Epäonni ei saa olla loppuelämän kohtalo
Pojan nimi oli René. Hänen molemmat vanhempansa käyttivät huumeita. Poika otettiin huostaan heti vauvana ja hän vietti ensimmäisen vuotensa lastenkodissa. Isovanhemmat adoptoivat Renén, kun hän oli 1,5-vuotias. Renén oireilu alkoi teini-iässä: lintsailua, näpistelyä. Isovanhemmat eivät osanneet tukea itseään etsivää nuorta miestä. René yritti itsemurhaa 14-vuotiaana ja hänet otettiin huostaan, kun tilanne selvisi koulussa. Hänellä ei ollut käynyt mielessäkään hakea ulkopuolista apua itse.
Joka vuosi 4 038 lapsesta tulee syrjäytynyt nuori. Joka vuosi 4 674 nuoresta tulee syrjäytynyt aikuinen. Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten ja nuorten määrä (18 000) on lähes kolminkertaistunut 1990-luvun alusta vuoteen 2017. THL:n kohortti-tutkimuksen mukaan lähes kuusi prosenttia vuonna 1997 syntyneistä lapsista ja nuorista on ollut jossain elämänsä vaiheessa sijoitettuna kodin ulkopuolelle. Tuosta ikäluokasta sijoitettiin lähes kaksi kertaa niin monta lasta kuin vuoden 1987 ikäluokasta*. Useimpien sijoitettujen vanhemmista jompikumpi tai molemmat kärsivät mielenterveyden ongelmista.
Kodin ulkopuolisissa sijoituksissa piikit ovat sekä vauvaiässä että nuoruudessa. Yleistäen voidaan sanoa, että alle kouluikäisten lasten sijoitusten taustalla ovat vanhempien ongelmat. Teini-ikäisten ongelmien taustalla ovat nuorten omat ongelmat. Mikään ei perheissä tietenkään tapahdu toisistaan riippumatta. Liian usein ongelmiin puututaan liian myöhään. Silloin kun asiat ovat huonosti ja erityisesti kun vanhemmilla on päihdeongelma, tulisi neuvolan kyetä auttamaan ja ohjaamaan odottavat äiti ja isä hoitoon jo kauan ennen kuin vauva syntyy.
Nuorilla voi olla korkea kynnys lähestyä koulussa kuraattoria ja kertoa ongelmista. Järjestöillä, vapaaehtoistyöllä ja anonyymeillä palveluilla on mittaamattoman suuri merkitys. Vamos, Icehearts, Me-talot ja muut tekevät esimerkillistä työtä. Yksikin turvallinen aikuinen voi kääntää nuoren elämän suunnan. Turvallinen tarkoittaa ennen kaikkea kahta asiaa: sitä, että sama aikuinen voi sitoutua nuoreen vuosiksi ja että hän on aidosti läsnä, edes välillä. Eräs järjestön kautta nuoria auttava mies käy aamuisin katsomassa 8-vuotiaan pojan luona, että tämä lähtee kouluun ja saa aamupalaa. Vanhemmat saattavat olla aineissa tai eivät ole edes paikalla.
Syrjäytyminen on tragedia, joka koskettaa koko yhteiskuntaa. Se periytyy ja näköalattomuus laajenee. Pystymme parempaan! Onnistunut yhteiskuntapolitiikka tähtää lastensuojelun rinnalla voimallisesti ongelmien ennaltaehkäisyyn eli siihen, että ihmisten pahoinvointi vähenee ja vanhemmat pystyvät olemaan vanhempia.
Syrjäytyminen saatava nollaan
Minun visioni on, että vuonna 2030 syrjäytyneiden nuorten määrä (60 000) on saatu nollaan. Nollavisio kuulostaa utopialta, mutta ei sen tarvitse olla sitä. Ensimmäinen askel on se, että tuleva hallitus ottaa tavoitteekseen syrjäytyneiden määrän puolittaminen hallituskauden loppuun mennessä. Se on mittari, joka edellyttää poliittisia toimia kaikilla sektoreilla. Toimet keskittyvät sekä nykyisten ongelmien ratkaisemiseen että ennen kaikkea, ennaltaehkäisyyn koulua, työmarkkinoita ja sosiaaliturvaa koskettavien toimien kautta. Meidän kaikkien kannalta on tärkeintä, että yhä harvempi päätyy tilanteeseen, jossa “mikään ei tunnu miltään”.
