Talous uskon asia?

Vasemmistoliitto kannattaa kirkon ja valtion erottamista, mutta taloutta oltaisiin silti valmiita johtamaan uskomusten varassa. Eilisessä vaalitentissä puheenjohtaja Arhinmäki kiistää valtion kestävyysvajeen ja saivartelee sen suuruudesta sen sijaan että ehdottaisi realistisia toimenpiteitä asian korjaamiseksi.

Tulevaisuutta ei voi tarkkaan ennustaa, mutta nykytilanne kertoo jo tarpeeksi. Vuoden 2009 budjettitalous oli 9,4 miljardia alijäämäinen. Viime vuonna 12,6 miljardia. Tulevaisuus on ehkä uskon asia, mutta tämä edellä mainittu on pelkkää ikävää faktaa.

Jos julkista sektoria ei leikata, eikä tapahdu mitään ihmeellistä, otamme tänä vuonna ja seuraavan neljän vuoden aikana vuosittain kahdeksan miljardia velkaa. Tätä ei tarvitse kutsua kestävyysvajeeksi, vaan esimerkiksi valtiontalouden kriisiksi, jos se tekee asiasta jotenkin selkeämmän.

Politikoinnissa on turha ottaa talouskasvua mukaan keskusteluun: paitsi että se on arpapeliä, niin se ei muuta ongelman kokoluokkaa miksikään. Jos talous kasvaisikin valtiovarainministeriön ennustetta enemmän, sanotaanko vaikka neljä prosenttia vuodessa vajaan kolmen sijaan, niin tällä korjattaisiin vajetta korkeintaan muutaman sadan miljoonan verran vuodessa. On hyvä tämän lisäksi muistaa, että talouskasvu voi yllättää myös alaspäin.

Arhinmäki sanoo lähtevänsä verotus edellä budjetin tasapainotushaasteeseen. Äänestäjille olisi rehellistä sanoa mitä se tarkoittaa. Jos haluamme kuroa kahdeksan miljardin aukon vuodessa umpeen, niin meidän on tuplattava ansio- ja pääomatuloverot. Luit oikein, tuplattava. Valtion ansio- ja pääomatuloverokertymät olivat viime vuonna yhteensä 7,4 miljardia. Ja tämäkin laskelma olettaa, etteivät ihmisten työnteko- ja  sijoitushalut kotimaassa laske, jos näin tehdään. Jos taas halutaan tehdä veronkorotus epäsymmetrisesti, kuten Arhinmäki esittää, eli rikkailta lisää, niin sadan prosentin veroprosentti ei taida riittää.

Milloin saadaan poliitikoille budjettitalouden ja perusmatematiikan tasokokeet? Meillä ei ole enää varaa johtaa valtiontaloutta tunnepohjalta.

Oma suuntaa-antava budjettiehdotukseni löytyy täältä: Budjettitalkoot 

(IE:n vanhempien versioiden käyttäjille se löytyy täältä)

elina-valtonen
Kokoomus Helsinki

Kansanedustaja (2014-) ja kokoomuksen varapuheenjohtaja. Ulkoasiainvaliokunnan jäsen ja Euroopan neuvoston varajäsen. Entinen koodari, työskennellyt 10 vuotta rahoitusalalla, asunut neljässä eri maassa. Tietotekniikan diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri kansantaloustieteestä. Ihmisoikeudet, kansalaisyhteiskunta ja kansainvälinen yhteistyö!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu