutus ja farssi koko touhu. Osoittaa sen ettei hallituksella ole ollut mitään haluakaan puuttua yritystukiin vaikka puoliväliriihenkin asiantuntijaryhmä totesi, että nykyinen yritystukijärjestelmä ei tue kansantalouden pitkän aikavälin tuottavuutta ja siten talouskasvua optimaalisesti. Vain noin 10 prosenttia tukien kokonaismäärästä edistää yritysten uudistamista, raportissa todetaan.
Suomen pitäisi uudistua ja tukea kasvua sekä työllisyyttä parantavia toimenpiteitä. Saadaan tulos, jonka mukaan 10% tuista edistää tavoitetta, mutta ei tehdä asialle mitään? Huhhuh.
Nyt vielä kaiken kruununa meneillään on maakuntauudistukseen liittyvä lakiuudistus, jonka mukaan suuren osan yritystuista jakavat jatkossa maakunnat ja ELY:t lakkautetaan. Siinä sitten maan sisällä kilpaillaan erilaisten maakuntien omilleen myöntämien tukien kanssa epäterveesti ja kepulandiassa jaellaan veljille fyrkkaa liikesalaisuuden varjossa, kun suuri osa näistä ei ole julkisia. Kokoomustakaan vapaan kilpailun puolestapuhujana ei tunnu haittaavan ollenkaan – paitsi näemmä sinua Lepomäki sekä Vartiaista ja Harkimoa. Siitä hatunnosto teille.
Uskomattoman selkärangatonta touhua vastoin Suomen etua ja tervettä kilpailua.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös meillä pitänyt myös olla ns. norminpurkutalkoot?
Ilmoita asiaton viesti
Kun alkoholiveroa nostetaan, niin duunarilla on harvemmin Kummelista tuttu ns normipäivä. Sitä se vaan tarkoitti.. 😉
Ilmoita asiaton viesti
On meillä, ja tuloksia tulee! saimme jo aikaan pysäköintikiekon muodon ja värin vapauttamisen virkamiehen holhouksesta!
Vieläkö joku enempää uskaltaa tältä hallitukselta odottaa? Ei pitäisi haluta mahdottomia sentään!
Ilmoita asiaton viesti
Bujettiriihiuutinen sai eilen osakseen täällä Puheenvuorossa positiivista hymistelyä, jolloin teilasin tuloksen suurin piirtein samoin perustein kuin tämäkin blogisti ennen kuin oli kenenkään toisen teilaajan kantaa lukenut.
Mm. Asikaisen blogiin pukkasin seuraavan kiteytetyn näkemykseni:
”Mielestäni tässä budjetissa ei näy kokoomuksen sormenjälkeä lainkaan. Ainoastaan keskustan diktaattia maustettuna hiukan sinisillä jonkinlaiseksi lohdutukseksi ja kiitokseksi. Partiopoika Orpo lienee neuvotteluissa yhtä hymyilevä pehmeä nallekarhu kuin TV-kuvissakin. Kaikki kelpaa.”
Ilmoita asiaton viesti
Paljon aikanaan rummutetusta yritysmaailman oppien mukaan tuomisesta tuntuu tuodun markkinointi- ja viestintätapa, jossa saadaan kauniisti muotoiltuna asia alkuun kuulostamaan paremmalta kuin onkaan. Sinällään ihan taitavaa toimintaa.
Hetken aikaa kun tutkii ja miettii huomaa, että taustalla konkreettista edistystä.
Jotkut asiat myös onnistutaan pitämään piilossa kuten tuo mainitsemani yritystukien jako jatkossa maakuntien taholta. Jopa EK on huolestunut sen vaikutuksesta Suomen sisällä ja epäterveen kilpailun muodostumisessa, mutta keskustelua käydään kovin vähän.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, sinun blogissasi kirjoitin eilen kommentin:
”Keskusta on kyllä yritystukia ”selvitellessään” kuin pukki kaalimaan vartijana. Niin suuri on sen hyvävelimerkitys maakuntien silmää tekevien henkseleitään paukuttavien bisnesmiesten keskuudessa, joiden habitus kertoo siitä, että viimeisimmät lanta-aromit ovat saappaan anturoista häthätää ehtineet haihtua ennen paikallisen kauppakamarin johtopestiä ja ”Seurahuoneiden” kabinetti-illallisia.”
Tuo on siis yksi muoto siitä kuuluisasta siltarumpupolitiikasta.
Ilmoita asiaton viesti
Paljon olisi tehtävää mutta – Suomilaiva kulkee nyt vakaasti eikä heilu sinne-tänne
tämä on hyvin tärkeä jotta luottokelpoisuus ja luottamus maahan säilyisi edelleen.
Ulkomaiset ostajat tarkkailevat voiko tästä maasta ostaa,toimiiko siellä kaikki vakaasti ja varmasti!Nyt toimii ja sama vakaa meno on säilytettävä jotta pärjäisimme edelleen.
Kansanedustaja Elina Lepomäki löytää kyllä paljon puutteita hallituksen tekemisissä ja itse olen samaa mieltä – päätöksiin täytyisi saada enemmän vauhtia mutta ymmärrän kyllä että Suomen velkataakka asettaa rajoituksia tekemisille.
Karrikoiden voisi sanoa että jos nyt kaikki asiat pantaisiin kerralla niinsanotusti ”kuntoon” voisi moni äänetäjä olla mielissään vaikka seuraamukset
Suomelle maana olisivat kohtalokkaat ja myös Suomen kansalle.
Ilmoita asiaton viesti
Ravistelevaa ja liiankin totta. Kiitos. Vaalijähmeys jo päällä.
Ilmoita asiaton viesti
Maksumiehiksi viime vuosien elintasolle ja velkaantumiselle on laitettu matalapalkkaalat sekä myös pieneläkeläiset sekä vanhukset työttömät ym. joilla ei ole riittävää suojaverkostoa, tämä näkyy jo huolestuttavasti vanhusten avohoitotyössä, johon ei saada riittäviä resusseja . Myös asumiseen kohdennetaan nykyisen elintason kustannuksia.Vallanpitäjien ja heidän eturyhmien ahneus on maksanut – varsinkin Suomen pienituloisimmalle kahdelle miljoonalle kansalaiselle
.Markkina talous saattaa olla tehokas, mutta ei ole mitään takeita siitä, että se johtaisi eettisesti tai poliittisesti hyväksyttävään tulonjakoon, kuten viime vuosina olemme nähneet. Siksi julkinen valta sekä sopimus yhteiskunnan osapuolet pitäisi jakaa tuloja ja työtä uudelleen laajemmille hartioille, nyt elintasosta ja työstä pääsee nauttimaan, valtaa käyttävien eturyhmät.
Ilmoita asiaton viesti
Orpo on sosialisti.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan hyvää pointtia, mutta minua vaivaa yksi asia mitä yritystukiasiaan tulee… aika pahastikin –
http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2422…
Ilmoita asiaton viesti
Kommenttini oli nr 9.
Kas,ettei se julkaistunut :-/
Ilmoita asiaton viesti
Kuuluisia lupauksia:
Piikki kiinni heti Kreikan II-tukipaketille 56mrd Ps-12.
Sopuisasti meni III-tukipaketti 86 Mrd PS-15
Häkämies-07 Eläkeindeksin ja pohjaosan palauttaminen.
Kepu eläkeläisten veronoikaisu-07 oikaistiin 36 000 ei kaikille yli miljoonalle eläkeläiselle.
Hyssälä-03:
-Eläkeläisille 300e/kk lisää eläkkeeseen.Tuli kokonaista 6e vuonna -06
indeksikorotus.
Ilmoita asiaton viesti
”Yritystukien uudistamista pohtimaan perustetaan parlamentaarinen työryhmä. Tämä on vastuun pakoilua. ”
Juuri näin on asiat. Vetkutellaan päätöksentekoa niin kuin demarit Erkki Tuomiojan johdolla Suomen Nato-ratkaisua.
Tuulimyllytukiaisiin ( tuulisähkön syöttötariffi ) pantiin viime vuonna 157,6 miljoonaa € julkisista varoista, tänä vuonna 211 miljoonaa ja ensi vuodelle hallitus esittää tuulimyllytukiaisiin 248,5 miljoonaa € ( valtion talousarvioesitykset, http://budjetti.vm.fi/indox/index.jsp ). Siis se sama hallitus, joka on jatkuvasti suureen ääneen toitottanut julkisten menojen leikkaamisesta, esittää jatkuvaa kasvua tuulimyllytukiaisille.
Todettakoon, että tuolla viimevuoden 157,6 miljoonalla eurolla tuettiin Suomen nettosähkön tuotannosta 3,6 %:n osuutta ( https://energia.fi/ajankohtaista_ja_materiaalipank…).
Kyllä kai nyt edes kokoomuksesta löytyy talousviisaita ymmärtämään, että tuossa ei ole mitään taloudellista järkeä. Loppulasku julkiselle sektorille tätä menoa tuulimyllytukiaisista 12 vuoden jaksolta tulee olemaan 3500 – 4000 miljoonaa euroa. Samaan aikaan meillä tuskaillaan mistä saataisiin rahaa muutamia kymmeniä miljoonia koulutkseen, SoTe:en ja liikenneinfran kuntoon saattamiseen.
