Ei lisää kieltoja – säilytetään nykyinen promilleraja

Tänään julkaistussa Terveyden Edistämiskeskuksen tutkimuksessa 69% kansalaisista olisi valmis laskemaan promillerajan 0,5:stä 0,2:een. Muutenkin tutkimuksesta heijastuu asenteiden tiukentuminen alkoholin käyttöä kohtaan.

Vuoden 2008 vakuutusyhtiöiden liikenneturvallisuustoimikunnan VALT:n tilastojen mukaan kuolemaan johtaneissa moottoriajoneuvo-onnettomuuksissa oli osallisena 64 kuljettajaa, joiden veren alkoholipitoisuus ylitti 0,5 promillea. Näistä lähes 80% ylitti törkeän rattijuopumuksen rajan eli 1,2 promillea.

Alkoholia ”maistelleita” (promillet 0,2-0,49) oli vuonna 2008 onnettomuuskuskeista seitsemän. Tämä on 2,7% kaikista kuolemaan johtaneista onnettomuuksista. Viittaisi siis siihen, että todellinen ongelma ovat tukevassa humalassa ajavat kuskit eivätkä niinkään sen yhden viinilasillisen nauttineet.

Kiistämättä lainkaan alkoholin haittoja liikenteessä, täytyy mielestäni myös miettiä sen kustannuksia, että näitä seitsemää onnettomuutta yritetään lähteä poistamaan. Se, että promilleraja vedetään vaikkapa suoraan nollaan, ei tarkoita ettei sen jälkeen maltillisiakaan rattijuopumuksia sattuisi. Sen sijaan kielto käytännössä rajoittaa jokaisen riskejä kaihtavan kuskin ruokajuomavalinnan maitoon. Tämä vaikuttaisi siis varovaisestikin arvioiden yli 3 miljoonan suomalaisen elämään viikottain, jos ei päivittäin (alle 60-vuotiaista täysikäisistä lähes 90%:illa on ajokortti).

Jos tuo ruokajuomaviini halutaan siis kieltää, niin kielletään auton ajaminen johdonmukaisesti myös kaikilta alle 6 tuntia nukkuneilta kuskeilta ja perheenäideiltä, joiden takapenkillä riehuu kaksi viikaria. Kännykänkäytöstähän jo kohta lähtee ajokortti – kaiken logiikan mukaan kortin pitäisi silloin kai lähteä myös hampurilaisen tai kahvin nauttimisesta ratissa.

Mielenkiintoisinta tässä on se, että jos tosiaan valtaosa kansasta suhtautuu negatiivisesti alkoholin nauttimiseen eri tilanteissa tai ylipäänsä, niin mikseivät ihmiset sitten yksinkertaisesti vähennä sen kulutusta? Tarvitaanko lisää kieltoja ja rajoituksia kaikkia koskemaan? Olisi mukava asua maassa, jossa yhden marginaaliryhmän ongelmakäyttäytymisen vuoksi kaikkien kansalaisten oikeuksia ei rajoitettaisi.

elina-valtonen
Kokoomus Helsinki

Kansanedustaja (2014-) ja kokoomuksen varapuheenjohtaja. Ulkoasiainvaliokunnan jäsen ja Euroopan neuvoston varajäsen. Entinen koodari, työskennellyt 10 vuotta rahoitusalalla, asunut neljässä eri maassa. Tietotekniikan diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri kansantaloustieteestä. Ihmisoikeudet, kansalaisyhteiskunta ja kansainvälinen yhteistyö!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu