Pyörät pyörimään
Lopetan vaaleja edeltävän talous- ja verotuspainotteisen blogikirjoitteluni vetoomukseen paremman liikenneinfrastruktuurin puolesta.
Valtiontalouden tasapainottaminen vaatii menoleikkauksia, mutta mitä enemmän saamme aikaiseksi talouskasvun edellytyksiä, sitä vähemmän kirveellä on töitä. Valtion tulisi etenkin turhien tulonsiirtojen ja palveluiden tuottamisen sijaan keskittyä infrastruktuurihankkeisiin.
Käytämme liikenneverkkomme ylläpitoon ja kehittämiseen 1,4 miljardia euroa vuodessa. Tästäkin neljännes menee hallintoon. Veroina liikenteeltä kerätään vuositasolla kuitenkin huimat kuusi miljardia. Liikenneinfrastruktuurimme rapistuu silmissä. Tienpito on yksi niitä harvoja valtion menoja, jonka rahoitus on 1980-luvulta lähtien supistunut. Nyt rahaa käytetään enää kolmannes siitä mitä vielä 1990-luvun puolessavälissä. 25 vuodessa on maanteiden liikennesuorite kuitenkin 2,5-kertaistunut.
Liikennepoliittista keskustelua käydään Suomessa ympäristönäkökulmasta. Liikenne aiheuttaa Suomen kokonaispäästöistä 16 prosenttia ja tästä kaksi kolmannesta johtuu henkilöliikenteestä. Päästöjä voitaisiin alentaa merkittävästi antamalla edellytykset uusia Euroopan vanhin autokantamme nykyaikaiseksi. Teiden heikko kunto ja lähes tahallisen tuntuisesti aiheutetut ruuhkat synnyttävät suuremmat päästöt kuin sujuva liikenne.
Autojen kalleutta ja turhaa ympäristökuormitusta vakavampi asia ovat välilliset kustannukset, jotka jälkeenjääneestä liikenneinfrastruktuurista aiheutuvat kansantaloudellemme.
Jokainen joka on käväissyt Tammistossa sijaitsevasta toimistostaan Lauttasaaressa palaverissa tietää että ainoa käytännössä mahdollinen kulkuneuvo on auto. Taksi tai oma. Jopa ruuhka-ajan ulkopuolella tuohon matkaan on varattava 40 minuuttia per sivu eli yhteensä lähes puolitoista tuntia. Tämän päälle tulee normaali liikenne työpaikan ja kodin välillä. Harva käy töissä tai palavereissa huvikseen.
On muodikasta asettaa joukkoliikenne autoliikenteen kanssa vastakkain. Tosiasia on, ettei Suomen tyyppisessä maassa joukkoliikenne ole käypä vaihtoehto muualla kuin suurkaupunkien keskustoissa. Ratikkaliikenne on mainio esimerkki Helsingin keskustassa. Tämän lisäksi pisteestä pisteeseen esim. kaupunkien välisessä liikenteessä tai tiiviistä lähiöstä työpaikkakeskukseen saadaan luotua kustannustehokkaasti toimiva joukkoliikenneratkaisu. Muu onkin käytännössä autoliikenteen varassa. Jos työmatkaan käytettyä aikaa saataisiin lyhennettyä 30 minuuttia päivässä, tarkoittaisi se noin 6,25% pidennystä työuriin. 40 vuoden työuraan tulisi 2,5 vuotta lisää.
Ottaen huomioon pitkän rakennusajan olisi keskeisten infrahankkeiden suunnittelu aloitettava heti. Tällaisia ovat muun muassa Kehä II:n jatko-osa, kolmas kaista Helsinki-Tampere-tielle ja keskustatunneli Helsingin poikittaisliikenteen sujuvuuden takaamiseksi.
Lalli huomauttaa, että kirveellä on aina töitä.
ja mitä varten pitää hankkia toimisto Larusta ja Viikistä, kun pitkin metron vartta olisi halvempia ratkaisuja? Ja kai sitten eräänä päivänä Espooseen se metro tulee.
T. Lalli, taksikuskisi.
Ilmoita asiaton viesti
Ei liene Kokoomuksen puoluekoneisto jakanut oheista Tampere-kannanottoamme edustajaehdokkaille kuten pyysimme kaikkia puolueita tekemään?
http://www.rautatiematkustajat.fi/Kanta_liikennepo…
http://www.rautatiematkustajat.fi/Tamperekanta.pdf
http://www.rautatiematkustajat.fi/Vaalisivumme.htm
Vielä noihinkin voi ottaa kantaa.
Terveisin Kalevi Kämäräinen
http://www.rautatiematkustajat.fi
Ilmoita asiaton viesti
Hei Elina!
Lueskelin tässä blogiasi ja täytyy sanoa että täyttä asiaa kirjoitat, monesta asiasta! Hienoa! Samoin muiden Kokoomusnuorten (esim. Henri) blogit ovat olleet mielenkiintoista luettavaa tällaiselle pienipalkkaiselle, mutta aktiiviselle ja eteenpäin pyrkivälle ”nuorelle”.
Tällä kertaa ääneni meni toiselle puolueelle, mutta silloin, kun te nuoret (oma ikäluokkani 😀 ) olette Kokoomuksen johdossa ja mikäli linja pitää, tulette saamaan ääneni!
Tsemppiä loppukiriin 🙂
T: Trine
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä ajoitus, kun vasta ehdin itse tiedustella Kokoomuksen kantaa liikennehankkeisiin… Voisitko kommentoida, kiitos:
http://tronic.puheenvuoro.uusisuomi.fi/69754-nyt-v…
Ilmoita asiaton viesti
Juh, pitäähän sitä saada ajella isolla leasing-työsuhde-kaupunkimaasturilla tasaisia, esteettömillä, monikaistaislla valtaväylillä, viisveisaten sosiaaliselle oikeudenmukaisuudelle.
Köyhät, rammmat, lapset, vanhukset ja muu rupusakki pysykööt poissa silmistä ja mielestä.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta eikös Elina tarkoita, että jos talouselämä ei haaskaisi aikaa ruuhkissa tai muuten sujumattomassa liikenteessä saataisin työuriin lisää tehoa ja talouteen kasvua. Siitä sitten riittäisi jaettavaa näille ”köyhille ja rammoille”.
Pk seudun tiestö on siinä kunnossa että ainoa oikea kulkupeli onkin maasturi. Leasing tai oma, sillä ei ole merkitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Sitä jaettavaa on jo nyt tarpeeksi, jopa yli tarpeen. Ikinä ei ole ollut niin paljon varallisuutta, kuin nyt. Kansantuote on korkeampi kuin koskaan. ”Kestävyysvaje” on harhaa. Rikkaiden verohelpotuksia on rahoitettu lainanotolla, ja nyt huudetaan köyhiä ja vähäosaisia mukaan vastuu-talkoisiin. Tässä ovat yhtä syyllisiä koku, demarit, kepu, vihreät kuin rkp:kin.
Se on satunnainen konsultti, tai yrittäjä, joka päivittäin käy palaveroimassa toisella puolella kaupunkia. Suurin osa ihmisistä tekevät töitä toimistossa, virastossa, kaupassa tms. Ja nämä eivät juuri liiku työpäivän aikana.
Elinan huoli on tyypillinen elitti-ihmisen huoli. Ratin takaa maailmankuva tuppaa kaventua merkittävästi.
Ilmoita asiaton viesti
Meille on nyt haalittu muutama kymmentuhatta ihmistä humanitäärisen maahanmuuton avulla. Miten monta vuosikymmentä menee että nämä työllistyvät yksityiselle sektorille työhin ja maksavat omilla eikä kunnan rahoilla asumisensa.
Nytkin Helsingissa on tilanne se että nämä eivät työllisty, joten kunnalliset päättäjät ovat ottaneet käyttöön positiivisen syrjinnän periaatteen verovaroilla rahoitettaviin työtehtäviin. Elikkä suomalaisilta pyritään estämään työn saaminen jos samaan paikkaan on hakemassa humanitäärinen maahanmuuttaja.
Poliitikot ovat aivan pihalla kun puhuvat lähi-idän maahanmuuttajien luovan uusia työpaikkoja ja tuottavan verovaroja.
Ilmoita asiaton viesti
Mahtaa Elinaa harmittaa, kun 20000 omaa rahaa meni kampanjaan, joka ei kuitenkaan tuottanut eduskunta paikkaa..
Hyvä Sanna Lauslahti! Tolkun ihminen pääsi eduskuntaa höyrypäiden sijasta.
Äärioikeistolaisilla näkemyksillään Lepomäki ei olisi sopeutunut uuteen eduskuntaan. Kannattaa verrata Lepomäen ja muiden kokoomuslaisten vaalikonevastauksia:
http://www.loitto.com/tilastot/hsvaalikone11/kartta/
Esimerkiksi Lauslahti on lähempänä Erkki Tuomiojaa kuin Lepomäkeä.
Tämän blogin jutut sisältävät niin paljon perustelemattomia väitteitä ja loukkaavia kärjistyksiä, että Lepomäen valinta eduskuntaan olisi ollut tragedia isänmaallemme.
Ilmoita asiaton viesti
On ikävää kun edes nuori ja netin kanssa sinut oleva ehdokas ei suostu blogikeskusteluun. Vaikka on jokaisen oma asia mihin keskusteluihin osallistuu, ei pelkkään yksisuuntaiseen tiedotukseen nojaava poliitikko kovin paljoa kunnioitusta minulta saa. Tuskin kiire tai korkea asema voivat olla syitä olla osallistumatta, kun blogikeskustelua harrastaa kuitenkin muutama kärkipoliitikkokin?
Ilmoita asiaton viesti