Tervehdin tasaveroa
Erilaisten verojen sijaan meidän jokaisen tulisi olla huolissamme ostovoimastamme. Minulle vapaus valita mihin ponnisteluillani ansaitsemani rahat käytän on yhtä merkittävä kuin sananvapaus. Mitä vähemmän minulle jää tekemästäni työstä käteen, sitä enemmän joku muu päättää kulutuksesta puolestani. Ostovoimalla mitattuna olemme EU:n hännänhuippua (Käyttötieto 2007). Ja kyllä, uskon että pystymme oikeilla ratkaisuilla paitsi lisäämään ostovoimaamme, myös vähintäänkin säilyttämään nykyisen hyvinvoinnin tason kaikissa tuloluokissa.
Martti Hetemäen verotyöryhmä vie Suomea kohti tasaveroa – hyvä niin. Verotuksen tehtävä on kerätä yhteiskunnan menoihin tarvittavat varat oikeudenmukaisesti ja mahdollisimman yksinkertaisin säännöin. Verovähennysoikeuksien supistaminen on sikäli askel oikeaan suuntaan.
Valtion keräämät verot ovat pois yksityisen sektorin kulutuksesta ja säästämisestä ja toisaalta verovähennysoikeudet ovat valtion harjoittamaa ihmisten tai yritysten käyttäytymisen ohjailemista. Asuntovelallista luoton korkojen verovähennysoikeuden häviäminen harmittaa, mutta pitkällä tähtäimellä muutos on myös nykyiselle asuntovelalliselle myönteinen. Ajoitus on hyvä: alhaisen koron aikana euromääräinen merkitys on suhteellisen pieni.
Valtion ei pidä tukea yhtä asumismuotoa toisen kustannuksella
Valtion ei ole mitään järjellistä syytä tukea omistusasumista vuokralla asumisen sijaan, sillä se vähentää ihmisten liikkumista ja nostaa asuntojen hintoja. Työn perässä ei tule lähdettyä toiselle paikkakunnalle, jos ensin pitää pistää koti myyntiin. Kun asunnonostajat huomioivat verovähennyksen ostopäätöstä tehdessään, heillä on varaa ostaa kalliimpi asunto samoilla tuloilla. Siitä, että asuntojen hinnat tästä syystä nousevat korkeammalle kuin mihin meillä oikeasti olisi varaa, ei loppujen lopuksi hyödy kukaan.
Omistusasumiseen sitoutuva varallisuus on pois muista sijoitusmuodoista, esimerkiksi suomalaisilta kasvuyrityksiltä. Toisaalta meillä on sekä omasta takaa että maailmalta varoittavia esimerkkejä siitä, miten asuntomarkkinoiden ylikuumeneminen voi pistää koko kansantalouden kyykkyyn pitkäksi aikaa.
Vaikka asuntolainan korkojen verovähennysoikeuden poisto alentaakin ostovoimaamme, nousee se toisaalta ansiotuloverotuksen kevenemisen myötä. Liputan jälkimmäisen puolesta, sillä se lisää ihmisten vapautta päättää omasta kulutuksestaan. Toisaalta alhaisempi ansiotyöverotus myös lisää työstä saatavaa hyvinvointia ja sitä kautta kannustaa ihmisiä työntekoon.
Suomalaista pääomanmuodostusta tuettava
Kotitalousvähennyksen supistaminen on pois sieltä mitä tämä yhteiskunta kaipaa: ihmisten mahdollisuudesta työllistää toisiaan palveluiden avulla. En halua kannustaa työn vaihtamiseen työksi harmaan talouden kautta vaan muuttamalla verotuksen kokonaisuudessaan sellaiseksi, että työtä kannattaa teettää ja ottaa vastaan. Siksi kotitalouksien maksamat palkat tulisi pitää erikoistapauksena ja ainoina verovähennyksinä. Yrityskin voi vähentää työpanoksen kustannuksen verotuksestaan, miksei sitten kotitalous?
Koska toisen hyvinvointi tai kulutus ei saa olla pois toiselta, kannustan ympäristöhaittojen verotukseen. Mitä enemmän autoilen tai lennän lentokoneella, sitä enemmän aiheutan pienhiukkas- ja hiilidioksidipäästöjä, joista aiheutuu terveyshaittoja toisille ja kuormaa ympäristölle. Sen sijaan en ymmärrä, miksi itse ajopeliä pitää verottaa. Se, että autossani on kotisohvan veroiset penkit ja av-laitteet ei ole muilta pois. Sen pitäisi ratkaista, kuinka paljon autoani käytän.
En usko kaksinkertaiseen verotukseen ja sen vuoksi kannatan perintöveron poistoa. Kannustan muutenkin suomalaiseen pääoman muodostukseen, mikä antaa suojaa globaalin talouden ailahduksilta. Pääomatuloveroa ei tule nostaa: nosto 28:sta 30:iin aiheuttaa signaalina enemmän haittaa kuin verotuloja (vain luokkaa 0,1% koko verokertymästä).
Tasaverokin onnistutaan sössimään Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Tietysti sössitään. Otetaan vaan mallia tasa-arvosta. Toisten pitää olla ns. tasa-arvoisempia kuin muut. Tasaisuuden aste tullee siten vaihtelemaan hieman tapauksesta riippuen.
Ilmoita asiaton viesti
http://kaijaolinarvola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/55…
Tasaveron avulla on tarkoitus jakaa yhteiskunta entistä syvemmin köyhiin ja rikkaisiin. Vähosaisiin ja Hyvintoimeentuleviin.
Itsekkyys on tasaveron toinen nimi.
Ilmoita asiaton viesti
Tasavero on yhtä heikosti ymmärretty asia kuin tasa-arvo.
Sillä on turha verenpainetta nostaa, jos ei halua itse määritellä, mitä sillä ymmärtää. Sovelluksia voi olla hyvin monenlaisia.
YLE:n Suomi Express keskustelussa on kommentoitu mm Kianderin & Pirttilän verouudistusehdotusta ja ehdotettu verotuksen perusteellista yksinkertaistamista ja sosiaaliturvan sovittamista yhteen perustulon osalta. Elämän ylläpitämiseen tarvittavan tulo-osuuden suojaaminen verottomaksi perusvähennyksen avulla on verouudistuksen keskeisimpiä kohtia pienituloisen osalta.
http://ohjelmat.yle.fi/suomiexpress/keskustele
/ ”Kianderin ja Pirttilän verouudistus”
Hetemäen ehdotus on täysi fiasko ja lisää vain epäkohtia ja eriarvoisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Yhteiskunta oli jo jakautunut ennen ensimmäisenkään työn aloittamista, saati veron maksamista.
Ihmisten aikomukset panostaa työhön, työhalut ja suoritukset poikkeavat paljon. Tämä on normaalia. Progressiivinen verotus ja tulonsiirrot ovat siten epätasa-arvoa.
Toisia ei vaan työt nappaa, elämässä on muutakin mielenkiintoista. Se on heidän asiansa, mutta ei se silti oikeuta tulonsiirtoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä-niin!
Onpa tosi itsekästä maksaa kymmenkertaisista tuloistaan kymmenkertainen määrä myös veroja. Vasemmiston retoriikka ei kyllä varmaan koskaan tule avautumaan minulle.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomuksen aiemmat verosumplingit ovat aiheuttaneet:
– vähävaraisille kovempia aikoja, (joka tosin monesti paikataan kunnan verovaroista). Varakkaiden veroalennukset ja tasavero vie väistämättä tähän.
– Valtiolle verotappioita, jolloin otetaan lisää velkaa ulkomailta, jotta valtio pysty maksamaan aikaisemmat ulkomaanvelat sekä korot.
Suomeksi sanottuna: ”VISA-kortilla maksetaan MasterCard’in luottoja.”
——————-
Nyt haluatte tasaveroa, joka vie vähävaraisilta vielä enemmän, rikkaiden hyväksi. Onko teilläpäin omatuntoa lainkaan?
Todellisuudessa siirrätte osan veroista kuntien maksettavaksi.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Vähävaraiset maksavat jo nyt pelkästään tasaveroa, jos maksavat veroja ollenkaan. Kunnallisvero on tasaveroa. Vahävaraiset eivät maksa valtionveroja joka on progressiivinen.