Ennakoinnissa voidaan käyttää teknologiaa nykyistä paremmin hyväksi, muun muassa hyödyntämällä neuvola-, ja terveysdataa. Tekoäly voi auttaa kohdistamaan apua sinne, missä tarve on suurin – jo vuosia ennen kuin oireet alkavat. Samoin kuin kouluissa annetaan opettajille laaja autonomia, tulisi sosiaalityöntekijöille antaa nykyistä paremmat mahdollisuudet järjestää työnsä. Sen sijaan, että tavataan kaikki asiakkaat mekaanisesti 45 minuutin ajan kerran kuukaudessa, pitäisi sosiaalityöntekijällä olla mahdollisuus panostaa ongelmien syvyyden mukaan. Erityisesti alle kouluikäisillä lapsilla on tärkeä olla oma sosiaalityöntekijä, jolla on tarpeeksi päätäntävaltaa ja paukkuja käydä lapsen kotona ja auttaa vanhempia suoraan arjessa.
Meidän on satsattava varhaiskasvatukseen ja kaksivuotiseen esikouluun. Kaikille lapsille on taattava koulunkäyntivalmiudet perhetaustasta riippumatta. Läsnäoloa tarvitaan myös nykyistä enemmän kouluihin. THL:n raportti Suomi lasten kasvuympäristönä toteaa loppupäätelmissään, ettei peruskoulu poista perhetaustoista johtuvia eroja. Sellaista koulua ei voi pitää kovin onnistuneena, erityisesti, kun se syrjäyttää niin vahvasti juuri teini-ikään saapuvia poikia. Silloinkin kun lapsen vanhemmilla on tilastollisesti katsoen kaikki hyvin**, vain 39 prosentilla pojista (63 prosentilla tytöistä) on lukuaineissa hyvä eli vähintään kahdeksikon keskiarvo.
Monessa koulussa on heikko työrauha. Siellä missä ongelmia on, tarvitaan pienryhmiä ja lisää käsiä, esimerkiksi koulunkäyntiavustajia. Ihmisiä, jotka ovat läsnä pitkin koulupäivää. Usein ylimääräisen askelen ottaminen opin tiellä ei ole kovin suuresta kiinni: joskus auttaa pelkästään se, että joku katsoo, että mennään kellon mukaan. Koulunkäyntiavustajien työpäivään voi hyvin yhdistää myös ohjattua läksyjen tekoa koulun jälkeen ja iltapäivän harrastusmahdollisuuksia. Jälkimmäisestä hyötyvät kaikki; myös ne lapset, joiden vanhemmilla ei ole varaa tai aikaa huolehtia lasten harrastuksista iltaisin.
Peruskoulussa on tehtävä tilaa erikoisosaamiselle, käsillä tekemiselle ja luovuudelle. Ei syrjäytetä “villejä poikia” tai “kympin tyttöjä”. vaan tehdään tilaa monenlaiselle lahjakkuudelle. Peruskoulun pitää antaa elämän perustaidot, eikä oppivelvollisuusiän pidentäminen ole ratkaisu silloin, kun yläkoulukin on yhtä taistelua. Koulutukseen on sen sijaan voitava siirtyä tai palata myös tuonnempana elinkaaren aikana. Syrjäytymisen nollavisio lähtee siitä, että yhteiskunnan joka tasolla kunnioitetaan erilaisia elämänpolkuja: ei tehdä ihmisistä uhreja, vaan toimijoita.
Joustava työelämä ratkaisun avain
Isien ja äitien työllisyydellä ja siitä seuraavalla tulotasolla on keskeinen merkitys lasten tulevan hyvinvoinnin kannalta. Pienet tulot lisäävät stressiä ja perheiden ongelmia. Ne kertovat myös muusta: pitkittynyt työttömyys lisää näköalattomuutta. Kuka tahansa masentuu, jos elämällä ei koe olevan merkitystä tai edes suuntaa parempaan. Parempi työllisyys auttaa nuoria myös suoraan: se helpottaa oppisopimus- ja harjoittelupaikkojen saannissa sekä työelämään pääsyä jo alle parikymppisenä. Sipilän hallituskauden aikana elpynyt työllisyys on vähentänyt syrjäytyneiden nuorten ja köyhyydessä elävien kotitalouksien määrää.