Eihän tästä maasta julkinen raha ole lopussa, kun sitä on varaa heittää tuulen viemäksi aina ulkomaita myöten. Osa näistä Suomessa verovaroilla tuulimyllyjä pyörittävistä tuulisähköfirmoista on nimittäin ulkomaalaisia ( mm. WPD AG Bremen <==> WPD Finland Oy, http://www.wpd.de, ja Ikea, Kemin Ajoksen tuulimyllyt ).
No, nyt juuri eilen ”sopivasti” julkaistiin YLE:n uutisissa, että Lappeenrannan teknillisen yliopiston ( LUT ) tutkimusten mukaan tuulisähkön tuotanto on kaikkein kannattavinta. Hyvä niin ja miksi sitä sitten enää tarvitsisiin tukea julkisista tai mistään muista ( kuluttajien ) varoista ? Miksi tuulisähkön tuotannolle pitäisi KiKy -hengen aikana taata varma 83,5 MWh tuotto ? Eihän tässä maassa kai enää ole mitään hintasäännöstelyä ala- tai ylärajalle ? Mehän elämme sähkömarkkinahinnoittelussa.
Mitä tähän sanoo keskustapuolueen Mauri Pekkarinen, joka ajoi tuulisähkötariffin lävitse, ollessaan Vanhasen II -hallituksen elinkeinoministeri (ks. Mauri Pekkarinen: https://www.slideshare.net/poulaka/uusiutuvan-ener… ). Sellaista on keskustapuolueen talous- ja energiapolitiikka.
Kannattaisi muuten avata ihan oikeasti tuo LUT:n tutkimus selkokielellä niin, että meidän parlamenttaarinen päätöksenteko- oranisaatiommekin sen yksiselitteisesti ymmärtäisi.
https://www.lut.fi/uutiset/-/asset_publisher/h33vO…
Ilmoita asiaton viesti
Ote hämäläisten laulusta:
”Kun miestä missä tarvitaan,
maan eestä vaikka kaatumaan,
:,:niin uljaita on urhoja,
on järkeä, on kuntoa,
kun toimeen tartutaan.:,:”
Hallituksen ja sitä aikaisempienkin hallitusten osalta , voisi tuohon muuten yhtyä, mutta viimeinen värssy pitäisi muuttaa:
”… on järkeä, on kuntoa jos toimeen tartutaan… ”
Että jos…
Tämä pätee paitsi näissä yritystukiaisten leikkaamisessa, myös mm. tiedustelulainsäädännön eteenpäin viemisessä , puhumattakaan siitä Suomen lainsäädännön saattamisesta Lissabonin sopimuksen puolustuvelvoitteen mukaiseksi. Nato-ratkaisusta jo mainitsinkin yllä olevassa.
Jotkin lainsäädännölliset asiathan kuitenkin menevät lävitse vauhdilla kuin kuuma veitsi voissa, kuten esimerkiksi jalkaväkimiinojen kieltolaki.
Ilmoita asiaton viesti
Vielä tulee mieleen:
Aikoinaan Veikko Vennamo jarrutti joidenkin lakiesitysten läpivientiä maratonpuheilla, jopa niin, että eduskunan vahtimestarit joskus kantoivat VV:n pois salista, kun tämä ei malttanut lopettaa.
http://www.kysy.fi/kysymys/miksi-veikko-vennamo-ka…
Nykyjään lainsäädännön eteenpäin viemistä jarrutetaan mm. perustamalla erilaisia parlamenttaarisia työryhmiä pohtimaan jo moneen kertaan selvitettyjä asioita.
Toinen malli jarruttaa asioiden eteenpäin viemistä on tarjota kansalaisille ja eduskunnalle mielikuviin perustuvia mitä ihmeellisimpiä ja epärealistisimpia vaihtoehtoratkaisuja. Viimeksi mainittuja on kuultu mm. Suomen turvallisuus- ja puolustuspoliittisia ratkaisuja koskevassa keskustelussa. Esimerkiksi Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyön osalta.
Ensinhän markkinoitiin meille ns. pohjoismaista puolustusyhteistyötä.
Ilmoita asiaton viesti
En voi olla kun yhtä mieltä Elinan kanssa. Veroista sen verran että ympäristöön vaikuttavia veroja voitaisiin selkeästi korottaa, työn ja yrittämisen veroja selvästi alennettava. Alkoholi ja tupakka ovat hyviä verokohteita sen ovat jo Baltian maatkin huomanneet, hintaeroa toki on vieläkin, siitä syystä kansan kunto kasvaa kun ”raahaavat” kostuketta ja osallistuvat paljon parjattuun verosuunnitteluun omalta osaltaan joka ei siinä varjossa tunnun kovin paheksuttavalta.