Ilmoita asiaton viesti
Hetemäen ehdotuksen parasta antia on korkeimman marginaaliveron rajaaminen 50%:iin. Toki se pitäisi rajata alemmaksi, sillä tuohan ei vielä ole mitään tasaveroa. Oikeudenmukaista olisi, että ihminen maksaa veroja tulojensa suhteessa, toisin sanoen, jos tienaa kymmenen kertaa enemmän kuin toinen, niin maksaa veroa kymmenen kertaa enemmän. Hetemäellä ei ole ollut ”poliittista” rohkeutta ehdottaa optimaalisen järkevää veromallia.
Mutta ehdotusta pitää tarkastella kokonaisuutena tässä ja nyt. Ja niine realiteetteineen, jotka vallitsevat. Uskon, että marginaaliveron alentaminen lisää verokertymää siinä määrin, että voisimme välttää liian suuret kiristykset kiinteistöverojen kohdalla. Asukkaista ei saa tehdä kuntien torppareita eikä kunnilla saa olla rajatonta oikeutta verottaa maapohjasta. Yhtiövastikkeethan ovat kaupunkien kerrostaloissa nousseet jo muutoinkin pilviin.
Olisin lisäksi mieluusti nähnyt esityksessä, että kotitalousvähennyksen pienentäminen olisi kompensoitu huoltajuusvähennyksellä, jolloin tulonsaaja saisi vähentää tietyn summan huolettavanaan olevista tulottomista henkilöistä, aikuisista tai lapsista. Tämä olisi oikeudenmukaista, sillä suuremmat bruttotulot eivät automaattisesti tarkoita suurempaa veronmaksukykyä.
Ilmoita asiaton viesti
”No, tähän voisi vastata taloustieteen nobelistin James Mirrleesin lausunnolla, jonka hän antoi Suomen Kuvalehteen tuossa kesäkuun alkupuolella, jossa hän totesi, että tasavero ei ole tehokkain, oikeudenmukaisin eikä älyllisesti kiinnostavin verojärjestelmä. Mun mielestä siihen ei oo mitään lisättävää.”
Talouselämä-lehti kertoi jo 2006 näin:
”Tasavero antaa jättipotin, ainakin rikkaille”
”Ilmeisesti se menee juuri noin, tasaveroa haetaan köyhien- ja banaanivaltioiden mallin mukaan.
”Valtiovarainministeri ja entinen hallituspuolueen puoluesihteeri Heinäluoma heräsi varsin myöhään veroprogression puolestajapuhujaksi. Pääministeri Vanhasen aikana Suomi on vähitellen liukunut ison askeleen lähemmäksi keskustapuolueen ja kokoomuksen havittelemaa tasaveroa. Hallituksen hyvätuloisille suunnattut veroaleet ja varallisuusveron poisto ovat merkittävässä määrin supistaneet verohaitaria. Samalla verotuksen painopistettä on tietoisesti siirretty valtion tuloverotuksesta jo käytössä olevaan tasaveroon eli kunnallisveroon.
Lopputuloksena on ollut, että pienituloisten verorasitus on jopa osin kasvanut. Samalla monen pienituloisen kuntalaisen kohdalla käänteinen veroprogressio on jo todellisuutta, koska heillä ei ole mahdollisuuksia tehdä muun muassa ansiotuloihin liittyviä vähennyksiä kunnallisverostaan.”
http://www.uusisuomi.fi/raha/107214-hs-tasaveroa-k…
”HS kysyi kaikkien kahdeksan eduskuntapuolueen puheenjohtajalta, mikä on verotuksen tärkein tehtävä. Ainoastaan Perussuomalaisten Timo Soini mainitsi sosiaalisen oikeudenmukaisuuden , kun muut puoluejohtajat puhuivat vain varojen keräämisestä julkisten hyvinvointipalvelujen toteuttamiseksi.”
Sitten nämä muista puolueista ihmettelevät, kun ääniä sataa perussuomalaisten laariin 😉
Ilmoita asiaton viesti
”Sitten nämä muista puolueista ihmettelevät, kun ääniä sataa perussuomalaisten laariin ;-)”
Siispä noin 15% suomalaisista on sitä mieltä, että verotuksen tehtävä on sosiaalisen oikeudenmukaisuuden edesajaminen ja 85% on sitä mieltä, että verotuksen tehtävä on valtion tarvitseman verokertymän kokoaminen. Ne 15% saavat toki äänestää perussuomalaisia, ei siinä mitään.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomalaiset rakastavat verojaan – vaikka joskus rakkaus tekisi kipeää.
Kelan maanantaina julkistama kyselytutkimus kertoo, että suomalaiset olisivat valmiina jopa maksamaan nykyistä enemmän tuloveroja, jos verorahat menisivät terveydenhuoltoon.
Kelan tutkimuksen mukaan jopa neljä viidestä suomalaisesta olisi valmis maksamaan lisää tuloveroja, jos rahat menisivät terveydenhuoltoon. Niin ikään lähes 40 prosenttia haluaisi kororttaa työmarkkinatukea, vaikka sekin kiristäisi verotusta. Vain harva haluaisi keventää verotusta leikkaamalla toimeentulotukea tai työttömyysturvaa.
Voiko näin solidaarista kansaa ollakaan? Ihmiset olisivat siis valmis leikkaamaan omasta kukkarostaan ja tinkimään omasta hyvinvoinnistaan yhteisen hyvän vuoksi!”
-Talouselämä 8.10.2007-
Ilmoita asiaton viesti
”Kelan maanantaina julkistama kyselytutkimus kertoo, että suomalaiset olisivat valmiina jopa maksamaan nykyistä enemmän tuloveroja, jos verorahat menisivät terveydenhuoltoon.
Kelan tutkimuksen mukaan jopa neljä viidestä suomalaisesta olisi valmis maksamaan lisää tuloveroja, jos rahat menisivät terveydenhuoltoon. Niin ikään lähes 40 prosenttia haluaisi kororttaa työmarkkinatukea, vaikka sekin kiristäisi verotusta. Vain harva haluaisi keventää verotusta leikkaamalla toimeentulotukea tai työttömyysturvaa.
Voiko näin solidaarista kansaa ollakaan? Ihmiset olisivat siis valmis leikkaamaan omasta kukkarostaan ja tinkimään omasta hyvinvoinnistaan yhteisen hyvän vuoksi!”
Niinpä! Tavallinen kansa on solidaarista, mutta hallitus ja sitä ohjastelevat harvat tahot eivät!
Ilmoita asiaton viesti
”Niinpä! Tavallinen kansa on solidaarista, mutta hallitus ja sitä ohjastelevat harvat tahot eivät!”
Sittenhän on olemassa yksinkertainen keino valtion verokertymän kasvattamiseksi riittävälle tasolle.
Valtiokonttori ilmoittaa tilinumeron, jonne jokainen voi vapaasti maksaa lisää veroja. Sinne voisi laittaa vaikkapa valtion menoluokittain eri tilejä.
Tuota pikaa olisi tarvittavat varat koossa terveyspalvelujen kehittämiseksi mahtaviin sfääreihin!
Ilmoita asiaton viesti
…tai jospa kuitenkin Gagarinin kaltaiset verofoobikot perustaisivat oman valtionsa vaikka jonnekin lapin perukoille missä tilaa riittää, ja muut saisivat pitää (tai pikemminkin jälleenrakentaa) haluamansa hyvinvointi-yhteiskunnan?
hmm… tai ehkä siperiasta olisi ostettavissa kaistale maata?
Ilmoita asiaton viesti
Gagarinin kanssa pitäisi olla eri mieltä ihan periaatteesta, mutta nyt saat Kansine kaivella ihan itse ja vain omia taskujasi.
Ilmoita asiaton viesti
Gagarinin kanssa pitäisi olla eri mieltä ihan periaatteesta”
Niin pitäisi – hän on ärsyttävä. Tosin lähes aina on oikeita, varsin painavia syitä olla eri mieltä hänen kanssaan.
”mutta nyt saat Kansine kaivella ihan itse ja vain omia taskujasi.”
Minähän kaivelen ihan itse, vain omia taskujani koko ajan.
Ilmoita asiaton viesti
Kaisa Kansine: ”Niinpä! Tavallinen kansa on solidaarista, mutta hallitus ja sitä ohjastelevat harvat tahot eivät!”
Mikäs sitä tavallista solidaarista kansaa estää maksamasta vapaaehtoisia lahjoituksia, jos hallitus ei sen mielestä verota tarpeeksi? Varmasti sairaalat, terveyskeskukset ynnä muut terveyspalveluja tarjoavat laitokset ottavat lahjoitukset mielellään vastaan. Avaisivat varmaan oman lahjoitustilinkin pian, jos tavallinen solidaarinen kansa oikein joukolla alkaisi lahjoituksia tunkemaan. Ei solidaarisuuden harjoittamiseen valtion ohjausta tarvita.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän tavallinen kansa jo harjoitakin solidaarisuutta. Tosin kun luottamus yhteiskuntaan on mennyt, on tämä solidaarisuus lähinnä sitä, että kaveria tuetaan rahallisesti. Olisi ”ihan kiva” jos ne verovaratkin käytettäisiin järkevästi tukea tarvitsevien tukemiseen, mutta kun ei niin ei.
Ilmoita asiaton viesti
Kaisa Kansine: ”Eiköhän tavallinen kansa jo harjoitakin solidaarisuutta.”
No miksi sitten pitäisi verotusta kiristää, tai valtiovallan muutenkaan puuttua asioihin? Jos 80% kansasta haluaa maksaa lisää veroja sillä ehdolla, että ne käytetään terveydenhuoltoon, niin 80% kansasta sitten mars mars terveyskeskuseen ilmoittamaan, paljonko haluaa lahjoittaa.
Ilmoita asiaton viesti
”No miksi sitten pitäisi verotusta kiristää”
Olenko jossain vaiheessa sanonut, että pitäisi? Mielestäni olen vain puhunut typeriä piiloveroja vastaan, kuten myös verorahojen turhuuteen käyttämistä vastaan.
”tai valtiovallan muutenkaan puuttua asioihin?”
Tiedät kyllä mitä mieltä olen tästä. Ei pitäisi, lähes ollenkaan.
Ilmoita asiaton viesti
”jospa kuitenkin Gagarinin kaltaiset verofoobikot perustaisivat oman valtionsa vaikka jonnekin lapin perukoille”
Onhan niitä jo valmiina Euroopassa, kuten tuolta edeltä näkyy, tasaveromaita, Romania jne.
Ilmoita asiaton viesti
Köyhien ostovoimalla ei taloutta nosteta. Työllisyys kuitenkin kulutusta tärkeämpää?
Ilmoita asiaton viesti
Nimenomaan pieni- ja keskituloisten ostovoima pyörittää taloutta. Heitä on kuitenkin lukumääräisesti niin suuri osa väestöstä. Hyvätuloisten ja rikkaiden kulutus edustaa vain pientä osaa kulutuksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyinen talousjärjestelmä ja Kokoomuksen talouslogiikka perustuvat vanhaa 1800-luvun tihkumisteoriaan 😉
”Täällä on ylimpien tuloluokkien verotusta kevennetty ja alimpien kiristetty, täällä luotetaan Thatcherin ja Reaganin lanseeraaman tihkumisteoriaan, jonka kuvaa Jennings mainiosti:
”Tarvitsee vain säätää laki rikkaiden vaurastuttamiseksi, niin heidän vaurautensa tihkuu alempana oleville”
-Presidenttiehdokas v.1896 William Jennings Bryan, 1860–1925.
Toki tihkumisteoria Lafferin käyrineen on osoitettu huuhaaksi jo aikaa sitten, se on 1800-lukua ja sen ajan maailmasta, ja sen ajan maailman se palauttaa, jos sitä oppia noudatetaan.”
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/93180-kuinka-suomi…
Reagan kokeili sitä Yhdysvalloissa ja seurauksena:
”valtion budjettivaje kasvoi 900 miljardista dollarista kolmeen biljoonaan dollariin. Reaganin kaudella Yläluokka toki rikastui, mutta siitä vauraudesta ei valunut juuri mitään keski- eikä pienituloisille, vasta -87 työntekijöiden keskiansiot kohosivat -70 luvun tasolle, vapaa-aika tosin oli vähentynyt ja työpaikat pätkätöineen epävarmoja. Yhdysvaltojen kauppatase oli ollut melkein sata vuotta ylijäämäinen, Reaganin kaudella maa muuttui maailman suurimmasta velkojasta maailman suurimmaksi velalliseksi, valtion velka kolminkertaistui.”
-Francis Wheen kirjassa: ”Kuinka humpuuki valloitti maailman”-
Ilmoita asiaton viesti
Tuotanto on tärkeintä, mutta tuotantoon ei tulevaisuudessa tarvita välttämättä ihmistä samassa määrin.
Ilmoita asiaton viesti
Palataan asiaan Joulun jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Hei hei sitten vaan, toivottavasti riittävän moni äänestäjä lukee tämän tunnustuksesi ja päättää äänestää jotakin puoluetta, joka on heidän etujensa puolella. Toisin kuin kokoomus, joka on vain suurituloisten puolella. Suurin osa suomalaisista tekee viisaasti, kun EI äänestä kokoomusta.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo tasavero/kulutusverot ja niiden nosto, se osuu jopa tuohonkin porukkaan.
”Pakkaset ovat ajaneet kokonaan vailla asuntoa olevat ahtaalle. Porraskäytävissä, roskalaatikoissa ja kojuissa nukkuu ensikin yönä satoja suomalaisia.”
http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/12/kadulla_asuj…
Ilmoita asiaton viesti
Niin, kaikki on suhteellista. Ja kuinkahan monta sijoitusasuntoa on tyhjillään. Arvot, ne arvot. Ihmisarvo mitatan rahassa. Kun perustarpeet, olemassaolon edellytykset, verolle pannaan, niin raha on kaiken autuaaksi tekevä pelastus ihmiskunnalle.
Milloin maksetaan siitä että ilmasto ei lämpenisi, milloin siitä että se ei kylmenisi. Tarpeeksi kun maksetaan voidaan vaikuttaa jopa auringon nousu ja laskuaikoihin. Kun maksetaan lisää niin varmaan auringonpilkutkin ja magneettipurkauksetkin saadan vähennettyä.
Jokaisesta suupalasta ja sen valmistamisesta maksetaan. Et kahvia keitä muuten kuin nokipannussa avotulilla välttyäksesi maksamasta veroa.
Valtiot ja pankit pelastetaan näillä verorahoilla.
Mutta sehän on selvää että nämä tärkeät ihmiset, jotka viisaudessan tietävät kuinka nämä yhteisesti kokoon kasatut verorahat jaetaan, tietävät kenen ihmisarvo on suurempi kuin toisen. Sulle, mulle, teille, meille ja vähän enemmän noille kun ne sentään ovat vielä arvokkampia ihmisiä.
Jos kukaan ei maksaisi veroja, niin moniko näistä arvokkaista ja niin tärkeistä henkilöistä jäisi ilman sitä toimeentuloa?
Täytyisi opetella muutakin kuin puhumaan ja jakamaan verorahoja.
Jokainen väärin käytetty veroeuro on pois sitä eniten tarvitsevalta.
Ja eiköhän sitä veroa alettu kantaa juuri heidän auttamiseksi joiden kyvyt ja taidot hankkia oma elatuksensa sairauden tai muun vajavaisuutensa vuoksi on siinä määrin alentunut että eivät itse siihen omilla avuillaan kykene.
Ilmoita asiaton viesti
elina, olet pikimusta uus-liberaali! suomen mrs.thatcher.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi se kamalaa, jos sivu- ja ylitöiden(kin) ryöstöverotus loppuisi tasaveron myötä.
Vasemmistolaisten työnvihollisten tasavero-vastustuksen voi ymmärtää, muttei käsittää.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tarkoitat vasemmiston työnvihollisilla. Tiedän useita henkilöitä joilla on vasemmistolainen arvomaailma ja he tekevät useaa työtä ja vielä jos aikaa liikenee palkatonta vapaaehtoistyötä.
Ilmoita asiaton viesti
Uskomatonta soopaa.
”Verotuksen tehtävä on kerätä yhteiskunnan menoihin tarvittavat varat oikeudenmukaisesti ja mahdollisimman yksinkertaisin säännöin.”
Eli Lepomäen mielestä se että pientuloisten lapsiperheiden kulutusta leikataan on oikeudenmukaista. Tunnetko muuten ketään pienten lasten asuntovelallisia vanhempia?
”Omistusasumiseen sitoutuva varallisuus on pois muista sijoitusmuodoista, esimerkiksi suomalaisilta kasvuyrityksiltä. Toisaalta meillä on sekä omasta takaa että maailmalta varoittavia esimerkkejä siitä, miten asuntomarkkinoiden ylikuumeneminen voi pistää koko kansantalouden kyykkyyn pitkäksi aikaa.”
Siis meinaako Lepomäki että ihmiset jotka asuvat vuokralla sijoittavat rahansa osakkeisiin? Taitaapi olla toisinpäin. Ja miten asiaan liittyvät amerikkalaisten pankkien vastuuton luototus ja suomalainen omistusasunto? Enpä ole noin kummallisia aasinsiltoja usein tavannutkaan.
Eikäpäs tuolla Lepomäellä näytä olevan mitään käsitystä ympäristöasioistakaan, eikös Lepomäki tiedä että asuminen ja syöminen kuluttavat eniten ympäristöä?
Ilmoita asiaton viesti
Lepomäki on selkeästi thatcherilainen meikkikokoomuslainen – eli meikataan tyhjillä käsitteillä karmea totuus piiloon
Ilmoita asiaton viesti
Tämä tasaprosenttivero on juuri oikea ja oikeudenmukainen suunta verotukselle.
Ilmoita asiaton viesti
Tasavero voisi olla ihan hyvä, jos siihen liittyisi riittävän suuri perusvähennys.
Mutta meillä Kokoomus ja EK (melkein sama asia) ei suinkaan pyri tasaveroon, vaan regressiiviseen veroon. Jo nyt vähiten tienaava kymmenys tulonsaajista maksaa tuloistaan alvia 17% ja eniten tienaava kymmenys 8%. Nyt on tarkoitus nostaa alvia, energiaveroja jne. Tämähän merkitsee sitä, että vähiten tienaavan kymmenyksen verotus todellisuudessa nousee rajusti.
Ilmoita asiaton viesti
”Jo nyt vähiten tienaava kymmenys tulonsaajista maksaa tuloistaan alvia 17% ja eniten tienaava kymmenys 8%. Nyt on tarkoitus nostaa alvia, energiaveroja jne. Tämähän merkitsee sitä, että vähiten tienaavan kymmenyksen verotus todellisuudessa nousee rajusti.”
Tämä on kokoomuksen käsitys oikeudenmukaisuudesta: köyhät ovat huonoja ihmisiä, joten heitä rangaistakoon! Tervehdin pimeän keski-ajan paluuta…
Ilmoita asiaton viesti
Olen tavallinen keskituloinen perheellinen työssäkävijä. Olen opiskellut nopeasti ja mennyt sen jälkeen töihin. Minulla menee hyvin, mutta itse olen asiani osannut hoitaa kuntoon. Mielelläni myös itse päätän vaivalla ansaitsemistani rahoista, vaikka se hanttapulien ja joutomiesten mielestä onkin itsekästä. Kyrsiihän se, että kaiken maailman työtävieroksujat pitävät ihmisoikeutena sitä, että saavat työntää joutenolosta silkipehmeät kätösensä niin syvälle minun taskuuni, ettei tarvitse turhaan omista asioista huolehtia. Useimmilta yhteiskunnan tuella eläminen taitaa kuitenkin tuhota kuin huomaamatta itsekunnioituksen, mutta siihen vaivaan löytyy lääke pullosta. Onhan ottaminen helpompaa kuin ryhdistäytyminen.
Onneksi olen alalla, jossa on aina mahdollista lähteä veropakolaiseksi leppeämpään ilmastoon, ja saatte jäädä tänne verottamaan toisianne.
Ilmoita asiaton viesti
Kukas tässä on sinun taskuihisi kurottelemassa, Tannenberg. Onko se sinulta jotenkin pois, jos köyhiäKIN verotettaisiin vähemmän pienentämällä ALVeja?
PS: Ihan ajatusleikkinä, jos kerran koet verot sinulta varastetuiksi, olisiko sinusta korkeintaan yhtä epämiellyttävää/jopa siedettävämpää, jos olisit vapaa veroista, mutta aina silloin tällöin joku yksityishenkilö ihan kouriintuntuvasti ryöstäisi taskustasi rahaa?
Ilmoita asiaton viesti
Roskaväelle pitää siis maksaa suojelurahaa siitä hyvästä, etteivät ryöstä minua matkalla Prismaan. Taidan olla sen verran yksioikoinen, että ihan pelkällä selkäytimellä valitsen ryöstön riskin mieluummiin kuin pidän Sherwoodin iloiset veikot fattan maksamissa nautintoaineissa. Sitä paitsi tässähän palattaisiin vain sotaa edeltävään tilanteeseen, jolloin valtio antoi ihmisten hoitaa omat asiansa. Tietääkseni rikollisuus ei rehottanut. Eikä rehota Hong Kongissa tai Singaporessakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä näkyy, mihin ryhmään Kokoomus on liittämässä Suomea…
”Tässä EU:n tasavero maat.
* Viro 22 %
* Latvia 26 % (+ palkansaaja maksaa sosiaaliveroa 9%)
* Liettua 33 %
* Romania 16 %
* Slovakia 19 %
* Bulgaria 10 %
Näiden maiden joukkoonko me haluamme kuulua?
HERÄTKÄÄ IHMISET. Nuo maat ovat juuri niitä jossa on asiat todella huonosti!”
http://www.uusisuomi.fi/raha/107674-suomen-iso-rah…
Venäjällä on sitten se tuttu 13 prosentin tasavero, maata on näissäkin US-blogeissa käytettu usein ”kurjalan” synonyyminä.
Ilmoita asiaton viesti
Unohdit seuraavat maat:
Mongolia
Bosnia ja Hertzegovina
Kirgistan
Georgia
Irak
Ukraina
Ja pian Suomi astuu tähän ylvääseen joukkoon, kunhan kuljemme Velkatalkoo-Jykän viitottamaa tietä!
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Ei helkkari…
Onko suomen kokoomuslaiset oikeesti niin tynnyrissä kasvaneita, ettei älyä yhtään katsella ulkomaailmaan ja ottaa oppia tai edes vertailukohteita sieltä? XP
Ilmoita asiaton viesti
Korjaus edelliseen: Visitor luetteli EU-maat!
Minä taas aloin luettelemaan koko maailman maat.
No, näissäkin maissa ihmiset eivät tiedä mitä vauraudellaan tekisivät: Ostaisiko kaalia vai puoli kiloa perunoita?
Henry
Ilmoita asiaton viesti
”Ostaisiko kaalia vai puoli kiloa perunoita?”
Suomessa se vasta kallista onkin, varsinkin sille köyhemmälle, kuten tuore uutinen kertoo.
”Ruokakassi 180,22 € – Suomessa huippukallista”
http://www.uusisuomi.fi/raha/107678-ruokakassi-180…
Ilmoita asiaton viesti
myönnän, että Suomessa on kallista, mutta… ”Ruokakassi 180,22 € – Suomessa huippukallista” kuulostaa melkoiselta liioittelulta. Kun ostan itselleni vaikkapa kaksi täyttä kassillista ruokaa lähikaupasta (HUOM: en osta halpismerkkejä!), ei hinta kyllä ole lähelläkään tuota! Pikemminkin korkeintaan 40 euroa.
PS: Näemmä hinnat ovat olevinaan samaa luokkaa myös muissa maissa… wtf? Kuinka isosta ”kassista” oikein on kyse? Jätesäkin kokoisesta?
Ilmoita asiaton viesti
Uutisesta:
”Suomen pääkaupunki Helsinki on sijoittunut ykköseksi ruoan hintavertailussa, kertoo Dagens Nyheter. Vertailussa oli mukana kymmenen EU-maan pääkaupungit.
Vertailun tekevät eri maiden kuluttajaorganisaatiot neljä kertaa vuodessa.”
http://www.dn.se/ekonomi/maten-blir-dyrare
Ilmoita asiaton viesti
Onko helsingissä siis tosiaan noin julmetun kallista? O_O Minä kun ostan usein kotimaista ja jopa luomua, ja silti ruokakassini ei ikinä edes lähentele tuollaisia hintoja!
Ilmoita asiaton viesti
”Onko helsingissä siis tosiaan noin julmetun kallista?”
Huomasit varmaan, että kyse oli Ruotsin kruunuista.
Ilmoita asiaton viesti
minä kun katsoin, että tuossa ”Ruokakassi 180,22 € – Suomessa huippukallista” puhutaan euroista… Ja niinhän siinä puhutaankin! Mahtaa olla ruokakassi täynnä kaviaaria, jos maksaa 180,22 € (tai sitten se on tosiaan jätesäkin kokoinen ”kassi”)
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä, Dagens Nyheterin hintaesimerkit on kruunuissa. Onkohan Usarin uutisessa virhe?
Ilmoita asiaton viesti
”En tiedä, Dagens Nyheterin hintaesimerkit on kruunuissa. Onkohan Usarin uutisessa virhe?”
Kylä ne olivat euroina, linkistä:
”Svenska matpriser på andra plats i europeisk undersökning Helsingfors är dyrast, Stockholm kommer tvåa och billigast är Budapest. Tio EU-länder har jämfört mat- och bränslepriser i sina huvudstäder. I Stockholm kostar matkassen 167:03 euro
Fakta: Helsingfors dyrast
Priser på matkasse i tio EU-huvudstäder
dec 2010 (euro).”
Ilmoita asiaton viesti
Kaisa: ”Mahtaa olla ruokakassi täynnä kaviaaria, jos maksaa 180,22 € (tai sitten se on tosiaan jätesäkin kokoinen ”kassi”)”
Tuo ”ruokakassi” on kaiketi vakioidulla tavalla koottu ryhmä elintarvikkeita. Siinä ei pyritä löytämään tilavuudeltaan kaupan muovikassia vastaava kasa ruokaa, vaan on kerätty näytteitä erityyppisistä elintarvikkeista jotta muutokset hintatasossa pystyttäisiin mahdollisimman luotettavasti osoittamaan. Sitten vaan on annettu nimi ruokakassi.
Ja hinta on sitten todella isolla haitarilla:
Helsingfors 180,22
Stockholm 167,03
Berlin 156,49
Tallinn 130,30
Riga 115,50
Prag 115,32
Vilnius 111,81
Bratislava 108,13
Warszawa 97,66
Budapest 93,87
Ilmoita asiaton viesti
Osinkoverotushan on jatkossa 45 % jos Hetemäen mukaan mentäisiin. Ei paljoa enää piensijoittajia kiinnostaisi. Ainoa tapa toimia piensijoittajana järkevästi olisi käyttää rahastoja, jotka eivät ko veroa maksaisi sijoittaessaan varat uudelleen.
Ilmoita asiaton viesti
Hetemäen työryhmä ei käsittääkseni ottanut mitään kantaa Tobinin veroon. Hetemäen työryhmä haluaa, että yksinhuoltajaäidin ostaessa lapsilleen kenkiä vero on 25 prosenttia, mutta pankkiirin ostaessa eksoottisen finanssi-instrumentin sen pitää jatkossakin olla pyöreä nolla.
Lepomäen linjaukset ovat yhtenevät Kokoomusnuorten linjausten kanssa. Tämä poppoo haluaa suurella intohimolla rapauttaa hyvinvointivaltion ja aloittaa uuden luokkasodan. Vastakkainasettelun aika ei todellakaan ole ohi kokoomusnuorten mielestä.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä esimerkki millä ja miten meitä ennenkaikkea verotetaan patoamalla keinotekoisesti normaalia markkinatalouden tarjonaa – aiheuttaen karmean pääomavajeen niin koko kansantalouteen kuin yksityisen ihmisen kulutukseenkin.
Ja kokoomuslainen blogaaja ei tietenkään näe näitä ”verotuksia” – ei koska se on aina oikein mitä yritykset ja pääoma tekee – sillä on kokoomuslaiselle jumalainen oikeutus – niinpä palvontasuhde pääoman ja yritysten toimiin onkin infantiilin palvova ja kyseenalaistamaton – sokean idealistinen,
Lukekaa lukekaa lukekaa tämä blogi – ymmärrätte sen jälkeen paljon paljon paljon enemmän
http://ejv54.puheenvuoro.uusisuomi.fi/55836-kansan…
Ilmoita asiaton viesti
Kulutuksen verottaminen ja tasavero
Lainaus Kalle Isokallion blogista Iltalehdessä:
”Kulutuksen verotus ei vie Suomea kohti tasaveroa. Sen sijaan se kiristää pienituloisten kokonaisverokuormaa eli kiristää pienituloisten progressiota. Näin siksi, että kaikki alle 26 000 euroa vuodessa ansaitsevat maksavat välttämättömistä ostoksistaan ankarampaa veroa kuin palkastaan. Heidän kokonaisveroasteensa nousee joka kertaa, kun kulutusveroja päätetään nostaa. Moniko kansanedustaja sen ymmärtää?”
Lähde: http://blogit.iltalehti.fi/kalle-isokallio/2010/12…
Ilmoita asiaton viesti
Elinalla on ihan valideita pointteja, välillä tuntuu että komppaa ihan 1-1 noita Amerikan taloustietäjiä, Milton Friedman ja Ludwig von Misesiä(jne) sovitettuna Suomen oloihin…
Minusta tuntuu siltä,, että Elina näkee vain kolikon toisen puolen.
Tasavero? Noh, olisihan siinä hyvät puolensa, mutta entä Tasavero Suomen olosuhteissa ?
Kun puolueet ovat ottaneet päämääräkseen (oli sitten mikä puolue tahansa), verovarojen kartuttamisen (ALV’tä nostettu, tulevat tuloverojen korotukset, mediamaksut, ns. paskalait, KELAmaksujen poisto yrityksiltä, mutta sen kerääminen kuluttajilta, mitä muuta vielä?) ei niinkään kokonaisverojen pienentämisen tai menojen leikkauksia, itse pelkään että ”tasaveroon hyppääminen” tarkoittaisi sitä, että nykyisille työssäkäyville veroprosentti todennäköisesti olisi suurempi kuin ennen ja keskiluokan yläpuolella oleville huomattavasti pienempi kuin ennen.
Jostainhan ne verovarat on saatava.
Kulutuksen verotusta nostamalla? Noh, nyt nostettiin ALV’tä 1%. OK. Laskettu tuloverotusta..hmm… paljonko? prosentin? Joka nostetaan ensikaudella. Tuskinpa ALV’tä tullaan laskemaan. Myös polttoaineveroa tullaan nostamaan.
Itse hieman ihmettelen tätä nykyistä politiikkaa siinä mielessä, että kokoomuksen, oikeistopuolueena, pitäisi yrittää tähdätä ostovoiman parantamiseen, yritysten toiminnan kannustamiseen, jne. Mutta tällä hetkellä suurimmat saavutukset tuntuisivat olevan erilaisten ”pakollisten maksujen” ja verojen korotusten läpiajamista. Jotka koskettavat niin köyhiä kuin työssäkäyviä ja lapsiperheitäkin. Ostovoiman parantaminen on mielestäni näistä toimista jokseenkin kaukana. Päinvastoin.
Omistusasuntojen verovähennyksen poistaminen on sinäänsä askel oikeaan suuntaan, mutta, mutta … Silloin pitäisi ehdottomasti puuttua myös vuokra-asumisen verovaroin tukemiseen, eikä vain käydä asuntovelallisen kimppuun. Ehkä laina-omistusasunnon verovähennykset nostavat osaltaan asuntojen hintoja, mutta luulen, että vain minimaalisesti. Ennemminkin taitavat vaikuttaa pankkien hullun pitkät laina-ajat, keinotekoisella elvytyksellä vältetty talousromahdus vuoden 2008 kriisissä(mm. kotitalousvähennykset ja muut toimet), jonka seurauksena mitään ”kunnon lamaa” ei päässyt syntymään, joka olisi pakottanut asuntojen hinnat alas.
Esimerkkinä voisin mainita sen, että esim. USAssa(FL) asuntolainalla asuntoa maksavan ei tarvitse maksaa juuri ollenkaan tuloveroa palkastaan. Siinä hieman mietittävää Suomen verovähennyksen poistoille…
Tasaveroa ei kuitenkaan ole tällähetkellä käytössä oikeastaan missään ns. hyvinvointivaltiossa, tai oikeastaan länsimaassakaan, joten ehkä sitä ei kannata ilman ennakkoluuloa tervehtiä.
Elina, olisi kiva kuulla ehdotuksesi työssäkäyvien ostovoiman parantamisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Hei MJ,
tasaveron avulla palkansaajien ostovoima paranisi yleisesti (ceteris paribus). Ajamani mallin mukaan (EVA 2006) jokaisen tuloluokan ansiotulovero alenee tasaveroon siirryttäessä. Siirtymällä ansiotulojen tasaveroon voidaan kerätä sama verokertymä kuin nykyiselläkin verojärjestelmällä (laajentamalla veropohjaa mm. verovähennyksistä luopumalla), mutta minun näkemykseni mukaan julkista sektoria tulisi supistaa sen verran, ettei ihan samaa verokertymää edes kaivattaisi.
http://elinalepomaki.fi/agenda/kohti-tasaveroa
Toinen seikka, joka myös parantaisi kotitalouksien ostovoimaa on tässäkin kirjoituksessani mainitsemani kotitalouksien työnteettämisen verottomuus.
Elina
Ilmoita asiaton viesti
”mutta minun näkemykseni mukaan julkista sektoria tulisi supistaa sen verran, ettei ihan samaa verokertymää edes kaivattaisi.”
Oletko itse käyttänyt julkista terveydenhuoltoa. Se ei kerta kaikkiaan toimi enää. Jos sitä ”supistetaan”, sitä ei enää ole.
Jos sitä tosiaan on ”pakko” supistaa, lakkautetaan se saman tien, koska käytännössä se on jo enimmäkseen lopetettu, eikä sen kuuluisasta ”ilmaisuudesta” ole enää tietoakaan.
Ja jos se ”yksityistetään” on toiminta jo niin naurettavan idioottimaista, että en kyllä yli kuolleen ruumiini käytä näitä ”yksityistettyjä” palveluja, vaan ihan muita yksityisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä linkki tuohon EVA 2006 -raporttiin tasaverotuksesta. Nyt asiat alkavat saada hieman lihaa luiden ympärille.
http://www.eva.fi/wp-content/uploads/files/1578_ta…
Ilmoita asiaton viesti
Onnea ja menestystä vaalikampanjaasi! Toivottavasti pääset tuoreine ajatuksinesi läpi!
Kirjoituksesi tasaverosta oli kirjoitettu palkansaajan näkökulmasta, jolloin yritysten ja yhteiskunnan näkökulmat jäivät käsittelemättä. Tämä oli käsittääkseni tietoinen valinta, sillä yhteiskunta tai yritys eivät äänestä, vain palkansaajat. Haluaisin kuitenkin mainita pari kommenttia näistä näkökulmista:
1) Yhteiskunnan näkökulma: julkisilla varoilla ei pitäisi tehdä mitään sellaista, minkä voi tehdä yksityisillä varoilla. On ihan selvää, että poliisi ja oikeuslaitos on rahoitettava julkisista rahoista, kuten myös akuutti terveydenhuoto ja esimerkiksi perusinfrastruktuurin (tiet, sillat, tunnelit jne) ylläpito. Kuluva talvi on osoittanut täällä Helsingissä myös sen, että julkinen lumenajo ei ole riittävä, mutta jonkinlainen koordinaatio tulisi silti olla. Tämä näkökulma on linjassa sen kanssa, mitä sanoit verorahojen kulutuksesta: mitä vähemmän palkastani jää käteen, sitä enemmän joku muu päättää minun palkkani kulutuksesta. Verokertymä voitaisiin helposti pudottaa puoleen nykyisestä, jos joku vaivautuisi joskus katsomaan asiaa puhtaalta pöydältä (”mitä Suomen pitää tarjota”) eikä ottamaan pohjaksi nykyistä tilannetta (”mihin olemme tottuneet”).
2) Yrityksen näkökulma: jo se, että työnantajat velvoitettaisiin tulostamaan palkkakuitteihin kokonaispalkka, joka sisältää työnantajalle palkasta ja muista eduista aiheutuvat sivukulut, auttaisi ihmisiä hahmottamaan todellista verotaakkaa ja tekisi ilmapiiristä suotuisemman mm. yhteiskunnan tukiviidakon karsimiselle ja yksinkertaistamiselle.
Ideaalitilanteessa kaikki terveiden, työikäisten ihmisten tuet voitaisiin lakkauttaa sitä vastaan, että ensimmäiset 500 euroa palkkaa kuukaudessa olisi nollaveroprosentilla sekä työntekijälle että työnantajalle. Varmasti joku käyttäisi tätäkin väärin, mutta mielestäni nykyinen etuusjärjestelmä tarjoaa paljon paremmat mahdollisuudet keplottelulle ja epärehellisyydelle.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä ollaan valovuoden päässä tasaverosta, ja näyttää siltä, että tämä pinkkihallitus haluaa entistä enemmän velkaa, rangaista ihmisiä vastuullisesta taloudenpidosta (esim. omistusasumisesta) ja kannustaa vastuuttomaan velanottoon, velallisen epärehellisyyteen jne. Suomessa ei edelleenkään kannata palkata ketään työsuhteeseen, ja tässä jos missä on köyhien ongelma. Suomessa ei myöskään kannata ottaa vastaan pienituloista tai määräaikaista työtä jos on onnistunut pääsemään julkisten tukien piiriin.
Viron ym. maiden talousihme saavutettiin yksinkertaisella tasaverolla (nykyistä veroastetta alemmalla), minkä LISÄKSI toimeenpantiin pienten tulojen täysi verovapaus, ja tällä poistettiin kokonaan NL:n lopussa vallinnut absoluuttinen köyhyys sekä kodittomuus muutamassa vuodessa.
Koulutussektorille voidaan edelleen investoida julkisia varoja, mutta pahimmat rahareiät, sosiaali- ja terveyspalvelut, toimivat ylipäätään ala-arvoisesti ja voitaisiin aivan hyvin yksityistää. Valtiolla on tehokkaampiakin tapoja halutessaan tukea taloudellisesti köyhiä.
Ilmoita asiaton viesti
Et sattumalta ole huomannut mitä noille ”talousihmeille” tänä päivänä kuuluu? Ovat aika syvällä, enkä ainakaan minä haluaisi Suomelle ja suomalaisille moista kohtaloa. Balttian maat tarjoavat varsin paljon lisätietoa siitä, mitä edustamasi politiikka tarkoittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Viron valtiontalous on yksi maailman parhaimmista päistä mitä tulee tasapainoon ja velkantumisasteeseen. Viro tulee olemaan euromaiden tähti!
Ilmoita asiaton viesti
Et voi erottaa valtiontaloutta yhteiskunnasta. Katsoppa mitä sielä virossa tapahtuu mm työmarkkinoilla ja miten esimerkiksi sosiaaliturvan, työttömyysturvan yms. suunnalla. Käytännössä mm. kaikki julkisen sektorin palkat on leikattu jne.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, Virossa eletään suu säkkiä myöten. Nythän Suomessakin kaikki oppositiopuolueet ovat kilvan kiljumassa ”vastuuttomasta velkaantumisesta”, mikä pyritään saattamaan hallituspuolueiden, eritoten kokoomuksen syyksi. Vaikka tosiasiallinen syy onkin sosiaalidemokraattinen yhteiskuntarakenne.
Ilmoita asiaton viesti
Muista kuitenkin, että tällä hallituspohjalla olleiden hallitusten toimesta on laskettu veroja suurin piirtein nykyisen vajeen verran. Toki sillä on varmasti aikaansaatu jonkin verran taloudellista aktiviteettia, mutta pääosin kyseessä on ollut poliittinen linjaus, ei niinkään talouden sanelema ratkaisu.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on vain matemaattista epärealistista laskentaa. On aivan mahdollista, että laman vuoksi verokertymä olisi jäänyt vieläkin alhaisemmaksi, ellei taloudellisen toiminnan edellytyksistä olisi huolehdittu järkevän veropolitiikan kautta.
Esimerkkinä voimme pitää Iiro Viinasen veropolitiikkaa 90-luvun alussa, jolloin velkaantuminen suhteessa BKT:hen oli vielä rajumpaa, kun kotimarkkinat oli näivetetty ylikorkealla verotuksella. Silloin oli myös matemaattisesti lahjakas insinööri ”laskenut” mitä veroilla saadaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Viron valtiontalous on yksi maailman parhaimmista päistä mitä tulee tasapainoon ja velkantumisasteeseen.”