Työllisyyden kasvattamiseen ei ole muita keinoja kuin mahdollistaa nykyistä paremmin työn tarjoaminen ja sen vastaanottaminen. Tarvitsemme paikallista ja yksilökohtaista sopimista. Silloin työnantaja uskaltaa antaa mahdollisuuden yhä useammalle. Työmarkkinoille pitää olla nykyistä vaivattomampi pääsy missä tahansa elämäntilanteessa. Työssä pääsee kehittämään osaamistaan edelleen, ja se antaa merkitystä elämälle, silloinkin, kun sitä ei pysty tekemään kokopäiväisesti.
Sosiaaliturvaksi esitän perustilimallia, jossa jokaisella on vahva perusturva, mutta samalla kannustin opiskella, yrittää ja ottaa mitä tahansa lyhyttäkin työtä vastaan. Kaikilla on oma pieni alkupääoma ja ensisijainen tarveharkinta on aina ihmisellä itsellään. Perustilin filosofia on myös se, että ihmisen on aina mahdollista aloittaa alusta. Luotetaan ihmiseen! Jos vastuuta ei pysty kantamaan, niin silloin autetaan. Ja silloin vasta autetaankin. Sosiaaliturvan tehtävän tulee aina olla vaihtoehtojen avaaminen ihmisille, sen sijaan, että valtio tekee nuo valinnat hänen puolestaan. Luusereita ei olekaan.
Tapasin Renén viime viikolla, 35-vuotiaan miehen. Hän opiskeli alle kaksikymppisenä ammattiin ja meni muutamaksi vuodeksi oman alansa töihin. Sitten hän lähti kiertämään maailmaa. Aasiassa hän perusti pienen nettikauppayrityksen, jonka hän myi Amazonille muutamaa vuotta myöhemmin. Renén mielestä nykyinen alusta- ja jakamistalous on parasta mitä ihmiselle voi tapahtua: osaaminen ratkaisee "eikä kukaan kysy mikä sinun taustasi on".
Renén tarina on kääntynyt onnelliseksi vaikeuksien jälkeen. Kaikkien tarinat eivät niin tee ja liian moni niistä jopa päättyy ennen aikojaan. Siihen on saatava muutos. Toivon Suomen olevan tulevaisuudessa mahdollisuuksien maa, jossa kenenkään vaikeudet eivät ole loppuelämän kohtalo. Kuten Réne minulle sanoi, “itse en ajattele, että olisin menestynyt elämässäni taustastani huolimatta. Ajattelen, että olen menestynyt sen ansiosta”.
—
* THL:n tutkimuksessa on vertailukelpoisuuden vuoksi aineiston ulkopuolelle rajattu ensimmäisen noin kolmen elinvuoden aikana tapahtuneet sijoitukset.
** Tällä tarkoitetaan vanhempia, joilla ei ole THL:n määritelmän mukaisia riskitekijöitä kuten pitkittynyttä työttömyytta, toimeentulo-ongelmia, mielenterveysongelmia.
””Erityisesti alle kouluikäisillä lapsilla on tärkeä olla oma sosiaalityöntekijä, jolla on tarpeeksi päätäntävaltaa ja paukkuja käydä lapsen kotona ja auttaa vanhempia suoraan arjessa.””
Niin vanhanajan kodinhoitajille olisi tarvetta . Minulla ja monella kaverillani on jäänyt valoisia hyviä muistoja hetkistä lapsuudesta kun kodinhoitaja tuli joskus päiväksi auttamaan .
Sekin oleellista ymmärtää jotta tämän päivän ”syrjäytetyt” , jos joku syvä talouskriisi tulee . Ovat helposti tämän päivän ”yltäkyllästen” hyväosaisten ikkunoista ja ovista puskemassa sisään . Josseivat taidot järkevämpiin elannon hankkimis ”konsteihin” riitä .
Ilmoita asiaton viesti
Julkisen sektorin rahankäytössä ei saisi elää kvartaalimallissa, vaan pitäisi ymmärtää että sijoitus lapsen hyvinvointiin on pitkäaikainen sijoitus, jonka hyödyt tulevat vuosikymmenten aikana. Liian monesta asiasta leikataan jotta juuri sen hetken talous näyttäisi hyvältä, vaikka pitkällä jänteellä se ei olisi järkevää.
