Älä ole yksi heistä

“Mä tapan sut,” hän huusi vielä perään, kun äiti pakeni lasten kanssa talosta. Viikonlopun juopottelu oli mennyt pitkäksi ja maanantain vastaisena yönä isä oli päättänyt herättää koko talon pistämällä rokin soimaan ja sytyttämällä halot palamaan. Takan vieressä. Se oli pelottanut lapsia eniten, vaikkei kivitalo siitä palanutkaan.

1990-luvun lama vei kaverini Artun isän firman. Siinä missä monen lapsen vanhemmat joutuivat työttömiksi, oli monen yrittäjän kohtalo vielä karumpi. Lamaan tuhoutui yrityksen lisäksi siihen mennessä kerätty omaisuus. Liian monella kaatui myös tulevaisuus. Kun oli elämänsä tottunut hoitamaan asiansa hyvin, tuntui velkavankeus tuomioista pahimmalta. Epäoikeudenmukaisuus pisti vihaksi. Faijalla tilttasi nuppi, Arttu sanoi, kun muistelimme tuon ajan tapahtumia. Hänen isänsä teki itsemurhan ennen kuin Suomi liittyi Euroopan unioniin.

Laman lapset on käsite, joka on tullut meille viime vuosikymmeninä tutuksi. Yrityksen tai työpaikan menettämisen myötä menetettiin monessa perheessä myös arki. Pahimmillaan suomalaisten ihmisten tilanne oli vuoden 1994 lopussa, jolloin ulosotossa oli 456 786 henkilöä ja 55 799 yritystä.

THL:n kohorttitutkimuksista käy ilmi, etteivät perheiden ongelmat jääneet 1990-luvun lamaan. Nuorten mielenterveysongelmat ja perheiden pahoinvointi ovat lisääntyneet myös 2000-luvulla. Liian monelle lapselle koti ei ole ollut turvallinen paikka pitkään aikaan; nyt tilanne uhkaa muuttua yhä uhkaavammaksi. Kotiopetus tarkoittaa liian monelle isosiskolle tai isoveljelle sitä, että yrittää opettaa sisaruksilleen – tai vanhemmilleen – mitä koti tarkoittaa.

Nyt koronaviruksen aiheuttaman kriisin myötä meillä poliitikoilla on velvollisuus hoitaa maan asiat niin, ettei kävisi kuin 1990-luvun alussa. Jos yritys on ollut konkurssikypsä jo aiemmin, ei ole syytä pitkittää tilannetta, vaan julkisen vallan on tehtävä yrityksen lopettaminen vaivattomaksi. Epäonnistuminen ei saa olla loppuelämän kohtalo. Maksukyvyttömyys uhkaa nyt kuitenkin myös sellaisia yrityksiä, joilla liiketoiminta oli hyvällä mallilla vielä kaksi viikkoa sitten. Joku on saattanut helmikuussa vielä investoidakin. Moni vaatekauppa oli ehtinyt tilata kevätmalliston ennen kuin asiakkaat lakkasivat tulemasta. Kassa on tyhjä ja varaston arvo sulaa samalla, kun laskut pitäisi maksaa.

Meillä on vastuu siitä, että näitä yrityksiä ei nyt päästetä nurin sellaisen syyn takia, joka vertautuu 30 vuoden takaiseen devalvaatio-tilanteeseen tai on sitäkin riippumattomampi omasta toiminnasta. Pandemian seuraukset eivät kuulu normaalin yrittäjäriskin piiriin. Samalla meidän on pidettävä huoli siitä, että kriisin aikana – ja heti sen jälkeen – liiketoiminnan pyörittäminen ja ihmisten palkkaaminen on mahdollisimman kannattavaa. Ei rikota nyt mitään sellaista, joka jo pian voi kasvaa normaalimittaansa ja sen ohi. Sillä näitä kasvun versoja tarvitsemme pian enemmän kuin koskaan.

Ja enemmän kuin koskaan tarvitsemme apua ja turvaa niille lapsille ja nuorille, joiden vanhemmat ovat romahtamispisteessä tai jo ylittäneet sen. Sosiaalityöntekijät, opettajat, järjestöt ja lukuisat vapaaehtoiset tekevät nyt jo hartiavoimin töitä. Tilanne vaikeutuu koko ajan, mitä enemmän ihmisten on pysyteltävä neljän seinän sisällä. Kannetaan tästä kaikki yhdessä vastuu.

Soita ystävällesi. Tarjoa jeesiä, jos itseltäsi liikenee yhtään ylimääräistä. Jos hänellä on uupumisen merkkejä, muistelkaa vanhoja sattumuksia ja suunnitelkaa tulevaa. Kesä on tulossa; meille kaikille. Muistuta, ettei kodin tarvitse olla viimeisen päälle siisti, mutta liian monia Alkon kasseja sinne ei pidä raahata. Liiallisella läträämisellä tuhotaan paitsi oma perhe, myös täysin sivullisten oikeus saada sairaanhoitoa. Tässä kriisissä meistä kukaan ei ole yksin. Ja jos tuntuu, ettet enää jaksa, pyydä apua. Siinä ei ole mitään hävettävää, vaan päinvastoin, se on tapa kantaa vastuuta.

Arttu on nykyisin yrittäjä hänkin. Hän on joutunut viikolla lomauttamaan kuusi työntekijää seitsemästä. Eipä ole aikuisiällä tuntunut näin pahalta, Arttu puuskahti. Hän kertoi kulkevansa juuri Herttoniemen metroaseman ohi. Keskellä päivää toistakymmentä ihmistä hortoili naama punaisena kilisevät kassit kädessään. Älä ole yksi heistä.

elina-valtonen
Kokoomus Helsinki

Kansanedustaja (2014-) ja kokoomuksen varapuheenjohtaja. Ulkoasiainvaliokunnan jäsen ja Euroopan neuvoston varajäsen. Entinen koodari, työskennellyt 10 vuotta rahoitusalalla, asunut neljässä eri maassa. Tietotekniikan diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri kansantaloustieteestä. Ihmisoikeudet, kansalaisyhteiskunta ja kansainvälinen yhteistyö!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu