Velkakriisiä for dummies
Velkakriisistä keskusteltaessa kommentit menevät usein pankkiirien toilailujen päivittelyyn. Kuitenkin olemme itse hyvää kyytiä matkalla kohti omaa velkakriisiä eikä sillä ole pankkien kanssa paljon tekemistä. Tilanteen vakavuutta ei ole ymmärretty, mikä näkyy tämän päivän Helsingin Sanomien artikkelissa ”Ekonomistit tyrmäävät talouspolitiikan”. Se listaa puolueiden keinot kestävyysvajeen paikkaamiseksi.
Toisin kuin jotkut ministeritkin väittävät, Euroopan velkakriisi ei johdu Yhdysvaltain velkakriisistä. Yhdysvalloissa eletään velaksi ja meillä eletään velaksi. Siinä yhtäläisyydet. Kreikan ja Portugalin ongelmat ovat seurausta siitä että poliitikot ovat jakaneet velkarahaa milloin mihinkin hyödylliseen tai hyödyttömään tarkoitukseen niin sanotun hyvinvointivaltion nimissä. Myös yksityinen sektori on velkaantunut roimasti ennen kaikkea löysän rahapolitiikan vuoksi.
On pelottava havaita että me olemme Suomessa etenemässä kriisimaiden viitoittamalla tiellä. Valtionvelka kasvaa valtiovarainministeriön arvion mukaan vuosittain yli kahdeksalla miljardilla eurolla paitsi tänä vuonna, myös vuosittain koko ensi vaalikauden ajan. Näin siitä huolimatta että kasvuennuste on positiivinen. Mitä jos ensi vaalikauteen sattuu uusi taantuma? 16 prosenttia kaikesta valtion jakamasta rahasta rahoitetaan velalla jo nyt. Tästä huolimatta puoluejohtajat eivät suostu nimeämään leikkauskohteita.
Myös kotitaloudet velkaantuvat meillä kovaa tahtia. Kymmenessä vuodessa on kotitalouksien velkaantumisaste noussut noin 70 prosentista noin 115 prosenttiin. Kasvu jatkuu ja miksipä ei jatkuisi kun keskuspankin ohjauskorko on reaalisesti alle nolla.
Euroopan velkakriisin ratkaisuun on kaksi vaihtoehtoa. Joko ylivelkaantuneiden maiden velat siirretään yhteisvastuullisesti katettaviksi ja jälleen kerran luvataan että tästä eteenpäin eletään suu sakkiä myöten. Näin tosin jo tehtiin euroaluetta luotaessa sopimalla Maastrichtin kriteereistä, joita juuri kukaan ei kuitenkaan noudattanut. Ongelmamaiden velkataakka on toisaalta jo nyt niin suuri, ettei kaksi tai kolmekaan vaalikautta riitä palauttamaan tilannetta omaan hallintaan.
Toinen vaihtoehto on päästää ylivelkaantuneet maat velkasaneeraukseen. Antaa markkinatalouden hoitaa. Tässä vaihtoehdossa on varauduttava muutamien pankkien kaatumiseen, eläke- ja sijoitusrahastojen tappiohin ja todennäköisesti myös reaalitalouden ongelmiin. Tarkkaa vaikutusten ketjua on mahdoton arvioida. Kannatan tätä ratkaisua siksi, että meidän täytyy selkeästi oppia kantapään kautta mihin on varaa ja mihin ei. Lisäperusteluita täällä.
Toivottavasti vaalien alla pidetään yllä keskustelua valtiontalouden menojen leikkaamisesta. Ja toivottavasti alamme kuulla jossain vaiheessa järkevän kokoluokan ehdotuksia. Mielellään jo ennen vaaleja. Toivottavasti äänestäjät ymmärtävät vaihtaa eduskuntaan kansanedustajat, jotka kykenevät menoja karsimaan eivätkä esittele lisämenoja, mitättömiä sadan miljoonan leikkauksia tai kuvittele talouskasvun hoitavan ongelman pois. Veronkorotukset ovat leikkauksia talouskasvuun.
—
Oma suuntaa-antava budjettiehdotukseni löytyy täältä: Budjettitalkoot
(IE:n vanhempien versioiden käyttäjille se löytyy täältä)
UUSI
KANSAN ÄÄNI luettavissa
http://www.kansanaani.net
Kansan Ääni 2/2011: Tarvitaan radikaali suunnanmuutos politiikkaan!
