Matalampi irtisanomissuoja auttaisi pienyrittäjiä työllistämään
Suomalainen työvoimapolitiikka ja irtisanomisjärjestelmä eivät vastaa nykyisen elinkeinoelämän tarpeisiin. Nykyinen jähmeä politiikka sorsii etenkin pienyrittäjiä eikä varsinkaan edistä sellaisten henkilöiden rekrytointia, joilla on haettavaan työhön poikkeava tausta. Jos työllistäminen on kohtuuton riski, ei elinkeinoelämä voi pitkällä tähtäimellä olla kovin innovatiivinen.
Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA) julkaisi maanantaina raportin ”Talent available – Tapping the Expat Talent Pool”, joka pureutuu Suomessa asuvien koulutettujen ulkomaalaisten työllistymisen haasteisiin. Raportti hakee parannusehdotuksia tilanteeseen alkaen erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten asenteista: suomen kielen osaaminen ei kaikilla aloilla ole niin kriittistä kuin yrityksissä yleisesti luullaan.
Yhteiskunnan kannalta todellakin on ongelmallista, jos täällä valmistuvat ulkomaalaistaustaiset opiskelijat eivät edes niin halutessaan löydä töitä vaan joutuvat pakon edessä hakeutumaan muihin maihin. Elinkeinoelämä menettää merkittävän osaajajoukon jos silkasta ennakkoluulosta jätetään poikkeavan taustan hakijoita huomiotta. Yritysten ”asenteiden” sijaan pureutuisin itse kuitenkin konkreettisiin työllistämisen esteisiin, jotka nimenomaan kannustavat yrityksiä suosimaan vähäriskiseltä vaikuttavia työntekijöitä.
Työllistämisen esteet purettava
Työllistäminen tehtäisiin etenkin pienille ja keskisuurille yrittäjille huomattavasti helpommaksi, jos työnantajan työsopimukseen liittyvää riskiä alennettaisiin. Näin vastasi mm. 75% Suomen Yrittäjien haastattelemista yrityksistä, joilta kysyttiin eri toimenpiteiden vaikuttavuudesta pitkäaikaistyöttömien työllistämiseksi (Suomen Yrittäjät, 2005). Vastaajien mukaan selvästi vaikuttavimmat toimet olisivat yksilöperusteisen irtisanomissuojan alentaminen sekä mahdollisuus saada pitkäaikaistyötön töihin vuokratyöntekijänä.
Toisin sanoen, työnantaja olisi valmis palkkaamaan henkilön jos hänellä olisi varmuus siitä, että pystyy tämän myös suhteellisen vaivattomasti irtisanomaan. Tämä on nimenomaisesti pienten kasvuyritysten ongelma: uuden työntekijän nettolisäys yrityksen henkilöstömäärään (ja siten palkkakuluihin) voi olla kymmeniä prosentteja, jolloin huono rekrytointi saattaa kostautua nopeasti ja koko yrityksen kohtalon kannalta ikävin seurauksin. Irtisanominen edellyttää asiallista ja painavaa perustetta, mutta sen määrittäminen voi tuottaa asiantuntijallekin tuskaa – asiantuntijalle jollaiseen pienyrityksellä harvoin on varaa. Ei ole kovinkaan tehokasta jos viiden hengen ohjelmistoyrityksen toimitusjohtaja joutuu sitoutumaan pitkälliseen oikeusprosessiin puolustamaan irtisanomisen syitä. Kun niitä töitäkin pitäisi tehdä.
Määräaikaisten työsuhteiden yleistymisestä valitetaan jatkuvasti etenkin punavihreältä suunnalta, mutta syy-seuraus-suhdetta irtisanomisen vaikeuden ja työllisyyden välillä ei suostuta näkemään. Työresurssien käytön rajoittaminen valtion toimesta ei tee elinkeinoelämästä kovin ketterää. Ei ole kansantalouden etu, että ihmisiä roikotetaan väkisin tuottamattomissa töissä ja yritysten ja ihmisten etsiytyminen uusille tuottavammille aloille estetään. Etenkin luovilla aloilla tällainen jähmeys kostautuu.
Tanskassa dynaaminen työvoimapolitiikka ja korkea työllisyys
Tanska on esimerkki maasta, jossa yhdistyvät korkea työllisyys, korkea pienyrittäjyyden aste ja joustavat työmarkkinat. Tanskassa työntekijän irtisanominen on suhteellisen helppoa ja irtisanomisaika on lyhyt. Tavoite on, ettei työllistämispäätös olisi työnantajalle kohtuuton riski. Sosiaalivaltio avittaa työllisyyttä myös sitä kautta, että töistä (myös muista kuin ”oman alan”) kieltäytyminen johtaa työttömyyskorvauksen supistumiseen. Työttömällä on merkittävä intressi hakeutua itse töihin toisin kuin Suomessa, missä töistä voi kieltäytyä erilaisin perustein samalla kun tuet juoksevat. Jälkimmäinen johtaa usein pitkäaikaistyöttömyyteen ja yhteiskunnasta syrjäytymiseen.
Työsuhteen pitää perustua vapaaehtoisuuteen kummankin sopijaosapuolen osalta, mikä tarkoittaa myös sitä, että siitä irtautumisen tulee olla kivutonta. Samaten tulee olla mahdollista solmia työpaikka- ja työntekijäkohtaisia sopimuksia palkkauksen ja muiden ehtojen osalta.
Palataan alun ulkomaalaisesimerkkiin. Voisiko olla niin, että dynaamisemmalla työvoimapolitiikalla työnantaja uskaltaisi nykyistä todennäköisemmin palkata myös suomen kieltä murtaen puhuvan henkilön, mikäli tämä koulutukseltaan ja muilta kyvyiltään sopisi haettavaan rooliin? Uskallan väittää että kyllä, ja samalla alenisi kynnys työllistää tässä maassa ylipäänsä ketään.
Miksi irtisanomislakia ei sovelleta sitten muihin ostajiin kuin työvoiman ostajiin? Miksi työnostaja joutuu perustelemaan hankintansa lyhytkestoisuuden? Miksei esimerkiksi lehtitilauksen ostavat velvoiteta ilmoittamaan sakon uhalla syytä lehtitilauksensa lyhytkestoisuuteen? Samalla tavalla laki pitäisi soveltaa sitten kaikkeen ostokäyttäytymiseen, eikä vain työvoiman ostoon.
Mä olen sitä mieltä, että ostaja ostaa silloin kun sille on tarvetta ja maksupakko pitäisi kohdistaa vain saatuun ostettuun suoritukseen. Kaikki muu on yrityksen kilpailukyvyn tuhoamista. Mielestäni ketään ei voi pakoittaa ostamaan omilla rahoillaan enempää kuin on tarvetta. Siksi työvoiman vuokrausfirmat on nykyään fiksuin tapa hankkia työvoima. Ei joudu ostamaan mitä ei halua eikä joudu maksamaan turhasta.
Näillä irtisanomislaeilla varmistetaan ettei Suomessa kannata työllistää. Muualla yrittäminen on yrittäjäystävällisempää ja yrittäjä on ostaja, joka päättää mistä maasta ostaa yritykselleen työvoiman ja paikan toimia. Miksi ostaa Suomesta, kun muut myyjät tarjoavat paremmat kaupat paremmin ehdoin?
Ilmoita asiaton viesti
Helppo vastata näin tyhmään kysymykseen. Ihmisen työpanoksen ostamiseen liittyy oikeushyviä, joita vapaa ja demokraattinen yhteiskunta suojelee. Yksi näistä on ihmiskaupan ja orjuuden estäminen. Näin ollen säätelyä tarvitaan, jotta ihmisille turvataan heidän luovuttamattomat oikeutensa ihmisinä.
Laitan sinulle linkin EU:n perusoikeuskirjaan. Mieti mitä nuo ensimmäinen, viides artikla ovat sekä mikä on koko neljännen osaston (27-38) taustalla oleva ajatus.
http://eur-lex.europa.eu/fi/treaties/dat/32007X121…
Ilmoita asiaton viesti
Perustelet sen jollakin sopimuksella. Sopimuksen voi muuttaa koska haluaa. Irtisanomisajan pituudella ei ole muutenkaan mitään tekemistä ihmiskaupan tai orjuuden kanssa. Kannattaa tietää mistä puhuu ja sinä et todellakaan tiedä.
Demokraattinen yhteiskunta mielestäsi suojelee, mutta se myös ohjaa yrittäjiä paremmille markkinoille yrittämään, jossa yhteiskunta ei pakota pakko-ostamaan sitä, mitä ei halua ostaa.
Ilmoita asiaton viesti
Vihdoinkin, tätä olen odottanutkin! Tervehenkinen ehdotus työllistämisen ja työllistymisen ongelmista poliitikon ehdottamana.
Muutama lyhyt kommentti:
Irtisanomisaika on osa yhteiskunnan sosiaalista turvaverkkoa, jonka tulisi olla myös ensisijaisesti yhteiskunnan järjestämä ja rahoittama. Irtisanomisperusteiden yksinkertaistaminen ja irtisanomisaikojen lyhentäminen lisää painetta turvaverkon kehittämiseen, mutta se on yhteiskunnan tehtävä – ei yritysten.
Avainhenkilöiden osalta sopimusperusteinen pidennetty irtisanomisaika on myös työnantajan etu. Uuden avainhenkilön löytäminen on useilla aloilla erittäin vaikeaa puhumattakaan henkilön kouluttamisesta ja sisäänajamisesta tehtäviin.
Yritys on siis tuotantoyksikkö, tapa organisoida palveluiden ja tavaroiden tuotanto yhteiskunnassa, ei mitään muuta. Mitä pienemmäksi saamme kitkan yritystoiminnassa, sitä tehokkaammin se luonnollisesti tuottaa hyvinvointia.
Kitkaa pienentää tietenkin yritystoimintaan kuulumattomien yhteiskunnan sosiaalisten vastuiden selkeä erottaminen yritystoiminnasta.
Ilmoita asiaton viesti
Hei Jussi,
tuo avainhenkilö-viittauksesi on tärkeä: usein on tosiaan kummankin osapuolen etu sopia pidemmästä irtisanomisajasta. Vapausasteiden lisääminen ei tarkoita sitä, että työnantajalla olisi yksioikoinen intressi pyrkiä lyhyisiin työsuhteisiin. Päinvastoin, on yrityksen etu vaalia laadukasta työsuhdetta ja pitää huolta tärkeistä resursseista. Yleensä työntekijän todellinen laatu selviää vasta työsuhteen alettua tai sitä kestettyä esimerkiksi jo useamman vuoden. Todellisia avainhenkilöitä ei löydetä noin vain.
Elina
Ilmoita asiaton viesti
Elina, oletpa rohkea eduskuntavaaliehdokas. En muista, että yrittäjien etua olisi sinunkaan puolueessasi kovin moni uskaltanut viime aikoina ajaa. Etenkään puhumalla noin suoraan irtisanomissuojan heikennyksestä.
Epäilemättä työnantajat olisivat valmiita palkkaamaan henkilöitä helpommin, jos olisi varmuus, että pystyy myös suhteellisen vaivattomasti irtisanomaan. Iso kuva on tuo, mutta kun työntekijä/äänestäjä katsoo asiaa hyvin henkilökohtaisella tasolla, voi kansansuosion saavuttaminen tällä teemalla olla hankalampaa.
Keskustelun avauksena tämä on joka tapauksessa erinomainen.
Ilmoita asiaton viesti
Hei Markku,
kiitos viestistäsi. Totuutta etsiessä on vaikea miellyttää kaikkia.
Elina
Ilmoita asiaton viesti
Matalampi irtisanomissuoja ei auta työllistämään, vaan irtisanomaan. Eivätkö kaikki ole kuulleet koeajasta, minkä jälkeen voi todeta onko sopiva työhön vai ei.
Ilmoita asiaton viesti
Matala irtisanomissuoja helpottaa löytämään yritykselle mahdollisimman sopivan työntekijän yrityksen tarpeisiin.
Tarpeet voivat muuttua yrityksen elinkaaren aikana, jolloin työvoiman ostamisen jatkaminen vanhalta työntekijältä voi olla yhteiskunnan lailla pakottama virheinvestointi yritykselle. Veikkaan kuitenkin yrittäjän tietävän paremmin yrityksen työnostotarpeet, kuin lainsäätäjä.
Nykyinen irtisanomissuoja heikentää suomalaisten yritysten kansainvälistä kilpailukykyä ja yrittäjillä on kynnys palkata paras mahdollinen henkilö töihin sen hetkiset tarpeet huomioon ottaen. Kun sen hetkisiä tarpeita ei voi kilpailukykyisesti tyydyttää, kasvuyrityksen kasvu hidastuu ja suomalaisyritys jää jälkeen vastaavien kansainvälisten yritysten kasvusta. Aasiassa yrityksen kasvattaminen on huomattavan paljon helpompaa kuin Suomessa ja myös paljon motivoivempaa yrittäjälle, koska saa itse määrittää työvoimatarpeensa yrityksen elinkaaren mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Eikös yrittäjien ammattitaito pitäisi olla sellaisella tasolla jossa ei virheinvestointeja tehdä? Tarvitseeko yhteiskunta näin tyhmiä yrittäjiä?”
No kun olet mielestäsi noin fiksu, niin kerropa minulle liikeidea, joka laillisesti tuottaa seuraavat 30 vuotta takuuvarmasti voittoa kaikkien kulujen jälkeen. Me tyhmät yrittäjät kuuntelemme sinun konsultointiasi mielellämme. Ja en nyt kaipaa esimerkkinä maatalousyrittäjyyttä, koska tuennostajat eivät ole yrittäjiä, vaan verorahapummeja.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä teksti Elina. Olen kanssasi samoilla linjoilla, mikä ei varmaan tullut yllätyksena. Niinsanottua Tanskan mallia sivusin itsekin aiemmin:
http://henriheikkinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/389…
”[Tanskan] Malli ei suoraan soveltuisi Suomeen jo senkin takia, että Tanska on pieni maa, jossa etäisyydet ovat lyhyitä. On helppo vaatia ottamaan töitä vastaan muualta, kun henkilön ei tarvitse muuttaa satojen kilometrien päähän vieraalle paikkakunnalle. Mallia voisi mielestäni käyttää kuitenkin pohjana, kun mietitään uusia ratkaisuja. Pitää muistaa, että Suomessakin väestö keskittyy koko ajan, ja pitkien etäisyyksien selitys pätee aina vain pienempään osaan väestöstämme.”
Ilmoita asiaton viesti
Terve Henri,
Asia on juuri näin. Hieno kirjoitus(-sarja) muuten.
Elina
Ilmoita asiaton viesti
Entisenä yrittäjänä tiedän, että Elinan puheet ovat typeriä! Työvoima tarkoittaa Ihmistä, ei koneen osaa tai muuta tavaraa. Ihminen siis tule ensin ja vasta sitten yrittäjän Ihmistä riistävät teot!
Kuten olen jo vuosia sanonut, on porvari emootio ja empatia amputoitu tomppeli ja Elina tässä todistaa väitteeni elävästi!
Ei ole sitä yritystä tässä maailmassa, joka toimisi ilman yhteisöä, sillä vain yhteisöjen kautta tulee yrityksen tavara vaihdettua ja vain näin siitä saadaan tavaraan sitoitunut arvo realisoitua. Kyse on siis sekä tuottamisesta, että kuluttamisesta ja kumpikin ovat välttämättömiä toisilleen!
Työläinen jota ei sitouteta ole tuottava työläinen. On outoa että juuri Kokoomus ei ymmärrä tästä yhtään mitään. Ettekö te lue Karl Marxia, hänhän opettaa teille kädestä pitäen, miten riisto tulee suorittaa tehokkaasti ja miten tomppelit tekee sen tehottomasti. Oikea yrittäjä arvostaa työläistä, onhan tämä hänen rikkautensa lähde ja tavaroidensa ostaja!
Vartmasti on aika sanoa Kokoomukselle hyvästi ja laittaa tämä tomppelien riistäjien puolue roskakoriin, joten herätkää Ihmiset!!!
Huom! Lukekaahan Haavikon Kuningas Haraldia niin ymmärrätte, miksi olette mitä olette!
Ilmoita asiaton viesti
Se että olet ENTINEN yrittäjä, kertoo kaiken tarpeellisen.
Ilmoita asiaton viesti
Työsuhteen pitää todellakin perustua vapaaehtoisuuteen, joten tukien katkominen epäsopivasta työstä kieltäytymisestä voisi johtaa monenlaiseen kikkailuun. Tai ainakin siihen, että moni työnantaja saisi epäsopivaa työvoimaa, jonka voisi helposti irtisanoa, jolloin samat henkilöt löytyisivät taas kassan luukulta.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus. Asiasta tulee keskustella, sillä onhan siinä kääntöpuolensakin. Työvoimamarkkinoita on kuitenkin saatava vastaamaan tämän päivän tarpeita. Dynaamisuutta, mukautuvuutta, joustavuutta tarvitaan. Ehdot olisi hyvä määrittää, ja kerrankin siten, että pienimpien yritysten tarpeet tulevat huomioiduksi. Suurilla on oma edunvalvontajärjestelmä, joka kyllä pitää huolen heidän tarpeistaan. Pienten ääni ja tarpeet eivät kuulu, onko näitä koordinoidusti kerättykään, en tiedä?
Ilmoita asiaton viesti
Ihan rohkeata sanoa suoraan, mutta valitettavasti taitaa olla toisin päin: elinkeinoelämä ei vastaa työntekijän tarpeita. Miksi meidän työntekijöiden pitäisi ottaa vielä yritysten kilpailukykykin harteillemme, mehän kannamme jo suhdanteista johtuvat riskitkin ts. kun yrityksellä menee huonommin (ei tarkoita suinkaan, että tuottaisi tappiota, edes lähellekään) niin työntekijöitähän ensimmäisenä ruvetaan poispotkimaan eli työnantaja siirtää riskin suoraan työntekijälle (ja yhteiskunnalle). Olin keskisuuressa (650 työntekijää) IT-talossa asiantuntijana, tarkistin huvikseni minkä ikäisinä meiltä ihmiset keskimäärin lähti eläkkeelle, tulos oli aikamoinen yllätys, vuosien 2001-2006 välisenä aikana kaikki olivat alle 59-vuotiaita, lyhyen kyselykierroksen jälkeen (sihteerit tietää kaiken) kävi ilmi, että joka ainoa oli pantu eläkeputkeen. Jo siinä on joustoa tarpeeksi, samana aikavälinä käytiin neljät YT-neuvottelut, joiden tuloksena irtisanottiin n. 25% työntekijöistä, yhtiön markkina-arvo kasvoi koko ajan, tappiosta saatikka töiden vähenemisestä ei ollut tietoakaan.
Esittämäsi malli perustuu luottamukseen: työnantaja ei irtisano heppoisin perustein tai lyhytnäköisesti kurssien nostamiseksi, tai muun vastaavan syyn takia. Voisin kuvitella kirjoittavani työsopimuksen, jossa on ”kilpailukykyklausuuli”: jos yrityksen markkina-arvo putoaa vaikka 20% tai yleinen taloustilanne, vaikka BKT,putoaa 1%, saan kenkää ts. sidotaan sopimusteitse kilpailukyky työehtoihin, mutta tarkoilla luvuilla ja sanktioilla, siten työnantajan ja työntekijän tarvitsee seurata vain markkinoita ja suhdannelukuja ja kumpikin tietää, missä mennään. Kun tiputetaan työnantajan riskiä työllistämisessä, sehän käytännössä siirtyy suoraan työntekijälle, riskihän on olemassa ja periaatteessa vakio, tässä käydään nyt keskustelua, kuka sen kantaa.
On jo olemassa ilmiö, jossa työnantajilla on selkeästi pienempi vastuu: koko joukko nuoria ilman työtä, nuoria, jotka eivät haluakaan sitoutua entisaikojen protestanttiseen työkulttuuriin, silti n.20-25% nuorisotyöttömyys jyllää, eikö työnantajille kelpaa joustava työvoimaresurssi, toisaalta liian vanhatkaan (yli 50v.) eivät tunnu enää mahtuvan työnantajien innolla rekrytoimiin tekijöihin.
Loputon hokeminen kilpailukyvystä muistuttaa jo aivopesua: kenen kanssa me kilpailemme: yritykset keskenään, vai muita Euroopan maita, vai Kiinan kanssako ? Pyrimmekö myös polkemaan työntekijöiden oikeudet samalle tasolle Kiinan kanssa ? Palkat alas, viedään ostokykykin kuluttajalta, niin tämä maa on todellisissa vaikeuksissa, n. 50% BKT:sta on kuitenkin peräisin yksityisestä kulutuksesta. Eiköhän meidän pitäisi siirtyä kohti keski-eurooppalaisempaa mallia, siellä työntekijöillä on ihan eri tason irtisanomisoikeudet kuin Suomessa, silti yritykset kukoistaa, varsinkin jos ja kun johto osaa hommansa.
Ilmoita asiaton viesti
Esittämässäsi mallissa tyhmennät työntekijät vain yhtä työtä osaaviksi apinoiksi.
Todellisuudessa työnantaja voi irtisanoa tuotannollisista ja taloudellisista syistä vaikkapa siksi, että jonkin firman jokin tietty osasto joudutaan sulkemaan. Tämä osasto voidaan irtisanoa.
Ellei sitten;
Työnantajalla on tosin velvollisuus esittää muualta päin firmaa työpaikkaa ja kouluttaa työntekijä siihen. Mutta ei sekään tarkoita, että putkimiehestä täytyy sähkömiestä kouluttaa. Silloin on oikeus irtisanoa.
Suomessa on helppo irtisanoa ja korkean työttömyyden vallitessa teettää nöyrillä duunareilla pätkäsopimuksia, vaikkapa sen 400 kertaa, kuten tässä taannoin uutisteltiin.
Siinä todellisuudessa, missä minä elän, työntekijät siirtyvät tarvittaessa firman sisällä ja kouluttautuvat uusiin hommiin aina tarvittaessa. Jos eivät siihen suostu, niin heidät voidaan irtisanoa helposti.
Ilmoita asiaton viesti
Hei Petri,
varsinkaan pienyrittäjillä (joihin tämä juttuni pääasiassa keskittyy) ei ole tällaista mahdollisuutta – eli siirtää ihmisiä osastolta toiseen.
Se, että ihmisiä on helppo irtisanoa ei tarkoita sitä että ihmisiä kohdeltaisiin heikosti tai että työttömyys olisi ko. maissa korkea. Sen tarkoitus on nimenomaan alentaa työllistämisen kynnystä. Yrityksen intressissä on pitää parhaat kyvyt talossa viimeiseen saakka. Sellaisissa maissa joissa on alhainen irtisanomissuoja ei ole sen korkeampaa työttömyyttä kuin täälläkään (esim. Tanska, Britannia jne).
Elina
Ilmoita asiaton viesti
Elämäni pienyrittäjänä itseäni elättäneenä, voin vakuuttaa, ettei pienyrityksellä ole vaikeuksia irtisanoa, mutta suuryrityksellä se on pitempi prosessi.
Niin, mitä työtä Sinä Elna, teet?
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Irtisanomissuoja kokonaan pois, robotisaatio ja automatisaatio hoitamaan työt.
Ei veroja, ei verotettavaa, vain onnellisia pääomanomistajia. Mutta paljon nääntyviä poloisia.
Tämä lienee kirjoittajan lopullinen ratkaisu. Ja jos ei ole, niin Elina Lepomäen ajatusmalli, olkoonkin että puhutaan pienyrittäjistä, johtaa moderniin feodaaliyhteiskuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hei Arto,
joskus kannattaa miettiä voisiko vapaampi valtio toimia jopa paremmin kuin nykyinen. Meillä on Suomessa ollut suhteellisen korkea työttömyys jo parinkymmenen vuoden ajan ja silti nykyjärjestelmällä riittää hanakoita puolustajia!
Tämän artikkelin tarkoitus on valottaa sitä tosiasiaa, että työmarkkinoiden joustavuus saattaa tosiasiassa lisätä työllisyyttä. Vähemmän kahleita työnantajalle = enemmän syitä palkata ihmisiä ja lisätä toimeliaisuutta.
Elina
Ilmoita asiaton viesti
Uusliberalistisen ajattelun eräs keskeinen sloagan on kirosana ”kahleet”.
Kysymys tässäkään ei ole siitä, vaan yhteiskunnan rationaalisesta säätelystä kansalaisten mahdollisuuksien ja oikeuksienkin turvaamiseksi.
Säätelyn vähäisyys, tai sen poistaminen kokonaan, johtaa taloudellisesti voimakkaampien mielivaltaan. Globaalitasolla olematon säätely aiheutti mm. sen, että pankkijärjestelmä saattoi tehdä kaiken mitä se halusi. Seuraukset tiedät.
Katsoit varmaakin dokkarin Argentiinasta muutama ilta takaperin. Jos et, niin katso Ylen Areenasta. Uskon, että saat käsityksen siitä, mitä demokratiaan verhottu ”kahleeton” järjestelmä saa aikaan: inhimillisen tragedian ja taloudellisen katastrofin.
Ilmoita asiaton viesti
Tuollahan jo kyseltiinkin onko Elina kuullut puhuttavan käsitteestä koeaika. Neljä kuukautta aikaa tutustua työntekijään ja antaa potkut ilman irtisanomisaikaa jos ei tunnu sopivalta. Vastausta Elinalta ei näkynyt.
Aiemminkin on tullut pohdiskeltua ovatko pienyrittäjät tai ainakin osa heistä pieniä nimenomaan siksi että eivät uskalla alkaa keskikokoisiksi yrittäjiksi.
Työntekijääkin saattaisi kiinnostaa niinkin pienet jutut kuin tulevaisuuden rakentaminen, esim asuntosäästäminen tai -laina. Jos työpaikan menetys olisi koko ajan uhkana, tulisi vuokra-asuntojen määrää lisätä huomattavasti.
Tuo Tanskan malli tulisi varmaan siirtää Suomeen sitten kokonaisuudessaan. Tanskan tulotaso esimerkiksi kiinnostaisi suomiduunaria kovastikin.
Pikkusen kritiikkiäkin tanskalaiset ovat keksineet mallilleen ihan itse: http://www.tyoelamapohjoismaissa.org/artikler/insi…
”On kohtuutonta lakkauttaa MAN Dieselin kaltainen satavuotias yritys ja siirtää työpaikat Saksaan, missä työntekijöiden irtisanominen koituu paljon kalliimmaksi. Tanskassa pisin irtisanomisaika on 120 päivää, kun taas Saksassa ihmisten irtisanomiseen voi kulua useita vuosia.”
Ilmoita asiaton viesti
En voi vastata Elinan puolesta, mutta luulen, ettei hän tarkoittanut, että kynnys palkata uutta työvoimaa syntyisi pelkästään työhön tai tehtävään sopimattoman ihmisen palkkaamisen pelosta.
Entisen pääammattini ja nykyisen sivuammattini vuoksi olen ollut jonkun verran tekemisissä usean eri pk-yrityksen kanssa. Näiden yritysten edustajien kanssa käydyissä keskusteluissa on aika ajoin tullut sivuttua myös tätä samaista aihetta.
Nähdäkseni oikeanlaisen ihmisen löytäminen avoimeen tehtävään on vain yksi monesta palkkaamiseen liittyvästä pienyrittäjää painavasta huolesta. Osa pk-yrityksistä ja -yrittäjistä toimii aloilla, joilla keikat ovat lyhytkestoisia, esimerkiksi muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen. Toisaalta joillakin näistä aloista asiakkailla on tapana odottaa saavansa haluamansa palvelun ilman odotusta. Tästä seurauksena on tilanne, jossa pk-yritys elää eräänlaista kvartaalitaloutta väkipakolla; tiedossa ovat vain ne keikat jotka ovat työn alla tai jotka tulevat viikon tai pari päästä työn alle, mutta esimerkiksi kolmen-neljän kuukauden päässä kalenteri näyttää tyhjää.
Mitä tällaisessa tilanteessa pitäisi sitten toimia, jos omat ja mahdollisten alihankkijoiden resurssit on jo käytetty ja mitoitettu kalenteriin, ja ovelle koputtaa vielä yksi asiakas? Uskaltaako vain tätä asiakasta varten palkata työvoimaa, jos parin kuukauden päästä ei olekaan enää töitä? Ja kehtaako niin edes tehdä – hypyttää työnhakijaa parin kuukauden pätkätyön takia? Entä jos töitä onkin puoleksi vuodeksi mutta loppuvat sitten kuin seinään? Silloin irtisanomisajasta aiheutuvat kulut taatusti syövät ne vähimmätkin katteet – jos ei enemmänkin.
Tarkoitukseni ei ollut puolustaa potkuja ilman irtisanomisaikaa. Halusin vain tuoda esiin em. näkökulman pienyrittäjän arkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Kuvaamasi on juuri sitä yrittäjän riskiä, se kuuluu siihen ammattiin, on sen varjopuoli ja toisaalta myös mahdollisuus hyvään toimeentuloon. Heikentämällä irtisanomissuojaa riski siirretään suoraan työntekijälle, häntä heitellään mennen tullen, keikkojen määrän, sen yhden lisäasiakkaan mukaan, miten milloinkin. Pienyrittäjän arki on pienyrittäjän arkea, nyt siitä yritetään tehdä (ja itse asiassa ollaan jo tehty) myös työntekijän arkea. Yhtälailla kuin työt ulkoistetaan, myös riskit ulkoistetaan, ja mikä olisi sen parempi pelinappula kuin AINA heikommassa asemassa oleva työntekijä.
Mitä kannattaa sitten tehdä: etukäteen, ennen yrityksen perustamista, kartoittaa riskit, tehdä asiakasanalyysit, laskea väestöpohjan mukaisesti potentiaalinen asiakaskunta, tehdä realistiset yrityslaskelmat, huolehtia kirjanpidosta, valmistautua perusteellisin analyysein niin lasku- kuin noususuhdanteihin. Asiakkaiden ja keikkojen kanssa on varauduttava suhdannevaihteluihin, niin lyhyellä kuin pitemmällä tähtäimellä. Nämä siis ennen yrityksen perustamista. Jos perustyöt on tekemättä, sitä ei voi enää toisten niskaan sysiä. Yllätyksiä tulee aina, mutta ne lakkaavat yllättämästä, kun on varautunut niihin.
Ilmoita asiaton viesti
Terve Janne,
Mielestäni koeaika on toimiva silloin kun sitä voi työntekijältä edellyttää ja tosiaan se auttaa tähän ”tutustumisongelmaan”. Se ei kuitenkaan ratkaise sitä ongelmaa, että yritystoiminta on täynnä riskejä ja jos liiketoiminta loppuu kuin seinään tai pienenee muuten vain oleellisesti, työntekijöiden määrää on vaikea vähentää. Se ei myöskään auta siihen tosiasiaan, että henkilön työskentelytaso ja -motivaatio jne. saattaa laskea hyvin oleellisesti myös koeajan jälkeen.
Elina
Ilmoita asiaton viesti
No kun mää oon joteskii tajunnut että yrittämisen idea nimenomaan on riskinotossa. Mistäs ihmeestä pienyrittäjille duunareita saataisiin jos yrittäminen olisi riskitöntä ja kaikki alkaisivat yrittäjiksi?
Ilmoita asiaton viesti
Elina kirjoitti:
”…ja jos liiketoiminta loppuu kuin seinään tai pienenee muuten vain oleellisesti, työntekijöiden määrää on vaikea vähentää.”
___________________
Miksi tällaisia kuvittelet?
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Ihmisten rahojen tuhlaaminen valtion toimesta pitää lopettaa.
Tästä motosta miekin tykkään ja sinusta.
Ilmoita asiaton viesti
Esimerkkinä käy nämä Jykän kreikkalaiset velkavankkurit. Eli lähettäkää nyt molemmat savumerkkejä Kataiselle. Kyllä puoluetoveri kuuntelee. 😉
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Savuavat rauniot eivät savumerkeistä ymmärrä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessahan on huono irtisanomissuoja, jos sitä verrataan esim. Saksaan ja Ranskaan.
Jos EVA:n pillin mukaan muutettaisiin työelämän sääntöjä niin kohta me kaikki saisimme käydä myymässä joka päivä työpanostamme työnantajille.
Ilmoita asiaton viesti
Et varmaan Elina ymmärrä kysymystä, mutta kysyn kuitenkin:
Tarkottaisiko tämä, että myös työtön voi sanoa itsensä irti koeaikana, ilman että häntä rangaistaan TE-toimiston taholta?
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Voitaisiin kyllä kokeilla mallia, missä työttömät itse määrittelisivät työnsä. Asiasta päätettäisiin tapauskohtaisesti yhdessä joidenkin tätä tehtävää varten valittujen kanssa.
Näkisivät porvaritkin markkinoilla kilpailua, josta eivät ole osanneet uneksiakkaan.
Ja tämä on se todennäköinen vaihtoehto mihin mennään, kunhan on kaikki huubailuehdotukset käyty läpi, näin tyynenä aikana.
Rahamarkkinoilla on kuitenkin nousemassa myrsky, jota ei ole ennen nähty.
Mitä työttömän kannattaa juuri nyt tehdä on:
– rekisteröidä kavereita joiden kanssa turbulenssissakin pystyy järjestäytymään.
– satsata itseensä, opiskella mahdollisimman paljon erilaisia taitoja, sillä työttömyyttä riittää maailman tappiin. Ei ne työt tule Kiinasta takaisin ja pääomat ovat koko ajan menossa ulkomaille. Myös ns. ”vanha pääoma”.
Ei yhtään työpaikkaa synny sillä, että pakotetaan ihmisiä suurin joukoin ravaamaan ovelta ovelle työtä etsien.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Työtä syntyy tekemällä, eli niistäkää nenänne ja markkinoikaa. Tilauskirjoihin tulee ensin saada merkintöjä, muuten ei mikään auta. Olette lähteneet väärästä päästä liikkeelle, vai onko teillä neuvottelut kesken ostajan kanssa? Jos on, niin miten paljon on tingittävä vielä, että kauppa jäisi kotimaaha?
Pitää saada vienti ensin vetämään ja yhdessä sopia sopivat askelet sen tien kulkemiseksi. Nyt on irrotettu yksi asia asiayhteydestään ja jokainen antaa siitä osuvan kommenttinsa ja huomenna eli tänään on jo toisen blogiaiheen vuoro nousta suosioon. Työttömyys on ja pysyy kaiken aikaa korkealla blogeista huolimatta.
Ilmoita asiaton viesti
Löysin googlamalla Elinan työkuvan:
”Olen työskennellyt investointipankissa eri Pohjoismaissa ja Lontoossa viimeiset seitsemän vuotta, joista viimeiset vuodet johtajana johdannais- ja riskienhallinnan asiantuntijayksikössä.”
Hommailet siis spekulaatioiden parissa. Johdannaiskaupoistahan johtuen, koko maailmantalous oli kaatua.
No, hyvää päivää… ja vielä pitäisi eduskuntaan päästä?
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Terve Henry,
ei anna sinusta kovin älykästä kuvaa jos luulet että maailmantalous oli kaatua johdannaisiin.. Kyllä valtiot ja ihmiset ovat eläneet liikaa velaksi ihan perinteisillä velkainstrumenteilla.
Ja toisaalta, eikö olisi korkea aika saada eduskuntaan joku joka rahoituksesta jotain ymmärtää?
Elina
Ilmoita asiaton viesti
Jaa, siihenkö se Lehman Brothers kaatuikin? Jos Sinä olisit oikeassa, niin koko talouselämä olisi väärässä.
Kyllähän kriisi syntyi nimenomaan pankkien toiminnasta, eli ensin annettiin mitä tahansa lainoja ja sitten myytiin nämä roskapaperit eteenpäin.
Loppupeleissä, kun ei enää roskpaperinippujen ostajia enää ollut, löi rekyyli läpi koko koneiston ja kaatoi pankkeja.
Olethan kuullut näistä ”too big to fall”-pankeista ja syistä, miksi niitä ei saa päästää nurin.
___________________
Täältä voit lukea lisää höpö-rahasta joilla mm. johdannaisia pyöritetään:
”Käteistä ja muuta ”oikeaa” rahaa oli vuonna 1990 nelisen prosenttia maailman silloisesta bkt:stä, eli vajaat tuhat miljardia dollaria.
”Korvikerahaa”, kuten pankkiluottoja, arvopaperimuotoisia luottoja ja johdannaissopimuksin synnytettyä likviditeettiä oli parikymmentä vuotta sitten liikkeessä yhteensä hieman alle 30 000 miljardia dollaria.”
Parin vuosikymmenen aikana maailman bkt on kasvanut noin kaksinkertaiseksi. ”Oikean” rahan määrä on vähän yli viisinkertaistunut. Erityyppisiin luottoihin perustuvan ”korvikerahan” määrä on noin 25-kertaistunut.”
http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2010/05/2…
___________________
Vastaukseni on, ettei Sinua missään nimessä saisi päästää eduskuntaan, jos olet (muka) noin huonosti informoitu asiasta.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Henry,
”Kyllähän kriisi syntyi nimenomaan pankkien toiminnasta, eli ensin annettiin mitä tahansa lainoja ja sitten myytiin nämä roskapaperit eteenpäin.
Loppupeleissä, kun ei enää roskpaperinippujen ostajia enää ollut, löi rekyyli läpi koko koneiston ja kaatoi pankkeja.”
Niin – missä kohtaa kerrot että nimenomaan johdannaiset kaatoivat maailman talouden?
Jos maailmassa olisi kaikki ollut muuten aivan fantastisesti, Lehmanin kaatuminen omiin rahoitussotkuihinsa tuskin olisi saanut ”maailman taloutta” täysin sekaisin? Vai?
Onko finanssikriisi nyt ohi kun pankeilla on viimeisten kuukausien aikana mennyt paremmin eikä komplekseja jenkkiasuntoluottojohdannaisia ole ollut enää juurikaan kaupan?
Elina
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä sinä ihan yhtä hyvin tiedät kuin minäkin, että näitä risutalo/luokattomat luototukset suojattiin johdannaisilla.
Wikipedia:
”Johdannainen (tai johdannaissopimus) on rahoitusinstrumentti, jonka taloudellinen arvo perustuu jonkin toisen arvopaperin, indeksin, valuutan, hyödykkeen tai oikeuden arvoon. Tämä muuttuja voi olla toisen instrumentin tai hyödykkeen (kohde-etuuden) kuten esimerkiksi Nokian osakkeen tai soijaöljyn hinta, mutta myös vaikkapa huhtikuun keskimääräinen lämpötila Osakassa tai muu mitattavissa oleva suure.”
(snip)
”Johdannaisia käytetään joko olemassa olevan riskin pienentämiseen (suojaaminen eli hedgaus) tai riskin ottamiseen sijoitusmielessä.”
http://fi.wikipedia.org/wiki/Johdannainen
Täällä asia on esitetty sarjakuva-animaationa:
http://vimeo.com/3261363
Kuudenella minuutilla tulee sitten nämä ”Hedge funds”-jutut, joihin on kaadettu suurimmat riskit ja joilla spekuloidaan. Toki varmoillakin saatavilla spekuloidaan, mutta tuotto (tai tappio) ei niissä ole tähtitieteellinen.
Pankkien rakentama ”epävarmat saatavat” ja ”riskisijoitukset” olivat mahdollisia vain ja ainoastaan, koska Hedge Fund’it ostivat niitä.
Kyseessä oli pyramiidirakenne, eli hypetettiin koko ajan kiintöistöjen hintoja ylöspäin – kunnes tulee romahdus.
Oli miten oli, aina kun tappiot nousevat tähtitieteellisiksi, teikäläiset alkaa ”lobbaamaan”, jos käytetään kaunista sanaa, sen puolesta, että me veronmaksajat maksamme tappiot.
Siis voitot on yksityisiä ja tappiot ovat kaikkien yhteisiä, näinhän se menee.
Nyt suurimmat pankit ovat rikkaampia kuin koskaan aiemmin (Taloussanomien mukaan) ja niin isoja, ettei niitä voi päästää kaatumaan, eli veronmaksajien rahoja tarvitaan vielä – kunnes nekin loppuu.
Ja ihmisiä, jotka järjestävät tällaisia spekulointi-kekkereitä pitäisi päästää määräämään meidän asioista?
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Niin, vielä:
Osoitappa missä Taloussanomat on väärässä tässä asiassa:
http://henry2.puheenvuoro.uusisuomi.fi/35667-seura…
Johdannais-spekulantit toimivat ”höpörahalla”, niinkuin sitä kansan suusta tavataan kuulla.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
”Johdannaisia käytetään joko olemassa olevan riskin pienentämiseen (suojaaminen eli hedgaus) tai riskin ottamiseen sijoitusmielessä.”
Asia on juuri näin. Ja tässä on tarkalleen ottaen mitä pahaa?
”Oli miten oli, aina kun tappiot nousevat tähtitieteellisiksi, teikäläiset alkaa ”lobbaamaan”, jos käytetään kaunista sanaa, sen puolesta, että me veronmaksajat maksamme tappiot.”
Missä olen väittänyt, että veronmaksajien pitäisi maksaa pankkien tappiot? En voisi itse asiassa olla tästä asiasta enempää eri mieltä.
”Ja ihmisiä, jotka järjestävät tällaisia spekulointi-kekkereitä pitäisi päästää määräämään meidän asioista?”
Mistähän päättelet että olisin ollut järjestämässä spekulointi-kekkereitä?
Ei sillä, että spekulaatiossa itsessään välttämättä olisi mitään vikaa.
Kannattaa lukea Pasi J. Matilaisen hyvä kirjoitus aiheesta:
http://pasi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/47826-spekula…
Kannattaa myös perehtyä siihen, mikä tämän maailmanlaajuisen talouslaman (jossa olemme siis edelleen) oikeasti aiheutti. On aika naiivia ja ihmiskunnan kannalta ikävää syyttää siitä meikäläistä tai edes johdannaisia 🙂
Elina
Ilmoita asiaton viesti
No, en siis laita sanoja suuhusi, mutta ihmetyttää tuo puoluevalintasi.
Tuo mitä edellisessä vastauksessa kerroit, siis ettei verorahoja saa käyttää erilaisten raha- ja liikelaitosten pönkittämiseen, on sitä samaa mitä mm. demarit, vassarit jne. ovat ajanneet eduskunnassa.
Heitä kutsuttiin silloin populisteiksi.
ja Sinun puolueesi edustajat, yhdessä rintamassa, kertoi miksi veronmaksajien rahaa pitää laittaa esim. Kreikkatakuisiin, jolloin mm. ranskalaisten ja saksalisten pankit saivat saatavilleen maksajan.
Onko sillä niin väliä, minkälaisiiin rahoitusinstrumenttiseikkailuihin puolueenne työntää veronmaksajien nimissä lainaamanne rahaa?
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Ja taas, nyt jo toisen kerran väistit tämän kysymyksen:
Niin, vielä:
Osoitappa missä Taloussanomat on väärässä tässä asiassa:
http://henry2.puheenvuoro.uusisuomi.fi/35667-seura…
Johdannais-spekulantit toimivat ”höpörahalla”, niinkuin sitä kansan suusta tavataan kuulla.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Niin, Elina, täältä voit opetella mitä Taloussanomat sanoo asiasta:
http://henry2.puheenvuoro.uusisuomi.fi/35667-seura…
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Jos työllistäminen on kohtuuton riski, ei elinkeinoelämä voi pitkällä tähtäimellä olla kovin innovatiivinen…..
– käsittämätön väite – käsittämätön käsitys innovatiivisuudesta – varsinaista käsiteprostituutiota
Elinkeinoelämä menettää merkittävän osaajajoukon jos silkasta ennakkoluulosta jätetään poikkeavan taustan hakijoita huomiotta. Yritysten ”asenteiden” sijaan pureutuisin itse kuitenkin konkreettisiin työllistämisen esteisiin…
– yrityksillä on nimenomaan ASENNE ja sitten niillä on vieläpä erilaisissa alihankintaketjuissa ASENNEKETJU jossa alihankintasopimuksissa on rivien välissä ehto ”mamua et sitten tuo meidän töitä tekemään”
Toisin sanoen, työnantaja olisi valmis palkkaamaan henkilön jos hänellä olisi varmuus siitä, että pystyy tämän myös suhteellisen vaivattomasti irtisanomaan. ….
– ai jaa – niin että minne se katosi se ”ei ole varaa palkata” -ehto – se katosi sinne joka löytyy alempana olevassa lainauksessa ” Samaten tulee olla mahdollista solmia työpaikka- ja työntekijäkohtaisia sopimuksia palkkauksen ja muiden ehtojen osalta. ” – siis se katosi tähän ehtoon että kun saa palkan painettua yrityskohtaisella tasolla alas niin tuodaankin yritykselle kalliimmin palkkaaville yrityksiä parempi kulukilpailuetu – ja tuodaan halpatyövoimamarkkinat muualta suomeen – romahdutetaan hyvinvointivaltio verotulot romahduttamalla ja palkkojen alentamisen kautta myös lisätään entisestään sosiaalitoimen tarvetta kun kirjoittaja naiviuttaan ei ole tainnut kuulla jopa työssäkäyvien hakevan nykyään ruokakasseja – toisin sanoen yrityskohtaisella palkkausvapaudella avataan suora kuilu hyvinvointivaltion romahtamiseen – ja eipä ihme että kokoomus ja yritysmaailma tyhmyyttään ja ahneuttaan ei tajua olevansa luomassa pahoinvointivaltiota ja lässyttää hyvinvoinnista vaikka se koko ajan on rapissut kokoomuksen hallituksessa olon aikana – josta syystä pitää todeta – kokoomus on oikein sopiva oppositiopuolueeksi – ihan itseaiheutettuna tyhmyyden haittatuloksena – kokoomus ei osaa talouspolitiikkaa jossa se tepasteeraa muka-osaajana
Määräaikaisten työsuhteiden yleistymisestä valitetaan jatkuvasti etenkin punavihreältä suunnalta, mutta syy-seuraus-suhdetta irtisanomisen vaikeuden ja työllisyyden välillä ei suostuta näkemään…
– ja yritykset eivät suostu näkemään ihmisten elämän näännyttävän pätkätyöhelvetin seurausta – miksi suostuisivat – viivan alle tuleva tulos yrityksiä vaan kiinnostaa – ja tyhjiin imetyt mehutetrathan heitetään pois – mitä niillä tekee kun mehut on juotu
Työsuhteen pitää perustua vapaaehtoisuuteen kummankin sopijaosapuolen osalta, mikä tarkoittaa myös sitä, että siitä irtautumisen tulee olla kivutonta. Samaten tulee olla mahdollista solmia työpaikka- ja työntekijäkohtaisia sopimuksia palkkauksen ja muiden ehtojen osalta. ”
– tämä kirjoittaja reippaan kaksinaamaisesti on pakottamassa ihmisiä Tanska-mallisesti töihin ja sitten puhuu kaikella katais-vilpittömyydellä – huh mikä maksiparadoksaalinen sanapari – työsuhteen vapaaehtoisuudesta
– ”kipu sulla etu mulla” on työnantajan tyypillinen kivuton irtisanomisasenne
Ilmoita asiaton viesti
Elina Lepomäki ei missään tapauksessa sovi kansanedustajaksi edustaessaan vanhakantaisia ajatuksia itsekyyteen perustuvasta uusliberalismistä. Olkoonkin, että ihmisenä muuten saattaa olla ok.
Kyllä Henry B on kokolailla oikeassa.
Ilmoita asiaton viesti
Arto on oikeassa!
Elinaa ei taida kovin moni tavallinen duunari (ei edes valkokaulus sellainen) viitsiä äänestää, mutta yliopisto-opiskelijoilta hän voi saada ääniä jos osaa sekoittaa sanomaansa hieman ympäristö- ja monikulttuurisuusprogandaa. Tulee jotenkin mieleen Pia Noora Kauppi, kun tätä Elinan blogia lukee. Itse en ehkä Elinaa eduskuntaan äänestäisi, mutta EU-parlamenttiin kylläkin.
Ilmoita asiaton viesti
Miten hän sopisi muka paremmin EU-parlamenttiin.
Erikoinen kanta sanoisin. Minusta hän taas kuuluisi sinne vielä vähemmän kuin eduskuntaan. EU-parlamentissa kun pitää olla vielä laaja-alaisempi jne kuin eduskunnassa – abstraktiotaso ja vaikeusaste kun on monta kertaluokkaa vaikeampi.
Ilmoita asiaton viesti
EU-parlamenttiin tarvitaan taitavia ja hyvin koulutettuja edustajia. EU-parmentissa pitää olla montaa eri näkokulmaa edustavia edustajia.
Nykyisin ei EU-parlametissa ole ketään suomalaista varsinaista uusliberaalia. Koko Suomen EU-parlamettiryhmä on pelkkää tasapaksua pullamössöporukkaa (Timo Soini mukaan lukien), kun taas aiemmin siellä Pia Noora Kauppi ja Marjo Matikainen-Kalstöm kantoivat uljaasti suomalaisen uusliberalismin lippua.
Ilmoita asiaton viesti
Silti – aatteesta riippumatta pitää olla enenkaikkea kapasiteettia. Itsenäistä luovaa laaja-alaista kapasiteettia.
Ilmoita asiaton viesti
”Silti – aatteesta riippumatta pitää olla enenkaikkea kapasiteettia. Itsenäistä luovaa laaja-alaista kapasiteettia.”
Elinallahan tätä kapasiteettia näköjään riittää!
Ilmoita asiaton viesti
olen eri mieltä
Ilmoita asiaton viesti
Kommentoi nämä isännät täällä asiasta ja sen vierestä mitä huvittaa, totuus on se, että mitä enemmän työnantajia rajoitetaan, sitä vähemmän heillä on mahdollisuuksia palkata meitä ihmisiä töihin. Lepomäen logiikka on sikäli aukoton.
Tanskassa ja Britanniassa on hyvin lyhyt irtisanomisaika ja kummassakin maassa on viimeisen 20 vuoden aikana ollut huomattavasti parempi työllisyystilanne.
Avioliitostakin saa erota jos tulee jossain vaiheessa toisiin ajatuksiin. Miksi huonon työntekijän kanssa pitäisi jäädä naimisiin?
Ilmoita asiaton viesti
Pienyritykset voisivat työllistää paljon nuoria, jos se olisi mahdollista. Nyt se ei ole mahdollista, koska yleisitovat tessit ovat niin kovia ehtoja, että niiden takia ei voi työllistää. Käytännön työssä menee useampi vuosi, ennen kuin voi antaa tehdä itsenäisesti työtä, silti alkupalkatkin on jo niin isot, että renki tienaa enemmän kuin isäntä ja sivukulut on yli 70% palkasta. Yleissitovuus tarkoittaa sitä, että vaikka on kahden hengen tai yhdenkin niin pitää noudattaa suurten tehtaiden tekemää sopimusta pekkaspäivineen jne. Yrittäjänä en ymmärrä ns. pekkaspäiviä, eli tekemättömästä työstä maksetaan, kysyn mistä yrittäjä ottaa tähän palkan? Tekeekö hän 24 tuntia, jotta voisi maksaa joutenolosta.! Sitten jos palkkaatkin henkilön, joka ei osaakaan tehdä työtä, et pääse eroon ollenkaan. Silloin kun itse olin nuori, ei palkat ollut todellakaan isot, mutta työn oppimisesta ja tekemisestä oli iloa siitä, että oli paikka, jossa arvostettiin ja samalla oppi tekemään työtä ja ennen noudatettiin myös työaikoja, niissäkin on ensin oppimista kun aloittaa työt.
Ilmoita asiaton viesti
Sanoit:
”Sitten jos palkkaatkin henkilön, joka ei osaakaan tehdä työtä, et pääse eroon ollenkaan.”
————–
No eikös tuo osaamattomuus yms. tule selväksi jo esim. neljän kuukauden koeaikana?
Ja mikä konkreettisesti on niin vaikeaa, jos haluat antaa jollekin saamattomalle kenkää? [Siis pienyrityksessä, suuremmissa se on jo vaikeampaa.]