Jep, talous on kunnossa ja ihmiset pakenee maasta tänne pohjoisempaan lihapatojen ääreen, ko. maan duunaritkin kävivät täällä TV:ssä valittamassa olojensa surkeutta joku vuosi sitten. Latviassa…
”Ruotsi kiltti, miehitä meidät!”
Latviassa kerätään adressia maan liittämiseksi Ruotsiin
Latviassa kerätään nimiä varsin erikoiseen internetadressiin, jossa Ruotsilta vaaditaan Latvian miehittämistä. Adressin alullepanijoiden mukaan Latvian valtio on menettänyt olemassaolonsa perusteet ja joutaisi liitettäväksi Ruotsin kuningaskuntaan.
Adressin vetoomus on kirjoitettu kaksikielisenä, latviaksi ja englanniksi.
”Me allekirjoittaneet Latvian asukkaat vetoamme Ruotsiin, jotta tämä miehittäisi meidät. Mielestämme Latvian valtio on menettänyt olemassaolonsa perusteet”, tekstissä todetaan…”
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/106260-katainen-es…
Ilmoita asiaton viesti
”Latviassa…
”Ruotsi kiltti, miehitä meidät!”
Latviassa kerätään adressia maan liittämiseksi Ruotsiin
Latviassa kerätään nimiä varsin erikoiseen internetadressiin, jossa Ruotsilta vaaditaan Latvian miehittämistä. Adressin alullepanijoiden mukaan Latvian valtio on menettänyt olemassaolonsa perusteet ja joutaisi liitettäväksi Ruotsin kuningaskuntaan.”
Päädytäänköhän me kohta tekemään vastaava esim Norjan suuntaan O_O
Ilmoita asiaton viesti
Eikö se ole kohtuullista, että 60.000 euroa ansaitseva maksaa veroa 20.000, 100.000 eurosta vastaavasti 33.333 euroa ja 200.000 eurosta 66.667 euroa? Tämä ei ole tasaveroa, sillä tulon nousun myötä maksettava vero nousee aina.
Meidän on oltava hyvinkin tarkkoja siitä, mihin verorahaa kerätään ja miten rahat jaetaan. Hallintoa on karsittava ja vastuuta on myös siirrettävä yksilötasolle. Palvelujen tuotantoa kyetään ylläpitämään julkisella puolella, kunhan tuotantotavat modernisoidaan ja hallinto minimoidaan.
Kulutuksen verottaminen on oikea suunta, mutta alv-tasoja ei ole syytä enää nykyisestään hilata ylös päin.
Ilmoita asiaton viesti
Köyhimpien veroprosentin pitäisi mielestäni olla korkeintaan 10%… eli jos tasaveroon mentäisiin, veroprosentti olisi noin matala kaikille, ja enpä uskalla arvailla mitä se valtion taloudelle teettäisi…
No, totta – eihän veroprosentti ole nytkään noin matala kellekään. Mutta sietäisi olla, kun miettii, että jos joku tienaa vaikkapa vain 100 euroa kuussa, on kymppikin siitä pois erittäin tuntuva vähennys tuolle henkilölle O_O
”Valtion ei ole mitään järjellistä syytä tukea omistusasumista vuokralla asumisen sijaan, sillä se vähentää ihmisten liikkumista ja nostaa asuntojen hintoja. Työn perässä ei tule lähdettyä toiselle paikkakunnalle jos ensin pitää pistää koti myyntiin.”
No tuo on totta! Viimein jotain järkipuhetta, kun olen kuullut muutamien jopa pitävän vuokralla asumista jotenkin kielteisenä, ellei suorastaan moraalittomana asiana!
”Koska toisen hyvinvointi tai kulutus ei saa olla pois toiselta, kannustan ympäristöhaittojen verotukseen. Mitä enemmän autoilen tai lennän lentokoneella, sitä enemmän aiheutan pienhiukkas- ja hiilidioksidipäästöjä, joista aiheutuu terveyshaittoja toisille ja kuormaa ympäristölle.”
Jep, tosin normaalista, kohtuullisesta sähkönkulutuksesta ei saisi mielestäni verojen avulla periä riistohintaa!
”Sen sijaan en ymmärrä, miksi itse ajopeliä pitää verottaa. Se, että autossani on kotisohvan veroiset penkit ja av-laitteet ei ole muilta pois. Sen pitäisi ratkaista, kuinka paljon autoani käytän.”
Totta.
Ilmoita asiaton viesti
”Köyhimpien veroprosentin pitäisi mielestäni olla korkeintaan 10%… eli jos tasaveroon mentäisiin, veroprosentti olisi noin matala kaikille, ja enpä uskalla arvailla mitä se valtion taloudelle teettäisi…”
Olen samaa mieltä. Tasaveroprosentti valtion tuloverotuksessa voisi olla juuri tuo 10%. Se tekisi mannaa valtion taloudelle. On muistettava, että valtion kokonaisverokertymästä vain noin 25% muodostuu tulo- ja varallisuusverosta ja se vähäinen matemaattinen pienentyminen, jonka 10%:n yleinen verokanta aiheuttaisi, tulisi reippaasti kompensoiduksi lisääntyneesta työhalusta ja yritteliäisyydestä kumpuavien tulojen verotuksen kautta.
Ilmoita asiaton viesti
No mitä mieltä olet törkeistä ALVeista yms piiloveroista? Nehän muuttaisivat verotuksen REGRESSIIVISEKSI… reilua??
Ilmoita asiaton viesti
Voisi ajatella ALV:n poistamista peruselintarvikkeilta kuten perunalta, leivältä, maidolta ja puurojauhoilta. Silloin ALV:n maksaminen kulutuksessa olisi jokaiselle vapaehtoista.
Ilmoita asiaton viesti
”Voisi ajatella ALV:n poistamista peruselintarvikkeilta kuten perunalta, leivältä, maidolta ja puurojauhoilta.”
Aika hiilaripitoiset ”peruselintarvikkeet”. Eikö pikemminkin kannattaisi rohkaista ihmisiä syömään terveellisesti poistamalla ALV esim kasviksista ja kalasta?
No, KAIKKEIN parasta olisi kannustaa ihmisiä ostamaan kotimaista poistamalla ALV kotimaisista tuotteista.
Ilmoita asiaton viesti
”Aika hiilaripitoiset ”peruselintarvikkeet”. Eikö pikemminkin kannattaisi rohkaista ihmisiä syömään terveellisesti poistamalla ALV esim kasviksista ja kalasta?
No, KAIKKEIN parasta olisi kannustaa ihmisiä ostamaan kotimaista poistamalla ALV kotimaisista tuotteista.”
Esimerkkini ei ollut kaiken kattava. Toki se ALV voidaan poistaa myös silakoilta, muikuilta, porkkanoilta ja nauriilta. Kotimaisuutta ei EU:ssa sallita suosiman.
Ilmoita asiaton viesti
”Kotimaisuutta ei EU:ssa sallita suosiman.”
No EU:sta pitäisikin erota ja vähän äkkiä, eikä todellakaan pelkästään tuon yksityiskohdan takia.
(ja kasviksia on muitakin kuin porkkanat ja lantut, jopa kotimaisia, jos et ole huomannu :D)
Ilmoita asiaton viesti
”Martti Hetemäen verotyöryhmä vie Suomea kohti tasaveroa – hyvä niin. Verotuksen tehtävä on kerätä yhteiskunnan menoihin tarvittavat varat oikeudenmukaisesti ja mahdollisimman yksinkertaisin säännöin. Verovähennysoikeuksien supistaminen on sikäli askel oikeaan suuntaan.”
Ok. Olen itse ehkäpä työssäkäyvä keskituloinen tai kenties vähän keskitulon päälle. Uskoakseni olen hyötymässä Hetemäen mallista, jota Lepomäki kuvaa. Tämän lisäksi olen tavannut äänestää Kokoomusta koska puolue selkeästi ydinvoimamyönteisin.
Lepomäki saa minut vakuuttuneeksi että kansallisissa talkoissa Kokoomus laittaa kaikkein heikoimman suurimmaksi maksajaksi ja päästää minut kuin koiran veräjästä. En missään tapauksessa tule kannattamaan moista linjausta vaan vaadin että saan osallistua talkoisiin enemmän kuin vaikkapa työttömät. Lepomäki varmaankin pitää työttömyyttä työttömien syynä käyttäen lauseita ”työnteko ei ole kyllin kannustaavaa”. Kyllä minä itse vakaasti uskon siihen että ylivoimainen valtaosa työttömistämme menisi töihin jos töitä olisi tarjolla ja jos ei ole, eniten tästä ovat vastuussa poliittiset päättäjät. Kyllä mulle tän tekstin luettuani selvisi että puolueeni on mikä tahansa muu kuin Kokoomus. Mun ja Lepomäen käsitykset oikeudenmukaisuudesta poikkeaa toisistaan aivan liikaa.
Tossa jatkossa noi jutut on aika outoja:
”Valtion ei ole mitään järjellistä syytä tukea omistusasumista vuokralla asumisen sijaan, sillä se vähentää ihmisten liikkumista ja nostaa asuntojen hintoja….”
Siis politiikot tekee päätöksen, joka yhdessä yössä alentaa kaikkien suomalaisten omistusasunnon arvoa ja Lepomäki yrittää selittää että se on jossakin määrin hyvä juttu?
”Kotitalousvähennyksen supistaminen on pois sieltä mitä tämä yhteiskunta kaipaa: ihmisten mahdollisuudesta työllistää toisiaan palveluiden avulla.”
Jos mun naapuri haluaa ostaa kotiinsa siivoojan taikka jonkun remonttimiehen niin minkä ihmeen takia mun tarvii osallistua maksamalla osa näistä kuluista, siis verotuksen myötä? Eikö nyt olisi hyvä aika purkaa tollaisia turhia maksuja jotka rasittaa julkista taloutta.
Ilmoita asiaton viesti
Hyviä pointteja.
Lepomäki ei ymmärrä että kun omistusasunnon kustannus eli lainat ja korot pienenee ja lakkaa niin vuokra-asunnon sen kun nousee eikä lakkaa – eikä vuokra-asujalle jää mitään omaisuutta jossa olisi asumiseen pantua rahaa kiinnitettynä. Siis erittäin fiksua olisi nimenomaan tukea omistusasumista – ja mitä pienempituloinen sitä viisaampaa sosiaalipolitiikkaa olisi saada hänelle omistusasunto – koska se että pienituloisella on omistusasunto – edellyttäen että yhtiövastike on luokkaa alle 100 euroa kuussa – on heti ja suoraan pois toimeentulotuen kysynnästä. Mutta nämä menee kokoomuksen heikkotajuisuuden ja ns etiikkakäsitysten ohi että heilahtaa. Mutta kuka pystyy kiistämään etteikö ajatukseni tästä olisi hyviä.
Toinen hyvä pointti on tuo että miksi naapurin remonttimiehen käyttöön pitää muiden osallistua verotuksen kautta.
Alan epäillä että Lepomäki EI KAIKENKAIKKIAAN YMMÄRRÄ EDES MITÄ KIRJOITTAA
Ilmoita asiaton viesti
Jussi,
ehdotat tässä sitä, että myös ne, joilla ei ehkä ole maksukykyä ovat oikeutettuja lainalla ostettuun omistusasuntoon. Tämähän oli nimenomaan yksi USAn 2008 kriisin syistä. ns. subprime-kriisi.
Seuraukset ovat tunnetut.
Ilmoita asiaton viesti
mietiskelin tässä että Suomeen pitäisi luoda asuntopolitiikkakulttuuri että heti kun nuori tulee täysikäiseksi tai pian sen jälkeen hän pääsee valtion tuella omistusasumisen syrjään kiinni.
Ja että vuokra-asumisesta tehdään AIDOSTI väliaikaisasumisen tyyppinen, siirtymävaiheasumisen luontoinen tekijä asuntopolitiikassa.
Kun tuolle tielle lähdettäisiin mukaanlukien toimeentulovaikeuksissa olevat niin maassa saadaan pian tilanne jossa asumisen kohtuuton taakka ihmisten kuluista pienenee epäilen jopa puoleen – etenkin jos aletaan siihen että rakennetaan 35 neliöisiä yksiöitä ja 45-55 neliöisiä kaksioita ja kolmioita jolloin asuntomarkkinoille tulee samaan aikaans ekä vakautta että elävyyttä koska tuon kokoiset asunnot ovat optimaalisia monessa mielessä asuntomarkkinoiden toimivuuden kannalta ja asumisen huokeuden kannalta.
Tämä on eettis-realistisen aatteeni mukainen käsitys asioista.
Ilmoita asiaton viesti
Se pitää tehdä asia niin että motivoidaan toimeentukilainen työhön sebn verran että pääsee omistusasuntoa maksamaan – se on fiksua tukea sekä yksityisen sektorin puolelta että valtion puolelta koska se että köyhällä on oma asunto ja alle 100 euron yhtiövastikkeella – sekin on mahdollista – on kaikkien mieleen myös sosiaalipoliittisten kulujen radikaalina alentumisena.
Ja jos olet köyhä ja toivoton vuokra-asumishelvetissä niin se että voisit pästä omaan asuntoon tekemällä edes osa-aikaista työtä motivoi koska se vapaus taloudellisesti seuraa köyhän omasta asunnosta on niin suuri helpotus hamaan hautaan saakka että se on ponnistelemisen arvoinen.
Ja asialla voidaan vaikuttaa alkoholiongelmaankin – miten ja miksi – siksi että jos ihminen tajuaa että ei saa töitä vaikka haluaisi ja elää vuokra-asuntohelvetissä vailla mitään toivoa paremmasta niin silloin jää käteen viina ja sen ajoittain tuoma unohdus.
Usein nimittäin aivan oikeasti ihmiset juo nimenomaan toivottomuuttaan. Uskon että moni ei joisi jos heillä olisi perusturva nimeltään oma asunto.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä oli hienosti kirjoitettu Ilkka Järvelä!
Kyllä ihan varmaan halutaan tehdä työtä. On vain täysin mahdotonta esim. tällaisen kuusikymppisen saada työtä, vaikka uusia työpaikkoja tulisi huomenna 100.000 lisää.
Ja meiltä kielletään myös vapaaehtoistyö, koska ”Silloin emme ole työvoimana työmarkkinoiden käytettävissä”!!!
Maksan Lepomäelle tonnin käteen, (maksan siis myös verot tästä), tosin kuukausierissä, jos hän pystyy hommaamman minulle töitä. Osaan kaikennäköistä: tietsikkajuttuja, puutöitä, elektronikkakorjausta, kieliä useampia kuin kolme jne.
Asumisesta:
– Vuokra-asuminen on vähävaraisen ja jopa alemman keskiluokan kohtalona kun kiinteistöverot nousevat ja verotus kiristyy osaltamme.
Mitä tästä seuraa?
Saamme lisää vuokratukea KELALta, eli ensin se maksetaan veroina, jonka jälkeen meille ja sitten grynderien taskuun. Tämä on Koksu-politiikkaa.
Itse sitouduin omassa mielessäni eilen äänestämään Vasemmistoliittoa. Jos tämä on Sinulle liian ”radikaalia”, äänestä vaikka KD:tä.
Taattuja porvareita, mutta heillä on kuitenkin sydän paikallaan.
Älä misssään nimessä äänestä Vanhaa Valtaa/, eli Kolmen Koplaa (KOK, KEPU, SDP) ja heidän lakeijoita hallituksessa.
Olet hyvä ja lämminsydämminen porvari.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Viron tasavero% on tarkkaan ottaen 21,6 tänä vuonna. Viime vuonna se oli 20,6 ja sen alempana se ei ole käynyt.
Ainoa perusteellinen vika systeemissä on, että perusvähennykset tms. negatiivisen progression tyyppiset avut pienituloisimmille ovat puutteellisia. Niinpä vieläkin kannattaa virolaisten käydä Suomessa banaanipalkoilla riistettävinä, sillä Suomen veroasteikko tuonne 21% pintaan asti on ystävällisempi.
Siitä ylöspäin taas… miksi kukaan enää viitsii? Matka lahden yli ei ole pitkä ja virallinenkin ruokakori kolmanneksen halvempi. Käytännössä puoleen hintaan, ja asuminen kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
”Matka lahden yli ei ole pitkä ja virallinenkin ruokakori kolmanneksen halvempi. Käytännössä puoleen hintaan, ja asuminen kanssa.”
Meinaatko pelotella, että kaikki nyt muuttavat Viroon? xD Tai että Viroon ruoka-ostoksille ja takaisin tulisi halvemmaksi kuin lähikaupassa asioiminen?? Heko heko…
Ilmoita asiaton viesti