Koulujen työrauhaan toivoisin että opettajilla olisi hieman myös hallinnollista valtaa luokkaansa. En puhu kurista vaan oikeudesta esimerkiksi saada ongelmalapselle erityisopetusta. Aiemmin siihen oli suora polku, nyttemmin siihen on kivikkoinen kasa byrokratiaa joka harvoin onnistuu. Kun lapsi vihdoin saa erityisopetusta, voi olla jo sillekin liian myöhäistä. Jälleen on säästetty hetkessä ja menetetty pitkässä juoksussa.
Talousoppi nimitetään viholliseksi ja möröksi, mutta mielestäni päinvastoinkin huono oppi yhteiskuntatalouden pitkäjänteisyydestä on ongelma.
Ilmoita asiaton viesti
Päihde- ja muilla ongelmaisilla saisi olla vapaa oikeus sterilointiin.
Suomen steriloimislaissa saisi antaa täysi-ikäiselle tai edes 25-vuotiaalle oikeuden sterilisaatioon. Näin on muissa Pohjoismaissa. Suomessa ikäraja on 30 vuotta.
Kokoomus hyväksyi puoluekokouksessa 2018 tavoitteeksi ikärajan laskemisen 25 vuoteen.
Kansanedustajat kuitenkin vaikenevat asiasta.
http://steriloimislaki.blogspot.com/
Ilmoita asiaton viesti
Elina Lepomäki voisi kertoa kantansa steriloimislain muuttamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Alkoi jo valmiiksi käymään sääliksi syrjäytyneitä,kun valtiovalta päättää lähteä avuksi. Pian heiluu aktiivitoimet ja ”kannustamiset” aivan kuin niillä oltaisiin hyvän puolesta pahaa vastaan.
Tosiasiassa..siis juuri siinä mikä pitäisi painaa eniten ne kuitenkin lisäävät kärsimystä jonka vähentäminen kuitenkin on se ainoa oikea päämäärä.
Ilmoita asiaton viesti
Taas yksi kokoomuslainen joka yrittää ratsastaa aiheella josta ei mitään tiedä.On näköjään oikein muotia nyt tällä vaalikaudella.Kokoomus ja keskusta kun ovat ne tahot jotka ovat lapset ja nuoret syrjäyttäneet,PERHEINEEN.Lapsista ja perheistä käydään kauppaa sosiaalivirastoissa.HUOSTABISNES jota nämä kokoomuslaiset ja keskusta ovat lakien avulla suomessa kasvattaneet,on se ydin ja syy suomalaisten perheiden pahoinvointiin.
Lepomäki ,kuten muutkin kokoomuslaiset daamit joiden puolue on ollut tuomassa suomeen huostabisneksen,lastensuojelun tilalle,tulkaa sitten puhumaan kun edes tiedätte mistä puhutte.
Jokainen näistä rouvakerhoista eli sadoista lasten ja perheiden kanssa puuhastelevista kerhoista on syntynyt kun perheiden lainmukaiset tukitoimet on lakkautettu,eli nämä veikkauksen ,veronmaksajien rahoilla häärivät rouvakerholaiset ovat itse keksineet toisilleen työllistäviä järjestöjä,sen sijaan että perheille olisi annettu PALVELUT heidän tarpeistaan lähtien ei PAKKOTOIMILLA ja tällaisilla kerhoilla joissa poliitikot ynm.naiset häärivät oma egoaan kohottamassa.
Ensi ja turvakodeille kerjättiin raha muutama vuosi sitten ja nyt siitäkin on tullut kerholaisten perheitä huostaava pakkosysteemi joka tekee huostanoton valmisteluja perheitä ”kuntouttavalla”toiminallaan.Eli kokonaisia perheitä otetaan valvonnan kohteeksi.
Tämä kokoomuksen ja keskustan kampanja suomalaisten perheiden mustamaalaamisessa jatkuu näiden kokoomusdaamien suulla.Jospa pysyisitte siellä kissojen parissa kuitenkin.Oksettavaa kaksinaamaisuutta puolueelta joka itse on ollut tuhoamassa suomen lastensuojelun eikä suomessa noudateta edes YK lastenoikeuksien julistusta,jota eivät nämä kerholaiset edes tunne.
Ilmoita asiaton viesti
http://oksanenilona.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27051…
Siellä on sitä todellisuutta kokoomuksen ja keskustan lastensuojelusta,tällaisten mediajulkisuutta hakevien vaalimainosten sijaan.Kolikolla kun on aina kaksi puolta ja varsinkin se puoli unohdetaan kätevästi josta ei julkisuudessa saa kertoa.Sellainen häpeätahra se on näiden poliitikoiden maineessa.
Suomalaiset ovat vasta alkaneet avaamaan silmiään,viime vaalien alla kun iski sensuuri lastensuojelusta eli oikeammin huostakulttuurista,johon liiketoiminta lapsilla ja kokonaisilla perheillä kuuluu,kirjoittaviin.YLE on ollut mukana sensuroimassa ohjelmia joissa tulee muutakin ilmi,kuin poliitikoiden tarvitsema suomalaisten mustamaalaaminen.YLE EI JULKAISE OHJELMIA JOSSA ASIANTUNTIJAT OVAT ÄÄNESSÄ ITSE,ELI NÄIDEN SOSIAALIVIRANOMAISTEN JA ROUVAKERHOLAISTEN SIJAAN NE JOTKA OVAT KOKEMUSASIANTUNTIJOITA .
Ei jatkoon.
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta ikäluokasta sijoitettiin lähes kaksi kertaa niin monta lasta kuin vuoden 1987 ikäluokasta*. Useimpien sijoitettujen vanhemmista jompikumpi tai molemmat kärsivät mielenterveyden ongelmista.
Jos lepomäki uskoo näihin satuihin,siitä vaan.Todellisuudessa kun asiakirjoja on valheilla ryyditetty,ja perheitä uhkailemalla ja pelottelemalla kiristetty.Tai voihan sitä kannattaa sensuurin ja tiedustelulakien tapaan DDR systeemiä,joka tuolla instansissa hallitsee.Arvonsa kullakin.
HUOSTAANOTETUISTA YLI 40% ON HUOSTAANOTETTU LAITTOMASTI,eli köyhyyden varjolla joka ei ole mikään syy viedä lapsia kotoaan.Ihminen joka levittää tällaisia ”tilastoja”eikä tiedä edes sitä mikä on suomen tilanne siellä tosimaailmassa ja kuinka monta valheisin perustuvaa huostaanottoa on näiden sosiaaliviranomaisten kumileimasin hallinto-oikeus hyväksynyt.
Vapaudenriisto joka koskettaa lasta tai nuorta,kun puoskarit tehtailevat omia tarinoitaan perheistä,joiden perusteella hallinto-oikeus ne siunaa on kokoomuksen mielestä oikeutta.Kehitysmaiden SOS-lapsikylät suomessa?Orpoja ja kodittomia ,nälkää näkeviä varten jotka ovat menettäneet vanhempansa ja kotinsa,sodan jaloissa,ei ole sukulaisia jne..TV :ssä kerjätään rahaa perheille kun ei lapsilla ole ruokaa?SOS -lapsikylät ,kansainvälinen BISNESVERKOSTO,miljardiomaisuuksineen hakee suomessa asiakkaita tv:n ja netin kautta!!Rouvakerholaisten toimiessa lobbareina mainostoimistojensa kautta julkisuudessa.
Kun suomeen ei saanut enää afrikasta adoptoida alkoikin mm.poliitikot haalimaan suomalaisia pellavapäitä huostabisneksen avustamana ,ja kaikki ne joiden ura oli haitannut lasten tekoa.Kun perheelle josta on jo viety vauva suoraan äidin sylistä aletaan ehdottelemaan että jospa antaisit toisenkin lapsesi sijaisperheeseen ,niin mistähän onkaan kyse? Kun perheestä viedään poliisien voimin lapset ,ilman syytä,niin mistähän silloin onkaan kyse?Kun nämä lastensuojelun viranomaiset alkavat tekemään diagnoosejaan omasta päästään ja suosittelevat lääkäreille mitä lääkkeitä lapsille määrätään,mistähän on kyse?
Kokoomus toi suomeen bisneksen jonka lasku maksetaan NYT ja tulevaisuudessa jonka seurauksia on julkisuudessa nähty jo moneen kertaan.Yksikin kuollut tai tapettu lapsi on liikaa.Varsinkin silloin kun todellisessa hädässä olevat on sivuutettu sen takia että lapsen taustalla on ollut saman alan edustajien työntekijöitä eli sisäpiiriverkoston jäseniä tai suhteet kaupungissa.
Kannattaa kokoomusdaamien puhua asioista niiden oikeilla nimillä eli SYRJÄYTETYISTÄ lapsista,nuorista ja perheistä.Kun se totuus valkenee eli myönnetän ne tosiasiat ,sitten uudelleen tarinoimaan.
Ilmoita asiaton viesti
Koko tarina alussa kusee:neuvoloista asti on perheet valvonnan alla.
Miksi lapsi on vauvana viety laitokseen kun lain mukaan ensin pitää kartoittaa sukulaiset mihin lapsi sijoitetaan.Kusee siltäkin osin että suomessa on veronmaksajien rahoilla kallis varhainen puuttuminen joka tarkoittaa siis sitä,ettei sieltä pääse livahtamaan yksikään ns.ongelma lapsi tai nuori perheineen .Jos muuta väitetään poliitikot valehtelevat ja hallituksen ministerit joiden vastuulla ovat perheiden ja lasten asiat.Koko varhainen puuttuminen on siis valhetta,jolla ainoastaan kerätään veronmaksajien rahaa huostabisnekselle.
Suomessa on lääkärin tarkastukset ,kouluissa kuraattorit/eli koulujen sosiaalityöntekijät ,lääkärit,terveydenhoitajat,psykologit,varhaiskasvatuksessa sosiaalityöntekijät,perhetyöntekijät ,hammaslääkärit ja koko paletti verkostoineen häärimässä.On THL,on kaikki perheiden ulkopuoliset viranomaiset poliisia myöten.Terveydenhoito ,harrastukset jne.
Lastensuojelu seuraa lasta ja nuorta ,koko perhettä lapsen aikuisuuteen asti.
Kysymys on siis suomen systeemistä,joka ei tuota kuin epäonnistumisia ja ruumiita.Jospa se vika onkin juuri siinä ettei perheillä ole enää valtaa omissa asioissaan vaan näiden huoliseulojien ja huostahaukkojen ynm.viranomaisten tarpeet ovat menneet perheiden edelle.Näiden työllistäminen perheiden kustannuksella.
Kun lastensa terveystietojakaan ei anneta vanhemille,ja puuhastellaan perheiden selän takana.Siellä on armeija erilaista puuhastelijaa yhden lapsen kimpussa jo syntymästä ,ja kun TARKOITUS on ainoastaan löytää ongelmia niin silloin niitä myös aletaan kaivamaan vaikka kiven alta.Alan opiskelijoille kun huostakirja on ainoa mitä opetetaan ,lakejahan nämä eivät tunne,eivätkä osaa.
Alun esimerkki onkin juuri mallikappale systeemin täydellisestä epäonnistumisesta ja siitä mihin veronmaksajien rahat tuhlataan.Suomalaiset ovatkin jo vuosikausia ihmetelleet kuinka varhaiseen puuttumiseen voidaan upottaa verorahaa kun se ei tuota mitään muuta kuin huostaanottoja eli lasten varhaisia puuttumisia kotonaan,kun sen piti olla perheiden hyväksi toimimista ei perheiden hajoamisia tuottavaa huoliseulomista ja psykopaskaa .
Siis täydellisiä epäonnistumisia ennalta ehkäisyn ja lainmukaisten tukitoimien sijaan.
Ilmoita asiaton viesti
I. Oksanen:
Voisitko aika lailla tiivistää sanomaasi, että joku jaksaisi edes osan lukea. Pikaisella vilkaisulla näyttää siltä, että taas tuttuun tapaasi haukut kaiken mahdollisen, mutta omat ratkaisuehdotukset huutavat poissaolollaan.
Ilmoita asiaton viesti
http://timoaunio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/267739-m…
Tuossa ratkaisu ehdotuksia . Konkreettiselle avulle on tarvetta .
Kädettömiä syyllistäviä vikoja etsiviä ”sossutanttoi” riittää ja niitä Pelätään .
Se monelle jolta viranomaiset syystä tai toisesta ehkä aiheestakin lapsen pakko huostaan ottanut . On Elämän kovin ja vaikein paikka kokea olevansa huono äiti tai epäkelpo vanhempi jne.
Ilmoita asiaton viesti
#11
Kiitos linkistä. Sieltä todella löytyi hyvä,asiaan liittyvä kommenttiketju.
Ilmoita asiaton viesti