Henry
Ilmoita asiaton viesti
On ammattialoja, joissa menee useita vuosia ennen kuin voit sanoa että on ammattimies ja ei tarvitse valvoa, ei siihen riitä 4 kk. Aiheeton irtisanominen, ei sellaista irtisanomisen syytä ole, että et opi töitä.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä mitallin toinen puoli:
http://jotu.puheenvuoro.uusisuomi.fi/48365-kari-ra…
Ilmoita asiaton viesti
Olen säälien seurannut tätä keskustelua. Miten tämä porukka ehtii keskellä päivää heittämään näitä kommentteja. Eli työelämän kokemus lienee aika pientä. Koulutustakaan ei liene kovin paljon kommenttien tasosta päätellen kertynyt. Kun edes pysyisivät asiassa, mutta aika asiattomaksi ja henkilökohtaiseksi tuntuu menevän.
Mutta itse asiasta. Irtisanomissuojan seurauksena myös valtio pyörittää määräaikaisena sairaanhoitajia ja opettajia. Voiko tämä olla oikein.
Saman vääryyden kokevat ne työttömät jotka haluaisivat tehdä töitä ja vielä ehkä halvemmalla ja /tai paremmin kuin joku nyt työpaikastaan irtisanomissuojan varjossa kiinni pitävä. Ei voi olla oikein että minä en pääse jonkun toisen tilalle töihin vaikka tekisin ne hommat halvemmalla ja paremmin.
Työn loppuessa työttömäksi jäävän paras turva on se että työllistämisen kynnys on mahdollisimman alhainen. Pääsee sitten toisiin töihin mahdollisimman nopeasti.
Ja sitten ne jotka täällä väittävät että irtisanominen on helppoa niin kertokaapas minulle mitä tehdä. Minulla on (isossa pörssiyrityksessä) yksi aivan kelvoton työntekijä. Sille pitäisi antaa potkut ja palkata tilalle joku osaavampi ja asenteeltaan sopivampi. Miten tässä nyt sitten toimittaisiin kun ei yhden tyypin takia viitsisi koko YT rumbaa alkaa tekaistuna vetämään?
Ilmoita asiaton viesti
Julkisen sektorin työntekijöistä 80% on naisia ja kun perhevapaat keskittyvät naisille niin sijaisia on paljon eli määräaikaisia on paljon
Samoin julkisella on paljon virkavapauksia ja mm vuorotteluvapaatkohdentuvat julkiselle sektorille
Myöskin osa- aikaeläkkeet työllistävät sijaisia
Oma lukunsa on virkasuhdebyrokratia.
Kun korkeapalkkainen esim sairastuu pidemmäksi aikaa niin virka annetaan jollekin määräajaksi vaikka tehtävää ei varsinaisesti sijaitseva
Etc
Ilmoita asiaton viesti
Irtisanomissuojan heikentäminen tietäisi vain sitä, että laskusuhdanteessa tai jos yrityksellä muuten menee huonosti (johto ja osakkaat eivät saa tarpeeksi suuria osinkoja/ bonuksia) niin irtisanotaan väkeä ”tuotannollisista ja taloudellisista syistä”.
Toisin sanottuna ainoat, ketkä asiasta hyötyisivät ovat ne joilla muutenkin menee hyvin, toisten kustannuksella.
Ymmärrän, että kokoomus haluaa suomeen matalapalkkaiset työmarkkinat ja hiljaisen ja noyrän työvoiman jota voi pompottaa miten haluaa.
Thaimaalaisten marjanpoimijoiden surkea tilanne, kuntien ja valtion ketjutetut matalapalkkatyösopimukset sopivat täysin kokoomuksen valitsemaan köyhät kyykkyyn -linjaan.
Hyvä on, että uskalsit julkituoda ajatuksesi, jospa ihmiset nyt osaisivat olla äänestämättä sinua eduskuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olet kyllä väärässä. Suomessa ei nimenomaan ole kovin kaksinaista irtisanomissuojaa, eikä työnantajat ole velvollisia minkäänlaisiin korvauksiin irtisanomistapauksissa, ellei kyse ole väärinkäytöksestä. Kaikki kaadetaan yhteiskunnan niskaan. Toisin on esimerkiksi Espanjassa. Siellä työnteettäminen on jokseenkin halvempaa kuin täällä, mutta työnantaja voi joutua maksamaan irtisanotuille jopa vuoden palkan riippuen työsuhteen keston mukaan. Myös monessa EU maassa on tällaisia järjestelyjä.
Irtisanomissuoja ei ole se ensimmäinen asia mikä estää työllistämästä. Syitä on esim. tilausten puute ja muu epävarmuus, sekava TES ja lopuksi sivukulut jotka ovat jopa työpaikasta riippuen jopa 68% ja siitä päältä vielä ansiotulovero. Toisaalta ei täällä voi mitätahansa työtä teettääkään, kun elintaso ja asumiskulut ovat korkeat. Siinä ei kiinalaisten kanssa kilpailla, jos siellä tienaavat hädintuskin 20 e kuukaudessa.
Ilmoita asiaton viesti
Yllättävän pirtea avaus.
Kerron mikä on tilanne Sveitsissä.
Irtisanomisaika:
Vakituisen työsuhteen irtisanomisaika on 3 kk. Mitään selityksiä ei tarvita. Voit palkata tänään uuden ja irtisanoa huomenna vanhan.
Siinä se. Mitään koeaikojakaan ei myöskään tietysti tarvita.
Työnantajan riski on siis max. se 3 kk palkka.
No kun tuo oli noin yksinkertainen niin kerronpa miten monimutkainen Sveisin vuosilomalainsäädäntö on.
Kaikilla vakituisilla työntekijöillä on heti täydet lomat. Lomat eivät kerry. Eli jos palkkaat kesäkuussa vakituisen työntekijän tämä jää täydelle kesälomalle heinakuussa. Ja jos sovit että tehdäänpä lomalla töitä, niin maksat vain palkat ja se on siinä.
Sveitsissä onkin työttämyys n. 3% tietyissä osissa maata vain 1,2%
Nämä systeemit on Sveitsiin rakennettu sitovin kansanäänestyksin (Suoralla demokratialla) lakkoilemisen sijaan. Lakot ovatkin äärimmäisen harvinaisia Sveitsissä.
Niinpä verot ovat alhaiset ja ostovoima hyvä kun AY-liike ei ole kuppaamassa kymmenyksiä ihmisten tuloista lakkokasssaan.
Ilmoita asiaton viesti
Lepomäki puhuu potaskaa Tanskan mallista.
Tanskassa kaikki työmarkkinoita koskevat päätökset tehdään kaksi kannassa eli liitot sopivat lähes kaikesta keskenään.
Ja lähes kaikki yritykset kuuluvat liittoon,joten työehtosopimusten kattavuus on suurempi kuin Suomessa
Irtisanomisaika ja -korvaus vaihtelee aloittain,mutta ei ole olennaisesti Suomea lyhyempi. Lisäksi monilla aloilla maksetaan erillistä irtisanomiskorvaus.
Lisäksi Tanskassakin irtisanominen on perusteltava ja työntekijä voi riitauttaa irtisanomisen ja työnantaja joutuu maksamaan korvauksia
Oikeudessa työnantajan on toteennäytettävä väitteensä työntekijän huonoudesta
Lepomäki puhuu taas potaskaa
Ilmoita asiaton viesti
Tanskassa ansiosidonnaista saa kaksi vuotta,sen Lepomäki tietysti unohti kertoa
Ja julkinen sektori työllistää pitkäaikaistyöttömiä, arviolta 100000-200000
Eikä Tanskassa tunneta palkattomia orjatöitä.
Suomessa heitä on jo 350000
Ilmoita asiaton viesti