Ilmoita asiaton viesti
Säätiöthän on verottomia !
Libera-Säätiön toiminnan rahoitus
Säätiön toiminnan kulut ovat olleet hieman vajaat 288 000 euroa, joista suurin osuus on henkilöstökuluja. Yksityisinä lahjoituksina säätiö sai reilut 264 000 euroa. Lahjoittajia on ollut 44.
Säätiön hallitukseen kuuluivat Elina Lepomäki (pj.), Björn Wahlroos (vpj.), Paul Lillrank, Henrikki Tikkanen, Matti Vuoria ja Tatu Ylönen.
tuskin on tarkoitus poistaa yritystukia. Kun katsoi henkilöitä jotka tukevat edm.säätiötä.
Ilmoita asiaton viesti
Kardinaalimunaus kokoomukselta puheenjohtajan valinnassa. Ei se Orpokaan ihan nolla ole, mutta Elina olisi ollut raikas vaihtoehto puheenjohtajaksi. Täysin ylivertainen haastatteluissa, jopa demareiden fiksuimman, populisti Harakan propagandamyllyssä. Toivottavasti Elinalla on malttia ”vaurastua” henkisesti hänelle alipalkitussa kansanedustajan työssä, olisiko todennäköinen puheenjohtajuus joskus 5-6 vuoden päästä Suomen suurimmassa puolueessa riittävä kannustin ”sorvin ääressä” olemiseen?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus. Tällaisia raikkaita avauksia nyt todella tarvitaan. Yleisesti valtion roolia tulisi pienentää yritys maailmassa. Valtion ei tulisi omistaa kuin peruspalvelut ja infra.
Mikä Elinan ajatukset on maataloustuista ? Olisiko tätäkin keskustelua syytä avata . Tuetaanko nyt ylituotantoa ja esim. sianlihan vientiä.
Ilmoita asiaton viesti
Kysyn nyt ihan suoraan Lepomäeltä: minkälaista kohtaloa suunnittelet yli 50-vuotiaallle pitkäaikaistyöttömälle?
Itse olen aikuisena kouluttautunut uuteen ammattiin tutkijaksi. Kymmenen työvuoden jälkeen en jaksanut enää apuraha-arpajaisia vaan masennuksen vuoksi jäin suosiolla työttömäksi.
Kaikkia sopivia työpaikkoja olen kyllä hakenut. Esimerkiksi Kelan etuuskäsittelijän määräaikaista työtä. Hakijoita oli 510, ei tullut kutsua haastatteluun.
En ole syrjäytynyt enkä passivoitunut. Toimin politiikassa ruohonjuuritasolla, Puolueeni tosin on vasemmistoliitto.
Ilmoita asiaton viesti
Elina, tähän pitää vastata. Tässä maassa ei ole tulevaisuudessa yhtään ylimääräistä koulutettua työntekijää, jos ei mamuja lasketa mukaan.
Mitä järkeä on meidän verovaroilla kouluttaa ihmisiä maistereiksi ja tohtoreiksi työkkäriin ? Osaavatko meidän nuoret toimarit arvostaa koulutetun ihmisen työkokemusta ja näkemystä ? Itse olen 90 -luvulla ulkomaalaisissa markkina- ja myyntimiehissä aikoinani tavannut monia oman yhtiönsä laatua vakuuttavia henkilöitä.
Vai heitetäänkö tämä resurssi, kokeneet ja elämää sekä ihmisiä nähneet ihmiset sivuun ja sitten kiljutaan duunareiden yritysten aiheuttamien kustannusten perään. Kummat naistyöntekijöistä ovat enemmän pois työpaikalta : 25 – 35 vuotiaat naiset vai 50 – 60 vuotiaat naiset ?
Eikö yrityksen , KiKy -hengessä, pitäisi kaivaa jokaisesta työntekijästä se hänen osaamisensa esiin ja hyödyntää sitä firman eduksi. Vähän niin kuin se Rokka Tuntemattomassa , joka ei suostunut maalaamaan kiviä rangaistukseksi, mutta joka suolasi vihollisia ja otti vielä ”kivien maalaamisen jälkeen” vangiksi venäläisen vaikka rangaistus oli päällä.
Itse nuorena Helsingin satamissa koulupoikana 70 -luvulla kesätöissä laivojen lastia purkaneena ja myöhemmin telakoilla laivojemme kanssa olleena, näin siellä monta ”Rokkaa” ja ”Lahtista” . Asenne oli monella rautakouralla vasemmistolainen , mutta henki oli isänmaallinen. Opin muuten eräältä rautakouralta 80 -luvulla Turussa kuinka alumiinitanko taipuu ilman sitä rikkomatta. Se on taitolaji.
Ilmoita asiaton viesti