Tuoreimmassa lehdessä muun muassa:
– Korjauksia vaaditaan sosiaaliturvaan
– Tehdäänkö ydinvoimasta myös vaalikysymys?
– Opintotuki sidottava indeksiin
– Omaishoidon kysymyksiä Suomessa
– Sosiaalinen ja vihreä uusjako
Ilmoita asiaton viesti
Onpa radikaali suunnanmuutos! Huhhuh!
Ilmoita asiaton viesti
Hyvähän sinun on ilkkua ironisesti, kun omat tekstisi ovat tyhjää, valmiiksipureskeltua potaskaa täynnä.
Ilmoita asiaton viesti
Laskujesi mukaan valtionvelka kasvaisi 8 mrd ekeä, eli noin 14 %.
Eke on kuitenkin paperintauhkaa, joka inflatoituu. Myös dollari inflatoituu, on viime aikoina inflatoitunut hieman nopeamminkin kuin euro, jolloin euro muka olisi ”vahvistunut”…
MUTTA, tässä on yksi iso mutta: KULLAN HINTA ON TÄNÄ AIKANA ”NOUSSUT” – 28 %!!!
SE arvo, joka tuossa tuossa kuviossa mahdollisimman tarkkaan pysyy vakaana, on tuo KULLAN ARVO/HINTA EIKÄ SUINKAAN MIKÄÄN PAPERINTÖRKY!
Karkeasti ottaen kaikesta lainaamisesta huolimatta velan arvo kultakiloissa näyttäisi olleen vuoden aikna 14 % LASKUSSA eikä nousussa.
Toki on ilmeistä, että kullalla on ollut poikkeuksellinen nousuheilahdusspurtti johtuen valuuttaongelmista, juuri siksi, kun niiden ostovoima laskee.
http://ristokoivula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/68438…
Ainakin ei-EU-peräisten tuontikaivannaisten kuten öljyn hinta kuluttajalle seurailee kullan hintaa (kun kummankaantuotantoteknologoissa ei tapahdu olennaisia muutoksia). Eli ainakin siltä osin palkkojen ja eläkkeiden ostovoima laskee tuon euron inflaation mukana. Mitään vaikkapa sosiaalietuja ei kyllä parane leikata.
Sitä paitsi vanha totuus on, että inflaationpyörityksen oloissa KANNATTAA PITÄÄ VELKAA eikä mitenkään peräsuoli pitkällä siitä pyrkiä rehkimään eroon…
Ilmoita asiaton viesti
Lohdullista, että Kokoomuksen nuorisoketju alkaa ymmärtämään realiteetit.
Talouskasvun ehdottomana edellytyksenä ollut halpa energia liukenee nyt alta pois ja inflaatio hoitaa velalliset konkurssiin aivan riippumatta siitä, bailutetaanko lainanantajia vai ei. Lainarahan hinta nousee myös ja kirjoittajan havainto verojen korottamisesta puraisee samaan nilkkaan.
Rahan työntäminen ulkomaisten pankkien tukemiseen vain heikentää omia mahdollisuuksia kansallisten vahinkojen korjaamiseen. Ajautumispolitiikalla ollaan tultu tilanteeseen, missä on valittavissa vain todella huonoja vaihtoehtoja. Jälkiteollinen aikakausi kaatuu siihen, millä se luotiin, eli velkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin, ainakin Elinan osalta hän on ollut kyllä kiitettävästi eri mieltä kun puolueensa muut vaikuttajat.
Ilmoita asiaton viesti
…ja Islantikin yksinkertaisesti päätti olla maksamatta velkojaan. Koko velkakriisi on typerää silmänlumetta, jolla meitä pompotellaan. Ei sillä, etteikö meillä olisi yllin kyllin turhanpäiväisiä rahareikiä, joista voisi ilomielin leikata. Perus hyvinvointipalvelut tosin eivät ole sellaisia (paitsi niihin liittyvä hillitön byrokratiakoneisto!).
Ilmoita asiaton viesti
Lähetithän kirjoituksesi myös Kataiselle, joka on vastuussa näiden velkojen kasvamisesta ja joka on puolueesi vahva mies.
Eli äänéstämällä Sinua, kasvatamme Kokoomuksen ja Kataisen valtaa.
Toinen asia; Taisi tuo John Paulsonin vehkeilyt täysin unohtua?
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Harmi ettei US:ssä voi enää antaa kommenteille pisteitä. Niin mielelläni laittaisin peukut pystyyn tällekin kommentillesi 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Väärin: Äänestämällä Elinaa kasvatat Elinan suhteellista valtaa puolueen sisällä.
Ilmoita asiaton viesti
Niin teoriassa,
Mutta:
Elinan valta ei riitä edes nostamaan Velkatalkoo-Jykän kulmakarvoja, mutta jokainen haja-ääni vahvistaa Jykän ”heitellään rahaa ympäri EUta kuin karkkia abien kuorma-autosta”-politiikkaa.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Jep. Elinan anti Kokoomukselle tuleekin olemaan vaatimus tasaveroon siirtymisestä tai muuta vastaavaa joka helpottaa hyvätuloisten asiaa. Ja samaan aikaan rahojamme viskellään täysin vastuuttomasti ympäri Eurooppaa.
Ilmoita asiaton viesti
Työllisyys on velkakriisin parasta hoitoa. Kerropa äänestäjille(si), miten saat työttömyyden kuriin. (Kokopäiväisiä normaalityösuhteessa olevia työntekijöitä on 1,4 miljoonaa ja jo miljoona pätkä- ja osapäivätyöläistä ynnä työttömät ja ne työtä haluavat, jotka muodollisesti eivät ole markkinoilla.)
Ilmoita asiaton viesti
Minusta on hyvä että velka-asiaa pohditaan. Mutta budjettitalkoot-linkkisi ei auennut normaalisti vaan pomppasi samantien eteenpäin ei-olevalle sivulle.
Ilmoita asiaton viesti
Sen pitäisi kyllä aueta ja toimia kaikilla suosituimmilla selaimilla.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisi varmaan niin, mutta tällaista tekstiä pukkaa.
Internet Explorer ei voi lukea tämän sivun muotoa
HTTP 406
Voit yrittää seuraavaa:
Siirry takaisin edelliselle sivulle.
Lisätietoja
Ilmoita asiaton viesti
Aivan sama havainto kuin Ennillä, eli selain käy oikealla sivulla, mutta pomppaa samantien (redirect) olemattomalle sivulle. Oikeesti siis, tämä ei ole politisointia. IE8 on selain.
Ilmoita asiaton viesti
IE8 on keskeneräiseksi jäänyt rääpäle selaimeksi. Suosittelen kaikille mukavuutta rakastaville vaihtoa Firefoxiin. Se tarjoaa käyttömukavuutta paljon enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Täältä löytyy pdf niille joiden selaimella ei aukea:
http://elinalepomaki.fi/materials/budjettitalkoot.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Kun sitä nyt Dummieksille puhut niin talousasioihin erikoistuneena kerro meille Jatkuvan Kasvun potentiaaliset ja realistiset mahdollisuudet. Kunhan me Dummiekset olemme koulussa oppineet että luonto ja maailma kokonaisuudessaan pohjautuu kiertokulkuun ja tasapainoon, eikä edes energia voi syntyä lisää vain muutta muodotojaan.
Minkälainen matemmaatinen yhtälö kuvastaa jatkuvan kasvun käyrä? Onko kasvu lineaarinen vai kaarevaa vain kenties parasbeelimuotoinen?
Ilmoita asiaton viesti
Kuten tarkkaavaisimmat ehkä huomasivat, tekstini ei oleta minkäänlaista talouskasvua.
Ilmoita asiaton viesti
Tekstisi siis olettaa, että kaikki pitäisi säästämisen nimissä ajaa alas, ja jättää sille tolalle, koska mitään kasvuakaan ei ole luvassa?
Ilmoita asiaton viesti
Totta, mutta toisaalta juuri sen takia oletkin ilmeisesti kovasti viemässä heikoimmilta turvaa ja tukea. Onko talouskasvu -miten se sitten mahdollista olisikaan -ainoa tae siitä ettei heikompia hylätään. Nyt toki yhdistän sekä sinun että monien muiden kokoomusnuorten jyrkkä kanta.
Ilmoita asiaton viesti
Saitten pyytäisin sinua vielä tarkemtamaan mitkä menot olet leikkamassa ja kemelötä perit rahaa velanmaksuun?
Ilmoita asiaton viesti
Tällä ehdotuksella päästään alkuun ja siinä on jo pureksittavaa ensi vaalikaudeksi:
http://budjettitalkoot.fi/summaries/dc1532babd57988fd
Ilmoita asiaton viesti
Ei toimi.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin aukeaa Chromella, Safarilla ja Firefoxilla. IE:llä ei.
Ilmoita asiaton viesti
”Internet Explorer can not read this webformat”
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomuksessa niin voimakas virkamiessiipi ja saavutetuista eduista elävä äänestäjäkunta, että koko puolueen radikaaliin suunnanmuutokseen on vaikea uskoa, vaikka koko nuorisoketju valittaisiin. Lisäksi samanmielisten hallituskumppanien löytyminen mahdotonta, edes ”äärioikeistolaiseksi” haukutun perussuomalaisen puolueen talouspolitiikka ei ole muuta kuin uusi versio sosialistis-kepulaisesta ”sulle-mulle” -jakopolitiikasta.
Vaihtoehtobudjetin laatiminen sitä paitsi liian haastava ilman laajempia resursseja ja tarkempaa tietoa valtion menomekanismeista, koska budjettikirja äärimmäisen hankala tulkittava. Yksittäiset menoalat olisi revittävä kappaleiksi ja sieltä otettava kaikki turha pois. Oikealla linjalla kuitenkin olet, vaikka itse lähtisin ennen kaikkea byrokratiaa ja kuluja purkamaan siellä missä meno tolkutonta. Ja niitä valtiolla ja kunnilla riittää. Mielestäni myös kuntien itsehallintoon on puututtava kovalla kädellä ja sieltä puristettava paljon rahaa. Sekä isot kaupungit että pienet maalaiskunnat tuhlaavat rahaa aivan älyttömiin asioihin.
Ilmoita asiaton viesti
Ota Elina vaikka kuvakaappaus crtl + PrtSc budjetistasi ja rajaa kuvankäsittelyssä ja laita nettiin,aihe on kiinnostava.
Ilmoita asiaton viesti
Pyysin sivuston ylläpitäjiä korjaamaan selainongelman. Jos ei onnistu, pistän sivusta pdf:n jonnekin.
Ilmoita asiaton viesti
Pistin yhteenvedon nyt tänne:
http://elinalepomaki.fi/materials/budjettitalkoot.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Lisärahanjako seis. Velkasaneeraus ja noudatetaan alkuperäisiä sääntöjä:
– max 3 % budjettivaje
– max 60 % velkaantumisaste
– toisten velkoja ei taata
Mikä on kokoomuksen kanta?
Ilmoita asiaton viesti
Minun käsittääkseni kriisimaat joutuvat velkasaneeraukseen 2013, jos ne ei pääse jaloilleen. Siitä on tehty päätös. Minä en ymmärrä myöskään, miten sinä voit varmana tietona väittää, että Suomen velkaantuminen jatkuu, vaikka kasvua on tulossa. Kirjoituksessa on esitetty totena asioita, joita ei voi vielä täysin ennustaa. Politiikkojen pitää tehdä fiksu päätös, että leikataan niin ja niin paljon ja virkamiehet selvittävät mistä se käy parhaiten.
Ilmoita asiaton viesti
BKT saattaa kasvaa hintojen noustessa, mutta kansantalouden tilasta se ei anna oikeastaan mitään kuvaa.
Menopuoli kasvaa suhteessa enemmän ja ostovoiman heiketessä yritykset alkavat menettää myyntiään, velalliset eivät selviä veloistaan ja työttömyys lähtee nousuun. Sitähän se on tehnyt jo pitkään, mutta tilastotemppuilulla todellisuus on saatu haudattua.
Kun tämä tempputyöllistäminen jo etsii äärimuotojaan, voitaisiin valvontaa lisätä ja maksaa kerrostalokyttääjille korotettua perustuloa. Se olisikin sopiva kruunu tälle hölmöilylle.
Jaetaan nyt sitten poliittisen tahdon mukaisesti vielä tämä omaisuus uudestaan vauraimmille, niin saadaan piiat ja rengit takaisin kehiin.
Ilmoita asiaton viesti
Täältä voi lukea valtiovarainministeriön laskelmat. http://www.vm.fi/vm/fi/04_julkaisut_ja_asiakirjat/…
Jos talouskasvu on nolla, otamme vielä enemmänkin velkaa kuin tuo 8 mrd per vuosi, jollei menoja leikata.
Ilmoita asiaton viesti
Myönnettävä on, että valtionvarainministeriö ja Etla molemmat arvioivat valtion velan kasvun suuntaan, paitsi jos tehdään hyviä poliittisia päätöksiä. He eivät arvioi leikkauspäätöksiä.:)Ihmettelen vain, mitä puolueiden puheenjohtajat sekoilevat vaalitenteissä, kun leikkauslistoja ei pahemmin ole. Kiviniemellä jopa nolla on mahdollinen.
Ilmoita asiaton viesti
Elinan kirjoitus on kyllä ajatuksia herättävä. Erinomaista nähdä, että Kokoomuksen nuoresta polvesta löytyy asian oikeasti ymmärtäviä.
Valitettavasti vaihtoehtobudjetti ei aukea minullekaan. Selaimena 32-bittinen Internet Explorer 9 Windows seiskassa. Virheilmoitus on
This error (HTTP 406 Not Acceptable) means that Internet Explorer was able to receive information from the website you visited, but the information was not in a format that Internet Explorer can display.
For more information about HTTP errors, see Help.
Ilmoita asiaton viesti
Tietotekniikka tuntuu olevan Elinalle pikkuisen liian vaikea laji.
Ilmoita asiaton viesti
Jeps, ilmeisesti liian jytkyä näin tietotekniikan diplomi-insinöörillekin. En kuitenkaan itse ylläpidä tuota budjettitalkoo-sivustoa, joten täyttä syytä en voi aiheesta kantaa. Lisäsin pdf-linkin juttuuni kaikille ie:n käyttäjille
Ilmoita asiaton viesti
Ei siinä linkissä ole mitään vikaa, vaan Internet Explorerissa. Suosittelen vaihtoa Firefoxiin. Se toimii paremmin.
Ilmoita asiaton viesti
Sehän on Microsoft, joka ei kunnioita 3W:n selain-suosituksia, vaikka itse siellä touhuileekin.
Ilmoita asiaton viesti
LOL
Tuo Elinan budjetti on hauska.
Jo ensimmäinen kohta, ettei Ahvenanmaalle anneta rahaa lainkaan.
Tietääkö Elina mitä tällä rahalla kompensoidaan?
Tietääkö Elina kuinka paljon rahaa Ahvenanmaalaiset lähettävät ’kanta-Suomeen’?
Kannattaisi ehkä tarkistaa faktat ennenkuin alkaa ajamaan Persujen politiikkaa.
Noin muutenhan tuon budjetin läpivieminen toisi joitakin muutoksia kuten esimerkiksi sen, että aseita jaettaisiin kirkonmäellä ja muita pieniä juttuja. (:=/)
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Täältä löytyy järkevää talouspolitiikkaa uusliberalistsen hörhöilyn sijaan http://vaalit.vasemmisto.fi/vaaliohjelma.html
Kokoomus alkaa olla epätoivoinen-eväät on syöty ja Suomen vauraus hukattu maailmalle. Nyt pääsette mukaan oikeisiin talkoisiin joissa ihan itse olette mukana, ettekä odota vain muiden maksavan huuhaatanne.
Ilmoita asiaton viesti
Joo Elinan leikkausehdotus on mielenkiintoinen. Se taida ainakaan vielä olla poliittisesti läpiviemiskelpoinen. Positiivista siinä oli erilaisten elinkeinotukien leikkaaminen.
Ilmoita asiaton viesti
..ja reippaasti varakkaille vähemmän veroriistoa…
Ilmoita asiaton viesti
Olisi hienoa Elina jos kommentoisit tuon budjettiehdotuksesi, on vaikea esimerkiksi nähdä miten meinaat käytännössä laskea opintotukeen käytettävän rahan puoleen. Tai miten Ahvenamaa tai kirkollisasiat hoituvat? Tai kuntien tukeminen, mitä leikataan?
Ei siinä, erinomainen palvelu ja hienoa että täytit tuon, konkretia on kummaa luksusta kaiken ympäripyöreän ”jostain on leikattava, tai veroja on nostettava, ehkä” keskustelun seuraamisen jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Toisenlainen näkemys: http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2011/03/28/…
Ilmoita asiaton viesti
Mukava nähdä että suuristakin puolueista löytyy realistista käsitystä siitä kuinka päin seiniä tässä ollaan menossa. Se on sitten ihan eri asia, ottaako esim. Kokoomuksen johto ollenkaan huomioon puolueen jäsenien ja ehdokkaiden ajatuksia. Kataisen vedätys ruotsin kielen asemasta tulee jotenkin mieleen.
Mutta hyvä teksti, kiitos siitä! Säälittävintähän tässä on se, että kyllä tämä kaikki puheenjohtajatasollakin oikeasti tiedetään. Ennen vaaleja ei vain haluta puhua ikävistä asioista herkille äänestäjille.
Ilmoita asiaton viesti
Yksi tavallinen dummy ei ymmärrä puheita valtioiden velkasaneerauksesta tässä tilanteessa. Markkinatalous ei voi hoitaa tätä asiaa, koska valtiot eivät ole pankkeja tai yrityksiä. Velkasaneeraus on viime kädessä pakkotäytäntöönpanoa, johon valtioiden ei ole pakko alistua. Asioita mutkistaa vielä se, että kaikki EU-maat ovat samassa vyyhdessä velallisina ja velkojina.
EU-maiden yhteisvastuu veloista johtaa vähitellen kansallisvaltioiden sulamiseen pois päätäntävallasta. Kukaan ei hyödy mitään tilanteesta, jossa eri puolilla Eurooppaa maksettaisiin taas omilla valuutoilla. Järkevämpi tie on perustaa EU:lle demokraattisesti valittu keskushallinto.
Ilmoita asiaton viesti
Lisään tuohon vielä että FED lainasi 9,2 biljoonaa pankeille ympäri maailmaa vielä pari vuotta sitten..joten velkojia on enemmänkin kuin pelkät EU-maat..keskustelussa tästä pankkikriistä pidetään jotenkin irrallisena ilmiönä jenkkien pankkikriisiä..mutta kyllä ne kaikki on yhteydessä toisiinsa.
Ilmoita asiaton viesti
Miten niin (valtioiden) ei ole pakko alistua?
Valtiolla on velka maksettavana ja rahat loppu, mitä se tekee?
Jos velka on omassa valuutassa, se (tai sen keskuspankki) vo painaa lisää seteleitä, ja maksaa velkansa.
Mutta jos velka on ulkomaanvaluutassa, joita sillä ei ole eikä kukaan anna lisää, mistä se maksaa velansa?
Ei mistään!
Eli sen on pakko alistua velkasaneeraukseen.
Pikemminkin on niin, että periaatteessa velkojien (pankit/sijoittajat) ei ole pakko alistua saamistensa (velka)saneeraukseen, mutta käytännnössä niidenkin on pakko saneeraukseen alistua, jos aikovat saada edes osan saatavistaan.
Ilmoita asiaton viesti
Valtiot eivät alistu, koska ulosottomies saa palkkansa valtiolta eikä pankilta ; ) Argentiinan valtio on kai joskus pantu konkurssiin, mutta nyt kysymys on eurooppalaisista maista, joilla on demokraattisesti valittu hallitus. Ne eivät voi eikä niiden tarvitse alistua tilanteeseen, jossa IMF tai ulkomaiset juristit päättäisivät hallituksen puolesta palkoista tai esimerkiksi valtion omaisuuden arvoista.
Paras tapa ulos kriisistä on antaa EU:n nimissä yksipuolinen ilmoitus valtioiden velkojille velkojen leikkaamisesta esimerkiksi tietyllä prosentilla. Pankki tai pankkeja saattaa mennä nurin, mutta se ei maailmaa kaada.
Ilmoita asiaton viesti
Te sotkette velkasaneerauksen ja sitä usein – mutta ei välttämättä – seuraavan ankaran talouskuurin.
Itse asiassa tuo mitä te ehdotatte, on nimenomaan velkasaneeraus.
Se sitten on eri asia, kuinka yksipuolisella ilmoituksella tämä kannattaa hoitaa. Valtiot nimittäin normaalisti haluavat palata lainanottajiksi kv. markkinoilta kunhan ovat saaneet taloutensa jonkinlaiseen järjestykseen. Jos tuo ilmoitus on ollut kovin yksipuolinen, on sijoittajilla taipumus muistaa tämä pitempään.
Aivan samoin kuin kaikki muistavat vieläkin, että ”Suomi oli ainut maa, joka maksoi velkansa”. Jolla muuten viitataan siihen, että Suomi ainoana maana maksoi velkansa USAlle e n s i m m ä i s e n maailmansodan jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Tervehdys,
Budjettitalkoiden ylläpitäjänä haluaisin kommentoida seuraavaa:
– sivusto ei toimi IE6 eikä vanhemmalla selaimella, Microsoft on lopettanut selaimen tukemisen eikä uusi koodi näytä siinä pelittävän. IE6 on siis haudattu: http://ie6funeral.com/
Muuten erittäin hieno homma, että budjettivajeasia on vihdoin noussut tapetille. Keskustelu aiheesta jatkuu 100% varmasti vaalien jälkeenkin, ja kipeitäkin ratkaisuja on väistämättä edessä > siksipä tuo budjettikonekin on tehty jokaisen saataville!
Ilmoita asiaton viesti